• MaNcs 22. évf. 18. sz. (2010. 05. 06.)
  Interjú

  "A csendes forradalmat kell továbbvinnünk"

  Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke, országgyűlési képviselője

  Egyelőre a meglévő szavazóbázis egyben tartására kell koncentrálnia az LMP-nek, de később akár a szocialisták korábbi területére is betörhetnek - véli Karácsony Gergely. A kampányfőnököt az alakuló pártszervezetről, az LMP lehetséges parlamenti politikájáról és a többi ellenzéki párthoz való viszonyáról is kérdeztük.

  2010 / 18
 • A menet eleje - Emlékezetpolitika és a holokauszt

  Április 18-án, vasárnap zajlott - immár nyolcadszor - a budapesti Élet Menete. Ugyanezen a napon a fővárosi Terror Háza Múzeum előtt is tartottak megemlékezést. E két rendezvényen bal- és jobboldali szónokok beszéltek a holokauszt emlékezetéről, megidézvén azokat az időket, amikor a nyilasok zsidókat gyilkoltak meg vagy deportáltak Magyarországról.

 • Horn Dániel

  Derűs rendben végezzük a dolgunkat!

  A bukásról, az osztályozásról és egyéb oktatási kérdésekről

  E pillanatban úgy tűnik, a következő években dr. Hoffmann Rózsa, a KDNP politikusa lesz a magyar oktatási szféra legfontosabb embere - államtitkári rangban. Minthogy a Fidesznek nincs külön oktatáspolitikai programja (a párt programja említést is alig tesz közoktatási kérdésekről), ha valaki a közoktatás jövőjéről akar megtudni valamit, kénytelen az ő nyilatkozataira hagyatkozni.

 • Nyolc

  Minden tiszta és világos: Orbán Viktor bemutatta kabinetjét. Nyolc minisztérium lesz, a karcsúsítás deklarált oka a takarékosság - legalábbis "a kevesebb minisztérium egyenlő kevesebb hivatalnok" formállogikai okoskodás szerint.

 • A halotti maszk

  Előbb a Magyar Szocialista Párt elnöksége egyhangúlag, majd az új, immár 59 tagot számláló frakció látványos többséggel (59-ből 50 igen) választotta meg Mesterházy Attilát frakcióvezetőnek. A párt arcának. Magyarul minden úgy pompás, ahogy van, illetve ahogy volt, kábé a választási kampány felkészülési időszakától kezdve.

 • Öt és feles

  Old boys

  Mez, gatya, sportszár, csuka, törülköző, tusfürdő, kenőcs, indulás. Péntek délután, áll a város, a Jobbszélső, Aki Csak Szeretne Az Lenni, villamossal megy, elsőként érkezik, a csapat, szokás szerint, késik. A Kapus már itt szokott lenni, beöltözve, de az idén abbahagyta.

 • Hozzáadott érték

  Független

  Ha minden jószág, szolgáltatás, termelési erőforrás - elsősorban persze a kifejtett munka - és vagyontárgy pénzben mért ára egyik pillanatról a másikra megtízszereződne, vagy akár százszorosára emelkedne, akkor ezek egymáshoz viszonyított relatív ára nem változna.

 • "Olvasói levelek" - Néha fűrész, néha kalapács

  Magyar Narancs, 2010. január 17. A cikk vitathatatlan érdeme, hogy bár az elején kiemeli: "a hagyományos kínai orvoslás (hko) helyzete Magyarországon mindazonáltal csaknem teljesen szabályozatlan, s a kevés létező törvény sem túl kedvező", erre később maga cáfol rá, sőt idéz a szabályozásra vonatkozó 40/1997-es kormányrendeletből is.

 • Bukdácsoló zöldség- és gyümölcstermesztés - Málna habbal

  A bagodi hűtőház alapanyag hiányában nem tudja ellátni külföldi megrendelőit. A környékbeliek viszont nem szívesen fognak a fertődi zamatos málna termesztésébe, amihez pedig minden adott: föld, szaporítóanyag, támogatás és stabil felvásárlópiac.

 • A Fidesz-kormány és a közbiztonság - Tüneti kezelés

  Orbán Viktor a legsürgetőbb feladatok között jelölte meg a közrendvédelem helyreállítását, már a kampányban ígéretet tett 3000-3200 új rendőr szolgálatba helyezésére és új rendőrőrsök azonnali felállítására.

 • A Fidesz és a kettős állampolgárság - Elvarrni az egyik szálat

  Az Országgyűlés alakuló ülésén a második Orbán-kormány sajtóhírek szerint nyolc törvényjavaslat benyújtására készül. A módosítások egyike a kettős állampolgárság megszerzésének a szabályait érinti.

 • Németország és a görög válság - Félszívvel

  "Már-már elvesztettem a türelmemet" - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a közös valuta ügyében politikai ellenőrzést gyakorló pénzügyminiszteri tanácskozások, az Euró Csoport elnöke. Arra utalt, hogy miután az euróövezet tagországai már február 11-én kiadtak egy szolidaritási nyilatkozatot, segítő szándékukról biztosítva Görögországot, a német kormány kétségei és habozása miatt a mentőcsomagot csak mostanra hozták tető alá.

 • A görög válság és az euró jövője - Védett bacilus

  Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárd euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re, hogy törleszthesse adósságát, és fizetni tudja a kamatterheit. Három éven belül összesen mintegy 100-120 milliárd eurót kell kifizetnie a hitelezőinek.

 • tévésmaci - Bigorre, a rettenetes baszk fekete disznó

  Amikor Sztupa és Troché tiki-takit csempésztek olaszból és olykor spanyolból is hazánkba, nagy körültekintésre és elsősorban jó időre volt szükség. A hetvenes évek elején jártunk, nem volt még kimondottan szokásban, hogy magyar rendszámú magán-személygépkocsik kalézoltak volna nyakra-főre Nyugat-Európa országútjain.

 • chili&vanília - Spárga, spárga

  Ha időmilliomos lennék, azonnal indulnék Tengelicre. A Szekszárdtól 25 kilométerre fekvő település érdekes történelmi múlttal bír: a környéken elterülő homokos pusztákat hadi szállításaiknak ellenértékeként Gindly Orbán Fülöp és Gindly Balázs Ferdinánd győri tőzsérek kapták meg Lipót császártól, a területen több családi birtok és kastély is épült, többségük ma ilyen-olyan formában üzemel.

 • étel, hordó - DA RAFFAELLO

  Különös tér a XI. kerületben, ahol összefut a Bartók Béla, Tétényi, Hamzsabégi és Karolina út.

 • mi a kotta? - Muzsikális akadémia

  Lesz még egyszer ünnep - idéztük Vörösmarty Mihály megcsonkított sorát a múlt héten, s a költői vátesz ismét diadalmaskodott, hiszen ez a hét újfent az ünnepé, helyesebben az ünnepeké. Mert bár zenei jubileumokban eddig is bővelkedett a 2010-es esztendő, május 7-én egy újabb nagyjából kerek dátumhoz érünk: Beethoven budai fellépésének 210.

 • rés a présen - "Az emberek megtanulnak élni" - Yang-Li előadóművész

  rés a présen: Hogyan kerültél Magyarországra, és mivel foglalkoztál, amíg nem az alternatív színházzal? Yang-Li: Tanulni jöttem Magyarországra. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végeztem énekművész,-tanár és opera szakon.

 • kulthírek

  LOPOTT CSÓKOK BERGAMÓBAN Május 17-én, a nemzetközi homofóbiaellenes napon rendezendő konferencia alkalmából egy szabadtéri fotókiállítás figyelmeztetett volna arra, hogy érzelmi megnyilvánulások terén nincs különbség heterók és homók között, azonban a városi tanács jobboldali többsége a gyermekek és idősek érzékenységére hivatkozva csak a Piazza della Liberta auditóriumában engedélyezte közszemlére tenni a Baci rubati című kiállítás egyébként decens felvételeit, rajtuk egy- és kétnemű párok, szülők és gyerekek ölelése és csókjai.

 • Film

  VASEMBER 2.

 • "Híres hősök sorába emelni" - Murry Sidlin karmester

  A Washingtoni Katolikus Egyetem zenei igazgatója, az Aspeni Zenei Fesztivál vezetője és az ottani Karmester-akadémia alapítója. 2002-ben mutatták be az Oregoni Szimfonikusok közreműködésével az ő elképzelései alapján készült multimédiás produkciót, a Lázadó Requiemet, amely a terezíni koncentrációs táborba deportált, majd többségükben Auschwitzban megsemmisített zsidó művészek helytállását idézi fel.

 • Buffalo Bill ükunokája - Viggo Mortensen színész

  Két évtizedet húzott le karakterszínészként, míg végre igazi sztár lett A gyűrűk urában. Új filmje, Az út megjelenésünk napján kerül a magyarországi mozikba. London és Toronto filmfesztiválján beszéltünk vele.

 • Idegen az oldboyok között

  Francis Ford Coppola: Tetro

  Ha csak annyit súgok meg, hogy a Csillagok háborújának (A birodalom visszavág c. fejezetében elhangzó) kulcsmondata szinte szó szerint megegyezik a Tetro döntő közlésével, nos, a napnál is világosabb, hogy miféle kalandok várnak itt ránk.

 • "Verjük a Frigyládát"

  Francis Ford Coppola filmrendező

  Mostanában a teljes művészi szabadságot és a kisebb filmeket favorizálja. Új filmje, a Tetro személyes hangvételű darab, mely a "semmi sem így történt, de minden igaz" művészi ars poetica jegyében született. Francis Ford Coppola e-mailen válaszolt a Narancs kérdéseire.

 • színház - E.T.

  - ez a címe annak a produkciónak, amely az AKKU Kulturális Egyesület és a Thália Színház együttműködéséből született, és valójában Madách Az ember tragédiája című művéről jutott az alkotók eszébe. Dömötör András rendező és Horgas Péter látványtervező vezetésével állt össze zenészekből és színészekből az a csapat, amely jeleneteket kerekített Madách veretes szentenciái köré.

 • koncert - PENNYWISE

  Húsz évnek kellett eltelnie, hogy a kultikus kaliforniai punkbagázs végre betegye hozzánk a lábát, és ebben nem kis szerepe lehetett a zenekar új énekesének, aki nem más, mint Téglás Zoltán, az Ignite frontembere, aki Csihar Attila mellett a legismertebb magyar figura a nemzetközi rockszakmában.

 • színház - RÁKMESÉK

  A rotterdami Hotel Modern társulat előadása hihetetlen érzékenységgel összerakott filmes, animációs, színházi portré az emberiségről, amelyben kifli formájú kis összeaszott rákokként nézünk vissza magunkra, miközben nem tudjuk, hogy szánalomra méltó, vicces lények vagy túlélő gigantikus hősök vagyunk-e inkább.

 • lemez - JOANNA NEWSOM: HAVE ONE ON ME

  A február végén megjelent lemez 2006-os elődjéhez (Ys) hasonlóan elrugaszkodik a legtöbb, Joannával általában egy kalap alá vett kortárs dalszerző-énekesnő (Regina Spektor, Nellie McKay, Joan As Policewoman) világától.

 • könyv - PETER JAMES: UTOLSÓ ESÉLY

  A magyarul ötödik könyvével jelentkező Peter James regénye az elmúlt évtizedekben főleg a skandináv szerzők által divatba hozott családi krimik sorába tartozik. Ezekben a rendőrség tagjai amolyan kis famíliát alkotnak, a munka során belelátnak egymás magánéletébe, megismerik társaik valódi családjának életét, míg a munka virtuális famíliája egy másfajta, olykor az előbbinél nagyobb szolidaritást jelent.

 • film - HAVASI SYMPHONIC RED CONCERT SHOW

  Legyen bármilyen randa dolog az előítéletesség, azért ha egy filmajánlóból arról értesül a verzátus mozi- és zenebarát, hogy a megtekintendő koncertfilm kellős közepén szem- és fültanúja lehet egy vadonatúj Guinness-világrekord felállításának ("ugyanazon zongorabillentyű 498 alkalommal történő leütése 60 másodpercen belül"), hát nagyjából már tudja, mire is számítson.

 • "Legyünk mi!" - Szabó Attila, Csík zenekar

  Május 11-én tartja Szívest Örömest című DVD-jének a bemutatóját a huszonkét éves Csík zenekar a Fonóban. Lesz ott minden, autentika és borkóstoló, a könnyűzenész kollégák közül pedig Kiss Tibor és Presser Gábor.

 • Film - Tóvégi elszámolás - Götz Spielmann: Revans

  A gemütlichkeitnak nyilván már rég annyi, de eddig nem nagyon volt mit a helyére pakolni. A fejlődés viszont feltartóztathatatlan, a kültelki kupleráj Bécsben közel negyed század szívós mozimunkájával lassan, de biztosan küzdötte fel magát világlátásunk egyik útmutatójává.

 • Operett - Pom-Pom-Pompadour - Leo Fall: Madame Pompadour

  Kezdjük a szikár ténnyel: Leo Fall 1922-es nagyoperettje hamisítatlan remekmű, a műfaj ezüstkorának egyik legértékesebb alkotása. E megállapításnak már csak azért is méltán kijár a sietős nyomaték, mert Lehár Ferenc és Kálmán Imre egykorú munkáival szemben az olmützi születésű osztrák komponista operettje eddigelé nem épült be tartósan a hazai repertoárba, s így bizony még a vájtfülűekkel is legfeljebb a hatvanas években rögzített rádiófelvétel részletei érzékeltethették a Madame Pompadour zenéjének kedélyesen könynyed svungját, franciás kolorittal és változatos zeneirodalmi reminiszcenciákkal átszínezett frivol derűjét.

 • Színház - Kedélyes vérszomj - Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból

  Új helyszínen mutatták be a Nemzeti Színházban Martin Sperr darabját: a festőműhelyben, amely eddig nem volt nyilvános, "közönségforgalmi" terület. Pedig kiváló tér: a nagy terem és magas falai, valamint fejünk fölött a tetőablak meglehetősen teátrális.

 • Kiállítás - Jelentésvágy - Czimra Gyula; Halász András

  Ha a csendnek hallhatók hangjai, miért ne láthatnánk az üresség képeit? A kérdés a giccshatáron mozog, de talán nem értelmetlen. Sőt abban a pillanatban ravasszá is válik, ha oldalvást még a semmire is rásandítunk - megbonyolítva a helyzetet a semmi és az üresség viszonyának ellentmondásosságával.

 • Performansz

  Krétakör-majális

  Évszázaddal ezelőtt kezdődött meg egy Pécs melletti bányában egy titokzatos, "transzhumán" gép felépítése, amely azonban öntudatra ébredt, és elkezdett beépülni a város lakóinak tudatába. A gépet építő Utópia Kollégium tagjainak leszármazottai most érezték megfelelőnek az időt arra, hogy megkíséreljék kilökni a kollektív tudatból a gépet, mégpedig "kritikus mennyiségű kreativitás" latba vetésével - ez Schilling Árpád helyspecifikus performanszának a lényege.

 • Lukács György levelei

  Az állambiztonsági szolgálat mint a filozófus postása

  Születésének 125. évfordulója alkalmából konferenciát tartottak Budapesten, és kötetbe gyűjtötték Dosztojevszkij-tanulmányait - az alábbiakban 1957-től kezdődő megfigyeléséről olvashatnak.

 • Olajkatasztrófa a Mexikói-öbölben - Fekete, mély vízen

  Az okozott gazdasági károk tekintetében is példátlan hatású lehet az amerikai partok előtt történt újabb olajkatasztrófa. Tragikus, de az eset korántsem egyedi - s műfajában aligha az utolsó.

 • cyberhírek

  Molekulaprocesszor Japán és amerikai kutatók olyan molekuláris processzort építettek, amelynek működését az emberi agyról mintázták, a gép fejlődőképes, és ha megsérül, kijavítja magát. Adatvédelem Négy amerikai szenátor a Facebookhoz intézett nyílt levélben sürgette, hogy a közösségi szolgáltató tegye lehetővé 400 millió felhasználója számára a magánadatoknak az eddiginél egyszerűbb megvédését.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...