• MaNcs 22. évf. 2. sz. (2010. 01. 14.)
  Interjú

  "Most a Love Band a legfontosabb"

  Péterfy Bori énekesnő, színésznő

  Vagy harminc éve megszokott, hogy a magyar színművész, ha lehetőséget kap, dalra gyújt, stúdióba vonul, és kiad egy lemezt. Tulajdonképpen mindegy, mit énekel, az is, hogy milyen színvonalon, az albumot a "színészi munkásság" részeként könyveli el a közönség. Péterfy Borival fordított a helyzet: aranylemezes popsztár, miközben a Nemzeti Színház művésze. És talán csak a moziból nem annyira ismerős.

  2010 / 2
 • Ekotrip

  Mi a jó az országnak?

  Amerikai mintára rögtön válaszolok: az, ami jó a Molnak. Vagy a Malévnek; s a sor folytatható. Vettem a (mai netvilágban nem nagy) fáradságot, és utánanéztem, hogyan is született az elhíresült mondás: "ami jó a General Motorsnak, az jó az országnak".

 • Kapirgáló

  Magyar szemmel Cynara nyomában: Beauvoir, Horatius és az Elfújta a szél

  Ilyenkor, az új év első hetében eléggé szétszórt az ember, legalábbis az olvasás terén. Eszébe jut valami, amit olvasott, leveszi a könyvet a polcról, lapozgat, megtalálja, amit keresett, erről viszont egy másik könyv jut az eszébe, kinyitja azt is, leteszi, nyúl a következőért.

 • tévésmaci - A tapír novemberben már intézkedett

  Amikor Sztupa és Troché a szlovák titkosszolgálattól (SIS) kapott dossziét a bécsi újévi koncert után átfutották, rebarbarás forralt bort szürcsöltek Nudliberger bácsi heurigerében, és Brünhilde néni külön nekik sütött szarvasgombával vagy szarvasmarhával töltött strudelt, ami arrafelé népszokásszámba megy, van, amikor a kedélyes bürgerek egy kolompot is feladnak hozzá.

 • mi a kotta? - Asszonyt kísér - Istent kísért

  Ha korábban netalán nem tudtuk volna, hát legkésőbb a tavaly novemberi egynapos Beethoven-maratonon végképp megjegyezhettük magunknak, hogy Kocsis Zoltán keresi a nem hétköznapi erőpróbákat. Most mindenesetre újabb tanúságát vehetjük a nagy muzsikus rendkívüli vállalkozó kedvének, hiszen szombaton vezénylete alatt előadásra, pontosabban félig szcenírozott előadásra kerül Arnold Schönberg Mózes és Áron című operája (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, január 16.

 • rés a présen - Az őrültség, amit mi csinálunk - Pereszlényi Erika színésznő

  rés a présen: Miért kezdtél pont a Pont Műhellyel dolgozni? Pereszlényi Erika: A Hudi László vezette Mozgó Házban dolgoztam. Valahogy belekeveredtem a 24 órás színházi előadásukba, a Checkpoint Charlie-ba még 1999-ben, aztán amikor a Család című előadás készült, akkor Keszég Laci megkeresett, hogy lenne-e kedvem játszani benne, nekem meg volt.

 • chili&vanília - Mandarin

  Nem tudom, önöknél mi a helyzet, nálunk a januárt eluralta a mandarin. Míg a narancs egész évben beszerezhető, a mandarin valóban szezonális.

 • étel, hordó - SILENUS

  Ha jól tudjuk, a Petőfi Sándor utca egyik legjellegzetesebb építészeti félreértése, a Szervita tér sarkán álló egykori telefonközpont (épült 1976-ban) vevőt/befektetőt/bontót keres. Hogy addig se álljon üresen, míg a nagy üzlet megköttetik, rövidtávfutók vették birtokba.

 • kulthírek

  MAGYAR FILM A BERLINALÉN Hajdu Szabolcs magyar-német produkcióját, a Bibliotheque Pascalt meghívták a február 11- 21. közötti Berlini Filmfesztivál Fórum szekciójába.

 • film - HALÁLKERINGÕ

  Nyilván igazságtalan avval kezdeni, hogy Kardos doktor visszatért, de van abban valami megrázó, ha azt látjuk, hogy egy első filmes rendező a Miniszter félrelép párosával (a másik fél Dobó Kata) vág neki filmnoirnak ígért kamaradrámájának - ez vagy félelmetes pimaszság, vagy eleve feltett kéz.

 • színház - MOLNÁR FERENC JÁTÉK A KASTÉLYBAN

  című darabja a színdarabság csimborasszója, a tökéletes opus, a gondos kotta, amit csak el kell muzsikálni, és nemcsak a siker, de a jóság is garantált. Ebben a darabban mindennek pontosan kijelölt helye van, meg van mondva, mikor kinek mit kell csinálni - és azt kell csinálni.

 • esemény - SZOMSZÉDOK PARTY

  Talán csak Etus sejtette, hogy eljön majd a nap, amikor egy buliban a virágmintás pongyola és a csokornyakkendővel bolondított könyökvédős zakó lesz a legmenőbb szerelés. De az már a mindentudó lakótelepi nagyi fejében sem fordulhatott meg, hogy bő tíz évvel utolsó agyagküblije megformázása után huszonéves fiatalok teli torokból fogják üvölteni, hogy "Vágási Feri rules!

 • tánc - FIÚK

  Férfitestek a színpadon, idegen és ideges testek, magányos görög szobrok, önformájukkal kérkedő groteszk alakok, szép erőművészek, intelligens akrobaták. It's a Man's World - így szól a sláger a kemény technopulzálások között, és ezt hallva itt valóban elszorulhat a nézői szív.

 • Lemez

  Péterfy Bori & Love Band: 2

  Miután megjelent a Péterfy Bori & Love Band markáns, erős bemutatkozó lemeze 2007 októberében, a zenekar viszonylag hamar eljutott a klubokban telt házak előtt, a fesztiválokon pedig egyre jobb és jobb időpontokban koncertező csapatok szintjére.

 • DVD - Ürge, az időbűnöző - Janisch Attila filmjei díszdobozban

  Ha hihetünk a számsorok erejében, a magyar rendezői középgeneráció e kétségkívül markáns figurájának következő filmmunkájára még épp két évet kell várnunk... Mondhatjuk ezt fenyegetőbben is: akármi álljon a maja (vagy másmilyen) naptárban, 2012 egy új Janisch-trilógia startjának az éve lesz, nem másé.

 • Könyv - Teste fölött köröz - Janet Fife-Yeomans: Heath Ledger élete

  Aligha volt bolygónknak olyan 14 év feletti lakója, akit (szinte napra pontosan) két éve ne sokkolt volna a hír, mely szerint Heath Ledger filmszínészt "helyi idő szerint 15:26-kor holtan találta házvezetőnője New York-i apartmanjában".

 • Film - Ördög vigye - Terry Gilliam: Doctor Parnassus és a képzelet birodalma

  A ma született mozista is pedzi, kiféle-miféle alak ez a Gilliam. A kortársi mozi kimagaslóan peches figurája, természetesen. Ha Münchausen báró és a produceri vágóolló afférjáról, a Don Quijote eltüsszentett produkciójáról vagy a Grimm és a Weinstein testvérek egymásnak feszüléséről nem is hallott, az biztosan a fülébe jutott, hogy Heath Ledger épp e legújabb Gilliam-film forgatása közben lelte halálát.

 • Könyv - Kétely nélkül, boldogan - Dan Brown: Az elveszett jelkép

  "Olvastuk a könyvklubunkban azt a kötetét a szent nőiségről és az egyházról. Milyen jó kis botrányt okozott! Szereti kiugrasztani a nyulat a bokorból?" - kérdezi Az elveszett jelkép első oldalain Jelentéktelen Szereplő Robert Langdontól, a szerző vágyképalteregójától.

 • Könyv - Találkozás egy-két fiatalemberrel - Vágvölgyi B. András: 1989

  Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és akkor én két Vágvölgyi leszek. Az egyik mindig szidja a másikat, doppelganger és rezonőr leszek, és számos más - alapvetően kulturális - szakkifejezés egy személyben, aki mindig ott van, láb alatt, ahol a fő, a tényleges "Vagesz", s körül-belül ugyanazt csinálja, csak észrevétlenül, végül is kitalált alak, a szerző pedig tán az igazi, a történelmi figura: ennyit a nemzet felkeléséről, hazánk legfrissebb történelmének döntő napjairól.

 • Könyv - A művész: politikus - Havasréti József: Széteső dichotómiák. Színterek és diskurzusok a magyar neoavantgárdban

  A szerző a neoavantgárddal kapcsolatos tanulmányait és kritikáit gyűjtötte össze ebben a kissé széttartó kötetben, melyet három plusz egy, nagyjából tematikus-problémaszempontú fejezetre osztott. Azonban, mint az Előszóban is megjegyzi, bizonyos írások akár több fejezetben is helyet találhattak volna - az egyes fejezetek címeiben (Médiumok; Színterek; Szövegek és diskurzusok) megnevezett problémák gyakran érintkeznek és kereszteződnek a vizsgált korszakban, ugyanis a neoavantgárd jellemző sajátossága, hogy igyekszik elmosni, viszonylagossá tenni mindenféle határvonalat, legyen szó művészet és élet, szerzői mű és csoportos alkotás, mű és annak terve, vagy akár mű és interpretáció közötti különbségekről.

 • Színház - Írta, rendezte - Tasnádi István: Kupidó; Ács János: Casanova Nuovo

  A két előadás két eset: az egyiket az írója rendezte, a másikat a rendezője írta. A hasonlóság mindazonáltal nem a véletlen műve.

 • SHERLOCK HOLMES

  Kevés kínosabb dolog van annál, amikor egy igazodási kényszerrel sújtott rendező romló hallásával már nem észleli jól, hogy mit sutyorog a korszellem, és ennek következtében épp az imént kifutott divathoz sikerül csak idomulnia.

 • "A legjobbakkal dolgozom" - Ágh Márton látványtervező

  A színházban, főleg Kaposvárott és túlnyomórészt klasszikusokkal indult a pályája. Aztán a Krétakörrel átnyergelt az alternatívra, és ott is maradt. Dolgozott Greenawayjel a Tulse Luper bőröndjei: A moab történet Magyarországon forgó részeiben, de nevéhez fűződik egy sereg film is, a Portugál, a Nexxt, Az alkimista és a szűz, a Pánik, a Delta vagy a héten moziba kerülő Nibelung-lakópark látványterve is.

 • "Nem álom, álmodozás!" - Terry Gilliam filmrendező

  Idén lesz hetvenéves. A Brazil, a 12 majom, A Halászkirály legendája, a Gyalog-galopp, a Münchausen (sic!) báró kalandjai, a Félelem és reszketés Las Vegasban vagy éppenséggel az Időbanditák rendezőjének új filmje, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma megjelenésünk napján indul a magyar mozikban.

 • "Mint amikor egy sportcsapat edz" - Várady Zsuzsi, Simonyi Balázs - Momentán Társulat

  Azt sem tudják, mit tesznek öt perc múlva, társulatként mégis immár tízéves múltra tekintenek vissza. Földessy Margit személyiség- és kreativitásfejlesztő drámastúdiójában találkoztak több mint tizenöt éve - Momentán Társulat néven 2000-ben léptek fel először.

 • John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

  Svéd kritikai realista vámpírregény: így határozhatnánk meg az első könyves szerző világsikert aratott regényét.

 • STIEG LARSSON: A KÁRTYAVÁR ÖSSZEDőL

  A 2004-ben, mindössze ötvenévesen elhunyt svéd újságíró Millennium-trilógiájának befejező kötete a második rész cselekményét folytatja, és ennyiben eltér az eddigi meseszövéstől, hiszen az első - legjobb - kötet (A tetovált lány) még szerfölött önállóan állt a lábán.

 • "Nem érdekel senkit" - Elekes Zsuzsanna szociológus a kamaszok ivási szokásairól

  Többet isznak-e nálunk a tinédzserek, mint Európában? Behozzák-e a magyar lányok a fiúkat? Megelőzheti-e a bor a töményet? És mennyire aggasztó, hogy a középiskolások körében nő a nagyivás? A téma kutatóját, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docensét kérdeztük.

 • Kínai orvoslás - Néha fűrész, néha kalapács

  Kínában több ezer éve használják, és Nyugaton - így hazánkban - is jelen van néhány évtizede. A hagyományos kínai orvoslás helyzete Magyarországon mindazonáltal csaknem teljesen szabályozatlan, s a kevés létező törvény sem túl kedvező.

 • cyberhírek

  Kitiltás Ötezer felhasználót dobtak ki a szép emberekre specializálódott társkereső közösségi oldal, a beautifulpeople.comtagjai közül az új év első hétvégéjén, mert felszedtek pár kilót az ünnepek alatt, és ezt az oldalra feltöltött új képeikkel illusztrálták is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...