• MaNcs 22. évf. 31. sz. (2010. 08. 05.)
  Interjú

  "Ennyi"

  Kispál András - Kispál és a Borz

  1997-ben, amikor tízéves volt a Kispál és a Borz, Pécsen, az Áfium nevű vendéglátó-ipari egységben interjúztam Kispál Andrással. Akkor írtam először és utoljára könyvet zenekarról. Nem mondom, egyszer-kétszer azóta is megfordultam arrafelé, de a pécsi szálon és ezen a zenekaron kívül nem kötődöm semmihez abban a városban. Na és erre most a Kispál és a Borz is leáll... Így aztán, ahogy újra nekivágtam...

  2010 / 31
 • Mit ér a centrális erőtér? - A pártállam jövőjéről

  A második Orbán-kormány ideológiai vezérfonalaként meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) sokaknál kiverte a biztosítékot. A rendszerváltás "zavaros esztendőiről" szóló zavaros tézisek immár szokásos bírálataiban sok igazság van.

 • László Géza

  Miért utáljuk a bankárokat?

  1478-ban rettenetes esőzések köszöntöttek Piacenzára. Pillanatok alatt elterjedt a nép körében a hír: azért történik mindez, mert a város híres bankárát, aki nagy kamatot szedett a lakosságnak és a kereskedőknek kölcsönzött pénz után, a Szent Ferenc-templomban temették el.

 • Legyen nulla a magyar árrés! (Vagy majdnem nulla)

  Inkább a kötcsei beszédet kéne kifüggeszteni a közhivatalok falára, mivel a magyarázatra szomjazó elme e beszédből értesülhet afelől, hogy mik az Orbán-rendszer ideológiai pillérei. Két kulcsfogalma a centrális erőtér, meg a létezés magyar minősége.

 • Ember, asszony, óvodás

  Az "állampolgári akarat" újabb örvendetes "végrehajtása" esett meg Hoffmann Rózsa múlt pénteki sajtótájékoztatóján. Az oktatási államtitkár bejelentette, hogy az óvodai alapprogram 2009-es módosításából rendeletileg törölnek egy mondatot, s egy másikkal helyettesítik.

 • Kritikai iskola

  A jobboldal nyomorúsága

  Nemrégiben a baloldal nyomorúságáról volt szerencsém értekezni ezeken a hasábokon, állításaim alátámasztásául pedig elég megtekinteni a Baja Ferenccel készített Narancs-interjút ("Autonómiák sokszínűségéből álló szövetség", 2010.

 • Öt és feles

  Belső utak 10.

  Szünet a kánikulában, csepereg, ideális idő az utazáshoz. Az eső utolsó belső útjára kíséri Resti Kornélt.

 • Két helyesbítés!

  Szemerey Samu múlt heti számunkban megjelent cikkének (A láthatatlan struktúrák) végéről lemaradt egy lényeges információ: az írás a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Narancs közti együttműködésben, a KÉK, illetve az NKA megítélt támogatásával készült.

 • "Olvasói levelek"

  Címlapok Magyar Narancs, az elmúlt pár hét Dear Narancs, hátulról még sosem volt a Viktor a címlapon, de igazából a lába sem, tényleg. Na tessék, most ötleteket adtam.

 • Kolumbia és Venezuela - Ütésváltás

  Július végén Venezuela megszakította diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kolumbiával, Hugo Chávez pedig már háborús veszélyről beszél, amerikai katonai törekvéseket sejtetve az esetleges konfliktus hátterében.

 • Illés Zoltán pályaképe - Utcai harcosból főhivatalnok

  Sok-sok évnyi parkolópálya után a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkáraként lett a honi környezetvédelem első számú hivatalnoka, aki néhány döntésével máris kivívta az őt korábban respektáló civil természetvédők haragját is.

 • Indul az új Széchenyi-terv - Kétszer ugyanabba

  Végre itt a gazdasági csodafegyver, a második Széchenyi-terv. Funkciója, elődjéhez hasonlóan, a kormányzati kommunikáció csúcsra járatása; a különbség, hogy most már a más pénzének elköltésére lehetünk majd büszkék.

 • A rendőrség a Budapest Pride-on - Szerepzavar

  A melegfesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) és a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) panaszt készül benyújtani az ügyészségnek és a rendőrség Központi Panaszirodájának a július 4-től 11-ig tartó Budapest Pride alatt (és előtt) történt rendőri intézkedések miatt.

 • Közüzemidíj-hátralékok Magyarországon - Felhalmozás

  Növekvő kinnlevőségek, mind jobban csúszó befizetések, magánvállalatokra kényszerített állami feladatok - ezt jelentik a közüzemidíj-hátralékok a szolgáltatók oldaláról. Családok százezrei a kikapcsolás szélén, kezelhetetlenné nőtt tartozások, aránytalanul magas lakhatási költségek és a lakhatás elvesztésének fenyegető árnya - ez meg a családok nézőpontja.

 • "Nem vagyok pártkatona" - Szőcs Géza kulturális államtitkár

  A botrány sok, a pénz kevés. A kultúra nem ér meg egy minisztériumot.

 • Kiállítás - "Ezektől várhatnám..." - Kovásznai György (1934-1983) életmű-kiállítása

  "...hogy értékeljék a művészetemet." Az idézett mondat a Kovásznai alteregójának is tekinthető Mohai Zsolt kirakatrendező szájából hangzik el a Habfürdő című egész estés animációs filmben, közvetlenül azután, hogy a meg nem értett dekoratőrművész elszökik menyasszonya elől, majd menedékre lel Parádi Annuska búvárruhájában.

 • könyv - RICHELLE MEAD: VÁMPÍRAKADÉMIA III. A HALÁL CSÓKJA

 • lemez - KVELERTAK: KVELERTAK

  Ha valaki otthonosabban mozog a nagyközönség számára ismeretlen metálzenekarok területén, valószínűleg találkozott már a Kvelertak nevével, hiszen a norvég banda körül debütáló lemezének múlt havi megjelenése óta akkora underground felhajtás kerekedett, ami jószerivel már gyanús.

 • könyv - ELIZABETH GEORGE: A NAGY SZABADÍTÁS

  Az 1949-ben Ohióban született, de ma már Angliában élő hölgy az Agatha Christie utáni angol bűnregény női szakaszának (P.D. James mellett) legragyogóbb írója.

 • lemez - ARCADE FIRE: THE SUBURBS

  Az Arcade Fire, mint oly sokaknak, nekem is személyes ügy, hiszen kevés olyan zenekart tudnék mondani, amely ennyire segít átvészelni a szétcsúszott korszakokat. Persze nem csak ezért fontos ez a kanadai társaság.

 • dvd - KÉT KOPPER

  Nem bagatellizálnánk el a dolgot: Bruce Willis zsarut játszik, és egy vagyont érő baseballkártyát is ellopnak tőle. Történik még, hogy egy spanyol ajkú szépség előkerül egy Mercedes hátsójából (a nagy kunszt persze a fordítottja lenne), a spanyol ajkú szépség dekoltázsából pedig egy feszület, ami valójában egy pendrive, ami nagyon kéne egy baseballütővel hadonászó rosszarcú gengszternek, akinek sok olyan kifejezés hagyja el a száját, melyeket a Hogyan beszéljünk rosszarcú gengszterül?

 • lemez - THE ROOTS: HOW I GOT OVER

  Valódi súlya sosem volt a Rootsnak. Stílusában ott volt a funk, a soul, az r 'n' b, a hiphop - de egyik terepet sem taposta ki magának, mindet csak középszinten gyakorolja.

 • könyv - SELMECZI TIBOR: BEAVATÁS

  Internetes fórumok és honlapok kedvelt játéka találgatni, hogy kik lehetnek és hol rejtőznek a mai szabadkőművesek. Hát most itt van egy.

 • film - NAGYFIÚK

  Amerikát fura népek lakják: szeretik a baseballt, a marshmallow-t és Adam Sandlert. Mivel nyaranta csak az utóbbi jelentkezik vígjátékkal, kénytelenek vagyunk őt előre venni.

 • Dokumentumfilm - A BBC mártírja - Antony Thomas: Nedának

  Ikonikus képek felidézésével indít a film - vietnami háború, Tienanmen tér -, hogy ebben a kontextusban helyezze el a maga tárgyát. Csakhogy 1968 meg 1989 óta nagyot változtak a keretek, a képrögzítés és közzététel technikái.

 • Film - Hajrá, magyarok! - Jon Turteltaub: A varázslótanonc

  Erre vártam emberemlékezet óta. Ennél nincs tökéletesebb, talán csak az égő vonatból fejünkre eső kolerás tégla: Nicolas Cage Goethe-adaptációja a Disney stúdió kiszerelésében, teli magyar vonatkozásokkal - barátom, az élvezetek fennkölt csúcsa!

 • Könyv - "A nő az ösztöneimben" - Kiss Tibor Noé: Inkognitó

  Kiss Tibor Noé önvallomása, az Inkognitó a szorongás és a magány regénye - a kettő tökéletesen kiegészíti egymást, és egyik sem szűnhet meg, amíg az elbeszélő, Tibor meg nem tud békélni Noémival, azaz saját magával.

 • Könyv - Elavult koncepciók - Bácskai-Varró-Baktay-Baktay: Mások férjével - A házasságtörés pszichológiája

  A könyvben három tanulmány olvasható a nők (és részben a férfiak) félrelépéseiről. Az alcím a jelenség pszichológiájára utal; ez azonban csak részben igaz, mert esetismertetések vannak ugyan, de ezek pszichológiai elemzése nem minden esetben történik meg, s akkor is elég felszínesen: nem pszichológiai módszerekkel, hanem a közgondolkodás logikája szerint.

 • Világzenei Nagyszínpad - Bennszülöttek, kivándorlók

  Állandóság és változás - tavalyról és régebbről visszatérő, illetve eddig nem látott fellépők közül választhatunk.

 • Tánczene - Instabil egyensúly

  Elektrokabaré, dubstep, ska és a többi - lesz mire bokázni, ha nem is mindegyik napon.

 • Elő a dobozból - Public Image Ltd.

  A Sex Pistols romjain született zenei próbálkozások közül kétségtelenül a Public Image Ltd. volt a legérdekesebb - nem véletlenül: elvégre a Pistols-tagok közül talán éppen John Lydon (a Pistolsban: Johnny Rotten) énekesnek volt a legnagyobb érzéke a zenei újdonságokhoz, s ahhoz, hogyan aknázza ki céljai érdekében más tehetséges zenészek képességeit és ötleteit.

 • Rock - Ismétlőkör

  A Danko Jones zsinórban harmadszor tér vissza a Szigetre, az Iron Maiden pedig 2008 után áll ismét a Nagyszínpadra, hogy megmutassa nekünk, mi fán terem a virtigli angol heavy metal, de a legtöbb további fellépőt is láthattuk már az elmúlt években Budapesten, jó részük a Szigeten is játszott.

 • mi a kotta? - A szép akasztott parkjában

  Az elmúlt hetek folyamán királyok, hercegek, grófok egész csapatát, a magyar arisztokrácia több nagy famíliáját is emlegette rovatunk, s e gyakorlaton annál is kevésbé változtathatunk, mivel a héten elérkezik a sorrendben immár tizenharmadik Tiszadobi Zongorafesztivál, melynek hagyomány szerint az Andrássy-kastély parkja szolgál a helyszínéül.

 • tévésmaci - Tevék a partvonalon kívül

  Amikor Sztupa és Troché felkeresték a kilövőállást, számos ellenőrzésen kellett átesniük, de még ennél is nagyobb procedúrának bizonyult az előzetes engedélyek beszerzése. Abba is hagyták - úgymond félúton -, s igyekeztek valami rapid megoldást keríteni.

 • chili&vanília - Párizs, Kanlica, joghurt

  I. Ferenc, a Valois-ház kilencedik királya egyszer állítólag mély depresszióba esett.

 • étel, hordó - RAKPART20

  Amikor szombat délután a Batthyány tér felől megközelítettük a Bem rakpart 20. alatt (szó szerint!) elhelyezkedő, a cégtáblán Carne di Hall-nak (sic!) mondott, de valójában Rakpart20-ként működő éttermet, a járdából kivágott teraszon a szakács meg a felszolgáló foglalt helyet.

 • rés a présen - Hacsak nem az autentikum evolúciója - Lukács László társulatvezető

  rés a présen: Mióta létezik a Kompánia, és milyen színházként definiálja magát? Lukács László: A Budakeszi Kompánia Színházi Műhely 2001 óta működik alternatív színházként, de a nevünket 1996-ban adtuk magunknak egy gyerekszínjátszó táborban.

 • kulthírek

  LOVEPARADE: 21 ÁLDOZAT 21-re emelkedett a július 24-i duisburgi Loveparade halálos áldozatainak száma (múlt heti cikkünk írása idején még 19-en voltak). A városban 250 tüntető követelte a polgármester lemondását, akit szerintük részfelelősség terhel a tragédiáért.

 • "Nem ölök meg senkit?" - Steve Buscemi színész

  Immár negyedszázada az amerikai (független) filmek emblematikus figurája. A Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Desperado, A nagy Lebowski, a Kávé és cigaretta, A halál keresztútján 53 éves sztárjával a San Sebastián-i Filmfesztiválon beszéltünk.

 • Hogyan verik át a turistákat? - A gyűrűk urai

  Azt gondolnánk, hogy a magyarok élenjárók a turisták megkopasztásában. Elég azonban egy pillantást vetni a külföldi internetes utazási fórumokra, hogy rájöjjünk: bőven van mit tanulnunk.

 • Kannabiszpont - Fűre lépni

  Az adag csökkentését, illetve a teljes leállást célzó online önsegítő programot indított útjára június elsején a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia.

 • cyberhírek

  Vészhelyzet Elromlott a Nemzetközi Ûrállomás két hűtőrendszerének egyike, ezért leállítottak az állomás négy iránybeállító giroszkópja közül kettőt, a két kommunikációs rendszer egyikét, és a két műholdas helymeghatározó közül is csak egyet működtetnek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...