• MaNcs 22. évf. 30. sz. (2010. 07. 29.)
  Szilágyi Ákos

  Az orosz lecke

  Túlirányított demokrácia Oroszországban és Magyarországon

  Most, hogy a rendszerváltás labirintusából húsz év tekergés után Magyarország is kijutott végre a napvilágra, és megpillantotta az irányított demokrácia vakító távlatait, nem árt, ha vigyázó tekintetünket megint egyszer az európai kontinens hatalmas, mélyen Ázsiába nyúló keleti felére, Oroszországra vetjük. Mert bármekkora lesz is a különbség a demokrácia államosításának konkrét orosz és magyar útja, az...

  2010 / 30
 • A jobb lázadása

  Van egyszer egy alkotmány

  A kora reformkor reakciósabb irányultságú magyar politikai elitjében többé-kevésbé közhelynek számított, hogy a magyar közjog az angolhoz hasonló, azaz történelmi, részben stilizált, valamint esetleges hatalmi viszonyok szülte megállapodásokon nyugszik, amelyek együttvéve jól kiismerhető szabályok által rendezett viszonyokat feszítenek ki.

 • Helyesbítés

  Kovács Dániel Országunkat egy sztárért! c. cikke, mely múlt heti lapszámunkban jelent meg, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Narancs közti együttműködésben, a KÉK, illetve az NKA megítélt támogatása mellett jött létre.

 • Az első két hónap

  Mi történt Magyarországon a választások óta? A "szavazófülkék forradalmát" törvényben szentesítő, s ezzel a "centrális erőteret", a "nemzeti együttműködés rendszerét" megalapozó kormányzásnak vagyunk a tanúi, avagy a kormányzóképesség hiányát, a kormányzásra fölkészületlenséget szimbolikus politizálással, voluntarista hatalomgyakorlással és egész pályás kommunikációs letámadással elfedni igyekvő országlásnak, ami az országnak rövid idő alatt is százmilliárdos károkat okozott?

 • Olvasói levelek

  Magyar Narancs, 2010. július 15. Tisztelt Szerkesztőség! Takács Ferenc írását olvasva úgy döntöttem, hogy megosztom a saját "élményeimet" Kamenyec-Podolszkijjal kapcsolatban.

 • Tragédia Duisburgban - Parádé a halálba

  Tizenkilenc halottja van az idei, amúgy az Európa Kulturális Fővárosa RUHR.2010 rendezvénysorozat keretében tartott Love Parade-nek. A sebesültek száma lapzártánkig 511, és még egy fő van életveszélyben. Európa huszonegy éve, a kilencvenhat áldozatot követelő sheffieldi stadionkatasztrófa óta nem látott hasonlót.

 • Egy nyereséges falu: Tarnaszentmária - Kellemes együttlét

  Miközben az önkormányzatok többsége úszik az adósságban, néhány településnek sikerült pozitív mérleggel zárnia a 2009-es évet. Ahol például egy multinacionális cég is fizet helyi iparűzési adót, ott ez nem meglepő.

 • Az élelmiszerimport teljes körű ellenőrzése - Mutassa csak, mit hozott!

  Az agrártárca az elmúlt napokban mindenre kiterjedő, lényegében közvetett behozatali korlátozásra is alkalmazható másodlagos import-ellenőrzési rendszert vezetett be. E döntés, mint ahogyan a kormányprogram is, a mainál jóval zártabb, a helyi kistermelést protekcionista eszközökkel preferáló, az uniós gyakorlattal szembegyalogoló rendszer irányába mutat.

 • Az alternatív színházak sorsa az elvonás után - Félpénzen

  "Végveszélyben a független színházak" - olvasható a Befogadó Színházak Társasága és a Független Színházak Szövetsége által jegyzett sajtónyilatkozat felütésében. A minisztérium a pénzelvonás okaként a hiánycél teljesítését jelöli meg, ezt az indoklást azonban a számok ismeretében nem lehet komolyan venni.

 • "Saját magunkat kötjük gúzsba" - Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke

  Ha megvalósul az orbáni 29 pontban szereplő program, akkor idén teljesíthető a kitűzött hiánycél - cserébe a bankadó lefékezi a gazdasági növekedést, és a terhek nagy részét az ügyfelek fogják megfizetni. A szerkezeti átalakítások az államháztartás középtávú egyensúlya miatt volnának szükségesek.

 • chili&vanília - Kulajda

  Heves vita tör ki a szombati családi ebédlőasztal körül, hogy kulajda-e a kulajda erdei gomba nélkül. Ezúttal zöldbab került bele - fúziós kulajda, a csehek dobnának egy hátast.

 • tévésmaci - Elefántok, zsiráfok, renegátok, királyok

  Amikor Sztupa és Troché szabadságra mentek, először Fümál neve merült fel. Fümál szegény volt, mint az állat; még a nevét is valami tévében fellépő balfácán mozialakról kapta, Bourvil vagy esetleg Jean Lefebvre adta, nem jövök rá egy istennek se, pedig már Paul Préboist teljes filmográfiáját is átnyaltam.

 • rés a présen - Hétvégi underground - Székács András énekes, gitáros

  rés a présen: Hogy lett a zenekar neve Drágám, tévedtem? Székács András: Jaj! A zenekar alapítását megelőzte jó néhány "mi lenne, ha" beszélgetés. Az élet és a világmindenség nagy kérdéseit feszegető filozófiai és teológiai viták, melyek egyik központi témája maga a párkapcsolat és az abban keletkező örök vita a használt zokni elhelyezése körül.

 • kertész lesek - SNIDLING/BALATONALMÁDI

  Eddig úgy tudtuk, hogy a Balaton partján legfeljebb a naplemente tud újdonsággal szolgálni, a vendéglátásban mindent begyömöszölhetünk a lángossütő-lordok háza-becsali csárda háromszögbe. "Meglepetéssel nem szolgálhatunk - mondja az egyszeri főúr -, inkább a bográcsgulyást ajánlanám.

 • mi a kotta? - No de kedves Beethoven...

  Ez alkalommal a bécsi szerzőség, valamint a gordonka, hegedű, zongora felállás dominálja a hét komolyzenei koncertjeit, s ugyancsak felfeslő motívum gyanánt a kastélylakó törzsökös elit is összeköti valamelyest az elkövetkező napok zenei programját.

 • kulthírek

  ALTERNATÍV SZÍNHÁZAK PÉNZE A költségvetési hiányra hivatkozva zárolták a független színházi szervezetek támogatására szolgáló összeg jelentős részét. Emiatt számos társulatot megszűnés fenyeget.

 • kiállítás - ERKEL FERENC AZ OPERASZÍNPADON

  Erkel szülővárosa rendesen kerek évforduló híján is buzgó kegyelettel ápolja a zeneszerző emlékezetét, ám idén mintha valóban minden Erkel Ferencről szólna Gyulán. Így hát a jófajta lokálpatrióta büszkeség és a bicentenáriumnak méltán kijáró gondos figyelem együttes jelenléte jellemzi azt a szolid kivitelezésű, azonban jócskán kiadós tárlatot is, amely most plakátok, díszlet- és jelmeztervek, valamint elkészült jelmezek egybegyűjtésével kínál áttekintést Erkel operai életművének előadástörténetéhez.

 • könyv - WELLS TOWER: ELPUSZTÍTVA, FELPERZSELVE

  Nem egyszer esett már meg velem, hogy a fordító miatt vettem meg egy könyvet, és ritkán lőttem mellé. Wells Tower neve nem sokat mondott, bár aránylag rendszeresen kattintok rá a New Yorker (ahol a szerző többször is publikált) weboldalára.

 • film - AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ

  A szinopszis azt mondja, hogy "emberemlékezet óta a háború tüze emészti a világot...". Ilyen emberemlékezet óta emésztő eposzi lángolást nagyon nehéz a vásznon összehozni; a tüzeléstechnikai része még csak hagyján, a technika bármely kirakatból bevehető, de az emésztés meg az emberemlékezet óta, az ilyen nagyoperai dolgokhoz aztán kell a kurázsi.

 • koncert - TUDÓSOK: GERONAZZO MÁRIA FOR PRESIDENT

  Bár nem kerülöm betegesen a bulvárhíreket és szereplőiket, az utolsó pillanatban kellett tájékozódnom a viccesen operának titulált konceptkoncert plasztikai műtétsorozata miatt sokat gúnyolt, kétségkívül enyhén szólva vitatható eredményéről híres hősnőjének kilétéről.

 • könyv - NEIL GAIMAN: A TEMETÕ KÖNYVE

  Rég rossz lenne, ha most kellene elkezdeni Gaiman írói számbavételét, vagy azon rugózni még mindig, hogy hova álljanak a fantasyirodalmat művelő belgák: a mesékhez, avagy az irodalomhoz. Erősen múlt századi kérdésfelvetések ezek, Gaiman új regényét viszont a megejtően morbid időtlenség lengi körül, hisz' mit számít néhány száz év egy (vagy akár egy egész temetőnyi) halott életében.

 • lemez - THE FALL: YOUR FUTURE OUR CLUTTER

  Amikor Mark E. Smith zenekara negyedik kislemezén egy vese- és alkoholproblémákkal küszködő öregedő proli büszke monológját kántálta el a Fiery Jackben, akkor nem csupán Britannia lerobbant iparvárosainak jellegzetes embertípusát rajzolta meg, hanem majdani, öregkori énjéről is igyekezett képet alkotni.

 • kiállítás - GÁTI GYÖRGY: EMIGRÁNSOK ÉRINTETTE EURÓPA

  Ritka kivétel, hogy EU-s fotópályázatra nem valami bárgyúság születik, különösen magyar alkotótól. Pedig a feladat inspirálja a megúszást: a részt vevő országok egy-egy fotósa egy másik országba, egy-egy településre utazott (kilenc hétre), és az ott élő emigránsokat kell bemutatnia az étkezési szokásaikon keresztül.

 • dvd - SZÜLETÉSNAP - CSEH TAMÁS-EMLÉKEST

  Engedjenek már meg egy magánközleményt: pendelyes korom óta gerjedek az olyan alkalmakra, amikor sok jó ember és egyben - természetesen - nagy ember is, összejön valami náluknál is nagyobb, vagy éppen általuk tovább nemesedő ügyért, és előadja, mit is?

 • Koncert - Szerencsés szám - Melt! fesztivál

  Tizenharmadszor sem vallott csődöt az immár patinás német Melt! fesztivál: a látogató leginkább a bőség zavarával küszködött, s csak ritkán volt alkalma csalódni.

 • Kiállítás - Kis magyar fotográfia - Ritkán látott képek

  Nyáron, amikor minden kicsit elengedettebb, és alig akad nézhető kiállítás a városban, mindennek megnő az értéke, és a Mai Manó fotókiállítására úgy támolyog be néző és újságíró, mint a melegtől megszédült légy.

 • Színház - Shakespeare a románoké - Serban és Frunza a gyulai Shakespeare Fesztiválon

  Miközben alighanem az alapjaitól kellene újragondolni az ország egészét beterítő fesztiváldömpinget - és inkább itt spórolni (a megfelelő, vagyis esztétikailag értékelhetetlen helyeken) az állami pénzzel -, a gyulai Shakespeare Fesztivál jól tartja magát; mindig akad néhány olyan produkció, amelyért az ország túlsó végéből is érdemes idezarándokolni.

 • Könyv - "Idő kerül a Szóba" - Borbély Szilárd: A Testhez

  A Testhez című kötetben bonyolult kompozícióban elrendezve sorakoznak a gyermeküket elvetető, elvesztő anyák dokumentált történeteiből, az Aranylegendából és holokauszttörténetekből alakított prózaversek, a legendák és az ódák, ahogy az alcím ígéri.

 • Tévésorozat

  Küzdöttek és bíztak - Lost - Eltűntek

 • "Jó munkaerő" - Steve Von Till zenész

  Az amerikai Neurosis vitán felül ma is az egyik legfontosabb rockzenekar. A hardcore színtérről indult ötös a korai idők dühös kirohanásai után olyan apokaliptikus, experimentális hangzásvilágot alakított ki magának, amelybe gond nélkül beleférnek a vad törzsi ütemek, a keserű hegedűszó, a recsegő gitárok és a bevérzett szemű üvöltések.

 • rés a présen - "Saját kőbányánkban" - Lois Viktor szobrász, zenész

  . .

 • hely - VYLYAN-TERASZ

  Hát, azt nem tudhatjuk, hogy szó szerint vagy inkább a mennyiség tekintetében értette-e, aki kitalálta a kulturált italfogyasztást, de annyi szent, hogy ide száz százalékig stimmel. Kiülsz, és ez alkalommal a kultúrát fogyasztod.

 • könyv - HÁY JÁNOS: EGY SZERELMES VERS TÖRTÉNETE

  Természetesen a végén kezdtem, a címadó darabbal. Hosszúvers egy vers megírásáról, ami már egy következő kapcsolat alatt jelenik meg nyomtatásban, és az új nő persze magára veszi, örül neki.

 • rés a présen - "Saját kőbányánkban" - Lois Viktor szobrász, zenész

  rés a présen: Amerikában élsz. Miért mentél el, és milyen ott a művészlét? Lois Viktor: 2000-ben találkoztam a mostani élettársammal ott, Amerikában egy művésztelepen, és azóta tökéletesen működik a közös alkotótevékenység.

 • rés a présen - "Perifériára szoruló stílusok" - Pál András színész

  rés a présen: Pécsi színész voltál, átszerződtél. Hova és miért? Pál András: A Kaposvári Egyetem első színészosztályában végeztem, onnan vitt Balikó Tamás Pécsre, ahol négy évet töltöttem.

 • Snoblesse Oblige Extra

  "Nem vagyok én részeg / csak hát igen-igen kába / Ha szerelmes az ördög, uh / tudod, ő nem szeret hiába..." (Kiss Tibor)

 • rés a présen - "Élvezhető és élhető" - Kiss Mónika szervező

  rés a présen: Idén harmadik alkalommal rendezitek meg az Ördögkatlant. Hogyan jött létre ez a fesztivál, és miért pont itt? Kiss Mónika: A legelső lépés a Bérczes Lacival való találkozásunk volt, aki akkor már 6 éve volt a pulai Bárka Kikötő "kapitánya" a Művészetek Völgyében, nekem pedig ott volt Pécs, Európa akkor még csak készülődő kulturális fővárosa és a jó kapcsolat a baranyai művészekkel és művészeti intézményekkel, elsősorban Váczy Rékával, a Szoborpark igazgatójával és Iványi Emesével, a Vylyan Pincészet művészetpártoló marketingesével.

 • rés a présen - "Szórakoztató egység" - Cseh András képzőművész

  rés a présen: Az Ördögkatlan fesztivál egyik védnöke édesapád, Cseh Tamás volt. Nagyobb felelősség így részt venni egy rendezvényen? Cseh András: Igen, nagyobb felelősség, de valamiféle tartást is ad.

 • "A tökéletlenség lehetősége" - Kiss Tibor zenész, képzőművész

  1997-ben diplomát szerzett a Képzőművészeti Egyetemen, miközben már a zenéléssel is komolyan foglalkozott a 91-ben alapított, azóta szép lassan hazai sztárcsapattá vált Quimbyben. Újabban sok mindent csinál: dalszövegeket ír, zenét szerez, hangoskönyveket készít, gyerekeknek tart művészeti foglalkozást, szövegírást tanít, és különféle zenei produkciókban vesz részt előadóként.

 • "Pár sorok királya" - Máthé Zsolt színész

  A "legendás Máté-osztály" tagja volt - ő az egykori évfolyam következő zsámbéki előadásának címszereplője. Nyolc éve az Örkény Színház művésze. Dalszövegei megannyi színházi előadásban elhangzottak, de kétszemélyes zenekarával, a Zu Sammennel is énekli őket.

 • A láthatatlan struktúrák

  Pest új főutcájáról

  Az utca minden bizonnyal az emberi kultúra legfontosabb tere. Gyakorlatilag nem létezik együttélési forma a történelemben az utca valamilyen változata nélkül, így ez a folyamatosan átalakuló, sokszor csupán az építészeti vagy mérnöki tervek hátterének tekintett tér nyújtja a legátfogóbb képet egy hely közösségi életéről, társadalmának gondolkodásáról.

 • "Nagyon új még a rendszer" - Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora

  Mit kezdhetnek majd az egyetemi hallgatók a diplomájukkal? Olyan tudást sajátítanak el, amit valamikor az életben még hasznosíthatnak, vagy puszta időpocsékolás volt az egyetemen eltölteni legszebb éveiket? A lézerfizikust, aki 2007 óta a Magyar Innovációs Bizottság elnöke is, a sikeres elhelyezkedés titkáról kérdeztük.

 • Mi alapján döntenek a felvételizők? - A józan ész kritikája

  Vajon mi vezeti a felvételizők kezét, amikor kitöltik a jelentkezési lapot? Életpályájuk lebeg a szemük előtt, vagy csak néhány évnyi felhőtlen szórakozásra vágynak a büfé-ruhatár szakon?

 • cyberhírek

  Zombihálózat Az FBI segítségével a szlovén rendőrség leleplezett egy fiatalokból álló csoportot, amelynek tagjai több mint 13 millió számítógépet megfertőző vírust alkottak. A zombihálózat nyomaira tavaly bukkant egy kanadai cég.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...