• MaNcs 22. évf. 26. sz. (2010. 07. 01.)
  Interjú

  "Nem kőbe vésett bölcsesség"

  Dr. Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának adjunktusa, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz-MPSZ által delegált tagja

  A sajtószabadság és a médiatartalmakat érintő új alapvető szabályok, az ún. médiaalkotmány részletes vitája és elfogadása most már bizonyosan őszre marad, a közszolgálati médiumok struktúrájának átalakításáról szóló, Cser-Palkovics András-Rogán Antal páros által jegyzett törvényjavaslatot viszont ha csúsztatva is, de heteken belül elfogadja a parlament. Interjúalanyunkat a közmédiumok új rendszeréről...

  2010 / 26
 • Muraközy Balázs

  Verseny a verseny ellen

  A kormány és a független szabályozók

  A kormány látványos módon támadta meg a független Magyar Nemzeti Bankot. Talán kevésbé látványos, de legalább ekkora jelentőségű az a folyamat, amelynek során gyakorlatilag az összes, eddig kormánytól független gazdasági szabályozó intézmény függetlenségét is erősen korlátozta.

 • Kozák Márton

  A betonszarkofág

  Az új médiatörvényről

  "A csomag rapid beterjesztésére és elfogadására azért volt szükség, hogy a közmédiumok a jelenleginél is függőbb helyzetbe kerüljenek a pénzt visszaosztó Médiatanácstól. Na és ki lesz a Médiatanács elnöke kilenc hosszú éven át?

 • A tiszta beszéd ideje

  Ahhoz már rég hozzászoktunk, hogy kicsinynek bizonyul a sajtópalota, ezért tanácsos időben érkezni. Mióta a párt megállította és visszafordította a tőzsde - értem ezalatt a New York-i és tokiói tőzsdéket - zuhanását, egyre érezhetőbb a külföldi sajtó már-már hisztérikus érdeklődése is.

 • Salve Incitatus!

  Nem is az tán a főbaj Schmitt Pál államfői kinevezésével (a választás intézménye ugye négy évig most szünetel), hogy ő oly nevetségesen könnyűsúlyú figura. Mert hát csakugyan az, a feltörekvő egykori sportfiú, igyekvőn öltözködő, nyelveket beszélő, remek egy gyerek, fidélis cimbora, le a kalappal a páston elért eredményei előtt, egy párbajtőr champion, de csinált valami olyat is, amiért most az ország legfőbb közjogi méltósága lehet?

 • A jobb lázadása

  A válság fogyasztása

  Különös faj az ember. A minap Hieronymus Bosch képein tűnődtem. Az egyik leghíresebb festménye A gyönyörök kertje, ami egy triptichon része, s így nem választható el a másik két résztől, mégis, mivel ez fejezi ki azt, ahogyan az ember ezen a földön él, talán megáll önmagában is.

 • Orient expressz

  Közép

  Elkészült Barack Obama nemzetvédelmi stratégiája, melyet úgy ünnepelnek ma, mint totális szakítást a múlttal. A megállapítás helytálló, legalábbis, ami a Bush-időszak közel-keleti intervenciós politikáját illeti, bár a hangsúlyok egyéb vonatkozásokban is rendre máshova esnek.

 • "Olvasói levelek"

  Magyar Narancs, 2010. június 24. Kedves MaNcs, azt olvasom Gerbrand Bakker regényének méltatásában, hogy a mű "Hollandiában elnyerte a legkelendőbb első regény díját, amit ott Arany Kutyafülnek neveznek".

 • Az UD Zrt.-ügy és Tóth Károly - Célkeresztben

  Lapunk meg nem erősített információi szerint az UD Zrt.-vel összefüggésbe hozott, személyes adattal való visszaélés miatt indított ügy gyanúsítottja lehet Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság egykori alelnöke.

 • Újabb fordulat lokátorügyben - Vár rá a síkság

  Régi-új helyre építené a kormány a legutóbb a Tubesre tervezett légvédelmi lokátort, ám a Zengő melletti Hármas-hegy bedobása már a hivatalos bejelentés előtt nagy tiltakozást váltott ki. A Fidesz háromszor kaphatja vissza az elmúlt években folytatott politikája jutalmát.

 • Kormányzati föllépés a nagy üzlethálózatokkal szemben - Nagy szavak, szerény tettek

  Nem kevés kockázatot vállal a kormány, ha valóban és érdemi eszközökkel beszáll abba az évek óta tartó háborúba, amely a magyarországi beszállítók (zömmel élelmiszer-termelők) és a "nagy felvásárlási kereskedelmi egységek", vagyis az üzletláncok között folyik.

 • A szakképzés mint gazdasági-társadalmi probléma - 1. rész - Elfekvő az oktatásügyben

  A szakképzés megújítása a Fidesz gazdaságpolitikájának egyik kulcseleme. A kevés konkrétumot tartalmazó deklarációkból annyi biztosan tudható, hogy a beígért egymillió új munkahely, a gazdaság talpra állítása, a versenyképesség javítása, illetve a leszakadó rétegek reintegrációja jelentős részben ennek sikerén múlik.

 • A BP-dráma gazdasági következményei - Az olajkor vége

  A Mexikói-öbölben történteknek nem csak az ökológiai következményei beláthatatlanok. A világ legnagyobb hatalmú választott vezetője a világ negyedik legnagyobb magánvállalatával birkózik. Beleroppanhat-e Obama? Hát a BP a bírságokba és a kártérítésekbe?

 • "Itt és most adott a lehetőség" - Bencsik János államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium

  A következő három évben kiépülhet a rendszer, ami évente 150-200 ezer lakás energiahatékony felújítását teszi lehetővé. Ezt állítja Bencsik János, aki húsz év tatabányai polgármesterség után nemzeti energetikai stratégia elkészítésébe fogott a gazdasági csúcsminisztériumban.

 • Helyesbítés

  Múlt heti számunk visszhang rovatában Viktor Pelevin új regényének recenziója mellé illusztrációként egy korábbi Pelevin-regény, a Generation 'P' borítófotója került. A Bob Dylan interjúk című kötet adatai közül pedig lemaradt a fordító neve: az interjúgyűjteményt Baló András Márton magyarította.

 • chili&vanília - Paradicsom, Téte de Moine

  A Téte de Moine - a svájci Jura-hegységből származó, 2001 óta eredetvédett sajt - évszázados hagyományokkal bír. Az 1136-ban alapított Bellelay kolostor szerzetesei készítették először, 1790-ig Bellelay sajtnak is nevezték (Téte de Moine: "a szerzetes feje").

 • tévésmaci - Ha már szamár, legyen tanár

  Amikor Sztupa és Troché lopni mentek, dühöngött a forradalom. A főváros utcáin a felkelők barikádokat emeltek, és a háztetőkről lőtték a fedezéket kereső kormánycsapatokat.

 • rés a présen - Rózsaszín hét - Steigler Sándor szervező, a pride.hu szerkesztője

  rés a présen: Mihez és kikhez kötődnek a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál kezdetei? Steigler Sándor: A melegfesztiválok előfutára az 1992-ben megtartott Pink Piknik volt, melyet az akkori LMBT-szervezetek rendeztek.

 • kertész lesek - SZENT ANNA FOGADÓ / BERKENYE

  Sokáig azt hittük, hogy Berkenye nevű település legfeljebb a meseíró fantáziájában létezik, ahol a tollas manó és a háromujjú öregasszony ármánykodásának köszönhetően a lagziban hétfejű lesz a királylány.

 • mi a kotta? - A Malér repült

  Az előttünk álló héten immár a július napjait számláljuk, s ilyesformán érezhetőn megcsappan a komolyzenei koncertek száma a fővárosban. Panaszra mindazonáltal még sincs okunk, mert ezúttal éppenséggel a csekély mennyiség csap át minőségbe, hiszen a hét egyetlen nagyszabású hangversenye, a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar pénteki koncertje egymagában is jócskán szavatolhatja majd e heti fennkölt mulatságunkat (Nemzeti Hangversenyterem, július 2.

 • kulthírek

  ZSEBFILMEK PÁRIZSBAN Hatodszor rendezték meg Párizsban a mobiltelefonnal készült filmek fesztiválját. A Beno”t Jacquot vezette zsűri a fődíjat a francia Sophie Sherman Fear Thy Not című alkotásának ítélte: egy alagúthoz közelítve, majd benne, a mennyei fény felé menet énekli ezt az istenes dalt egy lány, akinek csak a fény felé tartott keze látszik.

 • embersport - MARTINA SÁBLÍKOVÁ

  Arra magunk is ritkán gondolunk, hogy a cseh országúti kerékpározás bajnokságáról muszáj lenne itt beszámolni. Pedig most kell, ugyanis történt ott valami csoda, ráadásul régi kedvencünkkel, az idei (vancouveri) téli olimpián babérokat arató fentnevezettel.

 • könyv - MIKLYA ANNA: ELOLDOZÁS

  A huszonhárom éves Miklya Anna első (kis)regényének szereplői valahol félúton járnak a Bret Easton Ellis-i "nullánál is kevesebb" generáció alkoholgőzös, pótcselekvésként szeretkező tagjai és Németh László valamelyik lélektani regényének figurái között - s az egyveleg, hangozzék bár annak, korántsem furcsa, sokkal inkább ismerős: nem elsősorban más regényekből, inkább a pesti romkocsmákból.

 • lemez - DANZIG: DETH RED SABAOTH

  Glenn Danziget már majdnem temetni kezdtük, hiszen az elmúlt évtizedben - főleg annak második felében - nem történt vele túl sok minden, leszámítva egy közepes (I Lucifer I, 2002) és egy kimondottan gyenge (Circle Of Snakes, 2004), Danzig néven kiadott albumot, illetve azt, hogy hősünk, aki a Misfits énekeseként lett világszerte ismert figurája a rockéletnek, diktafonkazettákat volt képes megtölteni a Misfits újjáalakulásával - vagy inkább az ő kihagyásával - kapcsolatos nemtetszését összefoglaló veretes tirádáival.

 • könyv - NINA STEIN: KATALIN LEÁNYAI

 • film - DRÁGÁN ADD A RÉTED

  Az állatvilág elég sűrűn teszi tiszteletét a filmszínházakban, s nem csak úgynevezett természetfilmekben produkálja magát, hisz azok alapjáraton mérsékelt kihívást jelentenek, pusztán enni menni és dugni menni kell bennük, mi ez mondjuk napjaink Rin Tin Tinjének?

 • képregény - FRANK MILLER: SIN CITY - CSALÁDI ÉRTÉKEK

  A noir képregényrajzoló Bűnváros-krónikájának immár ötödik kötetét vehetjük kézbe magyarul, és a szerző nem okoz csalódást ebben a legkarcsúbb, eredetileg is könyvmegjelenésre szánt (azaz elsőre sem folytatásokban közölt) sztoriban sem.

 • dvd - A BÜNTETő

  A skandináv filmművészeti órákon kevés szó szokott esni Dolph Lundgren munkásságáról, de ez is csak az ilyen tanegységek elitista természetét bizonyítja. Aki viszont egy kicsit is komolyan veszi magát a témában, tudja jól, mivel tartozik a világ a svéd Lundgrennek, aki akkor ért Hollywoodba, amikor Sylvester Stallone, úgy is mint Rocky IV.

 • lemez - NEVERMORE: THE OBSIDIAN CONSPIRACY

  A kérdésre, hogy melyik együttes a power metallal és thrashsel kevert progresszív zenék legfontosabb képviselője, mindmáig bárki rávágja, hogy a Never-more. Igaz, ennek alighanem az az egyik magyarázata, hogy a seattle-i úriemberek (és a turnék alkalmával hazánk egyik fia, Vörös Attila) komolyabb konkurencia nélkül teszik a dolgukat.

 • Koncert - Nyílt titok - The Whitest Boy Alive az A38-on

  Erlend Oye - amúgy a világnak oly sok muzsikus lelkű zsenit adó norvégiai Bergen szülötte - eddig számos zenekarában bizonyította, hogy alapvetően megnyerő, a közönség figyelmét és érdeklődését lekötni képes, visszafogott, mégis hatásos eszközökkel operáló, a szó jó értelmében szórakoztató művész és egyben egyszemélyes intézmény.

 • Lemez - World music: több

  mint tizennyolc csillag: megint négy lemez, amibe kár lenne nem belehallgatni a nyáron.

 • DVD - Vihetem a csomagjait? - Gillo Pontecorvo: Tűz! - Queimada lázadói

  Már a cím többszörös magyarázatra szorul, végtére is felszedett magára némi felesleget azóta, amióta az 1969-es keltezésű filmet magyar mozik a hetvenes évek legelején bemutatták. A példás gyorsaság oka - Marlon Brando már akkor is, már nálunk is tagadhatatlan piaci ereje mellett - nyilván a rendező (és velencei fesztiváldirektor) már-már legendás baloldalisága (bár épp Magyarország ruszki megszállásán felháborodva lépett ki az olasz kommunista pártból, 1956-ban).

 • Film - Szeressen egy Strobbe! - Felix Van Groeningen: Szarul állnak a dolgok

  Íme, az ember. Egy Strobbe. Nem is egy, rögtön négy.

 • Dokumentumfilm - Jó estét, jó komcsizást! - Skrabski Fruzsina-Novák Tamás: Bűn és büntetlenség

  Komcsizni jó, szerintem régen jobb volt, de aki régen nem tudott (például életkori okokból) komcsizni, miért is maradna ki a mókából, hisz' egy egészséges komcsizáshoz nem kell más, mint... Mi is? Nem kell semmi. Ha azt mondom, hogy így lehettek ezzel e filmmű alkotói is, bizonyára igazságtalan vagyok, de nem járok nagyon messze a valóságtól.

 • Színház - Rövidzárlat - Dömötör-Tasnádi-Várady: Kihagyhatatlan

  Szerintem nincsen nagyon nagy baj. Nyár elején bemutattak az Örkény Színházban egy produkciót, amely a legtöbb elemében duplán közvetíti az évad végére felgyűlt kimerültséget (azzal, amit, és azzal, ahogy). Vagyis rossz.

 • Kiállítás - Láncon húzzák mindörökre - Párhuzamok film és videó között

  Egy elterjedt tévképzet szerint az orosz művészet az a vad világ, ahol lépten-nyomon botrányokat kavaró művészekbe, esetleg büntetőtábori ítéletükre váró művészettörténészekbe (jelesül Andrej Jerofejevbe) lehet botlani, s minden bokor mögül a képzőművészet egy-egy fenegyereke leselkedik ránk.

 • Maga csak tudja...

  Ungvári Tamás: Az emlékezés enciklopédiája

  Noha Ungvári Tamás hosszú-hosszú évtizedek óta ernyedetlen buzgalmú résztvevője a kulturális életnek, s jószerint 1952 óta (midőn rovatvezetőként belépett a Csillag folyóirat szerkesztőségébe) állandó szereplője a hazai nyilvánosságnak, mégis meghökkentő s egyszersmind bámulatra méltó a tény, hogy a művelt és sokfelé forgott, idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő férfiú írói és visszaemlékezői aktivitása valósággal megsokszorozódott az elmúlt pár esztendő során.

 • "Ezt a háborút már megnyertem"

  Ruzsa Z. Imre matematikus

  A Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Rényi Matematikai Kutatóintézet számelméleti osztályának vezetője. Kutatási eredményeiért számos díjat kapott. Fő területei az analitikus, a valószínűségi és a kombinatorikus számelmélet.

 • Hosszú távú időjóslás

  Szemüveget a békának!

  Sokunk régi vágya, hogy akár hetekre előre meg tudjuk mondani, mikor esik, mikor süt a nap. A számos elvi akadály ellenére mégis születnek egyhavi előrejelzések - vajon hogyan?

 • cyberhírek

  Ítélet Öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésreítéltea francia bíróság azt a 24 éves férfit, aki tavaly feltörte több híresség, így Barack Obama amerikai elnök, illetve Britney Spears és Lilly Allen énekesnők Twitter-hozzáférését.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...