• MaNcs 22. évf. 36. sz. (2010. 09. 09.)
  Féltávnál az önkormányzati választás

  Országos egyes

  A nyolc és a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz hasonlóan egyértelmű - sőt, egyértelműbb - eredmény várható október 3-án. A Fidesz majdnem mindent visz, az MSZP még nem esik szét, a Jobbik a fővárosban és a Dunától keletre tovább erősödhet, az LMP-nek pedig változatlanul az lesz a legfőbb gondja, hogy országgyűlési frakciója mögé működő pártot varázsoljon.

  2010 / 36
 • A vámpír visszatér - Adalékok a nacionalizmus genealógiájához

  Egy városnéző, bámészkodó turistacsoport terelése nem kis feladat. Jó szolgálatot tehet ilyenkor valamilyen egyezményes jel, mondjuk egy esernyő vagy egy színes kendő, amit az idegenvezető a látványosságok közötti rendíthetetlen vonulás közben időnként a magasba emel.

 • Két hét múlva rend lesz

  Elkaptuk őket! Megvannak! Jó, nem két hétbe tellett, de megcsináltuk, még éppen az első száz napon belül. Rend lett. Ezek után százszor is meggondolják... Tudják, ugye, miről beszélünk? Magyarország első számú közellenségeiről, azokról az elvetemült, cégéres bakfisokról, akik bizsut csórtak a tanévnyitó után.

 • Ötletek híján

  Az otthoni pálinkafőzés részleges legalizálása, a háztartási alkalmazottak munkavégzésének adómentessége, pár bezárt vasúti szárnyvonal újranyitása, a kisposták rehabilitálása, a gyes visszacsinálása három évre, a buktatás meg az osztályozás visszaállítása - az első három hónapban ezeket kormányozta a kormány.

 • Öt és feles

  Özönbor

  Tavaly ígértem egy tolcsvai édes (szamorodni) napot. Most pótolom.

 • Ingyenebéd

  Alászúrt, majd hamar felpattant

  Nagy izgalommal figyelik a forint árfolyamának mozgását a devizahitelesek, a bankok és a gazdaságpolitikusok is. Az igényt szinte valós időben próbálják kiszolgálni az elemzők. A svájci frank például múlt csütörtökön "visszatesztelte a júniusi csúcsot, alászúrt, majd hamar felpattant fölé".

 • Kapirgáló

  Heroico

  Delacroix képén egy allegorikus nőalak - mint a címből megtudjuk: a Szabadság - vezeti a népet. A felkelt párizsi nép képviselői, az 1830-as júliusi forradalom hősei követik őt a harcba: jobbján puskával a kézben rohamozó polgár, balján lőportáskás, pisztolyokat lengető kamasz fiú.

 • "Olvasói levelek" - Valaki csak megeszi

  Magyar Narancs, 2010. július 22. Tisztelt Magyar Narancs! Tisztelt Kun István! Rendszeres olvasója vagyok a lapnak, és meg kell mondjam, mélységesen felháborodtam a megjelent íráson.

 • "Az emberi viselkedés nem valami rendellenesség" - interjú Kőszegi Botonddal

  A legtöbbet idézett magyar közgazdász abból a generációból, amelynek legjobbjai már a mindenséggel mérhették magukat: vezető amerikai egyetemeken végeztek, és nem a közép-európai sajátosságokat kutatják. Matematikusnak tanult, a Fazekasból került a Harvardra, de megunta, hogy "nincsenek benne emberek", így 2000-ben már közgazdaságtanból szerzett doktori fokozatot a Massachusetts Institute of Technologyn.

 • "Nincs értelme elhallgatni" - L. Balogh Béni történész-levéltáros a második bécsi döntésről

  A II. bécsi döntés hetvenéves évfordulóján a téma avatott kutatója, az OSA (Nyílt Társadalom Archívum) Centrális Galériájában megtekinthető évfordulós kiállítás forgatókönyvírója mesélt nekünk Hitler vastagon fogó ceruzájáról, a Göring-hasról, a revízió mérlegéről és a történelmi emlékezet sokféleségéről.

 • Az új szabálysértési előírások a gyakorlatban - Kölkök a rács mögött

  Múlt szerdán két tizenöt éves lányt bilincsbe verve vittek a bíróságra. Harmadik társukkal együtt bizsut loptak egy budapesti boltból tízezer forint értékben - az iskolai tanévnyitó után, brahiból. Az új rend jegyében súlyosan bűnhődniük kellett.

 • Átfogó államigazgatási reformot indít a kormány - A vidék ura

  Deregionalizáció - hivatalosan így nevezik azt a folyamatot, amit a kormány államreform címén elindított. Az intézkedést számos belső ellentmondás feszíti, és az Európai Unió rendjétől is távolodik. Miként a kádári időkben, ismét lesz erős politikai vezetésű megyei főhivatal, és két év múlva lesznek járások is.

 • Futott még - Schmuck Andor portréja

  Főpolgármester-jelöltként tűnt fel a legutóbb Schmuck Andor, akiről másfél évtized után sem tudható, kicsoda és éppen mit kavar - pedig az ezúttal sikertelenül próbálkozó politikus gyakran szerepel reflektorfényben.

 • "Inkább csak szétfolyt" - Setényi János vezető értékelő az uniós támogatási pénzek felhasználásáról

  Miért nem történt modernizációs áttörés az uniótól kapott sok ezermilliárd forintnyi fejlesztési pénzből? Szükségszerű volt-e a kudarc, és hová lett a pénz? Az uniós támogatások hasznosulásáról kérdeztük az uniós költségvetési ciklus félidejében Setényi János kutatót, az Expanzió Kft.

 • Franciaország toloncol - Szegények közt a legszegényebbek

  Múlt hét végén több tízezernyi felvonuló tiltakozott Franciaország 130 településén és néhány európai nagyváros gall nagykövetsége előtt a francia "állami rasszizmus" megnyilvánulásai ellen. A bevándorlókat - így az idén januártól hazatoloncolt nyolcezer kelet-európai romát - a bűnözéssel azonosító szólamok és az ősz végére ígért újabb törvényi szigorítás ismerős praxis - egy hosszú széria legújabb elemei.

 • chili&vanília - Szusi, rizs

  Született a hetvenes években, Los Angelesben, neve Kalifornia-tekercs, az "új hullámos műszusi", aminek köszönhetően világszerte elszaporodtak a szusibárok. A tekercset a gasztronómia történészeinek nagy része szerint 1973-ban egy Ishiro Mashita nevű szusiséf kreálta az angyalok városában.

 • tévésmaci - Madarak a viharban

  Amikor Sztupa és Troché lent iszogattak az Arbat végén álló Hotel Belgrád dolláros pincebárjában Szergej Mihailovics Szorkinnal, odakinn hideg tél volt, az utcákon óriási halmokban állt az összefagyott hó, a házak közt süvített a metsző északi szél.

 • étel, hordó - RÁSPI/BUDAPEST

  Nevezett 21. századi konyhatündérország a megtestesült legenda, de mivel a távoli Fertőrákosra kevesen mennek vacsorálni, tavaly megnyitották pesti kihelyezett tagozatukat.

 • mi a kotta? - Keddi boszorkányszombat

  Ha a múlt héten operaházi feltámadást emlegettünk, úgy ez alkalommal a kevésbé emelkedett és magasztos boszorkányszombatról kell szólnunk, minekutána a héten sor kerül az Opera idei első premierjére, Arrigo Boito Mefistofele című dalművének bemutatójára, benne Fausttal és Margittal, sátánnal és varázsgömbbel, bájitallal és Trójai Helénával (szeptember 14.

 • rés a présen - A zajzene fizikai hatásai - Alec Empire, az Atari Teenage Riot frontembere

 • kulthírek

  GRASS ÚJ MÛVE A Göttingeni Egyetemen részleteket olvasott fel új regényéből Günter Grass: a Grimms Wörter, mint a címe is mutatja, Jacob és Wilhelm Grimm meséire utal, pontosabban arra a hatásra, melyet a szerzőre gyakoroltak.

 • film - MAMUT

  Hol is láttuk utoljára a nyugati ember bűntudatát? Talán a Duna-korzón vagy egy iPad-szaküzletben, de az is lehet, hogy a moziban, amint egy jó nevű színész lakosztálya ablakából elnéz az ázsiai bádogtetők felett.

 • színház - ÉRTEKEZÉS A PRÓBABÁBUKRÓL, AVAGY A GENEZIS MÁSODIK KÖNYVE

  címmel mutatta be új előadását a Budakeszi Kompánia Társulat a hazai nyári szabadtéri színházak egyik legkülönösebb helyszínén, a természet által lassan visszahódított katonai hangárok egyikében. Az 1942-ben a drohobicsi gettóban meggyilkolt Bruno Schulz egyetlen kötetnyi (nálunk Fahajas boltok címmel megjelent) hátrahagyott írásán alapul a darab, illetve a társulat formanyelvi kísérletein, nem utolsósorban pedig a Back to Babylon nemzetközi projekt keretében őket nem először rendező Krzysztof Záylinski - Tadeusz Kantor színházi elképzeléseire erősen emlékeztető - módszerein.

 • lemez - INTERPOL: INTERPOL

  Sokan nem tekintik nagy veszteségnek, ha egy zenekarból kiszáll a basszusgitáros, ami helyből szamárság, ha pedig az Interpolról és Carlos Denglerről van szó, akkor meg főleg az. A New York-i poszt-posztpunk zenekar narcisztikus hajlamú tagja még feljátszotta az új dalokat a negyedik lemezre, aztán békességgel távozott - ideiglenes helyettese a Tortoise-ban és a Zwanben is megfordult David Pajo lett.

 • koncert - MATISYAHU

  Talán nem én vagyok az egyetlen Magyarországon, akinek a legjobb Matisyahu-lemez épp egy koncertanyag, mégpedig a rengeteg helyen hivatkozott Live At Stubb's. Hiszen egyrészt mentes azoktól a - főleg a klisészerű reggae-dub hangminták egymásra pakolgatásában manifesztálódó - üresjáratoktól, amelyekbe a stúdiózás során szeret belefutni a haszid zsidó, ennek ellenére virtigli reggae-t éneklő és beatboxoló Matisyahu (polgári nevén Matthew Paul Miller) és zenekara, másrészt pedig a koncertlemez - és ez igaz a neten fellelhető, nagyszámú Matisyahu-kalózfelvétel jó részére is - a pőrébb hangszerelésének és a dalok tipikusabbnak mondható reggae-verziójának köszönhetően rendkívül életteli és energikus.

 • film/tévé - DR. HALÁL

  Íme az ember, aki 130 másikat segített át a másvilágra; az orvos, aki dacolva törvénnyel és népharaggal megszabadította fájdalmaiktól a gyógyíthatatlan szenvedőket; a celebrity, aki halált hozó tevékenysége révén felkerült a Time címlapjára; a vérével festő művész, kinek festményein gyermekeken tapos a Télapó.

 • lemez - KORN III: REMEMBER WHO YOU ARE

  Csak az várt sokat a kilencedik Korn-stúdiólemeztől, aki nem hallotta az előző kettőt, vagy olyan optimista, hogy már a hullámvölgyben is a hullámhegy ígéretét látja. És láss csodát, utóbbiaknak többé-kevésbé igazuk lett: a Remember.

 • könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKI PORTYÁRA INDULT

  Block a betörős sorozatában valamikor nagyon kitalált valamit. Dramaturgiai megoldása szellemes és gyakorlatilag végtelenül folytatható megoldást kínál: a főhős betörő, ámde az erőszaktól kínosan tartózkodó munkája közben folyvást gyilkosságokba keveredik, és így a regények folyamán kénytelen magándetektívvé változni, hogy kinyomozva a valódi gyilkost, elhárítsa fejéről a hamis vádat.

 • kiállítás - VISSZACSATOLÁS - ÉSZAK-ERDÉLY, 1940

  "Nézd a gúnyhatár / Széttiporva már" - énekelték hetven esztendeje az Erdély-induló vitéz Somogyváry Gyula, azaz Gyula diák által írt szövegét a II. bécsi döntés felett örvendező magyarok, s az öröm össznemzeti jellegét most megannyi fotó igazolja az OSA Archívum évfordulós kiállításán.

 • Koncert

  Egy rugóra

  Vágtázó Életerő, Biafra

 • Film - Apám, teremtőm - Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv

  "Új fajták fognak teremtőjükként áldani engem. Boldog és csodálatos lények köszönik a létüket nekem. Nincs apa, aki annyi hálát érdemelne gyermekeitől, mint tőlük majd én." Frankenstein doktor szavait bárki alkotó ember magáénak érezheti, a bajok csak akkor kezdődnek, ha mindez csupasz becsvágy csupán, gondolatok nélkül.

 • DVD - Ne röhögj korán! - Tim Burton három filmje

  Ha van alulértékelt, félreértett film, akkor a Támad a Mars! az. Az imdb szerint a középszar kategóriába esik, ami már szép eredmény, mert a mélységből küzdötte fel magát az utóbbi időben valamelyest javuló ázsiójával.

 • Könyv - A giccsadó védelmében - Szabó T. Anna: Villany

  "Kicsi kunyhóban szeretet, / Szeressétek a gyereket. / E szent karácsony ünnepén / Önöknek ezt kívánom én". Ezeket a méltán híressé vált sorokat Karinthy írta a múlt századelőn Szabolcska Mihály nevében, de egészen megdöbbentő, hogy szegény Szabolcska legjobb XXI.

 • Könyv - Az új monogámia felé - Szilágyi Vilmos: A nemek viszonyának jövője - Egyenrangúság, nyitottság, önmegvalósítás

  Már hajnali négy felé jár, a pasim még mindig nincs itthon. Én nem idegeskedem, elfoglalom magam, dolgozgatok, baljós sejtelmek nem gyötörnek semmiképp. Öt felé beállít, arcán földöntúli mosollyal. Elmeséli, milyen remek éjszakája volt Icukával.

 • Színház - Bezáródva - Nemsenkilény

  Kockázatos vállalkozás az "ügyszínház" - amikor is az előadás elsődleges célja valamely ügyre irányítani a közönség figyelmét -, mindazonáltal erős ágazat a színházművészetben. A színház ugyanis jó terápiára, nevelésre, lelki, sőt fizikai folyamatok kordában tartására - ilyenkor többnyire az ügy felől közelítenek a színházhoz, és ekként tesz a kritikus is.

 • "Egy griot-nak nem lehet nemet mondani" - Bassekou Kouyate & Ngoni ba a Vidor Fesztiválon

  Aki Nyugat-Afrika zenéjét kívánja mélyre szippantani, annak a Vidor Fesztivál évről évre a legjobbakat kínálja. Nyíregyházát megjárta már Salif Keita, Toumani Diabate és Oumou Sangare, most pedig az utóbbi két-három év legnagyobb mali durranása, Bassekou Kouyate és ngonizenekara került sorra.

 • "Ezt az egyet még, és aztán vége" - Lukas Moodysson filmrendező

  Az Együtt, a Kurva Amal, a Lilja 4-ever alkotója New Yorkban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön forgatta a családjától és korábbi életvitelétől eltávolodó férfi sztoriját, mely Mamut címmel e héten indul nálunk a mozikban.

 • A filmes káosz

  "Próbáljuk titokban tartani"

  Zavaros pénzügyi viszonyok, egymásra mutogatás és a kommunikáció teljes csődje jellemzi a mai magyar filméletet. Arról pedig, hogy mi lesz ezután, csak találgatások vannak - vadabbnál vadabbak.

 • Apák gyesen - "Otthonról is lehetek pasi"

  Ugyanazokat a problémákat és örömöket élik át, talán csak a játszótéri életet viselik nehezebben. Számos pozitív hatása van a család életére, ösztönzők hiányában nálunk mégis elenyészően kevés apa marad otthon gyerekével.

 • Kumulatív hatású fegyverek - Nekünk lőttek

  A pár héttel ezelőtti tragikus, afganisztáni incidens után tán még meglepőbb az igazság: a házilagos robbanóeszköz-készítés egyik (szándéktalan) előfutára éppenséggel maga is magyar volt.

 • cyberhírek

  Ûrszemét A Pentagon megbízásából készült tanulmány szerint nemsokára mindennapos lesz az egyre szaporodó űrszemét és a működő műholdak találkozása, ami komoly problémát jelent majd az űriparnak. Termoszféra Zsugorodik a felső légkör, az atmoszféra Földtől legtávolabbi rétege a Nap ibolyántúli sugárzásának jelentős visszaesése miatt, állapították meg amerikai kutatók.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...