• MaNcs 22. évf. 42. sz. (2010. 10. 21.)
  Új gazdasági terv

  Szerepálom

  Orbán Viktor kormányfő a múlt szerdán jelentette be, hogy a bankadó után újabb, ún. válságadók jönnek. Az indok változatlan: az adófizetők tovább nem terhelhetők, a közteherviselésből azoknak is ki kell venniük a részüket, akik eddig csak a profitot halmozták: a távközlési és telekommunikációs cégeknek, az energetikai szektornak, valamint a kereskedelmi áruházláncoknak.

  2010 / 42
 • A Vörös Rém - Biszku Béla és 1956: forradalom tollal és fegyverrel

 • Türelmetlenség

  "Igen nagy valószínűséggel én már nem leszek miniszterelnök ebben az országban" - mondta Gyurcsány Ferenc két hete az ATV-n, amit úgy is értelmezhetünk, hogy egy kicsi esélyt azért még lát erre, hiszen platformszervezési munkálatai mára a célegyenesbe fordultak.

 • A 2. akcióhős

  A lapunkban részletesen is ismertetett 2. sz. gazd. akcióterv az előre menekülés terve, az irány a jövő, és inkább a közel-, mint a távolabbi, merthogy azt a terv inkább kontúrtalanná, mint kiszámíthatóvá teszi.

 • Hozzáadott érték

  Keres, talál

  Ha van a fejlett világot sújtó recessziónak mindenki számára nyilvánvaló fájdalma, az a munkanélküliségi ráta világszerte megfigyelhető emelkedése. A munkanélküliség réme a rugalmas munkapiacára amúgy igen büszke Egyesült Államokat is elérte, a dolgozni akaró amerikaiak közül minden tizediknek nincs állása, ezzel a foglalkoztatásban hagyományosan sikeresebb kontinens felzárkózott az eddig elrettentő példaként emlegetett Európához.

 • Ingyenebéd

  A szittya Sherwood

  Robin szomorúan néz Little John szemébe. Vége a szép időknek. Egy-két éve még elpuhult kereskedők, szerzetesek és pénzkölcsönzők utaztak gyanútlanul Sherwoodban, akiket úgy lehetett kirabolni, hogy annak szinte nem is volt sportértéke.

 • Szerbia: szélsőjobb indulók és indulatok - Sötét áramlatok

  Boris Tadic államfő európai politikájára a nép rokonszenvében fürdőző, szélsőségesen nacionalista ifjúsági mozgalmak készülnek kemény, akár véres választ adni. A kormány azt ígéri, hogy bírósági úton akadályozza meg az egyház szellemi támogatását élvező soviniszta és fasisztoid szervezetek további térhódítását.

 • Miért szabályozatlan az otthon szülés? - Vajúdnak a hegyek

  Ha Geréb Ágnes másképp viszonyulna saját szerepéhez és a szakmai csoportokhoz, az otthon szülések bábai kísérése már régen legális volna - állítják az egészségügy érintettjei. Geréb Ágnes hős, aki nélkül még itt sem tartanánk, ahol - mondják az otthon szülés mozgalmárai.

 • A kiskunfélegyházi Ganz-Röck hányattatása - Sorcserére várva

  A Bajnai-kormány utolsó ülésén vállalt egyedi készfizető kezességet az Orbán-kabinet uniós jogokra hivatkozva nem teljesíti, ami a nemzetközi piacokon is versenyképes Ganz-Röck bedőlését okozhatja. Mindenféle hírek keringenek a cég sorsáról: például az, hogy az állítólag az előző kormánynak kedves többségi tulajdonosokat a mostani kormánynak kedves kisebbségi tulajok kitúrni készülnek.

 • A vörösiszap-katasztrófa miatti felelősség

  Elterelő hadművelet

  "Kolontár térsége alkalmatlan arra, hogy ott zagytározót építsen vagy üzemeltessen valaki" - nyilatkozott múlt pénteken Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, ám nyolc évvel ezelőtt még mintaszerűnek nevezte ugyanazon zagytározók állapotát és üzemeltetésük körülményeit.

 • Tánc - A középpontban - Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola-Sidi Larbi Cherkaoui-Luc Dunberry-Damien Jalet: d'avant

  Egy ember áll az üres színpad közepén, keresztté merevedve, mivel kezét, ha akarná, se tudná mozdítani: kabátujjain átvezetett vastag bot merevíti karjait. Középkori himnuszba fog, szemérmes áhítattal énekli az istent dicsőítő dallamokat.

 • film - MINDEN RENDBEN LESZ

  Két szálon indulunk: az egyiken Jacob, a középkorú forgatókönyvíró feleségével örökbefogadásra készül. A másikon Ali otthagyja az egyetemet, hogy vízvezeték-szerelőként dolgozzon.

 • film - A FELÁLDOZHATÓK

  Mivel Sylvester Stallone munkássága az elmúlt öt esztendőben - John Rambo (2008); Rocky Balboa (2006) - nem szólt másról, mint saját szobrának a munkára bírásáról, az sem lenne részünkről túlzás, ha A feláldozhatókat mint animációs filmet vennénk számításba.

 • koncert - FLAT EARTH SOCIETY / AKA MOON FEAT. BABA SISSOKO

  Hol volt, hol nem, talán 93 nyarára esett, hogy az X-Legged Sally nevű belga dzsesszpunk zenekar fellépett Sopronban. Nem sokkal azelőtt New Yorkban, a Knitting Factoryben jártak, és rögtön szárnyra is kapott a hír, hogy a koncertjükbe John Zorn is beszállt.

 • lemez -STING: SYMPHONICITIES

  Minden könnyűzenész hanyatlásának kezdete, ha túl komolyan veszi magát, és azt gondolja, hogy amit alkotott, maradandó - a legkevesebb, hogy dzsesszzenészek felveszik a standardok közé a szerzeményeit, de még az sem elképzelhetetlen, hogy a Berlini Filharmonikusok adják majd elő műveit.

 • folyóirat - RUBICON 2010/2. KÜLÖNSZÁM

  A történelmi folyóirat szerkesztősége a lapban az elmúlt tíz évben megjelent Ormos Mária-tanulmányokból válogatott össze egy különszámnyit, így tisztelegve a 80 éves professzor (és szerkesztőbizottsági tag) előtt.

 • koncert -JIMMY EDGAR

  Ha az elektronikus zenében értelmezhető a csodagyerek fogalma, akkor Jimmy Edgar az első, akire bízvást ráhúzható. Még nem volt húszéves, amikor már két albuma is megjelent - mondjuk az is jellemző, hogy az egyik Kristuit Salu vs Morris Nightingale, a másik pedig Michaux álnév alatt.

 • lemez - NO AGE: EVERYTHING IN BETWEEN

  Néhány éve újfent megszokottnak számít, ha egy független amerikai gitárbanda szándékosan ócska hangzással bünteti a hallgatóját, s ez sokban a No Age-nek köszönhető. A Los Angeles-i noise-rock duó tüntetően igénytelen megszólalású lemezei (úgy a korai felvételeket kompiláló Weirdo Rippers, mint az első soralbum, a Nouns) roppant tetszést arattak az effélére fogékonyak, s kivált a kritika körében, ilyenformán pedig Randy Randall és Dean Spunt színtérépítésben is jeleskedő zenekara hamarost a "csináld magad!

 • Tévé/film - Szinte minden - Thaddeus O'Sullivan: Churchill háborúja

  Hét évvel a BBC és a jó nevű Scott fivérek, Tony és Ridley cégének nagy sikerű életrajzi filmje után itt a folytatás; ezúttal a minőségi sorozatok és dokumentumfilmek egyre ambiciózusabb gyártójaként jeleskedő HBO-val koprodukcióban, s a forgatókönyvet ugyanaz a Hugh Whitemore jegyzi.

 • Színház - Hiába: valóság - Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi; Hadar Galron: Mikve

  A játék tere kisebb, mint a játéktér: a színpadra tett szoba a semmiben lötyög, pedig odabent nagy a zsúfoltság; szép és pusztuló, szépen pusztuló tárgyak sokasága, asztalok, kredenc, székek, szekrény, mosdóállvány és megannyi apróság, a "mély rendetlenség" állapotában.

 • Kiállítás - Egy korszerű művész - Major Tamás arcai

  Bizonnyal nem volt korának legnagyobb színésze, rendezőként sem igen lehetett az övé a virtuális elsőség, s alighanem akadt nálánál áldásosabb munkálkodású színházi vezető is a huszadik század hazai színháztörténetében.

 • Könyv - Élni akarnak - Spiró György: Tavaszi Tárlat

  Az új Spiró-regény időtartama bő fél év: a forradalom kitörésétől 1957. május elsejének estéjéig követhetjük nyomon "hősünk", Fátray Gyula életét, kórházi tartózkodását a forradalom napjaiban, visszatérését középszerű életébe és nyomasztó családja körébe, egy ellene kezdeményezett koncepciós eljárás kiépülésének első lépéseit, majd az "eljárás" váratlan félbeszakadását, hogy egy nehéz nap éjszakáján búcsút vegyünk tőle.

 • rés a présen - Izzadságszag legyen! - Tiszai Vivien dobos

  rés a présen: Hogyan lettél dobos, és mit szólt hozzá az anyád? Tiszai Vivien: Tinédzserkorombankihúztamegy kalapból azt a papírt, amire az volt írva, hogy: dob. Ezt azért "kellett", mert a rocker barátnőimmel kitaláltuk, hogy csinálunk egy lányrockzenekart.

 • tévésmaci - Édes keselyű

  Amikor Sztupa és Troché megálltak a gyár falánál, jó, ha minden második lámpa világított. A köd és a kora esti sötét, mint két egymásra terített, de azonos helyeken lyukas takaró borult rájuk, hideg volt, mind a ketten fáztak, Sztupa dohányzott is.

 • étel, hordó - BUDAI GESZTENYÉS

  Budakeszi ma már inkább zöldövezet, mint kirándulóhely, a régi romantika azonban mindjárt a település határában tetten érhető. Természetesen kerthelyiség formájában, csakhogy szó sincs "kis" vendéglőről.

 • chili&vanília - Kasszia

  Fatih Akin, a többszörösen díjazott török származású német rendező kiváló filmje, a Soul Kitchen több újdonsággal is meglepett. Az egyik a kasszia nevű fűszer, az egyik kulcsjelenet fontos szereplője. A kasszia a világ egyik legősibb fűszere, Észak-Burmából származik.

 • mi a kotta? - Okos tenorok

  Mi tagadás, a komolyzene és az opera háza táján is akadnak ordas előítéletek: meggyökeresedett balhitek, amelyeket a közönség bennfentesebbjei és olykor még a szakmabeliek is kedvvel dédelgetnek. Nem akarván e vélekedéseket akaratlanul is terjeszteni, most csak azt az aktuális héten fényesen megcáfolható előítéletet említjük, miszerint a tenorista per definitionem nem észlény.

 • kulthírek

  MAN BOOKER-DÍJ: JACOBSON 150 ezer példányban nyomják újra Howard Jacobson The Finkler Question című, eredetileg 8500 példányban kiadott regényét, miután a Man Booker-díj zsűrije ezt találta az idei kínálat legjobbjának - az 50 ezer font és a presztízs mellett ez a legnagyobb jutalma az 1942-ben, Manchesterben született szerzőnek, aki tizenegyedik regénye kapcsán a zsidó Jane Austennek nevezte önmagát, amennyiben műve arról szól, milyen is a zsidóság - kívülről nézve.

 • Kiállítás

  Nehéz szerelem. Vas István 100 éve

  Hogy ki volt ez a Vas, aki 100 éve született, az úgy-ahogy kiderül abból a hat vitrinből, melyek az OSZK kézirattárának olvasótermi folyosóján hirdetik a művész... mijét is? Legszívesebben azt mondanánk: hát azt, hogy aki szépet és jót akar magának, az sietve beszerzi a Nehéz szerelem című önéletrajzi regényt, melyről, ha egy kedves marslakónak kéne gyorsan reklámozni, mondjuk bátran, hogy a huszadik századi magyar prózairodalom egyik legszebb.

 • Komor bölcsődalok

  C. J. Sansom Matthew Shardlake-sorozata

  Kritika a Matthew Shardlake-sorozat első három kötetéről.

 • "Szeretjük a kihívásokat" - Ben Weinman - The Dillinger Escape Plan

  A kicsit erőltetetten math metalnak nevezett, követhetetlenül komplex zenét tartalmazó 1999-es Calculating Infinity lemezzel komoly underground sikert arató, majd az azt követő, emészthetőbb énekdallamokra és dalstruktúrákra épülő, ugyanakkor továbbra is gyilkosan technikás zenét tartalmazó Miss Machine és Ire Works anyagokkal világszerte ismertté vált amerikai Dillinger Escape Plan másodszor járt Budapesten: múlt szerdán az idén megjelent Option Paralysis című lemezüket mutatták be a Dürer kertben.

 • "Nincsenek szabályok" - Joe Bonamassa gitáros-énekes

  Az olasz-amerikai Joe Bonamassa apja hangszerüzletében, hatalmas lemezgyűjtemény mellett nőtt fel. Négyévesen kezdett gitározni, mire hat lett, már fejből nyomta Jimi Hendrix Voodoo Childját. Szinte minden blues-rock albuma vezette a Billboard slágerlistákat.

 • "Száműzetésben vagyok" - Christoffer Boe filmrendező

  2003-ban ő volt a legmenőbb első filmes: a Rekonstrukció aratott Cannes-ban, és egy Európai Filmdíj is eltalálta. Két film (Allegro, Offscreen) és némi mellőzöttség elteltével Christoffer Boe visszatér a hazai mozikba: a Minden rendben lesz a megjelenésünk napján érkezik.

 • "A megváltás még hátravan" - Jessica Hausner rendező és Sylvie Testud színész

  A csodaváró zarándokok fő célja, Lourdes mára katolikus Disneylanddé, Las Vegas neonfényeivel vetekedő bazárrá terebélyesedett. Szabad-e üzletet csinálni a gyógyulásra vágyó beteg emberek hitéből? Többek között erre keresi a választ a megjelenésünk napján induló Lourdes című film (egy fontos epizódszerepben Tóth Orsival).

 • "Mi itt tartunk" - Wesselényi-Garay Andor kurátor és Ferencz Marcel építész a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjáról

  A 12. Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonja egyértelmű siker. Nemcsak a leglátogatottabb nemzeti pavilonnak számít, de a legolvasottabb, rangos amerikai építészeti újság, az Architectural Review képeslap méretű fotót is közölt róla.

 • Irodalmi Nobel-díj, 2010 - A politika sodrásában - Mario Vargas Llosa

  Az irodalmi Nobel-díj odaítélése mindig kisebbfajta vitát ébreszt a díjazott érdemeiről, a bizottság elfogulatlanságáról és motívumairól. Ezúttal sem maradtak el a távolságtartó, sőt elégedetlen megjegyzések, azt viszont senki sem állíthatta, hogy Jorge Mario Pedro Vargas Llosa a kváziismeretlenség homályából bukkant volna elő.

 • A Fekete Halál titka - Bolha a fülbe

  A legnagyobb járvány, amely alapjaiban változtatta meg a világtörténelmet. Ma már talán azt is tudjuk, mi okozta.

 • Hajóvásárlás kezdőknek - Négyszázból kijön

  A budai rakparton haladva az Árpád hídnál különös feliratot látunk a kocsi ablakából: ez a hajó eladó! De nem ám motorcsónak vagy vízibusz, méretes, amolyan igazi hajó. Amúrnak hívják, az oroszoktól jött. Elsőre csak arra futja, hogy feljegyezzük a megadott telefonszámot.

 • cyberhírek

  ALAGÚT Befejezték a világ leghosszabb alagútja, az ötvenhét kilométer hosszú svájci Gotthárd-bázisalagút fúrását. A két járatból álló vasúti célú műtárgy fúrása hét évvel ezelőtt kezdődött, és várhatóan 2017-ben adják át.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...