• MaNcs 22. évf. 19. sz. (2010. 05. 13.)
  Interjú

  "Magyarország az önámítás csapdájában"

  Bajnai Gordon, távozó miniszterelnök

  A parlament május 14-i alakuló ülését követően a Bajnai-kabinet ügyvezető kormánnyá alakul. Az átadás-átvétel folyamatáról, az ország előtt álló teendőkről, saját jövőjéről kérdeztük a leköszönő kormányfőt.

  2010 / 19
 • Mink András

  Kik azok a népbarátok...?

  A liberális szavazók esete az LMP-vel

  Lenin 1894-ben írott művének címe így folytatódik: "...és hogyan hadakoznak a szociáldemokraták ellen?" Ma az MSZP tekinti magát a magyar szociáldemokrácia letéteményesének, a "népbarátok", azaz az áldemokraták, szemfényvesztők szerepét pedig az LMP-re osztották, amely objektíve a demokrácia ellenségeinek malmára hajtja a vizet (lásd Lendvai Ildikó pártelnök nyilatkozatát, miszerint ha nem lépteti vissza jelöltjeit, az LMP lesz a bokréta a Fidesz kalapján).

 • Aki pápai vizeken kalózkodott - Ki volt Sir Francis Drake?

  Kaliforniában, Marine megyében, a Golden Gate hídnak a városhoz képest a túloldalán indul a Sir Francis Drake Boulevard, éppen a leghíresebb kaliforniai börtön, a San Quentin előtt. Ez lehetne az a szoros szakmai kapocs, amely összeköti a XVI.

 • Helyesbítés

  Az április 22-i számban A domináns Balkán című ajánlócikkemben tévesen írtam, hogy Joseph Conrad magyarul frissen megjelent könyve, A párbaj regény, mert elbeszéléskötet. Továbbá a "matróz" helyett is okosabb lett volna tengerészt írnom fiatalkori foglalkozásáról szólva.

 • Fogódzók nélkül

  Még a parlament nyitóüléséig is napok vannak hátra, s onnan kezdve is hetek a kormányalakításig - nem is szólva a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentéséről, hiszen annak ismerete nélkül felelős kormányzati tényező nem is mondhat semmit.

 • Boszorkányok nincsenek

  Lapzártánk délutánján műsorváltozás lesz a Duna Tévén, élőben kapcsolják az igazgatói irodát vagy a parkolót, ahol arról beszélnek, hogy az elcsapott Stohl András helyett ki játssza majd Bordás ezredes szerepét a csatorna frissen vásárolt rendőrségi propagandafilmjében, a Tűzvonalban című sorozat negyedik évadjában.

 • Kritikai iskola

  Fogadás balról

  - Háromszázhatvankettes számú Hámán Kató Úttörőcsapat, vigyázz! Fogadás balról, zászlónak tisztelegj! - kiáltja a csapatvezető pajtás, és mi tekintetünket balra fordítva, kifeszített kézfejünket a homlokunkhoz emelve tisztelgünk.

 • A jobb lázadása

  Büntetés és bűnhődés

  Nem divatos ma már a haladó-reakciós megkülönböztetés, de az a különbség, amelyet takar, nagyon is létezik. Sokféle mozzanata van, ezek egy részét a liberális-konzervatív, másokat a jobb-, baloldal, ismét másokat az egyenlőségelvű-érdemelvű ellentétpár közvetíti.

 • "Olvasói levelek"

  Az elveszett fiú Magyar Narancs, 2010. április 15. Nagy érdeklődéssel olvastam Varga Zoltánról írott nekrológjukat, melybe azonban sajnálatos módon két tárgyi tévedés is becsúszott.

 • Perzsa középhatalmi törekvések az atom árnyékában - Hisz ez természetes

  Irán - nukleáris programja révén - jó ideje a világpolitika fókuszában áll. Az atomhatalmi törekvéseket a nemzetközi politika és sajtó a jelenlegi konzervatív kormányzathoz vagy legalábbis a síita iszlám progresszív, politikus irányzatát képviselő vallásos rendszerhez köti.

 • Nagy-Britannia választások után - Álom és társadalom

  Nincs egyértelmű győztese a múlt heti brit választásoknak, de lapzártánk idején már befejezéshez közeledtek a koalíciós egyeztetések - állították a liberális demokraták, miközben a Konzervatív Párttal és a Munkáspárttal is tárgyaltak.

 • Az egészségügy új irányítói - Borúra derű

  Az eddig ismertek alapján az új kormány célja a centralizált állami egészségügy létrehozása, egyfajta államilag irányított betegellátás. A turbóminisztérium alá besöpört terület befolyása és belső döntéshozatali mechanizmusai még kérdésesek.

 • Toller László pályája - Mátyás király Pécsett

  Négy éber kómában töltött év után a szigetvári kórházban hétfő hajnalban elhunyt Toller László, Pécs volt polgármestere, a 2002-2006 közötti ciklus egyik meghatározó szocialista politikusa. Polgármestersége alatt Pécs Európa kulturális fővárosa lett, ám még nem tudni, hogy emiatt vagy az Expo Centerhez hasonló botrányok miatt őrzi meg nevét az emlékezet.

 • Az új parlamenti ciklus előkészületei - Zsákban futás

  Bár a Fidesz a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg, hajlandó bizonyos engedményeket tenni az ellenzéknek. Az MSZP és az LMP viszont többet szeretne: az ötpárti tárgyalásokon a házszabály módosítását, a négyötödös klauzula bevezetését, az ellenzéki jogosítványok bővítését szorgalmazták - eredménytelenül.

 • Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pályaképe és tervei

  Egyenes vonalak

  Rend, fegyelem, kötelességteljesítés, büntethetőség, a fegyelmezés eszközeinek visszaadása a tanároknak: röviden így summázható a kereszténydemokraták által delegált (ámbár kettős párttagsággal rendelkező), hamarosan hivatalba lépő, oktatási ügyekkel foglalkozó államtitkár, Hoffmann Rózsa oktatáspolitikai értékrendje.

 • Az új parlamenti ciklus előkészületei - Zsákban futás

  Bár a Fidesz a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg, hajlandó bizonyos engedményeket tenni az ellenzéknek. Az MSZP és az LMP viszont többet szeretne: az ötpárti tárgyalásokon a házszabály módosítását, a négyötödös klauzula bevezetését, az ellenzéki jogosítványok bővítését szorgalmazták - eredménytelenül.

 • tévésmaci - Zsiráfok Madagaszkáron

  Az volt ám a szép nap, 2012. április negyedike, amikor arra ébredt az ország, hogy a Parlament csúcsán ismét ott ragyog a vörös csillag.

 • chili&vanília - Gado-gado

  Amszterdamban kötöttem közelebbi ismeretséget a fűszeres-csípős mogyorószósszal (bumbu kacang), amely leggyakrabban thai, maláj és indonéz éttermekben bukkan fel. A "kifinomult holland konyha" finomságaival szemben nálam a minden sarkon megtalálható indonéz vendéglők nyertek.

 • mi a kotta? - Szibinyányi Jean

  Nem is olyan régen még a koncertkritikusi közhelykészlet tán legbiztosabb elemének számított a szűk, alig pár tucatnyi klasszikus és romantikus slágerdarabot felölelő repertoár és az unt nyitány-versenymű-szimfónia sablon obligát fölpanaszolása.

 • kertész lesek - SZIGET/GÖDÖLLÕ

  Lakott területen van, mégsem tűnik gödöllőinek. Sokkal inkább a 3-as főút (gödöllői szakaszán: Szabadság út) szolgáltatásának.

 • kulthírek

  A TERROR TOPOGRÁFIÁJAA második világháború európai befejeződésének 65. évfordulója alkalmából Berlin központjában, a Gestapo és az SS egykori főhadiszállásának helyén új múzeum nyílt: a Prinz Albrechtstrassén található, 25 millió euróból emelt Dokumentationszentrum Topographie des Terrors épületébe beapplikálták az egykori épületből megmaradt plafondarabokat és járóköveket.

 • film - BUDAPEST

  Ahhoz képest, hogy Chico Buarque nem járt a helyszínen, és így írta meg Budapest című bestsellerét, nagyon közel jutott a magyar mágikus valósághoz. Legalábbis a filmváltozatból ez derül ki, hisz valóban nálunk folyik a Duna, mely maga a varázslat, a város főútja pedig kétségkívül az Andrássy út, melynek kopottas kapubejárói egzotikus belmagasságú polgári lakásokhoz vezetnek, s az sem elképzelhetetlen, hogy bennük görkorcsolyázó, szép tanárnők nevelik gyermeküket.

 • könyv - RORY CLEMENTS: MÁRTÍR

  Brutális rituális gyilkosság, a legfelsőbb körökbe vezető nyomok, egymással rivalizáló bűnüldözők, akik közül a jobbik fiú végig tévúton halad - a fele is elég egy jó krimihez. Ha pedig mindennek színtere a gyors tempóban nagyvárosiasodó I.

 • koncert - WOLF PARADE

  A kanadaiak fellépése után két fontos tanulsággal lettem gazdagabb: az egyik, hogy a Duna közelről rettenetes halszagot áraszt, a másik pedig, hogy a Wolf Parade annyira mégsem jó zenekar. A koncert azért alapvetően rendben volt.

 • lemez - RUFUS WAINWRIGHT: ALL DAYS ARE NIGHTS - SONGS FOR LULU

  Mivel néhány évvel ezelőtt a bécsi Arenában megtapasztaltam, hogy a kortárs popzene Jean-Honoré Fragonard-ja soktagú zenekara nélkül, a bódítóan extravagáns hangszerelések mellőzésével, mindössze a zongorája vagy az akusztikus gitárja segítségével is képes lenyűgözően szuggesztív és szórakoztató lenni, ez év elején ijedelem nélkül fogadhattam a hírt, hogy kanadai hősünk százszázalékos szólómunkára készül, amin kizárólag az énekhangja és a zongorajátéka kap majd szerepet.

 • színház - HYPPOLIT, A LAKÁJ

  A hagymát is hagymával - alighanem a Schneider Mátyás-i életbölcseletnek ez az elhíresült vezérgondolata ihlette a Szolnoki Szigligeti Színház produkcióját, amely április végén egy alkalommal a pesti Tháliában vendégszerepelt.

 • koncert - MESSER CHUPS

  A legendás, szentpétervári alapítású horrorbilly zenekarnak eddig többek között a Bride Of The Atom, a Vamp Babes vagy a Zombie Shopping című lemezeket köszönheti a világ - mint már ennyiből is sejthető, a Messer Chups megszállottja a "klasszikus" thrash-kultúrának, különösen ami a bájosan bénán animált, B-kategóriás horrorokat illeti.

 • lemez - PAUL WELLER: WAKE UP THE NATION

  Amíg Magyarországon a középkorú zenészeknek szinte csak arra van energiájuk, hogy valahogy felkészüljenek kétévente esedékes búcsúkoncertjük megpróbáltatásaira, addig az idén 52 éves, nagyszerű egészségnek örvendő Paul Weller két-három évente új lemezt ad ki, és közben két-három naponta koncertezik.

 • film - A LEGBOLDOGABB LÁNY A VILÁGON

  Deliának nagy szerencséje meg kis bajuszkája van. Az előbbinek hála övé lett a kisorsolt nyereményautó, melynek átvételére és egy rövid reklámszpotra Bukarestbe várja az üdítőipari nagyvállalat a vidéki versenyzőt.

 • Lemez - Fásult félistenek - The Hold Steady: Heaven Is Whenever

  Az új birodalmak felfedezésének ideje talán valóban lejárt a rockzenében, de azért nem kell csüggedni: az is éppen elég nagy dolog, ha valaki úgy találja fel a spanyolviaszt, hogy közben úgy hisszük, egyenesen az ősrobbanásnál hallgatózunk.

 • Lemez - Száncsengő az akváriumban - Caribou: Swim

  Amikor Kieran Hebden (alias Four Tet) közel tíz éve a második szólólemezéhez készült csilingelő remix EP-n olyan, akkor még kevéssé ismert arcokat boronált össze, mint Bryan Hollon (vagyis Boom Bip) Ohióból, a kanadai Koushik Ghosh (Koushik) és a szintén kanadai, de akkor már Londonban élő Dan Snaith (Manitoba, később Caribou), remek válogatottat állított össze a kilencvenes évek elektronikus robbanásából sarjadó poszt-mindenféle zenék jövendő nagyjaiból.

 • Lemez - Távoli rokonok - Jori Hulkkonen: Man From Earth; Villa Nah: Origin

  Jori Hulkkonen alighanem az egyik legismertebb arc a nemzetközi techno-elektro világban, ráadásul éveken át Finnország egyik első számú kulturális exportcikkének is számított. Visszatérő formula, hogy megjelenései számával csak álneveinek változatossága kelhet versenyre - legtöbben tán a Tigával közös kollaborációkban használt Zyntheriust ismerik (lásd a Sunglasses At Night című Corey Hart-feldolgozást), ami már csak abból a szempontból is fontos, hogy itt tárgyalt albuma is Tiga Turbo nevű kiadójánál jött ki.

 • Film - Ó, ha útonálló lehetnék... - Ridley Scott: Robin Hood

  Az ókori Rómában járunk, egy (tán az egyetlen) igaz és becsületes férfi, kinek muszklijánál csak a jelleme acélosabb, akaratán kívül, ugyanakkor bátran küzd, hősiesen aprítja az ellent, védi a szép hölgyeket, s ha az Igazság úgy kívánja, még a jellemgyenge uralkodóval is szembeszáll.

 • Színház - A színész diadala - Pierre de Marivaux: A szerelem diadala

  A színházban a színész a legérdekesebb - és nincs ez másként az úgynevezett rendezői színház esetében sem. Amit például Ascher Tamás a Katona József Színházban el akar mondani Marivaux A szerelem diadala című darabjáról, azt a színészek mondják el; vagyis az előadás végére előálló csupasz sejtelem - hogy ugyanis itt nem arat világraszóló diadalt a szerelem, vagy ha igen, nincsen benne sok köszönet senkinek - a színészi alakításokban ölt testet.

 • Könyv - Problematikus identitás - Marianna D. Birnbaum: Esterházy, Konrád, Spiró Jeruzsálemben - Három beszélgetés

  A Los Angelesben élő magyar származású irodalmár, Marianna D. Birnbaum pár éve jeruzsálemi keltezésű képeslapot kapott három magyar írótól, akik a jeruzsálemi könyvvásár vendégei voltak. Arra gondolt, hogy - ha már nem lehet velük - legalább megkérdezi, hogy mulattak, és mit tudtak meg az országról.

 • Kiállítás - Idő van - Gothár Péter fotókiállítása

  Önmagában az a tény, hogy egy filmrendező úgyszólván titokban végigfényképezett ötven évet, kevéssé meglepő a médiumok kézenfekvő átjárhatósága miatt. Egyszer előkerülnek a képek, és kiderül, hogy a fényképezés kiegészítő tevékenység volt a mozgókép domináns elevensége mellett, és hogy a dokumentumjellegű fotó csupán manuális levezetés a rendező szabadon maradt alkotói kapacitása számára.

 • Egy elsüllyedt festő

  "Liszboánál a deltát"

  Szenes Árpád (1897-1985)

  Pesti zsidó családban született, magyar mesterektől tanult, Franciaországban és Brazíliában élt, emlékét pedig leginkább Portugáliában ápolják. Negyedszázada halt meg egy híres magyar festő, akiről jóformán semmit sem tudunk.

 • "Enni mindig kell" - Szalai Szilvia traktorista

  21 évesen nyerte meg azt az országos tanulmányi versenyt, amit a legjobb traktorosok között rendeztek áprilisban. A Tolna megyei Döbröközön élő lány az első női győztes a verseny történetében. Ráadásul úgy, hogy ő Magyarországon az egyetlen hivatásos traktorista nő.

 • Konyhai kémia XX. - Gumikesztyű nélkül soha! - Háztartási lúgok

  Hasznos holmik, csak éppen nem árt módfelett óvatosnak lennünk velük. Másrészről viszont sokkal több mindenre használhatók, mint gondolnánk.

 • cyberhírek

  Wifi-törés Hiába van betiltva, a feketepiacon viszik, mint a cukrot. A Ceng Wang Ka, vagyis a wifi-feltörő készlet a kínai piacokúj slágerterméke, ami wifi-hálózatok régóta ismert sebezhetőségein át szerzi meg a csatlakozáshoz szükséges jelszót, aztán ingyen netezést biztosít.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...