• MaNcs 22. évf. 35. sz. (2010. 09. 02.)
  Interjú

  "Nem valami zöld nyavalygás"

  Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje

  Csak a határidő lejárta, szeptember 3. után kapunk választ arra, meglett-e az LMP-nek a főpolgármester-jelölt indításához szükséges 28 ezer érvényes (nagyjából bruttó 30 ezer) budapesti cédula. Jávor Benedek a fővárosban hét közgyűlési mandátummal (vagyis egy 20 százalékos listás eredménnyel) és a fideszes többség megakadályozásával már elégedett lenne.

  2010 / 35
 • Kálmán C. György

  A harmadik százalék

  Kultúra, kormány, pénz

  "Jaj, te, én annyira, de annyira szeretem az ... államtitkárságot!" - Olyan mondat ez, ami aligha hangozhat el (hacsak nem ironikusan); a nyelvészek az ilyen megnyilatkozások elé szoktak csillagot biggyeszteni, jelezvén, hogy (grammatikailag, lexikailag stb.

 • Vári György

  Kitől óvjuk János vitézt?

  Hoffmann Rózsa, Harry Potter és a nemzeti műveltség

  Hoffmann Rózsa a múlt héten, egy iskolai évnyitón elhangzott beszédében megítélésem szerint nagyon veszélyes dolgokat mondott. Az oktatási államtitkár - deklarációinak tanúsága szerint - úgy gondolja: politikájával biztosítja a nemzeti műveltség folytonosságát, annak az állandóan formálódó elbeszélésnek a továbbadását, amelynek el kell helyeznie az új és új generációkat a magyar nemzeti közösségben.

 • Mexikói dominó - Fordulat a drogháborúban

  Bár a világ kevés figyelmet szentel neki, Mexikóban jelenleg csendes politikai fordulat zajlik, ami a kormány által folytatott drogellenes háború végét jelentheti - írja Alma Guillermoprieto a New York Review of Books hasábjain.

 • A komáromi faló - Az MSZP romlása belülről és lentről nézve

  Az önkormányzati választásokra készülő MSZP néhol igen furcsa jelöltállítási folyamatának tipikus példája a komáromi polgármesterjelölt-választás, amin a jobboldaliak hátradőlve mosolyognak, és amire a fogyatkozó baloldali tábor egyre elkeseredettebben legyint.

 • A jövő csupa rejtelem

  Orbánt és a Fideszt eddig még euroszkeptikusnak sem lehetett nevezni, euroszkeptikus volt mondjuk Jaroslaw Kaczynski, aki feszt kötekedett az unióval, vagy Václav Klaus, aki még inkább. A Fidesz jól abszolválta a csatlakozási tárgyalások ráeső részét, ellenzékben pedig fakszni nélkül megszavazta a lisszaboni szerződést.

 • Az ellopott választás

  Amit elsőre is lehetett látni, azt immár az élet is igazolja, az új választási szabályok - az ajánlószelvény-minimum emelése és a gyűjtési idő drasztikus csökkentése - hovatovább megoldhatatlan feladat elé állítják a kisebb pártokat és a civil kezdeményezéseket.

 • Pálya a magasban

  Sárga

  Régebben sokszor elfogott a futballirigység. Irigy voltam a hollandokra vagy a németekre, mert nekik gyerekkorom óta folyamatosan volt miért izgulniuk: elődöntők és döntők, nagy győzelmek és dicsőséges vereségek - ez nekünk nem adatott meg.

 • Ekotrip

  Állatorvosi ló

  Jaj annak a páciensnek, aki különleges betegségével vívja ki az orvosok figyelmét. Mert lehet, hogy príma doktori disszertáció kerekedhet belőle, de a gyógyulását mindez nem segíti elő, sőt. Neki az a jó, ha tudományosan érdektelen tucatbaja van, amit évtizedek óta rutinszerűen kezelnek átlagkórházak átlagorvosai.

 • "Olvasói levelek"

  Ismétlőkör Magyar Narancs, 2010. augusztus 5. Szervusztok, a Sziget előtti számotokban egy sárga-fekete cicanadrágot ajánlottatok fel annak, aki megszámolja, hogy a Maiden-koncerten Dickinson mester hányszor kéri fel üvöltésre a közönséget.

 • Német lapkiadó kínjai Szerbiában - Madarat tolláról

  Wolfram Maas, Németország belgrádi nagykövete megdöbbent: "Nem értem, hogyan fogalmazhat úgy Szerbia gazdasági minisztere az egyik legnagyobb német befektetőről, hogy ki kellene tiltani az országból, és megakadályozni, ha vissza akarna térni" - nyilatkozott szerb újságíróknak június 27-én.

 • Amerika jobbszéle

  It's Party Time!

  A múlt szombaton több százezres tömeggyűlést tartott Washingtonban a Tea Party Movement, a bostoni Teadélután Mozgalom. A szélkonzervatív szerveződés azt reméli, hogy a Republikánus Párton keresztül komoly hatással lehet az Egyesült Államok politikájára.

 • rés a présen - Találjak magamnak új rekettyést - Kollár-Klemencz László énekes-gitáros

  rés a présen: A Kistehén zenekar szétszaladt, de a név veled maradt. A külön projektjeidhez volt köze a válásnak? Kollár-Klemencz László (képünkön legelöl): Nem, ha a Budapest Bárra gondolsz, ahol először próbáltam ki magam más zenészekkel hosszú idő - az Andersen - után.

 • chili&vanília - Sült zöld paradicsom

  Ugye, emlékeznek még a filmre Kathy Batesszel és Jessica Tandyvel? A Fannie Flagg novellájából készült moziban az alabamai Whistle Shop Café specialitása a Fried Green Tomatoes. De odavan érte az egész Dél.

 • tévésmaci - Gyülekeznek a seregélyek

  Amikor Sztupa és Troché az árokparton ücsörögtek, urak voltak. Nem volt semmi dolguk, csak lesték, mikor köszönt már be az ősz.

 • mi a kotta? - Feltámadás az Andrássy úton

  "Maga az Andrássy út, mely a budapesti népéletben a szív aortáját képezi, Budapestnek valódi büszkesége. [...] Itt van Budapestnek valódi világvárost mutató képe.

 • étel, hordó - HIMALAYA

  Nem hallottunk még olyan Himalája-expedícióról szóló beszámolót, ami a nepáli konyha dicsőségét zengte volna, s ez teljesen érthető. Bizonyos magasság felett az ember simán beéri avval, ha levegőt tud venni.

 • kulthírek

  POLAR-DÍJ Ennio Morricone és Björk vehette át az idei Polar Zenei Díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól, Stockholmban.

 • film - A KARATE KÖLYÖK

  Még csak kétszer verték el az új karatekölyköt (Jaden Smith), de már eltelt cirka háromnegyed óra, és Jackie Chan még mindig csak vizet szerel; mégis, hová tűntek a rövid ifjúsági filmek? Van Damme ifjúsági filmje, a Véres játék sem volt több 92 percnél, de ennél is lényegesebb, hogy maga Bolo Yeung (The Beast from the East) játszotta a legvéresebb kezű sportolót benne, ami azért kívánkozik ide a történelmi Karate kölyök-visszatekintés helyére, mert e legújabb epizódban pont úgy hunyorít a főgonosz kiskamasz, mint Bolo kisunokája.

 • könyv - CLIVE BARKER: VÉRKÖNYVEK - SZEX, HALÁL ÉS CSILLAGFÉNY

  "Látom a horror jövőjét, a neve Clive Barker" - írta Stephen King 1984-ben, e kötet amerikai megjelenésekor, és aligha tévedett nagyot: Barker valódi nóvumot hozott a rémtörténet-irodalomba. Barker korai, rövidebb írásait gyűjtötte egybe a Vérkönyvek-sorozatban, melynek nyitó kötetét immár magyarul is olvashatjuk - a bevezető (keret)történet mellett még öt novellát, melyek mindegyike más-más oldalról és szemléletmódból közelíti, illetve haladja meg a horrorirodalom sajátos kliséit.

 • lemez - MATTHEW DEAR: BLACK CITY

  Három éve jelent meg Asa Breed című remek albuma, azóta dolgozott az újon - a kiadóvezető/producer/dj/zeneszerző/énekes Matthew Dear most sem viccelt velünk.

 • dvd - WAGNER LOHENGRIN

  című operájának 2009-es müncheni előadására azt mondhatjuk: igen, így kell csinálni. A Bajor Állami Opera Kent Nagano vezényletével, Richard Jones rendezésében mellőzi a misztikus hattyúhős és a történelmi díszlet összes elnyűtt ikonját.

 • lemez - THE GASLIGHT ANTHEM: AMERICAN SLANG

  Napjaink könnyűzenéjében a lopás gyakorlata szóra sem érdemes már, legföljebb a földrajza figyelemre méltó. Az önérzetesebb (esetenként csupán lustább) zenekarok fosztogató körútjaikon például a lokális hősök kincseskamráihoz ragaszkodnak, hiszen ily módon máris a saját tradíció továbbgombolyítóiként illegethetik magukat a tükör és a publikum előtt.

 • könyv - LORD BYRON: CHILDE HAROLD ZARÁNDOKÚTJA

  Rögtön a fordító nevének kiemelésével kell kezdenünk, épp azért, mert e név irodalmi körökben aligha ismert. Az idén januárban, hetvenhét évesen elhunyt Deme Gyula földmérnök volt, Byron művét kedvtelésként fordította le - ha úgy tetszik, civilként, dilettánsként.

 • kiállítás - ANDY WARHOL 3D

  Egyszer már láthattunk kamu Andy Warhol 3D-t: az Akácfa utcai, egykori Gorkij moziban (jelenleg a Jehova tanúinak temploma) a kilencvenes évek közepén nem a szokásos vurstlidarabokat, a Tenger titkait, a Csattogó gördeszkákat vagy a Száguldó hullámvasutat vetítették, hanem az Andy Warhol's Frankenstein című térhatású rémfilmet.

 • Film - Ciciliano instanto - Giuseppe Tornatore: Baarìa

  Emlékeznek még a maestro Cinema Paradiso című filmjére? Mondjuk én nem nagyon, legfeljebb annyira, hogy Philippe Noiret volt benne a nagyszívű öreg mozigépész, aki beengedi a nagy fekete szemével erősen néző kisfiút, felteszem Peppinót a szentélyébe, s a kölök bucira mozizza buráját, majd a végén visszatér mint filmrendező, mire nemcsak a helyi maffiózók, de a néző zsebében is kinyílik a rugós bicska.

 • Színház - Mono - Csákányi Eszter kétszer

 • Kiállítás - Köznapok prózája - Friss 2010

  Idén nyáron hetedszer rendezték meg a Kogartban a friss diplomások kiállítását. A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a Moholy-Nagy Képzőművészeti Egyetem volt hallgatóinak munkáiból válogattak.

 • Könyv - "Az élet kinő minden egót" - Röhrig Géza: Honvágy

  A zsidók a világtörténelem csövesei - fogalmazta meg önmagának és olvasóinak Kőbányai János, a Múlt és Jövő folyóirat és kiadó vezetője több mint két évtizede, hogyan jutott el a beatszociográfiától a zsidó kultúráig.

 • Könyv - Emberek és termeszek - David Van Reybrouck: A járvány

  Egy ma már szociológiai közhelynek ható tézis genuin gondolata, egyetlen hasonlat forrásjelölés nélküli átvétele jelenti a plágiumvád alapját, melynek a szerző e "tényirodalmi" regényében utánajár - s kutatásai folyamán sokkal messzebbre jut, mint várnánk, vagy mint ő maga tervezte volna.

 • film - MESE A SZERELEMRÕL

  Egyszerű a képlet: egy férfi, egy nő és egy másik nő. Utóbbi még csak nem is különösebben vonzó; a jóravaló asszonyka a plusz tízese ellenére lazán maga mögé utasíthatná a községi szépségversenyen.

 • "Elindult a szekér" - Balogh Roland gitáros

  Fivérével, a zongorista Zoltánnal alapított Finucci Bros Quartetben játszik, s jó néhány zenekarban vendégzenész. Tavaly megnyerte a Montreux-i Dzsesszfesztivál nemzetközi gitárversenyét. A huszonöt éves zenész első lemeze Twins Effect címmel a nyáron jelent meg a Gramy Kiadónál.

 • "Az én második városom" - Joana Amendoeira fadoénekes

  A huszonnyolc éves énekesnővel múlt vasárnapi budapesti koncertje előtt beszélgettünk Magyarországhoz fűződő viszonyáról, a Portugálián kívüli fadóról, a rengeteg új tehetségről és arról, hogy női műfaj-e a fado.

 • "Clio, és extrákról szó sem lehet" - Vincent Lindon színész

  A francia mozi állócsillagával, a csütörtöktől nálunk is vetített Mese a szerelemről főszereplőjével Párizsban találkoztunk.

 • "Nem egy újabb zsidó hely"- Balázs Gábor, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója

  Ezen a héten nyit Budapesten a világ első, kifejezetten az izraeli kultúrát népszerűsítő intézménye. Ha sikere lesz, világszerte újabbak jöhetnek létre. A tervekről és az elvekről a civilben filozófiatörténész intézményvezetőt kérdeztük.

 • Musical

  Lábon kihordva

  Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields: Sweet Charity

 • Magyar ásványtani szenzáció - Három a kristály

  Laikusok számára tán kevésbé lelkesítő, de valódi tudományos világszenzációnak számít, hogy egy év leforgása alatt három új magyarországi ásványt sikerült azonosítani.

 • cyberhírek

  Búzagenom Feltérképezték és közzétették a búza rendkívül összetett genetikai kódját brit kutatók. A búza DNS-ét 17 milliárd bázispár alkotja, ez ötszöröse az emberi genom méretének.

 • Győzd le az egeret! - Bircsák Eszter projektmenedzser

  A morzejellel verselő bab kis lépés az emberiség történetében, de a tárgyiasult extrém ötletek piacán szép eredménynek számít. A Kitchen Budapest (KiBu), mely műfaját tekintve innovációs labor, az ilyen és még ilyenebb ötletekre éppúgy nyitott, mint a felülről jövő, vállalati igényekre.

 • A varázspálca titka - Ingázók

  Víz- és érckeresés, környezeti egészségkárosító tényezők felmérése, egészségügyiállapot-felmérés, elveszett tárgyak, személyek után való kutatás, válaszok a jövőről vagy üzenetek elhunyt szeretteinktől.

 • "A tiéd úgyis olyan gagyi" - Fehérvári Balázs mesteredző

  Több mint tíz éve a Jövő SC Veolia úszóedzője, ahol 2006 óta Verrasztó Zoltánnal és Horváth Péterrel alkotnak munkaközösséget. Versenyzőik a nemrégiben rendezett budapesti Európa-bajnokságon hat érmet nyertek, köztük egy aranyat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...