• MaNcs 22. évf. 25. sz. (2010. 06. 24.)
  Interjú

  "Összeugrott gyomorral ébredek"

  Kulka János színész

  Ha egy színésznek álomévadot kellene terveznie, ilyet képzelne. Eljátszotta Lear királyt, főszerepet az Ármány és szerelemben, Lekenczey Mukit az Úri muriban, ősszel mutatják be a Serban rendezte Három nővért, amiben ő Kuligin, és most az Esőember premierje közelít... Mégis, legtöbbet a szorongásairól beszéltünk.

  2010 / 25
 • Sebők Miklós

  Majális helyett

  Hogyan vágjon neki az MSZP?

  "Nőként pontosan tudom, milyen is a bőrfiatalítás. A végeredmény fantasztikus, de hogy menet közben ki-ki hogy néz ki, azt nem is szabad tudni. Ilyenkor ugyanis cafatokban lóg a bőr" - értekezett Lendvai Ildikó egy májusi MSZP-s kibeszélőszeánszon.

 • Kritikai iskola

  A baloldal nyomorúsága

  A baloldal: ethosz. Ahogy a jobboldal is az. Baloldalinak lenni annyit jelent, mint azonosulni a gyengék igazságával. De nemcsak a gyengéknek van igazságuk, hanem az erőseknek is. Igazság és igazság között nem állítható fel matematikai reláció: a végső döntés közöttük mindig szubjektív marad.

 • Ekotrip

  Gordiuszi csomó

  Nem tudom, hogy a 29 pontos gazdasági akciótervvel elénk tárt, jókora gordiuszi csomót hányan kötözték, csak azt lehet tudni, hogy alig 72 órát adtak rá maguknak. A kormány gazdasági terve azzal vált kibogozhatatlan csomóvá, hogy ugyanazt a pénzt költené el többször is, amit talán egyszer sem tud beszedni.

 • Hozzáadott érték

  Támaszkodjunk önmagunkra!

  "Zsákutcába jutott a hazai gazdaságpolitika elmúlt két évtizedét meghatározó magyar modell, amely a gazdaságfejlesztést szinte kizárólag a külföldi tőkebeáramlás ösztönzésére alapozta"- mond sommás ítéletet a gazdasági hetilap, a Figyelő cikke Magyarország nemzetközi integrációjának állapotáról.

 • Olvasói levelek

  A történelem urai Magyar Narancs, 2010. május 27. Tamás Gáspár Miklós a Fidesz- KDNP nemzetpolitikai lépéseit tárgyaló cikkében szellemesen érzékelteti, mennyire kell komolyan vennünk az utóbbi hetekben lépten-nyomon pufogtatott forradalmi frázisokat: a forradalom semmi többet nem jelent annál, hogy Orbán Viktor végre visszakapta kedvenc színes üveggolyócskáit, amelyek már nagyon hiányoztak neki.

 • Nem lesz ez egy kicsit sok?

  Lapzártánk után nevezi meg államfőjelöltjét a Fidesz, és nagy meglepetés lenne, ha nem Schmitt Pált, a kormánypárt alelnökét választaná meg a jövő héten az Országgyűlés. Biztos találhattak volna jobbat is, de Schmittnek bárkivel szemben behozhatatlan előnye van.

 • Pogromok Kirgizisztánban - Moszkva megint nem hisz a könnyeknek

  Április elején megbukott és menekülésre kényszerült az ellene tüntető tömegbe lövető kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev, majd kisvártatva polgárháborúval fenyegette meg országát. Ekkor még nem tudtuk, vajon az átmeneti kormány képes lesz-e megfékezni az elszabadult indulatokat.

 • tévésmaci - Távolról tevék

  Amikor Sztupa és Troché rövid ideig a Sigurcello Cirkuszszal utaztak, egyszer találkoztak egy magyar emberrel is. Pribitek Lajos az interlakeni sportplatzon vert táborukba jött el egy szép csendes délutánon, mikor az artisták lakókocsijuk lépcsőjén üldögéltek, s önfeledten bámulták az Eigert, a Jungfraut és a Mönchöt, vagy csak úgy néztek maguk elé.

 • mi a kotta? - Egy úr Indianából

  Járt már minálunk, s adott is dalestet Budapesten, ámde a Magyar Állami Operaház színpadán mégis csak most, operaénekesi pályafutásának negyedik évtizedébe lépve debütál majd a nemes amerikai baritontradíció jelenkori fáklyavivője, Thomas Hampson.

 • chili&vanília - Leche frita

  A Rambla zsongó forgataga, forró hangulata és tapasbárjai nem sok látogatót hagynak hidegen, Barcelonába gyorsan bele lehet szeretni. A spanyol (pardon, katalán) gasztronómiába meg pláne.

 • kertész lesek - KERTVÁROSI/SZEGED

  A városnézést sok minden nehezíti. Pénztelenség éppúgy, mint a harácsoló bevásárlóturizmus, a beteges szuvenírvadászat és így tovább, de nincs még egy olyan eget rengető gátlás, mint a meteorológia.

 • rés a présen - "A tolókocsiban is zúzni fogjuk" - Szikszai Rémusz színész

  rés a présen: Mik a fő szempontjaitok a Duna Televízió Kikötő című műsorának készítésénél? Szikszai Rémusz: Ötödik éve vezetem a Kikötőt, de voltak más, tematikus jellegű sorozataim is, mint például a cenzúráról szóló Indexre téve.

 • kulthírek

  CARAVAGGIO MARADVÁNYAI Félévi vizsgálódás után az orvosi antropológiai szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy legalább 85 százalékos valószínűséggel megtalálták Caravaggio földi maradványait Az 1610-ben elhunyt festőt Porto Ercoléban temették el A Szent Erasmus-templom kriptájában talált csontok közül kiválasztották azokat, amelyek 17 században elhalálozott fiatalemberekéi lehettek, ezek közül pedig azokat, amelyek a Caravaggio idejében használt festékekben előforduló ólmot és merkúriumot tartalmaztak, végül ezek DNS-mintáit összevetették a Merisi nevet viselő férfiak DNS-ével, akik a Michelangelo Merisi néven született festő testvére leszármazottjainak mondják magukat Így jutottak el a 85 százalékos bizonyossághoz MAGYAR FILMEK KÜLFÖLDÖN Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalját és Kenyeres Bálint rövidfilmjét, A repülés történetét bemutatják a Los Angeles-i filmfesztiválon A brüsszeli filmfesztiválon Hajdu filmje mellett Pálfi György Nem vagyok a barátod című alkotása verseng az Arany Íriszért A valenciai Cinema Jove nemzetközi fesztiválon az első filmes Nagy Viktor Oszkár Apaföldje száll versenybe DANNY BOYLE AZ OLIMPIÁRA A Gettómilliomos Oscar-díjas rendezője, Danny Boyle lesz a 2012-es londoni olimpiai játékok megnyitó ünnepségének művészeti igazgatója Mellette a szintén Oscar-díjas Stephen Daldry, Mark Fisher építész, Hamish Hamilton televíziós rendező és Catherine Ugwu, a 15 Ázsiai Játékok producere alkotja az olimpia kreatív produkciós stábjának vezetőségét BULI AZ ÁRVÍZKÁROSULTAKÉRT Június 25-én az árvíz sújtotta Óbudai Hajógyári Szigeten fesztivált rendeznek SOS Magyarország!

 • film - SZERELEM ÉS EGYÉB BÛNÖK

  Belgrád-borzasztón nagy ám az élet, Bucánanak volt például egy életrevalónak látszó ötlete, hogy e marha nagy Békásmegyer közepére húzza fel az üzletét, s akkor majd nem kell védelmi pénzt fizetnie, hiszen épp a senki földjén trónol, jobbra tőle Milutin, balra Radovan birodalma (esetleg fordítva).

 • koncert - DEVILDRIVER + MEGADETH

  Korábban úgy gondoltam, hogy fizikai képtelenség mozdulatlannak maradni, miközben az ember közvetlen közelében annyira energikus zene szól (élőben), mint a másodszor Pesten járó amerikai neothrash DevilDriveré, főleg, ha a színpadon egy olyan frontember mozog megállás nélkül, mint Dez Fafara.

 • köny - VIKTOR PELEVIN: P5

  Elhatároztam, hogy azért sem fogom úgy kezdeni, hogy "Viktor Pelevin a kortárs orosz irodalom fenegyereke". Nem, mert ezt a formulát Szorokinra vagy Jerofejevre is kiosztották már, arrafelé kétségkívül nem szűkölködnek fenegyerekben.

 • lemez - FUNKI PORCINI: ON

  James Braddell élete kész regény - hivatalos biográfiái bőszen ecsetelik, miként jutott egy londoni foglaltházból, Amerika érintésével, Olaszországba, majd haza, egyenest a Ninja Tune kiadó szárnyai alá. Éveken át kitartó alkotótársával, Keir Fraserrel (ők együtt a 9 Lazy 9) tökélyre vitték a hangminták, elcsent és direkt e célra rögzített foszlányok összetapasztását és manipulálását.

 • film - MEDITERRÁN FINOMSÁGOK

  Testek párolgásától bűzlik a kocsma, holnap is köd lesz, esni fog. Az idézet egy késő őszi, ká-európai filmtípusból való, a nyári, latinos, életigenlő kiszerelés így fest: csupa élettől vöröslő, kedves spanyol, akiket az isten is jókedvében, gitárszólók hallgatása közben teremtett, s akik mind a konyha körül ólálkodnak, mert ott nagy dolgok vannak készülőben.

 • mű/hely - PRINTA

  Többnyire idős emberek sajátos szokása, hogy nem hajlandók megválni a háztartásukban keletkező szeméttől, melyet vagy csak szimplán gyűjtögetnek, vagy különféle furmányos módokon újrahasznosítanak. Örömmel jelentjük, hogy a "semmi sem vész el, csak átalakul" szellemisége kitört a nyugdíjasotthonokból és meghódította a művészvilágot.

 • lemez - PATRICIA PETIBON: ROSSO

  Joggal hihetnének a címe alapján, hogy Patricia Petibon legújabb lemeze Vivaldi-lemez, hiszen a Rosso Vivaldi állandó jelzője volt. Nem csak rikító hajszíne miatt csúfolták kortársai vörösnek a velencei szerzőt, de szenvedélyes, érzéki, gyors tételei miatt is, melyek olykor mintha egyenesen lángot kaptak volna.

 • könyv - FILMKLUB

  Nem akarsz suliba járni? Akkor, tudod mit, többet ne menj, ellakhatsz nálam, s ha vállalod, hogy megnézünk hetente három filmet, és droghoz nem nyúlsz, akkor dolgoznod sem kell Áll az alku? E nagyvonalú, kamaszlelket melengető ajánlattal a Kanada-szerte ismert és elismert filmkritikus (meg tévés személyiség és regényíró), David Gilmour lepte meg 16 éves Jesse fiát, akinek ez idő tájt nagyon nem akaródzott iskolába mennie Hát nem egy porosz utas megoldás, az egyszer biztos, viszont könyvtémának elsőrangú Majd most kiderül, milyen az, amikor a kritikusból kibukik az apa, és az apából a filmkritikus, és az sem éppen érdektelen, mit kezdenek egymással a felek: apa és fiú, fiú és filmtörténet Mint ötlet remek, mint nevelési módszer merész, mint apakép irigylésre méltó - ilyen apát minden fiús házhoz, akinek megvan Az erőszak utcái Michael Manntól, aki pontokba szedi Clint Eastwood nagyságát, és váltott már szót Dennis Hopperrel meg David Cronenberggel Az apába épített filmkritikus tényleg a létező apakonstrukciók egyik legjobbika, inni, enni, szivarozni is meg lehet tanulni tőle, filmek terén pedig tényleg verhetetlen, azt is tudja, mit kell nézni szívfájdalom esetén, és mit kijózanodáskor, és olyan hetvenes évekbeli ritkaságokat is ismer, mint az Eddie Coyle barátai Egyedül talán csak az irodalmi ambíciókkal lehetnek fenntartásaink, mert sem a kanadai évszakok, sem a kanadai Gilmourok színeváltozásának leírása nem elég erős ahhoz, hogy a Filmklub több legyen élvezetes publicisztikánál Fordította: Gellért Marcell, Athenaeum, 2010, 238 oldal, 2990 Ft ***.

 • Lemez - Konzerválni - Danko Jones: Below The Belt; Imperial State Electric: Imperial State Electric

  Mindenki a sokszínűséget dicséri, pedig a változatlanság legalább annyira becsülendő. Bölcsesség, állhatatosság, vasakarat szükséges hozzá - vagy ha ezek mégsem, a saját kapacitás pontos felmérése egész biztosan.

 • Könyv - Hülyére vette - Bob Dylan interjúk

  Az 1960-as évek eleje kivételes pillanata volt az amerikai szórakoztatóiparnak. Dr. Frankenstein szabadságot vett ki, valamelyik felelőtlen viceházmester pedig véletlenül lesodorta a polcról azt a gondosan elzárt palackot, amiben különös szellem lakott.

 • Lemez - Osztódással - Magma Rise: Lazy Stream Of Steel; Stereochrist: III

  Létezett egy túlzás nélkül is legendásnak mondható zenekar Magyarországon, amit Moodnak hívtak. Ez a csapat kezdett el itthon, a kilencvenes évek közepén olyan zenét játszani, amelynek akkoriban indult a ma már szépen kiteljesedett reneszánsza a tengerentúlon: a jobb híján stoner-doom-sludge gyűjtőnévvel illetett műfaj nagyrészt a Black Sabbath hetvenes évekbeli munkásságából táplálkozott, megfűszerezve némi pszichedéliával és a Thin Lizzytől, illetve a nyolcvanas évek elejének klasszikus metálzenekaraitól ellesett, harmóniákra épülő ikergitáros témáival.

 • DVD - Itt is bosszú, ott is bosszú - Nádasdy Kálmán-Ranódy László: Ludas Matyi

  Egy nagy mű kiteljesedése: az 1949-es Ludas Matyi 2004-ben restaurált változata immár dvd-n is forgalomba került (korunk kívánalmai szerint: extrákkal), mostantól vitathatatlan közkincs: elérhető egy mozdulattal. S bizonyára ez még csak a kezdet.

 • Kiállítás - Mutánsosztály a paradicsomban - St.Auby Karlsruhéban

  Van a magyar művészettörténet-írásnak néhány nagy mulasztása. Nem sorolnám föl mindegyiket, de jelen írás tárgya a legimpozánsabban kirívó példák közé tartozik. St.Auby Tamás életművével olyan mértékben nem mert, nem akart, nem tudott foglalkozni senki, hogy az már szinte történelemhamisításnak minősül.

 • Könyv - Vénusz mint pinup - Daniel Arasse: Festménytalányok

  Arasse Magyarországon korábban megjelent, igaz, időrendben későbbi Festménytörténetek című könyve egy rádiós beszélgetés - így egy kötött forma - szerkesztett változata volt, de már ott is meglephette az olvasót a szerző üdítően egyedi és színes hangja, szokatlan látásmódja.

 • "Nincs új a nap alatt" - Pat Metheny dzsesszmuzsikus

  Az ő instrukciói nyomán fejlesztették ki a negyvenkét húros Pikasso gitárt. Gitárszintetizátora olykor úgy szól, mint a szaxofon vagy a szájharmonika. 1977-ben alapított együttese, a Pat Metheny Group a dzsessztörténet egyik legsikeresebb bandája.

 • DVD

  Az elnök színészei

  Jay Roach: Újraszámlálás

 • Regék és mondák - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál (2.)

  Miskolcról postázott első beszámolónk az immár visszatérő vendég, a zsenigyanús orosz rendező, Dmitri Bertman méltatásával zárult, s a sors úgy hozta, hogy a fesztivál hátralévő részét ugyancsak a visszajáró fellépők operaprodukciói avatták valóban élményszerűvé, s alighanem tartósan is emlékezetessé.

 • Csáki Judit

  Tíz év

  A POSZT-ról

  "Csak tíz év múlva ne ez a dal legyen", énekelték a kaposvári színinövendékek a 10. Pécsi Országos Színházi Találkozó gálaműsorának fináléjában, közvetlenül azután, hogy Páva Zsolt, a város polgármestere rövid beszédben megerősítette, hogy a város és a színházi fesztivál kapcsolata remek, POSZT pedig lesz, egy év múlva meg tíz év múlva is.

 • Válás Magyarországon

  Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

  Magyarországon minden második házasságkötésre jut egy válás; utóbbi versenyszámban mindig jól "teljesítettünk", viszont az előbbiben egyre kevesebb az induló. Kérdés, hogy a hagyományos családmodell válsága milyen hatással van a házasság és a válás kultúrájára.

 • Sportcentrum Újfehértón - Volt egyszer egy fogadás

  Négyszeres Guinness-rekorder, eddig tizenkétszer futotta körbe a Földet. Kónya Imrétől, a Boross-kormány belügyminiszterétől és Wolfgang Schüssel osztrák kancellártól is van gratuláló levele. De mindez semmi ahhoz képest, hogy Csukrán Mihály valódi példakép szeretne lenni.

 • Akik megérdemlik, és akik nem - Brazília-Elefántcsontpart 3-1

  A futballban valószínűleg az egyik legrégibb szakértői közhely a "gólt érdemelt volna". Már az első semleges néző is sajnálta a csodálatos cselsorozat végén mellégurító csatárt, és inkább belehelte volna a harmincról kapufára csavart szabadrúgást.

 • cyberhírek

  Újságosstand - Newspass néven még idén elindulhat a Google online újságárudája, ami pay per view rendszerben, cikkenként kérne pénzt az olvasóktól a nyomtatott lapok tartalmáért Ráfizetés - A Wall Street Journal szerint az AOL 10 millió dollárért adja el a bebocom közösségi oldalt, amit két éve 850 millióért vásárolt fel 2008-ban a bebocom az egyik legdinamikusabban fejlődő közösségi oldal volt, azóta viszont a rivális Facebook meghódította a világot Kiszivárogtatás - A bagdadi mészárlásról készült brutális videó után a Wikileaks nevű, titkos dokumentumokat szivárogtató szájt alapítója azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a "garani mészárlás"-ként emlegetett iraki akcióról készült felvételt is Digitalizáció - A Google bejelentette, hogy digitalizálja és a neten elérhetővé teszi az Osztrák Nemzeti Könyvtár történelmi gyűjteményét, köztük 10 600 magyar nyelvű kötetet a 16, 17, 18 és 19 századból Olajkatasztrófa - Naponta akár hatvanezer, de legalább harmincötezer hordó olaj ömölhet a Mexikói-öbölbe a BP április 20-án felrobbant fúrótornyából, ez háromszorosa az eredetileg becsült 12-19 ezer hordónak Eddig legalább kétmillió hordó olaj került a tengerbe, nyolcszor több, mint az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófájakor Ikerműhold - Minden eddiginél pontosabb háromdimenziós földfelszíntérképek készülhetnek német ikerműholdakkal, amelyeknek utolsó elemét, a TanDEM-X megfigyelőműholdat a kazahsztáni Bajkonurból lőtték fel a múlt héten Erdőtelepítés - Az afrikai országok vezetőinek csádi csúcstalálkozóján szabad utat és egyöntetű elvi támogatást kapott a Nagy Zöld Fal projekt, ami a Szahara terjeszkedését állítaná meg egy óriási erdőtelepítési akcióval A tervezett erdőfal 15 kilométer széles és 7775 kilométer hosszú lenne Napvitorlás - Kinyitotta vitorláit, és már le is fotózták az első japán napvitorlás ház méretű fémfóliáját Az Ikaros megindult a Vénusz felé, amit körülbelül három év alatt fog elérni, kizárólag a Nap sugárzását felhasználva - írta az origo Május 20-án a japán Akatsuki (avagy Venus Climate Orbiter) űrszondával együtt startolt az Ikaros nevű űrszonda, ami a Nap sugárzásának fénynyomását kihasználva mozog Atervek szerint 2013-ra érkezik a Vénuszhoz, és ez lesz az első űreszköz, ami ilyen módszerrel jut el egy másik bolygóhoz A 315 kilogrammosIkaros a Földtől távolodva június elején percenként 20 fordulatra pörgött fel, és az ekkor fellépő centrifugális erőtől nyíltak ki a vitorlái A négyzet alakú, 20 méter átmérőjű vitorla 0,0075 milliméter vékony, és napelemek is találhatók rajtaA küldetés fő célja az új meghajtás tesztelése A további tervek között szerepel egy nagyobb napvitorlás indítása, illetve a napelem által termelt energia hasznosítása ionhajtóművel Remete - Grigorij Perelman zseniális orosz matematikus, aki a Poincaré-sejtés bizonyításával elnyerte az amerikai Clay Intézet legjelentősebb matematikai problémák megoldására kiírt Évezred-díjainak egyikét, nem vette át a kitüntetést és a vele járó díjat A remeteként élő tudósnak június 7-én kellett volna átvennie a díjat Párizsban, de ahogyan korábbi hasonló alkalmakkor, ezúttal sem jelent meg A pénzt egy évre bankba tették, és ha az orosz tudós végleg elzárkózik az átvételtől, az összeget jótékony célokra fordítják Az idős édesanyjával egy kis szentpétervári lakásban a világtól teljesen elzárkózva élő, 1966-os születésű Perelman visszautasította egyebek között a matematikai Nobel-díjnak tekintett, és szintén tetemes összeggel járó Fields-díjat is 2006-ban A matematikus az Évezred-díj kapcsán az újságíróknak a zárt lakásajtón keresztül csak annyit mondott, hogy hagyják békén Barlangi oroszlán - A barlangi oroszlán a felmelegedés miatt halt ki Eurázsiában tizennégyezer éve, mivel drámaian szűkült az élőhelye - vélik brit kutatók, akik szerint Alaszkában és Kanada északi részén még további ezer éven át fennmaradtak e nagy testű macskafélék A radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint Európában és Ázsia északi részén a barlangi oroszlánok ugyanakkor pusztultak ki, a legkésőbbi csontlelet Franciaországban került elő A brit kutatók magyarázata szerint 14 ezer évvel ezelőtt a felmelegedés következtében az erdőségek és a cserjések egyre nagyobb területeket hódítottak el a füves sztyeppéktől Így egyre szűkült a barlangi oroszlán élettere, amelynek a vadászathoz nyílt térségekre van szüksége A barlangi oroszlán mintegy harmadával nőtt nagyobbra, mint a mai afrikai oroszlánfajták Torrentrazzia - Házkutatások során mintegy ötven szervert és az azokon tárolt 500 terabájt tartalmat foglalt le a rendőrség a múlt héten Budapesten Helyszíni beszámolók szerint 4-5 internetszolgáltató szervertermeit látogatták meg a rendőrök, akik legalább 15 autóval szálltak ki a helyszínekre A razzia után a magyar internet adatforgalma a szokásos, másodpercenkénti 90 gigabitről 75-re esett vissza A pénteki rajtaütés során a rendőrség az nCore fájlcsereközpont szervereit is lefoglalta A rendőrségi intézkedés elsősorban az ingyenes megosztókat érintette Lézerkard - Ezerszer erősebb a piacon kapható lézereknél az a szerkezet, amit most dobtak piacra hongkongi kereskedők A lézereszközök szabályozásával foglalkozó angliai hivatal vezetője szerint egy ilyen terméket nem is lenne szabad forgalomba hozni, mert a Star Wars-rajongóknak kínált "lézerkard" képes megvakítani, megégetni az embert, rákot okozhat, és a hongkongi cég saját bevallása szerint is alkalmas arra, hogy egy repülőgép irányítófülkéjében katasztrofális helyzetet idézzen elő .

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...