• MaNcs 22. évf. 45. sz. (2010. 11. 11.)
  A felsőoktatás reformja

  Központi bizottság

  A Fidesz-KDNP vezette kormány végre megmutatta, hogy igenis hajlandó kényes reformokba belefogni. Elsőként a felsőoktatás átalakításáról tette közzé terveit.

  2010 / 45
 • Elvégezni vagy kivégezni? - A felsőoktatási törvény tervezetéről

  A felsőoktatás Magyarországon sikerágazat. Bizonyíték erre a magas részvételi arány, a diplomások nemzetközi viszonylatban magas relatív jövedelme és alacsony mértékű munkanélkülisége. Persze naphosszat lehet sorolni a problémákat (sokan meg is teszik), világosan kell látni azonban, hogy kevés olyan területe van a magyar gazdaságnak, ami ennyire jól működik - nem kis mértékben az eddigi reformpolitikáknak köszönhetően.

 • Az örök Gyurcsány

  Budai Gyula a múlt héten sem pihent, pedig Papcsák kiválásával nyakába szakadt az egész hóbelevanc, akarjuk mondani csontvázkollekció, de nem ismer pardont, még vasárnap sem teszi le a lantot. Szerdán még csak a legfőbb ügyész helyettesének, Belovics Ervinnek a frakkját sikerült elkapnia, hogy mondaná meg, mikor kérik már ki a Háztól Gyurcsány Ferencet, a sukorói telekcsereügy fő éceszgéberét.

 • Kína alsó

  Múlt heti, a Magyar Állandó Értekezleten elővezetett eszmefutama nemcsak a kormányfő már ismert Nyugat-szkepsziséről tanúskodik, és nemcsak a Nyugat közeles hanyatlása iránti általános, népi, kétharmados optimizmust erősítette, de vonzó perspektívát is kínált hallgatóságának.

 • Hadijelentés Afganisztánból - A leggyengébb láncszem

  Békefenntartóink körül kezd elfogyni a levegő: fejlesztésre nincs pénzük, és béke sem nagyon van már, amit fenn lehetne tartani.

 • Türelmes és türelmetlen Hollandia - A szőke férfi

  Októberben új kormány alakult Hollandiában. A jobboldali liberálisok (VVD) és a kereszténydemokraták (CDA) alkotta kormánykoalíció csak Geert Wilders intoleráns, iszlám- és unióellenes pártja, a PVV (Párt a Szabadságért) "türelmére" alapozva tudott - egyetlen mandátum - többséget szerezni magának.

 • Burmai választások

  Ruhacsere

  Húsz év után első ízben tartottak választásokat a délkelet-ázsiai országban, de a diktatórikus módszerekkel kormányzó katonai junta már jó előre gondoskodott róla, hogy az eredmény ne veszélyeztethesse a hatalmát.

 • Egy jobbikos falu - Határvidék

  A felerészt romák lakta Hajdú-Bihar megyei Hencidán a jobbikos polgármesterjelölt győzött, valamint a képviselő-testület fele Jobbik-színekben jutott mandátumhoz. Az okokra voltunk kíváncsiak.

 • Megint eladnák a Fradit - Az angol pénzét is vitték

  Tizenegy év után ismét beavatkozhat a politika a legnépszerűbbnek tartott hazai sportklub, az FTC életébe. Közben vészesen fogy a labdarúgó-vállalkozás két és fél évvel ezelőtti értékesítéséből befolyt pénz, a focicsapatba fektető angol Kevin McCabe pedig - stadion- és szabadidőközpont-építési tervei meghiúsulását látva - döntött: inkább túlad az egészen.

 • A metrókocsi-beszerzés története - Zakatolás a semmibe

  Több mint 250 milliárd forint közpénz és a komplett 4-es metró projekt került veszélybe az új városvezetés első fajsúlyosabb döntése nyomán. A pénz és a 4-es metró sorsa a jelek szerint a kormánypártot kerülgető lobbicsoportoktól is függ.

 • "Bizonyítani akarja, hogy új társadalmi rendszert épít" - Tordai Csaba alkotmányjogász

  Ha nincs olyan hatalmi ág, amely a törvényhozó döntéseit felülbírálhatja, akkor az alkotmányosság csak fikció, és a totális állam képe jelenik meg - értékeli a Fidesz Alkotmánybíróság-ellenes javaslatát Tordai Csaba, aki 2008-2010-ig a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként dolgozott.

 • Film - A vénasszony nyara - Alekszandr Szokurov: Alexandra

  Ballada a nagyanyámról - akár ez is lehetne a címe ennek a filmnek. Tényleg, emlékeznek Grigorij Csuhraj (1921-2001) 1959-es filmjére? Aljosát még a Ballada a katonáról főcíme előtt jól megkergeti néhány német tank a világháborúban (második).

 • lemez - Egy Kiss Erzsi Zene: Ugató

  Vicces borító, vidáman kaotikus kísérő füzet, magára a cédére festve elszántan adják a műsort a brémai muzsikusok - ígéretes kezdet a lemezhallgatáshoz. Jókedvűek a dalok is, stílusukban pedig sokfélék, színesek, változatosak.

 • folyóirat - Rubicon 2010/9.

  A történelmi magazin ezúttal az 1956-os sortüzekkel foglalkozik kiemelten. Az öt tanulmány közül Kő András és Szentkuti Károly írása a legnívósabb: előbbi az Országház előtti október 25-i, utóbbi a csaknem száz áldozatot követelő október 26-i mosonmagyaróvári vérengzés körülményeit rekonstruálja.

 • színház - RABIH MROUÉ: EGY ELTÛNT HIVATALNOK NYOMÁBAN

  A művésznyomozó-történetek (perregények, Antonioni klasszikusa) egészen egyedi folytatója a libanoni Rabih Mroué, aki a politikai-társadalmi whodunit műfaját valósítja meg a színházban. Tavaly már járt a Trafóban a Yesterdays's Mannel, ahol egy bejrúti utca keresése volt a téma.

 • film - ÜNNEPEK UTÁN

  A román film olyan sokáig nem volt tényező semmiféle fórumon, hogy most a fél világ csodálkozik rá a hirtelen feltámadt realizmusra. Mi sem természetesebb tehát, hogy a román új hullám kisebb loccsanásait előidéző filmes is kellő komolysággal vezeti elő munkáját.

 • lemez - ELINA GARANCA: HABANERA

  Garanca korábbi árialemeze tucatáru volt, híján minden koncepciónak, és főszereplője sem brillírozott. Úgy tűnt, az operavilág illetékesei legyártottak egy újabb sztárt egy helyes nőből, és ennek mellékterméke lett az album.

 • színház - ARISZTOPHANÉSZ LÜZISZTRATÉ

  című szatírája egy kocsmában talált új helyre, és öltött új formát; bár ami ez utóbbit illeti, pontosabb úgy fogalmazni, hogy talált vissza a régihez. Szöveggel és színházzal is másképp bánik a Salto Mor(t)ale Társulat előadása; szabadon, de inkább szabadosan futtatja meg mai közegben a régi történetet.

 • film - SOCIAL NETWORK - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

  b> 1,3 milliárd kínai nem tévedhet - szokták mondani a rizsfogyasztás melletti végső érvként, és ugyanez a Facebookra is áll: 500 millió lájkoló meggyőző szám. David Fincher publicisztikai rekordgyorsasággal elkészített Facebook-filmjének plakátja ennél még többet is mond, nevezetesen, hogy akinek 500 millió barátja van, az szert tesz néhány ellenségre.

 • opera - ERKEL FERENC: BÁNK BÁN

  Túl egy teljes operaházi hatalomváltáson, a tisztes hírű olasz rendező, Cesare Lievi és Térey János közreműködése nélkül, ám a 200. születésnap estéjén azért csak felhangzott az Operában a Bánk bán ősváltozata, s ez alighanem már önmagában is üdvözlésre érdemes ténynek ítélhető.

 • Lemez - Időtlen, eleven - Robert Plant: Band Of Joy

  A Led Zeppelin három évvel ezelőtti londoni koncertjét követően Robert Plant még a korábbiaknál is egyszerűbben válthatott volna jegyet a nosztalgiavonatra, úgyhogy feltétlenül jár neki a tisztelet, amiért mégis inkább a saját ösvényét választotta a kényelmesebb és sokkal jobban is fizető - a hírek szerint az újjáalakuló turnéért kétszázmillió dollár járt volna neki - megoldás helyett (miközben egy pesti vagy bécsi Zep-koncerten magunk is bizonyára ott tömörültünk volna).

 • DVD - Poszterférfiak, címlapnők - Mad Men - Reklámőrültek

  A Maffiózók és a Sírhant művek a kusza családi viszonyokat ábrázolta, a Twin Peaks a lélek sötét mellékhajóiba zseblámpázott, az L azt tárta fel, ahogyan a többség egy kisebbségre rátekint...

 • Színház - Halál a biliárdasztalon - Anton Pavlovics Csehov: Platonov

  Kockázatos dolog egy uralkodó színpadi tereptárgy, ugyanis az uralkodó színpadi tereptárgy elsődleges természete az uralkodás - a játék csak utána jön. A Maladype Színház Platonov-előadásában az uralkodó tereptárgy egy biliárdasztal, s az előadás úgy is kezdődik, hogy Trileckij - röviden és érthetően - bevezet bennünket a játék szabálydzsungelébe.

 • Kiállítás - Az emlékezés dialektikája - Tehnica Schweiz / László Gergely: Jad Hanna - A kollektív ember

  "Nekünk nagyobb nyájunk lesz - mondta Dina. - Meg teheneink. Mi lesz a neve az első borjúnak? - Doktor Karl Marx - felelte Joseph. - Másszunk fel a torony tetejére!" A torony tetejéről Koestler hősei belátták az 1937-ben alapított kommuna egész területét és a kőhajításnyira lévő arab falvakat is, ahonnan féltékenyen figyelték a kopár sziklára telepített kibuc gyors infrastrukturális fejlődését.

 • étel, hordó - SERCLI

  Biztos van a dolognak sötét oldala is, de a novemberi tavaszban "a belváros új főutcája", vagyis a Kecskeméti utca és környéke hangulatos vállalkozásnak láttatja magát. A bajok felsorolását - ha vannak egyáltalán - inkább építészetkritikusokra hagynánk, legfeljebb a névadással van problémánk: lehet, hogy ez itt a belváros "új" főutcája, de az "igazi" mégiscsak a Kossuth Lajos utca, 7-es buszokkal, kínai büfékkel, összegraffitizett outletportálokkal.

 • chili&vanília - Datolyaszilva

  A datolyaszilva, másik nevén hurma, harmadik nevén kaki gyümölcs (angolul persimmon) eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. Hatalmas, narancssárga, kissé tojás formájú paradicsomra hasonlít legjobban, mostanában nálunk is gyakori a zöldségeseknél.

 • tévésmaci - őszi mókustrapp

  Amikor Sztupa és Troché háborúra keltek a hundkutyákkal, különösen elkélt Vonyarc segítsége. Hiszen senki nem ismerte úgy a Kacsaúsztató tőzeglápos mocsarát, mint ő.

 • rés a présen - 120 és 140 bpm között a lényeg - Bernáth Csaba (Dj Ben)

  rés a présen: Mikor találkozott a Tits & Clits duó? Bernáth Csaba: Már középiskolában barátok voltunk, de csak 2007-ben derült ki, hogy mindketten írogatunk számokat. Aztán kipróbáltuk a közös munkát, megmutattuk a próbálkozásokat az ismerősöknek, és a pozitív visszajelzések után regisztráltunk a myspace-re az első névvel, ami eszünkbe jutott.

 • mi a kotta? - A pionyír visszatér

  Midőn e sorokat írjuk, a Bartók rádió épp Erkel Ferenc szolid humorú, ám azért jócskán hallásra érdemes vígoperáját, a Saroltát játssza hangfelvételről, s így tán még ha akarnánk, se feledkezhetnénk meg a novemberben, születésnapja előtt és után egyaránt kegyelettel és honfiúi büszkeséggel ünnepelt zeneszerző említéséről.

 • kulthírek

  VARGAS LLOSA ÚJ MÛVE Madridban mutatta be új regényét Mario Vargas Llosa: az El Sue–o del Celta (A kelta álma) Roger Casementről szól, aki ír származású brit konzulként felemelte szavát a belga gyarmatosítók kongói kegyetlenkedései ellen, majd amiatt, hogy egy brit gumikitermelő társaság rabszolgaként bánt a perui putumayo indiánokkal.

 • "Csokoládé, rengeteg csokoládé" - Alekszandr Szokurov filmrendező

  AzOrosz bárka, aMolock, aTaurusvagy épp azAnya és fia59 éves alkotójának legutóbbi filmje, azAlexandraa Kino "Russia Rulez 2" című vetítéssorozatán szerepel a jövő héten. A mifelénk ritkán látott vendégnek számító orosz rendezővel a Berlinalén beszéltünk.

 • A pokol feneke - Daniel Alfredson: A lány, aki a tűzzel játszik

  Alig múlt négy hónapja, hogy a pesti mozikba került az "északi krimi" gyűjtőcímen a legutóbbi időkben divatossá lett felhabzás zászlóshajójának, Stieg Larsson Millennium-trilógiájának az első könyvét vászonra vivő változat, s most itt a második futam.

 • "Magamat nem hiányolom" - Berek Kati színésznő

  A makói árvaházban nevelkedett kislánytól a népi kollégista főiskolai hallgatóig, a régi Nemzeti társulatától a hazai alternatív színházi mozgalomig, munkásfigurák mozgóképes megformálójától a nemzet színészéig sok élete volt.

 • Nem tudják, mi a bajuk

  Raymond Carver: Kezdők

  Most már biztos, hogy a múlt század végének egyik legjelentősebb amerikai prózaírója, az 1988-ban, ötvenéves korában, tüdőrákban meghalt Raymond Carver okkal hihette, amit a Csendes-óceánra néző sírkövére vésetett: "És megkaptad, / amit az élettől akartál, mégis?

 • "Egy határozott réteg keresi" - Ráki Ferenc biotejtermelő

  Közel 20 éve vásárolta meg a gyulavári Lenin Termelőszövetkezet tehenészetét, néhány szarvasmarhával és két napra elegendő takarmánnyal. A telep jelenleg 3 milliárd forintot ér, évente több mint 6 millió liter biotehéntejet állítanak elő itt.

 • 50 éves a magyar csuklós busz - A selejt mennybemenetele

  A nagy októberi szocialista forradalom tiszteletére állt forgalomba 1960. november 5-én az első magyar csuklós busz. Hűtőrácsa fölött az Ikarus gyár emblémája díszelgett, ám mégsem a "legendás" buszgyártótól származik.

 • Merapi, a halálos vulkán - Csak por és hamu

  Napról napra félelmetes rekordokat döntöget az indonéz Merapi vulkán - eközben a nagyvilág élő adásban követheti, mire képes egy tűzhányó, ha sűrűn lakott vidéken kezd működésbe.

 • cyberhírek

  Elektrosokk Az oxfordi egyetem agykutatóikísérletekkel bizonyították, hogy egyes agyterületek enyhe elektromos stimulálása javítja az alanyok matematikai képességeit. Az alkalmazott elektrosokk nagyon enyhe volt. Adathalászat A Facebook beismerte, hogy a közösségi oldalon futó több, külső fejlesztésű alkalmazás személyes adatokat gyűjtött a használóiról, hogy aztán adatbróker cégeknek adják el őket.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...