• MaNcs 22. évf. 48. sz. (2010. 12. 02.)
  A szerk.

  A pokol kapujában

  A "médiaszolgáltatásokról és a kommunikációról szóló törvénytervezet" szeméremmel és visszafogottsággal viszonyul saját magához, és dicséretesen kerüli a közbotrányokozást. Nem úgy nevezi magát például, hogy "törvénytervezet a sajtószabadság felszámolásának technológiájáról és a cenzúra intézményesítéséről", vagy úgy, hogy "törvénytervezet arról, hogyan fogja be mindenki a pofáját ezentúl".

  2010 / 48
 • Ki szelet vet - Gazdaságpolitikai kilátások a kamatdöntés után

  Az elmúlt hetekben a kormány nem fukarkodott a gyakran az arrogáns hatalmi politizálás jegyében fogant gazdaságpolitikai lépésekkel. Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése, az átmenetinek beharangozott különadók 2012 utáni fenntartása, a Költségvetési Tanács érdemi szakmai teljesítményét megalapozó szakértői stáb szélnek eresztése, a jegybanki monetáris tanács külsős tagjainak kizárólagos kormányoldali jelölése és végül a legnagyobb botrány, a kötelező magánnyugdíjpénztárak már-már zsarolásszerű eszközökkel való felszámolása egytől egyig erősen negatív visszhangot váltott ki.

 • Helyreigazítás

  A november 25-i lapszámban közölt Fekete kedd című írásomban ez jelent meg: "Az Alkotmánybíróság hatókörét leszűkítő múlt keddi döntésnek mégsem az a legnagyobb baja, hogy elhárítja az akadályt a jövő évi magán-nyugdíjpénztári befizetések államkasszába utalását előíró döntés elől.

 • KÉNYSZERÛ DEKLARÁCIÓ 2010. NOVEMBER 19-ÉN

  A magyar nemzeti kultúra elválaszthatatlan része a magyar film és mozgókép. A magyar film az európai kultúra integráns része. A magyar filmek magyar nyelven magyar emberekről, a magyar életről eredeti és egyéni módon szólnak.

 • Kitől kell itt megvédeni a magyar kultúrát?

  Mégsem megy el az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elé idézett Alföldi Róbert a csütörtöki meghallgatásra, pedig a bizottság elnöke, a jobbikos Novák Előd direkt az ő kedvéért tűzte ki azt erre a napra.

 • Öt és feles

  Piatlon (2. bicikli)

  Irány Párkány! A többiek, mint mindig, a Pilisen át - K. Dezsőnek ez már nem megy. Az még hagyján, hogy otthagyják, faképnél, keresztutak pléhkrisztusainál piheg, mindig utolsóként érkezik a pilisszentkereszti pihenőkocsmába, a fiúk már a második körnél lekörözték.

 • Hozzáadott érték

  Lesz

  Okkal lehetnek erős kétségeink afelől, hogy az elmúlt rövid időszak radikális gazdaságpolitikai döntései - a bankokra és nagyvállalatokra kivetett rendkívüli sarcoktól az adórendszer átszabásán át a magánnyugdíjpénztárak hirtelen felszámolásáig - egy kimunkált stratégia egymással harmonizáló lépései volnának.

 • Új amerikai-orosz barátkozás - Fordul a világ

  A két hete megtartott lisszaboni NATO-csúcs a javuló amerikai-orosz kapcsolatok újabb állomása volt. A találkozó fő témái a NATO jövőjéről szóltak, ám szinte minden kérdésben felmerült Oroszország neve is. Az eseményen jelen volt Medvegyev orosz államfő.

 • "Magyarországra kemény idők várnak" - Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezető közgazdásza

  A török közgazdászt a Forbes magazin a világ negyedik legbefolyásosabb energia-szakértőjének minősítette. Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, majd a Közép-európai Egyetemen ismertette a következő évek energetikai trendjeit leíró World Energy Outlook kiadványt.

 • Észak-Korea

  Bevált recept

  A Wikileaks-kiszivárogtatások némileg új megvilágításba helyezik Észak-Korea és Kína viszonyát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy különösebben át kellene hangolni a Koreai-félsziget jövőjére vonatkozó feltételezéseket, amelyek felfrissítését a múlt heti észak-koreai katonai akció tette időszerűvé.

 • Rasszizmusért elítélt miskolci romák - Az önmaga ellen fordult törvény

  Rasszista indítékból támadtak cigányok a többségi társadalom tagjaira az elsőfokú bírósági ítélet szerint tavaly, a romagyilkosságok idején, amikor utóbbiak lesötétített autóban az éjszaka közepén éppen a miskolci gettóban autókáztak, csak úgy.

 • A kulturális költségvetés tervezete - Kiújulnak sebei

  A kulturális intézményrendszer összességében több pénzhez juthat idén a tavalyinál, ennek ellenére veszélybe kerülhetnek a magaskultúra némely intézményei, sőt egész ágazatai is. Ahhoz azonban, hogy a kultúrharcot kirobbanthassák, a büntetni vágyó kormánypártiaknak előbb saját mérsékelt párttársaikkal kell megvívniuk.

 • Megszűnésre ítélt magánnyugdíjpénztárak - Végstádium

  A primitív népbutítás és a zsarolás eszközéhez nyúl végső kínjában a kormány, hogy a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat megszerezze. És ha megszerezte, fogadkozásai ellenére rögvest elköltse.

 • Az új médiatörvény és a szabad sajtó - Marad Strasbourg

  A tervek szerint december 20-ig elfogadja, még idén kihirdeti és január 1-jével hatályba is lépteti az új médiatörvényt a kétharmados parlamenti többség. Ezzel az utolsó elem is a helyére kerül a kormány médiaszabályozási rendszerében - amely ebben a formájában alkotmánysértő, több ponton súlyosan korlátozza a vélemény- és sajtószabadságot, s egyben az újkori médiaviszonyok ismeretének teljes hiányát is tükrözi.

 • "Az autonóm intézmények politikája" - Nagy József, a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztere

  Múlt vasárnap, a szlovákiai önkormányzati választás után találkoztunk Pozsonyban a három hete beiktatott kormánytaggal, a Híd párt egyik legnépszerűbb politikusával. A választási eredményekről, a magyar-magyar kapcsolatokról és a környezetvédelem kihívásairól kérdeztük.

 • Tiltakozunk

  A decemberben parlament elé kerülő, a médiaszolgáltatásokról és a kommunikációról szóló törvénytervezet totális ellenőrzést biztosítana a Médiatanácsnak, és rajta keresztül a kormányzatnak az elektronikus, internetes és nyomtatott sajtó felett Ezzel Magyarországon 2011 január 1-jén megszűnne a sajtószabadság Vele együtt lehetetlenülne el a vélemény és a szólás szabadsága is Tiltakozunk, és követeljük a törvénytervezet visszavonását CSAK A CÍMLAP ÜRES A tartalom az újságárusoknál .

 • chili&vanília - Sáfrány, sherry, csirke

  1 g fűszerhez 150, 1 kg-hoz 150 ezer virág bibéjére van szükség. Ezt egy gyakorlott termelő leghamarabb 12 nap alatt szedi le.

 • tévésmaci - Új gorilla a ketrecben

  Amikor Sztupa és Troché elhozta a panelokat az állomásról, nagyon oda kellett figyelni A daruzás roppant balesetveszélyes tevékenység: már a védőfelszerelésre, a munkaruhára is nagy gondot kell fordítani Csúszásbiztos lábbeli kell, legjobb a bakancs, bár sokan nem szeretik, hisz elég nehézkes le- fel ugrálni benne a vagonokról a nyerges vontatókra, edzőcipőben viszont szökken a szaki, mint a szarvas Erős, lehetőleg disznóbőr munkáskesztyű is elengedhetetlen, ami ugyancsak nem csúszik, s lehetőleg nem is csípődik be Nyilván látták már a tévében, hogy ilyenkor sisakot viselnek a dolgozók, úgynevezett kobakot Most többfelől is vitatják - trozsőrkörökben - ennek hasznosságát, egyfelől felmerül, hogy mit véd az egy vasbeton építőelem ellen, pláne, ha a nevezett tárgy elég magasról zuhan, másfelől viszont ott van az, hogyha a fejeden van, nem vagy feltűnő és nem jönnek oda vegzálni mindenféle munkavédelmi ellenőrök - ami például Gödöllő vasútállomáson szinte népszokásnak mondható Jönnek a MÁV-tól, a tanácstól, jó, hogy nem már a nőtanácstól is És még a jól begombolt, nem tárva-nyitva lebegő munkaruha is nélkülözhetetlen, hogy bele ne akadjon a panel kiálló vasszerkezeteibe, horgaiba, kampóiba, vagy egyenest a daru kampóján ne találja magát az ember Hát, amikor így felsorakoztak, Sztupa, Troché és a darujával Ács Laci, bakancsban, kobakban, kesztyűben, állig begombolva, akkor mi ezerrel eliszkoltunk tévét nézni Pénteken (3-án) este fél tízkor a ViaSat3-on egy sztenderdhez lesz szerencsénk, nyilván ezredszer adja a tévé John Woo vérbő hollywoodi produkcióját, az Ál/arcot, 1997-ből A jeles műalkotásban lőnek, mint a bolondóra, s ha van szusszanásnyi szabadidejük, átszabatják az arculatukat, így lesz John Travoltából Nicolas Cage előbb, majd rövid ideig két Nicolas Cage után az egyik Nicolas Cage-ből John Travolta, magyarul: az a felállás, ahogy az előbb a jó lőtte a rosszat, az most az, amiben a rossz lövi a jót Volt benne anno spiritusz, de azóta elszállt Így tíz óra ötkor váltsanak az m2-re, a Prágai történet (2006) a szokásos szomorú dán film, jobb sorsra érdemes hősökkel Szombaton megmosdatom a vombatom Este hétkor a Dunán meglátjuk a Magas-Sierrát (1941, ff), Humphrey Bogart ás benne a kincs után, s az arany aztán eszét veszi mindenkinek További retróbeli lébecolásunk során választás elé állít a Cinemax és az MGM, előbbin 2150-kor Cassavetes Gloriája, utóbbin 2215-kor az Acéllövedék Kubricktól No, erre mit léptek?

 • rés a présen - A zenekar neve - Mózes Zoltán zenész-színész

  rés a présen: Most végül Napokon vagy Azokon a Napokon a zenekar neve? Mózes Zoltán: Napokon. Azért sem volt könnyű, mert a régebbi névhez már egy rakás pozitív eredmény tartozott és megannyi élmény, így ez a döntés valamilyen újragondolása és -értelmezése volt az addigiaknak.

 • étel, hordó - HARAPÓ MÓKUS

  Hosszú évekkel ezelőtt történt... Óbudai kiskocsmát kerestünk ott, ahol az ilyennek hűlt helye, vagyis Óbudán.

 • mi a kotta? - Snoopy ismerőse

  Bár a zenetörténet óriásai valósággal megunhatatlanok, azért a heti koncertajánlóknak kétségkívül kölcsönözhet némi egyhangúságot a tény, hogy e hasábokon mindegyre Chopin és Liszt, Mozart és Beethoven, Mahler és Schubert neve váltakozik a permutáció elvének és a hangverseny-repertoár vastörvényeinek eredményeképpen.

 • kulthírek

  ÍRÓSZÖVETSÉG: ÚJ ELNÖK Vasy Géza mandátumának lejártával új elnököt választott a Magyar Írószövetség: a következő három évben az 1975-ben született, József Attila-díjas költő, Szentmártoni János vezeti a szervezetet.

 • film - A FÖLD SZERETÕJE

  A Géniusz, az alkimista után megérkezett az újabb Pécs-imázsfilm: A Föld szeretője a világhírű keramikus és kereskedő, Zsolnay Vilmos karrierjét és családi viszonyait énekli meg. Pozsgai Zsolt író-rendező megkereste a címszereplő életének fordulópontjait, s ezekre a valójában igen szordínós izgalmakat keltő eseményekre fűzte fel a cselekményt - változó dramaturgiai érzékenységgel.

 • koncert - HELMET

  Bizonyos zenekaroknak a javára válhat a diszkréten szétcsúszott előadásmód, amenynyiben a produkció integráns részét képező elemeket, például az elesettséget vagy mondjuk a szalonspicces eufóriát ezzel tudják jobban kidomborítani.

 • lemez - F*>K Dance, Let's Art - Sounds From a New American Underground

  A !K7 kiadó legújabb zenés gyűjteménye remekül illusztrálja, hogy kell kinéznie és megszólalnia egy izgalmas kompilációnak. A kissé elkoptatott címre is rácáfolva egy meglepően friss, ezzel együtt módfelett szórakoztató nótacsokrot sikerült öszszeállítani - túlnyomórészt keleti parti, friss és még jórészt ismeretlen előadók az utóbbi egy évből származó, néha egyenesen vadonatúj szerzeményeiből.

 • videojáték - MAFIA 2

  Régiónk egyik legjobb játékfejlesztő stúdióját - Illusion Softworks -, az ezredfordulós K-Európa IT-reménységét mára tökéletesen magába olvasztotta kanadai kiadója, a Take2. Nincs önálló elnevezés, ezzel viszont együtt járt a nagyarányú tőkebefektetés, vagyis a minden korábbinál professzionálisabb fejlesztői környezet és marketingtámogatás.

 • könyv - HARLAN COBEN: SENKINEK EGY SZÓT SE

  Doktor Beck nem most veszíti el először élete nagy szerelmét: a szeretett hitvest egy Párizsban játszódó francia filmben (Guillaume Canet: Ne szólj senkinek) egyszer már elragadták tőle egy holdfényes tó partján és egy nagy rejtély kezdetén, hát most újra elragadják, ezúttal egy New Yorkban játszódó amerikai bűnregényben.

 • koncert - BRAD MEHLDAU-JOSHUA REDMAN

  Amikor Duke Ellington és Charlie Mingus, a dzsessztörténet legjelentősebb és némi diktátori hajlammal megáldott zenekarvezetői közös lemezt készítettek, alig bírták elviselni egymást. A Money Jungle mégis az egyik legjobb nem klasszikus dzsesszlemez lett; kicsit avantgárd, olyan, amilyet Ellington soha nem készített sem előtte, sem utána, és amely Mingus jellegzetes hangjának kialakulására is döntő befolyással bírt.

 • film - ILYEN AZ ÉLET

  Ha egy filmben előkerül egy pisztoly, annak valamikor el is kell sülnie. Ha egy filmben előkerül egy tál frissen sütött füves süti, annak előbb-utóbb illetéktelen szájban kell végeznie.

 • Lemez - World music: a kedves

  olvasónak azt kell javasolnom, hogy rövid mérlegelést követően ne maradjon e lemezek nélkül.

 • DVD - Lubitsch Ernő beelőz - Mel Brooks: Lenni vagy nem lenni

  Komédiát parodizálni a lehetetlennel határos küldetés. Ha az a komédia erősen szatírába hajlik, és a maga korában erkölcsi, politikai tétje volt, akkor a kései hülyére vétel értelmetlen és fedezet nélküli. Ha azt a komédiát Ernst Lubitsch rendezte, joggal merül fel a gyanú, hogy az újrázó nem lehet százas.

 • Kiállítás - Vissza az alapokhoz - Pont, vonal mozgásban

  Megkockáztatom, hogy a művészet iránt egy kicsit is érdeklődők körében számos tévhit és előítélet él a geometrikus-konkrét művészeti irányzattal kapcsolatban. A pontokkal, vonalakkal, variációkkal, struktúrákkal foglalkozó művészek afféle minitudósoknak tűnhetnek, akik már-már szektásan ragaszkodnak matematikai, fizikai, nyelvészeti, filozófiai elméletekhez, s munkáik nem többek, mint tudományos kutatásaik merev és személytelen átiratai.

 • Könyv - Egy véletlen család - Alexander Waugh: A Wittgensteinek. Egy békétlen család

  Különös, hogy miközben Ludwig Wittgenstein, legkivált persze Thomas Bernhard közvetítésével, egyike lett a legnépszerűbb, legtöbbet idézett magyar irodalmi alakoknak, addig voltaképpen egyetlen komoly életrajza sem jelent meg nálunk.

 • könyv - James Ellroy: A nagy sehol

  "Egész jó termés egyetlen délelőtt alatt: a nő narkós és mexikóiakkal kúr; Benavides megerőszakolta a saját húgát; Loftis heroint vásárol komcsi elvtársnőjének." Ez tényleg gazdag termés, de mintha sok lenne egy kicsit.

 • A játszótér szomorúsága

  Szvoren Edina: Pertu

 • Színház

  Itt, most

  A HOPPart előadásairól

 • Sújtólég - A bányarigó füttye

  A harmadik világbéli, különösen a kínai bányakatasztrófák híre tán már meglepetést sem okoz - de a minapi új-zélandi gyilkos robbanássorozat jelzi, hogy a gazdagabb országokban sem mindig jobb a helyzet.

 • A felépülés szabadsága - Harangozó Judit pszichiáter

  Szükségszerű velejárója a pszichiátriai kezelésnek a páciens alávetettsége, vagy meg lehet haladni az önrendelkezés és a terápiában való kiszolgáltatottság feloldhatatlannak tűnő ellentmondását? Kell-e gyógyítani a depressziót?

 • Harc a gyerekért - Foggal, körömmel

  Ha a szülők között végérvényesen megromlik a viszony, a gyerekek nemritkán multifunkcionális harci eszközzé válnak az "érdekükben" folytatott csatározásban. Pedig kulturáltan is el lehet válni - még ha ez ritkán fordul is elő.

 • cyberhírek

  Rakéta India újabb sikeres kísérletet hajtott végre atomtöltettel is ellátható, 700 kilométer hatótávolságú rakétájával egy hadgyakorlat keretében. A 12 tonnás rakéta tökéletesen követte a kijelölt röppályát, és elérte a kiszemelt célpontot a Bengáli-öbölben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...