• MaNcs 22. évf. 4. sz. (2010. 01. 28.)
  Interjú

  "Nem mondhattunk le a fél országról"

  Bochkor Gábor és Boros Lajos műsorvezetők

  Két hónap hallgatás után, január 18-án került ismét adásba a Bumeráng. A két műsorvezetőt a váltás hátteréről, az új piaci helyzetről, terveikről kérdeztük.

  2010 / 4
 • Mihancsik Zsófia

  Elviselhetetlen, tűrhetetlen, siralmas

  Miért szavazok az MSZP-re?

  2002. április 22-én, a francia elnökválasztás első fordulójában az alacsony választói részvételnek és Lionel Jospin szocialista jelölt csúfos szereplésének köszönhetően a május 5-i második fordulóra két jelölt maradt a ringben: a második elnöki ciklusára pályázó Jacques Chirac (a szavazatok 19,88 százalékával) és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen (16,86 százalék).

 • Ki dirigál? - Válasz Szira Juditnak

  Nehéz úgy vitatkozni, ha ugyanazokat a jelenségeket látjuk problematikusnak, mint ellenfelünk, csupán végkövetkeztetéseink térnek el egymástól. A vitát egy - már elfogadott, ám a köztársasági elnök által az Alkotmánybírósághoz passzolt - törvény provokálja, amely szerint a jövőben nagyobb beleszólásuk lenne a tantestületeknek az igazgatók megválasztásába.

 • "Nincs szó összeolvadásról"

  Magyar Narancs, 2010. január 21. Nem szeretnék érdemtelenül osztozni Retkes Attila eddigi és várható további politikai sikereiben, ezért ezúton értesítek mindenkit: velem az SZDSZ elnöke semmilyen kapcsolatban nincs, miként a liberális parlamenti frakció döntő részével sem, hogy mást ne említsek, mindazokkal, akik az ő megválasztásáig 1990 óta képviselték az Országgyűlésben a pártot.

 • Ki dirigál a direktornak?

  Magyar Narancs, 2010. január 14. Kedves MaNcs, meglepve olvastam Szira Judit publicisztikáját az oktatási törvény tervezett módosításával kapcsolatban.

 • Helyesbítés

  Előző számunkban a Vince Mátyással, az MTI elnökével készített interjú egy kérdésében ("Ha mi nem ülünk ott, akkor senki", 2010. január 21.) az az információ jelent meg, hogy az MTI-nek 3500 alkalmazottja van.

 • Ezt betartom, azt nem

  A köztársasági elnök a múlt pénteken kitűzte az országgyűlési választás két fordulójának idejét. A dátumokat a pártok egyöntetű lelkendezéssel üdvözölték, az egyik azért, mert úgymond kevesebb ideje marad a másik pártnak az ő köpdösésére, a másik meg azért, mert szerinte tavaly ilyenkor is késő lett volna.

 • Bizonytalan feltételek

  Kedden az Alkotmánybíróság (AB) visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a vagyonadó lényegi részét, a lakóingatlanok adójára vonatkozó törvényi rendelkezéseket. (Elutasította viszont az adó további passzusai ellen benyújtott indítványokat, vagyis a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű autók után fizetni kell a tulajdonosoknak.

 • Öt és feles

  Belső utak 9. (Rákosrendező

  Rákosrendező, a vasútállomások alfája és ómegája, Resti Kornél Mekkája és Medinája, innen indul és ide tér vissza. Sokszor csak úgy elvillamosozik, elsétál ide, a Manó büfében iszik egy unicumsört, kiül a sorompók mellé (megszámolta, hat pár sorompó, egy "szakállas", tucat sudár sorompó magasodik, ereszkedik), és nézi a vonatokat, a dühös autósokat, itt tízpercenként leengedik a sorompót, és tíz percen túl is zárva tartható.

 • Pálya a magasban

  Szépek és bolondok

  A Tour de France-ról készült régi fotográfiákat nézegetve azonnal szembeötlik, milyen éles cezúrát jelentett a második világháború. A körverseny ugyanis a harci cselekmények, majd a közlekedési és vendéglátási infrastruktúra hiányosságai miatt 1940 és 1946 között szünetelt, s ez idő alatt bizony sok minden megváltozott.

 • Olvasói levelek

  Magyar Narancs, 2010. január 21. A derék Csülök Az etnográfiai írásait Ungváry Krisztián álnéven publikáló ismeretlen felfedező újabb, lélegzetelállítóan érdekes tudósítást küldött a bennszülöttek földjéről.

 • "Olvasói levelek"- Ha hallgattak volna

  Magyar Narancs, 2010. január 14. Tisztelt MaNcs! Lapjuk azzal tüntetett ki, hogy személyem az egyetlen ismert, aki "visszacsinálná" a nyugdíjrendszer második pillérét.

 • Megosztott India - Szakítópróba

  Az indiai kormány offenzívát indított a több államban is akciózó maoista felkelők ellen. Helyi szintű önállósodási törekvések is jelzik az ország megosztottságát.

 • Hospice-gondozás - Méltósággal elmenni

  Látjátok, feleim - persze, hogy látjuk, csak beszélni nem nagyon tudunk róla. Pedig volna rá igény. A hospice intézménye segítségünkre lehet abban is, hogy meg tudjunk szólalni.

 • Készülődik az LMP - Hány cédula egy élet?

  A korrupció elleni fellépés, a roma integráció és a zöld gazdasági fordulat áll majd a Lehet Más a Politika kampányának középpontjában. Egyéni jelöltjeik már megvannak, az országos lista is összeállt, a programjuk viszont csak márciusra készül el.

 • A Sláger-Danubius-ügy háttere

  Hajszál az éterben

  A Danubius-, illetve Sláger-perben az elmúlt hetekben született nem jogerős ítélet szerint az ORTT tavalyi frekvenciapályázata jogellenes, ezért törvénybe ütközik a két nyertessel aláírt szerződés. A pályázat előkészítése során a testület fideszes delegáltja - más indokok alapján ugyan, de - maga is törvényességi aggályokat fogalmazott meg, végül mégis a Class FM és a Neo pártjára állt.

 • "Nem akarom, hogy a MEH tovább maszatoljon" - Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke

  Sokan a honi jogszabályalkotás megcsúfolásának tartják a Podolák György (MSZP) és Fónagy János (Fidesz) közös beadványa nyomán megszületett, 57 paragrafusból álló törvénymódosítást, amely előzetesen sem az államigazgatási, sem a szakmai fórumokat nem járta meg.

 • chili&vanília - Bibim guksu

  A koreai konyha csípős, fokhagymás, ragacsos, édes - vagyis olyan, amit elvileg nagyon lehet csípni. Nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek.

 • tévésmaci - A zsiráfok nem kukoricáznak

  Mióta nyugdíjasokat is beosztottak TMK-ügyeletre, mindenkiben volt egy kis - sose szűnő - félsz. Mi lesz, ha akkor lesz valami meghibásodás, rendkívüli esemény, ha az egyik szaki bácsi van szolgálatban? Mit fog az csinálni?

 • rés a présen - A kép nem hazudik - Sebő Rózsa díszlettervező A kép nem hazudik - Sebő Rózsa díszlettervező

  rés a présen: Hogyan lettél díszlettervező? Sebő Rózsa: Nem színházban nőttem fel, mégis a családomat tartom felelősnek, hogy végül itt kötöttem ki. Rengeteg izgalmas vitám volt már tizenévesen a testvéreimmel színházról, filmről.

 • mi a kotta? - Ökör a háztetőn

  Ha már a múlt héten a koncertprogram számottevő gyarapodásának fölemlítésével indítottuk ajánlónkat, úgy ez alkalommal sem igen tehetünk másként, hiszen a soros MaNcs-ciklus jószerint minden napjára két vagy több fajsúlyos hangverseny esik.

 • étel, hordó - SZLOVÁK

  Folytatjuk múlt héten elkezdett "legendák nyomában" sorozatunkat, bár nem készakarva. A csütörtöki havazásban kerestünk biztonságos zugot a Szent István körúton a Jászai Mari tér felől jövet, s mivel az útba eső viszkis sztékház (Nirvána?

 • kulthírek

  GYÁSZ 72 éves korában elhunyt Erich Segal: első és legismertebb regényét, a Love Storyt 1969 karácsonyi szünetében írta, s a klasszikus görög és latin irodalom 32 éves professzora hónapok alatt egy nemzetközi bestseller és egy hollywoodi filmsiker szerzőjeként folytathatta akadémiai és médiakarrierjét.

 • film - ÁDÁM FELTÁMADÁSA

  "Magyar Narancs: Idén Paul Schraderrel forgattad Yoram Kaniuk regényét a holokausztról és annak pszichés utóhatásáról. Jeff Goldblum: Schrader így jellemezte a filmet: egy férfi, aki egyszer kutya volt, találkozik egy kutyával, aki egyszer ember volt.

 • web - AMIKOR FREUD KEZE VAN A SZEMEDBEN

  A furcsa című félreolvasó-napló zömmel szingli, webaddikt nők intellektuális, vágyteljesítő blogja - egyszersmind az utóbbi idők egyik legeredetibb, minimalista formában elővezetett társadalomkritikája is. Félreolvasások puritán listája az oldal: posztjai szavakra és tőmondatokra korlátozódnak, zárójelben az eredeti szóalakkal.

 • lemez - KINGS OF CONVENIENCE: DECLARATION OF DEPENDENCE

  A kétezres évek Simon and Garfunkeljének is tekinthető duó visszatért: Erlend Sye és Eirik Glambek Bse öt év után (még tavaly) új lemezt jelentetett meg, amellyel továbbhaladnak a már megszokott melankolikus-akusztikus vonalon, csak most valahogy sokkal határozottabban süt be a napfény az egyszerű, pár akkordos dalokba (ezt ígéri már a pálmafás borító is).

 • könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRő, AKI ZABOT HEGYEZETT

  "Lehet, hogy bűnöző vagyok - feleltem -, de ettől még nem vagyok rossz ember. Hülyén hangozhat, de én meg rabja vagyok annak, hogy helyesen kell cselekedni" - mondja Bernie Rhodenbarr, Block szellemes és mély sorozatának betörő főhőse.

 • film - HOLD

  Sam Bell asztronauta a Lunar Industries nevű cég egyedüli küldöttjeként közel három éve dolgozik a Holdon a Föld minél biztonságosabb energiaellátásáért. Családjával kizárólag videóüzeneteken keresztül tud beszélni; egyetlen társa az emberi tulajdonságokkal rendelkező és érzelmeit smiley-jelekkel kommunikáló robot, GERTY (Kevin Spacey kiváló hangjátéka) - Bell a három év alatt beleőrült a magányba.

 • könyv - KERESZTY ANDRÁS: MERÉNYLET AZ ÉRSEK ELLEN

  Lehet a végén kezdeni, voltaképpen logikus is, de nem ajánlom. A tudósítóként számos fegyveres konfliktust megjárt "szemtanú" szerző a Jegyzetekben ugyanis "leleplezi műhelytitkait", érzésem szerint fölöslegesen, ráadásul a végére kusza összeesküvés-elméletek ismertetésébe is belefut.

 • képregény - DORCSINECZ JÁNOS - MIKÓ CSABA: MARKETING STRATÉGIA

  Budapest és Sin City határában járunk, a sötétben bujkáló velős pacalok, peep-show-ban vetkőző pincérnők, többnapos borosták és a véget nem érő éjszakák földjén. Alkalmasabb tájat nehéz is lenne elképzelni egy búskomorságát kívül hordó, az élet napos oldalait még lábjegyzetileg sem ismerő képregényhez.

 • lemez - DAVE RAWLINGS MACHINE: A FRIEND OF A FRIEND

  Az amerikai gitáros-énekes első szólólemezét nem a kalandvágy hívta életre, sokkal inkább a fölgyülemlett dalmennyiség részleges lecsapolása lehetett a program, hiszen Gillian Welch, a neotradicionális country egyik legjelentősebb alakja, akinek Rawlings főállásban első számú dalszerzője és kísérőzenésze, immár hét éve nem jelentett meg új lemezt.

 • Kiállítás - Zehn kleine Jägermeister - Music+x - német popzene

  Az úgy volt a Bodeni-tó partján - ki emlékszik már, a háttérben vár, esetleg kastély, jobbra előre móló világítótoronnyal, tán Meersburg lehetett -, hogy Heintje beszállt egy hófehér, piros tetejű "tojástaunusba" (Taunus 17M), s a hátsó ülésen rázendített, hogy "Es war einmal ein kleines Bübchen, das bettelte so wundersüss, Mamatschi, schenke mir ein Pferdchen!

 • Lemez - Feltámadás - We Are Only Riders - The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project

  Már a történetért megéri. Hol volt, hol nem volt, Tony Cmelik (másként: Cypress Grove) country-blues gitáros nagyot gondolt. Eljött az ideje, hogy rendet rakjon a porosodó, vacak kazettái között. Illetve, hogy a nagy részüket kidobja a túróba.

 • Film - B-ből B-be - Antal Nimród: A szállítmány

  A mosónők híresen nehéz életűek, de a rokon szakmáknak sem könnyű; itt vannak például a biztonsági őrök. Az olyan férfiasan nehéz kelés, mint amilyet Antal Nimród új hollywoodi megbízásában látni, tán még bányászkörökben is ritka, páncélozott pénzszállító kocsikísérők esetében meg egyenesen kuriózum.

 • Könyv - Nyomd a gombot, ne siránkozz! - Shawn Levy: Paul Newman

  Sosem találkoztam Paul Newmannel - kezdi előszavában a filmkritikusként is tevékeny biográfiaíró, majd mielőtt még köszönetet mondana forrásainak és szeretteinek, gyorsan leírja, miképp nem találkozott Paul Newmannel.

 • Könyv - Eljött az Erő - Az első világháború. Szerkesztette: Szabó Dániel

  Tizedik kötetéhez érkezett az Osiris Kiadó nagyszabású, és immár kétségbevonhatatlanul minőségi vállalkozása, a Nemzet és emlékezet című sorozat. Az egységesen hármas tagolású (Források; Közéleti, politikai irodalmi emlékezet; Tudományos emlékezet) szöveggyűjteményeket az adott korszak értő ismerői szerkesztik, eddig minden alkalommal nemcsak arányosan válogatva a primer és szekunder forrásokból, illetve a szaktanulmányokból, de többnyire izgalmas, továbbgondolásra érdemes szempontokat is fölvetve.

 • Könyv - Operai lemezlovas - Matthew Boyden: Az opera kézikönyve

  A mindenkori könyvrecenzens rendszerint okkal feltételezi, hogy személyes múltja nem tarthat igényt számottevő közérdeklődésre, ám a szubjektív emlékek olykor az általános érvényű megállapítások támaszaivá válhatnak.

 • "Verdi és Puccini mindenek felett" - José Cura operaénekes, karmester

  Buenos Airesben született, római, párizsi kitérők után ma Madridban él. Tenor létére baritonszerepek felé kacsingat, operahősként szerzett hírneve ellenére szívesebben áll a karmesteri pulpituson. José Cura február elején az Operabál díszvendégeként érkezik Budapestre.

 • Színház - Buli van - Tábori György: Mein Kampf

  Ha ez a szeretethiányos fiatalember, aki ágyrajárói státusban múlatja napjait Bécsben, egy hajléktalanszállón, többek közt Schlomo Herzl könyvnepper társaságában, egy picivel tehetségesebb festő, másképp alakult volna a huszadik század történelme.

 • Kiállítás - Ez is megvolt - Keleten a helyzet - Közép- és kelet-európai videoművészet 1989-2009

  A tavalyi év rendezvényei, konferenciái, kiállításai a rendszerváltás köré csoportosultak - ebbe a sorba illeszkedik, ugyan kicsit megkésve, a LuMu tárlata is. Az 1989 és 2009 között készült közép- és kelet-európai videomunkák az elnagyoltan csak szovjet blokként titulált térség problémáival foglalkoznak, azokkal a vékony szálakkal, amelyek az agyonhallgatott és kibeszéletlen múltat kötik össze a jelennel, a radikálisan megváltozott, sokszor frusztráló társadalmi-politikai környezettel.

 • Beszélj nekem a szerelemről! - Eric Rohmer (1920-2010)

  Hallottak már önök a zöld sugárról? Netán adódott szerencséjük láthatni is? Ha az ég teljesen, de teljesen felhőtlen a tenger felett, s a nap lebukik a horizont mögött, akkor látható - egy röpke villanásra - a zöld sugár.

 • Promenád a grundra

  A rettentő Corvin Sétányról

  Aki ma Józsefvárost emlegeti, vélhetően gyakrabban gondol azokra a képekre, amik az elmúlt évtizedek számtalan filmjében a szegénység különféle arcainak szolgáltak háttérként, mint azokra, amik most a Corvin moziból kisétálva az épület mögött tárulnak a szeme elé.

 • Riport

  A legyesbényei vadember

  "Kedvencem a Rejtő Jenő"

  Csomagtartó föl, mélyen belenézek a kocsi sötétjébe, aztán körbe a tájon, és bosszúsan mondom: ide gumicsizma kellett volna. Körülöttem sár mindenütt, és a keréknyomokban született kisebb tavacskák mentén az irány fölfelé lesz.

 • Állomásról állomásra XXX. - Hátulról kettőt ér - Budafok-Albertfalva

  Tán egy évtizede, hogy idáig fut a 7-es busz. Az impozáns végállomási kanyart lakótelep öleli, ám a szerető karok nem érnek össze, málló kőkerítés barmolja a körpanorámát, mögötte vasúti pálya. De ami a busz tábláján áll: "Budafok-Albertfalva vasútállomás", annak nyomát sem látni.

 • Egy sportakusztikai rendszerelmélet alapjai - Csöndzsákból hangot

  A labdarúgás befogadástörténetében valószínűleg igazi mérföldkő lesz a 2010-es dél-afrikai világbajnokság, s ennek oka az elátkozott vuvuzela. A tömeges használat esetén rendkívül idegesítő hangú színes műanyag kürt miatt ugyanis minden, ép elméjét megőrizni kívánó európai már a nyitómeccs első perceiben letekeri a hangot a televízióján, és úgy is hagyja, amíg a döntő után az utolsó konfettik el nem szállnak Sepp Blatter feje fölött.

 • Testmódosítás - A hegek ura

  A test átformálásának vágya az antropológusok szerint egyidős az emberiség öntudatra ébredésével. A tetoválás, a fül és az orr átszúrása, a különféle nyújtások vagy éppen a koponyatorzítás mind bevett, ősi szokás.

 • Kiállítás - Kérek egy katonát! - Hadkiegészítési Szakgyűjtemény

  Azon a napon, amikor először kaptam levelet a lakóhelyem szerint illetékes hadkiegészítési parancsnokságtól, nem én voltam a legboldogabb tinédzser a városban. Sőt, még az épületet is utáltam, ahonnan aztán éveken keresztül jöttek a trikoloros szélű levelek.

 • cyberhírek

  Adománygyűjtés Bill Gates is megjelent a Twitter mikroblog-szolgáltató felhasználói között, hogy a haiti földrengés túlélőinek való adakozásra buzdítsa a bloggereket. A Twitteren egy nap alatt 160 ezer követőt toborzott a Microsoft alapítója.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...