• MaNcs 22. évf. 20. sz. (2010. 05. 20.)
  Sólyom László öt éve

  Aktív rezisztencia

  Rendszeresen véleményezte a politikai folyamatokat, bírálta az egymást követő kormányokat, befolyásolta a külpolitikát. Egymaga több törvényt vétózott meg, mint két elődje tizenöt év alatt. Sólyom László újraértelmezte és kitágította a köztársasági elnöki szerepkört. A baloldal politikusai elfogultnak, a jobboldal vezetői kezelhetetlennek tartják: képviselőik aligha szavazzák meg újra államfőnek.

  2010 / 20
 • Orient expressz

  Pánik és populizmus

  Kezdetben, azaz 2008 második felében az események még csak amerikai hitelválságnak tűntek, pár hónap múltán már gyakorlatilag az egész világot megrázó gazdasági válság bontakozott ki a szemünk előtt. Ma viszont a politikai válság menedzselése köti le nemcsak a nagyhatalmak, de a gazdasági központok és a legapróbb kormányok figyelmét is.

 • Komiszkenyér

  Dilemmáink IV. (A távolság pátosza)

  Az első profi tanárok azok voltak, akik pénzt követeltek a tanításukért. Cserébe bölcsességet (szofia) ajánlottak. Ezeket a szofistákat kezdettől fogva gyanakvással szemlélték a filozófusok, akik csak távolról epekedtek érte, vagyis szerették (filo) azt a szofiát, amit riválisaik állítólag már magukévá tettek.

 • Ekotrip

  A Medgyessy

  Tartok tőle, hogy a devizahitelesek megsegítésének ügye csak egyike lesz azon csalódásoknak, melyeket az új kormány idéz elő a be nem váltott (mert nem beváltható) ígéreteivel. A mostantól kormányzó pártszövetség kampányában ugyan nem terhelte túl konkrétumokkal a választópolgárokat, kritikáival és szlogenjeivel azonban a háztartások és a vállalkozások helyzetének gyors és radikális javulását sugallta.

 • Fejben nyerni, nem fülkében - Pártok és pozíciók

  A politika olyan, mint a mosópor. Ez a régi, egyszerűcske (és inkább a mosóporreklámokra nézve hízelgő) mondás részben még ma is igaz.

 • A hamutartó a helyén van - A görög válságról

  - Hogy bírjátok? - kérdeztem egyetemi kollégáimtól Athénban alig három héttel a rendkívül szigorú megszorító intézkedések március elejei első csomagja után. Hisz tudod - válaszolták -, itt csaknem minden családnak van valamilyen egyéb, nem kis részben a szürke- vagy feketegazdaságból származó jövedelemforrása.

 • Magyarabbak és még magyarabbak

  Hétfőn beterjesztette, augusztus 20-án hatályba léptetné, jövő év január 1-től pedig a gyakorlatban is alkalmazná a Fidesz a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatát. Lehet bármilyen emelkedett szavakba csomagolni e javaslat indoklását, a lényeg mégis az, hogy a határon túli magyarok egyéni kérelemre úgy szerezhetnek magyar állampolgárságot, hogy nincs állandó lakhelyük Magyarországon, és az állam működéséhez sem adó-, sem járulékfizetőkként nem járulnak hozzá.

 • A pojáca reggelije

  Ha valaki a Marsról érkezett múlt pénteken Magyarországra, először arra is gyanakodhatott, hogy itt nem tisztelik eléggé a törvényeket. Legalábbis azt, ami tiltja a templomok kétszáz méteres körzetében a riszálást s a ridikül pörgetését, egyszóval a magakellető viselkedést.

 • Interjú

  Európa középre húz

  Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója

  A 750 milliárd eurós mentőcsomag elfogadása csökkentheti az euróövezet több tagjára nehezedő pénzpiaci nyomást. A hirtelen megtalált európai politikai egység mögött azonban ellentétek húzódnak, miközben a globalizálódott világ új kihívásokra sürget válaszokat.

 • chili&vanília - A zöldborsókérdés

  Madame de Maintenon, XIV. Lajos francia király szeretője (majd titkos felesége) egy 1696-os levelében a következőt írta: "A zöldborsókérdés folytatódik.

 • tévésmaci - Fővárosi gorillakölkök

  Amikor Sztupa és Troché találkoztak Horst Fuchsszal, szép, mosolygós nap sütött le az A1-es és A8-as autósztráda kereszteződésénél fekvő Voralpenkreuz Raststationra. Sztupa és Troché St.

 • mi a kotta? - Illuminációt!

  A múlt héten Anton Bruckner "Romantikus" melléknévvel ellátott IV. szimfóniáját leltük fel a koncertprogramban, míg ezúttal a nem kevésbé nagyszabású VII.

 • étel, hordó - ALDENTE

  Nevezzék bárminek, mondjuk Allee-nak, nekünk mindörökre Skála marad a legújabb (korábban: legrégibb) bevásárlóközpont. Ráadásul ifjúkori emlékek szállnak meg, nem tagadjuk, mi is ott álltunk a kapuban 1976.

 • rés a présen - Három nő a világtól elvonultan répát hámoz - Madák Zsuzsanna színész

  rés a présen: Május 20-án mutatjátok be az Ágens Társulattal a Szodoma után című darabot, te rendezed. Először vagy ebben a szerepben? Madák Zsuzsanna: Igen, a Szodoma után az első rendezésem, de úgy érzem, hogy az utóbbi években minden alkotómunkában valamilyen formában túlléptem a színész "szerepkörén", pontosabban egyre inkább a nagy egész érdekelt.

 • rés a présen - Iránytűm Bartók "világzenéje" - Borbély Mihály zenész

  rés a présen: Május 14-én a Folkfesten a Fonóban Batyuval léptetek fel. Jól összeszokott felállásról van szó? Borbély Mihály: Évtizedek óta ismerjük egymást, ám ez a duózás nem régi.

 • kulthírek

  GYÁSZ 73 éves korában elhunyt Végvári Tamás: a Jászai-díjas színművész Pécs, Veszprém és Szeged után került a fővárosba, tíz éven át a Thália, 1982-2004 között a Katona kollektívájának meghatározó tagja volt, film-, tévé- és szinkronszerepek sokaságát vállalta, és szakmai érdek-képviseleti szervezetekben is dolgozott.

 • tévé - KÉT NÕ - EGY HÁZ

  A dokumentumfilmes Maysles testvérek a hatvanas-hetvenes évek számos kisistenét lencsevégre kapták, megvolt nekik Brando, Capote és a Beatles. Nem maradtak le az altamonti koncert halálos késeléséről sem, de leghálásabb alanyaikra nem a koncertszínpadokon, hanem a gazdagoknak otthont adó Long Island-i East Hamptonban (NY, USA) bukkantak.

 • lemez - SICK OF IT ALL: BASED ON A TRUE STORY

  A Sick Of It All pontosan ugyanaz a hardcore-színtéren, mint mondjuk metálban a Slayer vagy a Motörhead: tiszteletre méltó munkássággal rendelkező társaság, ahol a zenészek már a pályafutásuk legelején rátapintottak valami kimondottan sajátosra, és azóta sem tértek le a kitaposott útról.

 • dvd - ROSSINI: LA CENERENTOLA

  A Metropolitanből egy éve élőben közvetített Hamupipőke-előadás semmit sem öregedett. És nem azért, mert már a bemutatón is öregecske volt (vannak ilyen produkciók), hanem mert a mesék kortalanok.

 • könyv - ALEXANDER STEELE (SZERK.): KEZDÕ ÍRÓK KÉZIKÖNYVE

  Irodalmi nemzet vagyunk, mi több, sokak szerint a kortárs magyar irodalom rég nem látott módon prosperál, nem véletlen hát, hogy boldog-boldogtalan író akar lenni, és se szeri, se száma az íróiskoláknak. A keresletet a piac alig győzi kielégíteni, mindezek tükrében viszont furának tűnik, hogy nálunk mindeddig hiányzott a nebulók tudásszomját kielégítő írásos oktatási anyag.

 • film - PERZSIA HERCEGE - AZ IDÕ HOMOKJA

  Valamikor réges-régen (úgy húsz éve), egy ősi, legendás birodalom szívében (valahol New York környékén) egy legény, kit kedveltek az istenek (Jordan Mechner programozó) belevágott élete kalandjába, és verejtékes munkával megalkotott egy varázslatos szerkezetet (a Prince of Persia elnevezésű PC-játékot), amivel leigázta az egész világot.

 • opera - VERDI: DON CARLOS

  Az operaházi Májusünnep utolsó estéjét vitán felül a nagy basszista és még nagyobb énekes színész, Ferruccio Furlanetto fellépése ígérte maradandó élménynek, s a 61 éves művész nem is adott okot a csalódásra.

 • lemez - CLAUDIO ABBADO

  (1933-) kései pályája valósággal csoda. Megrettentünk, amikor a kilencvenes években hírét vettük halálosnak tűnő betegségének, és aztán hálát adtunk istennek 2004 áprilisában, amikor a Zeneakadémián mégis láthattuk egy felülmúlhatatlan Mahler Kilencedik-előadással.

 • Lemez - World music: úgy

  hozta a sors, hogy három olyan magyar lemez került egymás mellé, amely messzire rugaszkodott a népzenétől.

 • Koncert - Akadozó motorral - A High On Fire, a Volbeat és a Metallica Budapesten

  Visszatekintve tiszta sor, hogy 1991-es lemezével, az úgynevezett fekete albummal a Metallica nem csupán pályafutása kereskedelmileg legsikeresebb munkájához jutott el (világszerte kábé 22 millió példány talált gazdára belőle mostanáig), hanem egyúttal abba a ligába is megváltotta a belépőjét, ahol a Rolling Stones, az AC/DC vagy mondjuk Paul McCartney serénykedik.

 • Film - Maradjatok gyerekek! - Scott Hicks: Anyátlanok - Életed nagy kalandja felnőtté válni

  Ausztrália kétségkívül szép ország, bizonyára ezért van olyan messzire. Kenguruk lakják temérdek lélekszámban, nagy területeket foglalnak el rajta a gondosan ápolt szőlőbirtokok, mindenhol van körülötte szép homokos, ugyanakkor fövenyes tengerpart is, ráadásul évente nagyszabású teniszversenyt rendeznek Melbourne-ben, az ausztrál nyílt bajnokságot, ami úgynevezett Grand Slam-torna - és a sydneyi operaházat direkt ki is hagytam, bár biztos ki is felejtettem még néhány ezt-azt.

 • Színház - Erős jelzések - Gogol: A revizor

  A Thália Színház által rendezett Rivalda Fesztiválon tizenhárom vidéki előadást láthatott a budapesti közönség és a színházi szakma, s ha "a képünk ferde", arról bizonyosan nem a szervező színház tehet. Egy ilyen rendezvényt nem a rossz, gyönge előadások minősítenek, hanem a jók és a legjobbak - elsőként az, hogy van-e ilyen egyáltalán.

 • Kiállítás - Pajtikától az ébresztőóráig - Biciklus. Mesélő kerékpárok - egy fotó, egy történet

  Nem gyakran, de azért előfordul, hogy kortárs képzőművészeti alkotások nem művészi indíttatásból készült tárgyakkal/művekkel kerülnek egy kiállítótérbe (intermediális alkotások tudománytörténeti rekvizitumokkal, futball tematikájú munkák Puskás Öcsi hagyatékával, kör alakú festmények muzeális lövészegyleti táblákkal).

 • Ha feltör a sofőr - Clive Owen filmsztár

  A Sin City, az Elizabeth: Aranykor, Az űzött vad, A belső ember vagy éppen A bűn árfolyama 46 éves, Oscar-jelölt sztárja megjelenésünk napjától az Anyátlanok című film főszereplőjeként domborít a magyar mozikban.

 • "Azt hittem, hosszabb az út" - Pusztai Ferenc producer

  Zajlik az élet a filmjei körül. Az idei szemlén a legjobb első film díját elnyerő Team Buildinget visszahívták a forgalmazásból, a Czukor Show-t viszont a netes debütálása után a mozisok nem játsszák. Mindeközben Kocsis Ágnes rendezése, a Pál Adrienn Cannes-ban mutatkozott be.

 • A ciános technológia vége - Megáll a zagy?

  Az Európai Parlament két hete határozatban szólította fel az unió operatív végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot a ciános aranykinyerési technológia betiltására. Vajon most tényleg megszabadulunk a vele járó méregtől?

 • Kutyafutta a Városligetben - Hiába ugatják

  Az ember és a hobbiállat egészsége összefügg - erre próbálta többek között felhívni a figyelmet a negyedszerre rendezett Kutyafutta. A jó gazda szeme nem hizlalja a jószágot.

 • Közösségi média és az egykori testkultúra - Sport 2.0

  Ha a testkultúra és a sport még ugyanazt jelentené, nem lenne annyira izgalmas, hogy a közösségi média a sportvilágot is "kolonializálta". Ám mivel a terület integrálódott a szórakoztatóiparba, a versenyzők online aktivitása számos anomáliát szül, a szerencsejátékok, a márkaépítés kérdései, a szabadságjogok, illetve szakmai "titkok" is a centrumba kerülnek.

 • cyberhírek

  Robotpap Robot előtt mondta ki a boldogító igent egy japán pár. A papi szerepet betöltő masina hét közben egy múzeumban irányítja a látogatókat, ám egy speciális program és egy virágkoszorú segítségével megbirkózott az új feladattal is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...