• MaNcs 22. évf. 49. sz. (2010. 12. 09.)
  Interjú

  "Ez egyszerűen aljasság"

  Schiffer András, az LMP frakcióvezetője

  Az ökopárt első emberével a párt szervezetéről, az alkotmányozásról, az MSZP-ről és a kormány politikájáról beszélgettünk, meg arról, hogy mi az, ami még a kétharmados parlamenti többségnél is veszélyesebb.

  2010 / 49
 • Zöldautózás – Ökológiai féknyom

  Sokan vallják, hogy az autó az ördög ajándéka, és bizony, nehéz lenne vitába szállni velük. De épp ezért kötelességünk a kormányhoz ülni, és úgy viselkedni, hogy abból mindenki tanuljon.

 • Tamás Gábor

  Kádár János fordítva

  Paradigmaváltás az agrárágazat irányításában?

  Két hónappal ezelőtt írtunk arról a vitáról, ami az idén százmilliárdos nagyságrendű elemi károkat szenvedő termelők, a velük már télen-tavasszal meghatározott szállítási határidejű adásvételi szerződéseket kötő felvásárlók, illetve az elháríthatatlan akadályokról (vis maior) hivatalos igazolásokat kiadó állam között alakult ki.

 • Ara-Kovács Attila

  A lopott tükör

  A WikiLeaks-botrányról

  Pár hónappal ezelőtt, amikor az első anyagok megjelentek a WikiLeaks honlapján, némi elégtétellel állapította meg mindenki, hogy a közhelyeik gyakorlatilag semmivel sem gyarapítják az ismereteinket. Ma már más a helyzet.

 • Saját zászló alatt

  Az új Alkotmány nyilvánosságra került munkaanyaga szerint Magyarország állami zászlajára felkerülne a címer - ha azt mondjuk, hogy a kedves megrendelő még kért hozzá egy kis zöldet is, bizonyára a "svájcisapkázás" szörnyű nemzetellenes vétkét valósítjuk meg, pedig hát a címer tölgyfalevelek ölelésében szerepelne a trikolóron - ilyen (zászlónk) még úgysem volt.

 • A nagy nyugdíjcsata 2.

  A magánnyugdíjpénztárak vagyonának átirányítása precízen kitervelt és tökéletesen végrehajtott operáció. Az a pénz meg lesz szerezve, és bele lesz áramoltatva a közösbe, és a jó úristen sem fogja onnét visszaszipkázni.

 • Maga itt a tánctanár?

  Gyeplőforradalom

  Az egyik Garfield-képregényben a lustán ébredező macska ezt mondja: "Jó reggelt? Hiszen ez a kifejezés már önmagában is ellentmondás!"

 • Pálya a magasban

  Game over

  Noha a labdarúgást Magyarországon születésétől kezdve erőszakos sportágnak tartották, az első világháború előtt csak szórványos tudósítások jelentek meg a mérkőzéseket kísérő agresszív cselekményekről.

 • "Olvasói levelek"

  Kitől kell itt megvédeni a magyar kultúrát? Magyar Narancs, 2010. december 2. Tisztelt Főszerkesztő úr! A szerkesztőségi vezércikkben következetesen összekeverik az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságát annak ellenőrző albizottságával.

 • Elefántcsontpart - Farkasszem

  A november 28-ai választás után két elnök és két kormány tart rá igényt, hogy kézbe vegye az ország irányítását.

 • Elhanyagolt kockázat - Focivébék helyszínei

  2018-ban Oroszország, 2022-ben Katar rendezi a labdarúgó-világbajnokságot - így döntött december 2-án a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága. A papírforma jött be - az angol fogadóirodák zöme is ezt a két országot tartotta esélyesnek.

 • étel, hordó - INDIGO

  Ha némi egzotikumra vágyunk, ma már nem kell az állatkerti pálmaházig szaladni: a Jókai utca vendéglátóhelyei igyekeznek minden igényt kielégíteni. Egymásba érnek a teaházak, a keleti típusú vegatanyák, sőt Dzsungel (Étel, hordó, Magyar Narancs, 2010.

 • tévésmaci - Orangután a dobozban

  Amikor Sztupa és Troché elindultak a meccsre, vasárnap délután volt. Megvárták, míg az öregek felkelnek az ebéd utáni bóbiskolásukból, és harsány hangon kávézni hívták őket.

 • chili&vanília - Kicsi gesztenye

  Dübörög a gesztenyeszezon, a szebb példányok jelentős hányada, úgy tűnik, Olaszországból érkezik hozzánk. A gesztenye hámozása nem leányálom.

 • mi a kotta? - Ferdinánd menyegzője

  Mint az köztudomású, nagy királynőnk, Mária Terézia minden további nélkül elnyerhette volna akár a Hős Anya Érdemrend legfelső fokozatát is, hiszen túl azon, hogy mindösszesen 16-szor szült, gyermekei neveltetését és felnőtt életét is gondoskodó figyelemmel kísérte.

 • rés a présen - őrült, mint egy kalapos - Erdei Ildikó Virág kalaptervező

  rés a présen: Mit jelent az, hogy ökokalap? Erdei Ildikó Virág: Tetszik ez az elnevezés! Utcai viseletre hagyományos alapanyagokból készítem a kalapokat, de nagyon érdekel mindenféle alternatív megoldás és az újrahasznosítás.

 • kulthírek

  GYÁSZ 95 éves korában elhunyt Mario Monicelli: a rákbeteg rendező kiugrott kórházi szobája ablakából. A háború utáni olasz vígjáték mestere 1934-ben a Pál utcai fiúk néma rövidfilmváltozatával kezdte pályáját, az I ragazzi della via Paal díjat kapott Velencében, ahol 1958-ban A nagy háborúval Arany Oroszlánt is nyert.

 • koncert - SÖNDÖRGő 15

  Aligha találna bármelyik zenekar jobb módot a születésnapja megünneplésére, mint most a 15 éves Söndörgő, amely tucatnyi meghívott zenészt és énekest, na meg egy teljes meghívott zenekart (a Vujicsics együttest) felvonultató gálakoncertet rendezett.

 • esemény - HÁZFOGLALÁS

  Péntek éjszaka van, a hőmérséklet valahol a nulla és a fagyhalál között ingadozik, a sor rémisztően hosszú, a türelmesen didergő várakozók bőszen bátorítják egymást, hogy bent minden jobb lesz. S bár az ajtó és a szigorú biztonságiak túloldalán ugyanolyan hideg van, mint az utcán, legalább a lelkünket melengetheti a tudat, hogy épp a jófejség legújabb csúcsteljesítményeként beharangozott házfoglaló buliban vagyunk.

 • kiállítás - Simonyi Balázs: Plázanemzedék (Otthon 2.0)

  b> Hogy tehát a plázák valami második otthont jelentenének az életvitelszerűen bennük mászkáló, találkozó, kirakatokat bámuló, szolgáltatásokat használó fiatalok számára - ezt sejteti a cím. Munkatársunk, Simonyi Balázs fényképeinek kifüggesztett "előszava" pedig azt, hogy távolságot érez saját értékrendje és a plázázó fiataloké között, akik tespedten és spleenesen tengenek-lengenek.

 • film - CALL GIRL

  "Aleksandra kuncsaftja egy európai parlamenti képviselő, aki túl sok Viagrát kap be a találka előtt, és holtan nyúlik el Aleksandra lábai előtt. Aleksandrát, a call girlt keresi fel Ljubljana." A Viagrától bekrepált EU-képviselő - ez is szép kép, lenne tippünk, kinek kéne játszania magyar filmben, de ami igazán izgalmas, az csak ezután következik a szinopszisban, hogy vajon Ljubljana hogyan keresi fel Aleksandrát, csönget-e a város, vagy lesből támad, de nem, sajnos teljesen szokványos a felállás.

 • lemez - Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band: Délibáb

  Balogh Kálmántól utoljára a tavalyi, Lukács Miklóssal közös cimbalomduó-lemezt hallottam. Az amúgy erősen román népzenei irányultságú anyagból a legjobban talán az Édesanyám rózsafája feldolgozása tetszett, ahogy óvatosan, szinte félve közelítette meg, majd bontotta ki a két nagyszerű cimbalmos a zenei témát, hogy aztán fényes magasságokba emelje.

 • kiállítás - LUCIEN HERVÉ 100

  A világhírű fotós Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen. Az életművét bemutató kiállítás három részre tagolható, ahogy Hervé a kezdetektől az építészetfotográfián át eljutott az absztraktig - ezt a geometrizáló tendenciát erősíti a kiállítótér Mondriant idéző díszítése is.

 • BELLINI: I PURITANI (A puritánok)

  című operája a bel canto egyik csúcsa, amelyben az éneklés merő gyönyör, melódiával telített átszellemültség, a hang áradásából fejlődő tartalom. Persze, ha úgy éneklik.

 • film - RED

  Az "öregember nem vénember" szakágból szalajtott mozikkal Dunát lehet rekeszteni ebben a pillanatban is a pesti filmkínálatot tekintve, de nem zavarba ejtő e bőség, hisz mind ugyanazt mondja - ritkábban komoly, sűrűbben könynyed kiszerelésben -, miszerint túl könynyen mondunk le embertársainkról (a közlemény tárgyi világba helyezett megjelenítése is mindennaposnak mondható, gondoljunk az elhajított gyerekjátékok filmjelenlétére).

 • Koncert - Jó stratégaként - Caribou a Gödörben

  Ha egyszer erőnek erejével arra kényszerítenének, hogy egyetlen ember munkásságával jellemezzük a lábunk alól éppen kiszaladó évtized pop/rock/elektronikus zenéjét (mármint az izgalmasabb részét), akkor nyugodtan vegyük elő Dan Snaith dolgait, s legott megtaláljuk bennük a szükséges illusztrációk javát.

 • DVD - Ha hallgattál volna - Gaál István: Sodrásban

  A hét végén a Hír Tv egyik magazinműsora azt firtatta, hogy hova lett a magyar filmgyártásra az elmúlt nyolc esztendőben fordított temérdek pénz, s ezen belül előszedték azon örök gumicsontot is, hogy "miért rosszak a magyar filmek?

 • Dokumentumfilm - Pár százan, ha - Oláh Kata, Csukás Sándor: Romazsaruk

  A film három szereplője három nemzedéket képvisel, s ténylegesen csak az egyikük rendőr. Az idősebb már, a fiatalabb még nem zsaru. Mihály, kihasználva a korkedvezményt, negyvenegynéhány évesen nyugdíjba ment. A jó kedélyű, nyugodt természetű és láthatóan még ereje teljében lévő férfi körzeti megbízottként szolgált; a lakosok ismerték, tisztelték, és életkorra, etnikumra való tekintet nélkül visszasírják.

 • Kiállítás - Európa közepe -History - Martin Piacek és Németh Ilona kiállítása

  Európának kilenc mértani középpontja van, Németországban mindjárt kettő. Én eddig csak a tállyairól tudtam, mert feliratban oda van vésve a négyméteres griffmadár alá, a Vereskocsma és a posta között. Gyanús volt mindig, hogy nem kizárólag ez az egy falu szeretné identitáserősítésre felhasználni a topográfiai vakszerencsét, de Németh Ilona térképéről most már leolvasható az összes helyszín.

 • Musical - Ebből is tanulhattok - Brecht-Weill: Koldusopera

  "Emeljük a tétet" - ezzel a nagyralátó szlogennel az ajkán rugaszkodott neki az idei évadnak az Operettszínház társulata, s ha már e közérdekű információt a Szerdán tavasz lesz bemutatójáról szólva el is mulasztottuk továbbadni lapunk olvasóinak, hát a Koldusopera múlt pénteki premierje valósággal kiköveteli az önérzetesen merész fordulat citálását.

 • Színház - Két estém otthon - A Stúdió "K"-ban

  Megint az utolsó pillanatban szóltam, mármint a színháznak, hogy mennék előadást nézni - kétféle színház van ebből a szempontból is, az egyik megértően kezeli a tipikus kritikusi naptármizériámat, a másik nem (és van a harmadik, ahová tényleg nem lehet beférni aznap este) -, ilyenkor ajánlatos korábban érkezni, nem a tömeggel.

 • "A zenének már nincs szüksége rád" - Dan Snaith - Caribou

  Némi késéssel futott be Prágából a Caribou kisbusza. A Gödör liftjének meghibásodása miatt Dan Snaith három társával először néhány gyors körben lecipelte a csúszós lépcsősoron a cuccot, majd hamarjában mindent összeszerelt.

 • "Ma nehezebb zenésznek lenni" - Alan Wilder - Recoil

  Szűk nyolc hónapon belül másodszor lépett fel Magyarországon Recoil nevű projektjével Alan Wilder, aki 1982 és 1995 között még a Depeche Mode sorait erősítette, de az elharapózó belső problémák következtében kivált a zenekarból.

 • Ûrarc a Plútóról - Bob Gale forgatókönyvíró

  25 éve került a mozikba (az amerikaiakba, mert hozzánk csak két év késéssel jutott) Robert Zemeckis klasszikusa, a Vissza a jövőbe, majd szép sorban jöttek a folytatások. Az évforduló és a Blu-ray kiadás alkalmából a filmek forgatókönyvírója és producere, a természetesen magyar felmenőkkel is büszkélkedő Bob Gale sztorizgatott nekünk.

 • "Valahol önmagam ellen dolgoztam" - Ion Caramitru színész, rendező, a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója

  A román kulturális élet meghatározó személyisége. A Bulandra Színház egykori színésze, rendezője, igazgatója 1989 decemberében elsőként kiáltotta élő adásban a televíziós kamerába: "Szabadok vagyunk!" Iliescu jobbkezeként éppúgy kivette a részét a rendszerváltásból, mint később kulturális miniszterként.

 • "Lépten-nyomon eltérítenek" - Stephen Fry író, színész, rendező

  Stephen Fry alighanem kimeríti a reneszánsz ember fogalmát. Ezt a tényállást írói, színészi, rendezői, filmes, színházi, tévés, rádiós, futballklub-igazgatói, újságírói, közszolgálati, blogszerzői és még számos egyéb munkássága igazolja.

 • Könyv

  Élet a pincében

  Natascha Kampusch: 3096 nap

  Natascha Kampusch nyolc és fél évet töltött egy pincében, mert elrabolta és bedugta oda egy pedofil.

 • Egy kislányos rejtély - Natascha Kampusch Budapesten

  Bár elég sok német nyelvű könyvet fordítottam, szerzőikkel személyesen még soha nem nyílt alkalmam találkozni, mivel szinte mindegyikük (Adorno, Doderer, E. T. A. Hoffmann, Musil, Robert Walser) már régen meghalt. Ezért is vártam kíváncsian a találkozást Natascha Kampuschsal, másrészt, ha belegondolok, félig-meddig halott szerző ő is, hiszen a fogsága 3096 napját bemutató könyvben egy túlélő beszél, a síron túlról mintegy.

 • A Szaturnusz és holdjai - Gyűrűk ura

  Az utóbbi pár évben rohamosan bővült tudásunk az óriásbolygókról - mindenekelőtt a Szaturnuszról és holdjairól. Ezek nyomán mind többet sejtünk arról is, milyen lehet a Földön kívüli élet.

 • Kiállítás - Mit ér, mit ér két félteke?

  A földgömb kedves ismerős, olyan, akire szívesen gondolunk mint közvetlen hozzátartozónkra. Vannak ilyen tárgyak, valós, gyakorlati funkciójukon túl státuszszimbólumként is jó hasznukat vesszük. Saját használatra megteszi az olcsóbb, a műanyag kiszerelésű változat, ne adj' isten olyas, kicsiny bóvloid beütéssel, mint a világítós modell vagy a beépített bárszekrény.

 • cyberhírek

  Kártérítés Mentális fájdalmat okozott, megszégyenített és megalázott a Google egy pittsburghi családot azzal, hogy a Street View-autó lefényképezte pittsburghi házukat. A bíróság egy dollár kártérítést ítélt meg a birtokháborításért.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...