• MaNcs 22. évf. 37. sz. (2010. 09. 16.)
  Interjú

  "Úgysem ebédelünk"

  Fodor Tamás színész, rendező, a Stúdió "K" igazgatója

  A még üres Stúdió "K" barátságos előterében beszélgetünk; s noha nagy történeti áttekintést terveztem, mégis a jelen kellős közepébe zuhanunk: megjött az értesítés arról, hogy a kuratórium által megítélt működési támogatás kétharmadát megkapja a színház.

  2010 / 37
 • A bűn valósága - A nők lelkészi szolgálatáról az egyház(ak)ban

  Néhány héttel ezelőtt jelentette meg a római katolikus egyház feje a "Legsúlyosabb büntetendő cselekményekkel kapcsolatos jogszabályokat" (Normae de gravioribus delictis). "Az egyház szervezetének alapjai elleni súlyos bűncselekményt képez a nők pappá szentelésére tett kísérlet (csak kísérlet, hiszen az érvényes felszentelés nem valósul meg), ami mind a szentelést megkísérlő, mind a 'felszentelt' nő vonatkozásában a Szentszéknek fenntartott önmagától beálló kiközösítéssel jár.

 • Függöny fel!

  Lesz szombaton ez a jó kis cirkusz; grasszálunk majd fel s alá a lezárt Andrássy úton és környékén, és akármerre kapjuk a fejünket, ismert színészbe vagy kevésbé ismert muzsikusba, táncosba ütközik a tekintetünk.

 • Átalakítás miatt zárva - Mit szólt a kormány a Barroso-beszédhez?

  A múlt kedden, szeptember 7-én José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke - a legalapvetőbb körültekintést is mellőzve - történelmi szónoklatot tartott az Európai Parlamentben (EP). A State of the Union, az unió állapotáról szóló beszéd a következő egy évben előttünk álló feladatokról és lehetőségekről szólt.

 • Jó kezekben

  "Orbán Viktor már akkor is kijárt a meccseinkre, amikor még nem volt miniszterelnök" - védi meg a kormányfőt az egyik székesfehérvári focista, a másik - szentpétervári - focista nyílt (lemondó) levelének nyílt és burkolt állításaitól, melyek egyike szerint a Videotonban kell ahhoz focizni, hogy valaki stabil ember legyen a válogatottban.

 • Játszma közben

  A nagy munkabírású Rogán-Kósa-páros a múlt héten újabb javaslattal állt elő, ezúttal a nehéz sorsú jelzáloghitelesek megsegítése érdekében. A nyolcpontos tervezet rossz végén, nem fogják elhinni, a bankok állnak.

 • Csak semmi politika!

  Tizenkilencre lapot

  Az emberek viszonya a bizonytalansághoz a pszichológia, az antropológia, a szociológia és a közgazdaságtan egyik kedvenc témája. Vannak olyan lutrik (a tőzsde, a póker, a lottó vagy a rulett), amelyekbe sokan annak ellenére beszállnak, hogy növelik a játékost amúgy is körülvevő bizonytalanságot.

 • A jobb lázadása

  Erkölcsi haladás

  Interjút olvasok, amelyet Steven Lukesszal készítettek. Lukes neves baloldali guru, a rendszerváltás idején Budapesten többször is megfordult. A baloldali guruk között különben a legolvasmányosabb és legérthetőbb figurák közé tartozik, a hatalom fogalmának radikális koncepciójáról szóló könyve ráadásul szociológiai és politikatudományi klasszikus is, magam is tanítom.

 • Olvasói levelek

  Rejtőzködő műremek Magyar Narancs, 2010. augusztus 19. Zöldi Anna írása szerint a Párisi Nagyáruház "eleve áruháznak" épült, a helyén álló és a Terézvárosi Casinónak otthont adó ház részbeni elbontásával.

 • Frankenstein találkozik Csíkos Kittyvel - "Kornél biztos tudja"

  Sose tervezte, hogy színésznek áll, mégis ő játssza az egyik főszerepet Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmjében. Bár a forgatás meghozta a kedvét a filmezéshez, a 18 éves lánynak most a varrónői képesítés és az érettségi megszerzése az első.

 • "Azt gondoltam, azonos oldalon állunk" - Márkus Ferenc, az Õrségi Nemzeti Park nemrégiben leváltott igazgatója

  Huszonhét éve van a környezet- és természetvédelem területén. Dolgozott a környezetvédelmi minisztérium természetvédelmi referenseként, alapítója és három évig igazgatója volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, hat évig a World Wildlife Fund magyarországi szervezetét vezette.

 • Miskolc választás előtt - Az acélváros alkonya

  Borsod és ezen belül Miskolc baloldali "bázisnak" számított az elmúlt évtizedben. A tavaszi országgyűlési választások sikere után a Fidesz most tarolni készül az önkormányzatokban is. Erre minden esélye megvan, a helyzet azonban ennél összetettebb - főleg a megyeszékhelyen.

 • Startol a jövő évi költségvetés - Halogatni rendületlenül

  Bár a kommunikációs fronton a kormánycsapatok még harcban állnak és (lanyhuló intenzitással) gazdasági szabadságharcról beszélnek, mese nincs, jövőre tartani kell a három százalék alatti hiánycélt. Az ezerszer elátkozott reformokat viszont lehet még halogatni egy ideig, legfeljebb a költségvetési lyukakat lesz egyre nehezebb betömni.

 • A Mazsihisz és kihívója - Igazodók

  A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége az új vallási és társadalmi szervezetek feltűnése miatt "legitimációs válságba" került, legerősebb kihívójának az Egyesült Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) tűnt. Mivel előbbinek inkább az MSZP-vel, az EMIH-nek pedig inkább a Fidesszel volt szoros nexusa, a kormányváltás a pozíciók átrendeződését ígérte.

 • "A kormánypártiak is tudják, hogy nem vezet sehová" - Osztolykán Ágnes (LMP) a kormány oktatáspolitikájáról

  A KDNP irányítású kormányzati oktatáspolitikát, többek között a merev szegregációs irányvonalat a Fidesz mainstream szakpolitikusai is fenntartással kezelik - állítja az LMP parlamenti képviselője. Osztolykán Ágnes szerint a Jobbik nyílt országházi cigányozását és uszító beszédmódját előbb-utóbb annak kell nevezni, ami.

 • "Pesszimista és szomorú" - Ladjánszki Márta koreográfus

  rés a présen: Az L1 Független Táncművészek Társulása alapítói megkerülhetetlen figurái a hazai kortárs táncéletnek. Annak idején miért jöttetek össze? Ladjánszki Márta: Eredetileg hét független táncművész társult, hogy az akkor is nehézkes próbalehetőségek miatt közösen próbáljanak meg helyet bérelni, fenntartani, hogy az adott alkotóknak és társulataiknak legalább egy éven keresztül állandó próbahelye lehessen.

 • "Megőriztem a függetlenségemet" - Szabó Győző színész

  rés a présen: A független színjátszás felől jöttél, ma az egyik legtöbbet foglalkoztatott színész vagy. Vállalsz még alternatív szerepléseket? Szabó Győző: Minden ilyen szerepet elvállalok, ha tudok, mert nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a színházak is megmutatkozzanak, és a lelkem mélyén, azt hiszem, örökre megőriztem a függetlenségemet.

 • Rock Kosovska Mitrovicában - "Nincs semleges zóna"

  Az észak-kosovói városban a háború vége óta albánok és szerbek egymástól elzárva, két külön világban élnek. Egy civil kezdeményezés a fiatalok révén zenével szeretné közelebb hozni a közös problémával küszködő közösségeket.

 • tévésmaci - Táltos tigris

  Amikor Sztupa és Troché a pályára léptek, megváltozott a játék képe. A piros-kékek játéka jóval elevenebb lett, széleken vezetett támadásokkal és hosszan előreívelt labdákkal szétzilálták a vendégek védelmét, s zavarba hozták a középpályásaikat.

 • chili&vanília - Keserű, de jó

  Brüsszelben ilyenkor igazán beindul az őszi gasztronómiai évad. A piacot többek között megszállja a létező legbelgább zöldség: a cikória.

 • rés a présen - "Szeptember végén, vagy 2011-ben" - Kárpáti Pál színészhallgató, rendező

  rés a présen: Hogy is van ez, a kaposvári osztályotokból lett egy társulat, amit majd te rendezel? Kárpáti Pál: Ez nem társulat. Elsőévesként támadt egy ötletem, hogy hetente éjszakánként az iskolafolyosón dolgoznék azokkal, akiknek kedve van hozzá.

 • étel, hordó - Rákóczi

  A Rákóczi téren vagyunk, és szóhoz sem jutunk. Nem is csak azért, mert semmi kedvünk a cinkos közhelyezéshez.

 • mi a kotta? - A jól fűtött zongora

  Köztudomásul szolgál, hogy idén a kellő emelkedettséggel, ám egyszersmind valósággal térdig gázolunk a zenei-kulturális évfordulókban. A kerek jubileumok, melyek rendesen aritmetikai apropó gyanánt szolgálnak a kegyeletes utókor számára, a 2010-es esztendőben nemcsak Erkelt, Chopint, Schumannt és Mahlert ünnepeltetik velünk, de most szeptemberben éppenséggel a magyar zenés színház 160 éve született legendáját is emlékezetünkbe idézhetik.

 • kulthírek

  GYÁSZ 80 éves korában elhunyt Claude Chabrol: a francia új hullámmal indult rendező krimiket és irodalmi adaptációkat is készített (A szép Serge; Unokafivérek; Kisvárosi fojtogató; A mások vére; Női ügy; Bovaryné), legutóbbi filmje tavaly jött ki (Bellamy), s tavaly kapott életműdíjat is a Berlinalén.

 • film - A BELSÕ KÖR

  Nehéz a dél-franciaországi örmény maffiózók élete, hisz nem elég, hogy idáig kergette őket a török úgy 1915 táján, máig is kétkezi bűncselekményekből kénytelenek fenntartani tengerre néző patinás hajlékaikat, vagy mondjunk inkább kastélyt.

 • könyv - JOEL MCIVER: SLAYER

  Nem kell feltétlenül megveszekedett Slayer-rajongónak lenni ahhoz, hogy szívesen elolvassunk a történetükről egy könyvet. Ha McIveré mellett döntünk, nagyjából akkor fogjuk szövegét baromi idegesítőnek tartani, amikor tizedszer hangzik el egy dallal vagy dalszöveggel kapcsolatban a "szánalmas" szó, ötödször a "nevetséges" és huszadszor az "unalmas": azaz nagyjából a századik oldalon.

 • koncert - BONOBO

  A lounge-downtempo-chillout vonalakon mozgó angol dj zenekara szombaton este telt háznál is telt házasabb lemezbemutató koncertet tartott a Gödörben: fél tizenegytől éjfélig nyomták a Black Sands című új album dalait.

 • lemez - ROBYN: BODY TALK PT. 2

  Sok időbe telt, míg a svéd szőkeség eljutott a hallatlanul tehetséges tinisztár szerepéből az érett előadóművész és (szabálytalan) díva pozíciójába. E nehéz, alkalmanként kimerítő, s jórészt minden stációjában szórakoztató út végén ott áll 2010 szupersztárja: a már öt éve saját kiadót gründoló, teljes alkotói szabadságot élvező Robyn.

 • folyóirat - PRIZMA: EROTIKA ÉS PORNOGRÁFIA

  Jörg Buttgereit német rendező - aki Blutige Exzesse im Führerbunker című nazisplotationjében színészileg megformált egy "válogatott testrészekből összefércelt árja tenyészbikát" - 1987-es Nekromantikjában Robert, a hullaeltüntető cég alkalmazottja hazalop egy holttestet, és barátnőjével hármasban élnek boldogan.

 • lemez - BEST COAST: CRAZY FOR YOU

  Az odáig rendben van, hogy az ember kitalálta magának a munkát; nem olyan rossz dolog ez, még pénzt is lehet vele keresni, arról azonban megfeledkezett, hogy mi lesz majd a nyárral. Az őszi-téli lucsokban nincs nagyon más választás: még egy nyomasztó irodában is gyorsabban telik az idő, amíg végre megjelennek az első tavaszi napsugarak.

 • film - ADÉLE ÉS A MÚMIÁK REJTÉLYE

  Luc Besson utoljára Liam Neesont küldte rá Párizsra: hullottak is a helybéliek, az ilyen csip-csup csonttöréseket azonban Besson ma már nem személyesen, hanem valamelyik kifutófiúján keresztül intézi, ő közben filmgyártó vállalata ötéves tervén dolgozik.

 • Dokumentumfilm - Zenedráma - Sós Ágnes: Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek

  Egy vidéki magyar családban mindkét lány kiemelkedő tehetségű hegedűs, rangos nemzetközi versenyeket nyernek, és bensőséges testvéri kapcsolat van köztük. Ez eddig egy hétperces riportanyag a Fókuszba. Akit több érdekel ennél, az elmegy valamelyik koncertjükre, felléptek már a Zeneakadémián, az Operaházban, a Kiscelli Múzeumban és az ország jó pár nagyvárosában.

 • Kiállítás - Hideg, érzéki - Németh Hajnal: Joe Contra Joe

  Idén harmadik önálló kiállítását rendezte meg Németh Hajnal, ezúttal a Ráday utcában lévő Videospace Galériában. Korábban a Kiscelli templomterében a keservesen összetört BMW-t rakta körbe hanginstallációval, amiben volt pedagógia, költészet és még valami ráadás, ami a legkevésbé megfogható.

 • Széchenyi Ágnes: Lélegzetvétel. Válasz 1946-1949

  A népi mozgalom és a részben abból kinőtt Nemzeti Parasztpárt értelmiségének legrangosabb fóruma, a Válasz című folyóirat második időszakát elemzi-értékeli Széchenyi Ágnes kötete. (Az elsőről, az 1934- 1938 közöttiről korábban szintén írt monográfiát.

 • Könyv

  Életírás

  Móricz Zsigmond: Naplók 1924-1925

 • "Klasszikus meghallgatás nem volt" - Vörös Attila gitáros

  A mayhemes Csihar Attila és a Five Finger Death Punch gitárosa, Báthory Zoltán után ismét egy magyar figura tűnt fel a nemzetközi rockzenei színtéren: Vörös Attila az underground egyik legismertebb power metal zenekarába, a hírhedten komplex zenét játszó seattle-i Nevermore-ba került be pár hónappal ezelőtt.

 • "Minden hidat felégettek" - David Korda producer

  Nemzetközi konferenciával, plakátkiállítással, filmrészletek és A négy toll című brit háborús filmklasszikus vetítésével emlékezik az idei Cinefest Korda Zoltán forgatókönyvíró, rendező, producer munkásságára.

 • "Küldjétek csak a filmeket" - Frederic Sojcher filmrendező

  Viszonylag kevés filmtörténeti összeesküvés-elméletből készül nagyjátékfilm; e tényre és Hollywood Hitlert sem hidegen hagyó világuralmi törekvéseire építette Hitler in Hollywood című áldokumentumfilmjét a belga rendező, aki egyenesen a Velencei Filmfesztiválról érkezett a miskolci Cinefestre.

 • Tórium: a jövő energiaforrása? - Máshogy hasad

  Négyszer-ötször annyi van belőle, mint a konkurens uránból, ugyanakkor sokkal hatékonyabban lehetne belőle energiát nyerni - kevesebb hulladék és veszélyforrás árán.

 • Nem tudod, mit hoz a holnap - Élet a sclerosis multiplexszel

  Ismeretlen eredetű és gyógyíthatatlan: közel tízezer embert érint Magyarországon. A sclerosis multiplexszel (SM) mindazonáltal lehet élni, ám a betegnek szembe kell néznie a kór lefolyásának kiszámíthatatlanságával, a társadalmi tudatlansággal és a pozitív kommunikáció hiányával.

 • cyberhírek

  Időmérleg Egy friss felmérés szerint az amerikaiak több időt töltenek a Facebookon, mint a Gmailen, a YouTube-on és a Google keresőjében együttesen. A Yahoo visszaszorult egy év alatt. Kibertámadás Propagandacélból, az iraki háborút bírálva indított kibertámadást az "iraq resistance" nevet használó cracker amerikai nagyvállalatok ellen: az új féreg a múlt héten a spamforgalom 10 százalékát generálta.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...