• MaNcs 22. évf. 9. sz. (2010. 03. 04.)
  Tim Burton rémalakjai

  Árvák és ártatlanok

  A gyerekek fejét már igen apró koruktól kezdve meglehetősen brutális, gyilkosságokban és kínzásokban gazdag történetekkel, úgynevezett mesékkel szokás tömni, melyekben egymás lábát tapossák a különféle jó- és kevésbé jóindulatú csodalények; sárkányok, manók, boszorkányok, koboldok - csak hogy a leghétköznapibbakat említsük.

  2010 / 9
 • Költözzön be a józan ész!

  Miért szavazok az LMP-re?

  Ma sokan egyetértenek azzal, hogy változás kell. De vajon folytatódik-e a magyar politikára 1998 óta jellemző bunkermentalitás és frontszemlélet? Ha mindig ugyanazok a pártok váltják egymást, akkor valószínűleg igen.

 • Légi körutazás

  Hazajött végre a mi fiunk, a nemzeti bajnok.

 • Magánfélsz és közveszély - A pénzügyi szféra újraszabályozásáról

  A pénzügyi válság világszerte súlyos költségvetési, reálgazdasági és társadalmi áldozatokat követelt. Az amerikai adófizetőknek pár száz milliárd dollárjukba fájt az olajozottnak hitt pénzügyi gépezet lerobbanása, a hivatalos munkanélküliség pedig a krach nyomán 10 százalék környékén stabilizálódott; a munkaerőpiacról kivonulókkal együtt inkább a 18 százalékot közelíti.

 • Szalacsiták

  Törvényhozási választásokra készül Magyarország - a maga némileg gyomorforgató eszközeivel, melyek közül nézzük meg kicsit közelebbről az utóbbi napok egyik cégéres szemétségét. Azt a roppant mulatságos "bakiparádét", amin - ha hihetünk a klikkelési adatoknak, és mér' ne - röhög az egész ország.

 • Tíz körmükkel

  A nyomdába adás előtti utolsó kattintáskor a Lehet Más a Politika (LMP) három (3), az MDF 25 jelöltet (egyet az SZDSZ-szel közösen) jelentett be hivatalosan az Országos Választási Irodának. A jelöltséghez szükséges 750 darab ajánlószelvényt szűk két héttel a határidő előtt (nagyjából a félidőben) ennyi választókörzetben sikerült összeszedni - a 176-ból.

 • Öt és feles

  Tüdőtükörképek 1.

  Most egyes szám első személyes leszek. K. Dezső csöndben figyel. Vizelet, köpet, vér (jó vénája van), EKG, vérgáz. Vizsgálatok megvannak. Negyed nyolc. Az első reggel a Kékesen. Jöhet a reggeli. De nem jön.

 • Csak semmi politika!

  A korrupcióvadász 12 pontja

  Egyre-másra kapjuk a jeleket szakértőktől, elnöki bölcsektől, nemzetközi intézményektől, hogy az ország egyik rákfenéje a korrupció. Megmozdult a rendőrség is, a következő kormány működésének első hónapjai pedig, ha hiszünk a Fidesz vezetőinek, a korrupt politikusokkal való kérlelhetetlen leszámolás ideje lesz.

 • "Olvasói levelek" - Megbillent viszonyok

  Magyar Narancs, 2010. február 25. A cikkben szerepel egy nekem tulajdonított mondat, miszerint "nem ártana, ha a döntéshozók a magyar pszichiátria helyzetéről nem csak a bulvársajtó tragikus szenzációiból értesülnének".

 • Kecskeméti megfigyelések - Kampány takarékon

  Kecskeméten ha van is kampány, alapjáraton duruzsol, óriásplakátja is a két szocialista jelöltnek van csak (nem túl sok). Néhány jelölt neve a helyiek többségének sem mond túl sokat. Arról pedig, hogy megtudjuk, ki mit akar, ne is álmodjunk.

 • Kecskeméti megfigyelések - Kampány takarékon

  Kecskeméten ha van is kampány, alapjáraton duruzsol, óriásplakátja is a két szocialista jelöltnek van csak (nem túl sok). Néhány jelölt neve a helyiek többségének sem mond túl sokat. Arról pedig, hogy megtudjuk, ki mit akar, ne is álmodjunk.

 • Júliusban indulhat az áramtőzsde - Lassan mondják

  Sokéves ígérgetés és fogadkozás után júliusban megindulhat az élet a magyar áramtőzsdén. A lehetőség a 2003-as áramtörvény óta adott, az MVM az engedélyt is megszerezte rá - akkor miért csak most indul be? Főleg, hogy tiszta viszonyokat teremthetne a meglehetősen kaotikus árampiacon.

 • MSZP-kampány félidőben - Hosszú menetelés

  Erőtlen, unalmas, nincs jövőkép, a miniszterelnök-jelölt nem tudja felrázni az elbizonytalanodott baloldali szavazókat - állítják a kampány párton belüli bírálói. A nyolcévnyi kormányzás kiégette az MSZP-t, menet közben lehetetlen tartalmilag és szervezetileg megújítani a pártot, menteni kell hát a menthetőt - mondják a választási hajrá felelősei.

 • "Jogi értelemben kényszervallatás" - Jován László ügyvéd az előzetes letartóztatás gyakorlatáról

  Védte Tocsik Mártát és a maratoni Kulcsár-ügy egyik vádlottját, Bitvai Miklóst. Ügyfeleit ritkán hagyja előzetesben tartani. Úgy látja, az előzetest a gyakorlatban sokszor nem csupán megelőző intézkedésként, hanem "bizonyítási eszközként" használják.

 • Letartóztatások Törökországban - Ismeretlen csapásirány

  A múlt hét elején több tucat katonatisztet vettek őrizetbe Törökországban, és pár nappal később egy részük ellen már vádat is emeltek. Eszerint 2002-2003-ban, a jelenleg is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja hatalomra jutását követően részt vettek egy államcsíny terveinek a kidolgozásában.

 • chili&vanília - Adzsika, harissza, mojó picón

  A mojo picón (ejtsd: moho) a Kanári-szigetek specialitása: csípős-savanyú paprikamártás. Maga a mojo szó az összes ottani szósz gyűjtőneve.

 • tévésmaci - Üvölt a tajga farkasa

  Amikor Sztupa és Troché azt a nagy kereket görgették végig az utcán, könnyű nyári ruhát viseltek, vitorlavásznon shortot és fölgyűrt ujjú inget, kigombolva majd' a hasukig. Troché vékony kesztyűvel védekezett az óhatatlanul adódó koszolódás ellen, de Sztupa - a maga némileg kétségkívül rusztikus módján - fedetlen tenyérrel esett neki a monstrumnak.

 • étel, hordó - KIS ITÁLIA

  Annyi szent, hogy a Szent István körútból nyíló Szemere utcának a bulvárhoz közeli pincéjében már időszámításunk előtt is vendéglátóhely működött, arról viszont sejtelmünk sincs, hogy mikor történhetett az "arculatváltás"?

 • rés a présen - Jöttek a lányok - Spitzer Gyöngyi Soma énekes

  rés a présen: Az állandó dzsesszzenekarod után most alapítottál egy női zenekart (Soma női zenekara). Miért? Soma: Tavaly tavasszal egy éjjel nem tudtam aludni, kiültem a konyhába naplót írni, és egyszer csak beugrott, hogy én női zenekarra vágyom.

 • mi a kotta? - A dán Goethe

  A közelgő Budapesti Tavaszi Fesztivál fővendége Dánia lesz, ám ennek halvány előjelére némi kutakodással már az e heti koncertprogramban is rálelhetünk. A Pannon Filharmonikusok vasárnapi koncertjén ugyanis, melyet a hazánkban mind gyakrabban megforduló Oliver Dohnányi vezényel majd, Haydn C-dúr oboaversenye és az Újvilág szimfónia előtt egy meglepő módon dán érdekű szimfonikus költemény is felhangzik a cseh Smetana életművéből (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, március 7.

 • kulthírek

  A REPÜLÉS TÖRTÉNETÉRÕL Az Amerikai Operatőrök Társaságának folyóirata, az American Cinematographer honlapján olvasható előzetes szerint áprilisban cikk jelenik meg Kenyeres Bálint rendező és Erdély Mátyás operatőr nemzetközi fesztiválokon sikert aratott művéről, A repülés történetéről, mely szerepel a rövidfilmeket népszerűsítő párizsi Les Lutins du Court-Métrage díjára jelölt 30 alkotás között.

 • dvd - AZ ALKONYAT HARCOSA

  Az a jó abban, hogy a filmművészet rajta tartja kezét a világ lüktető ütőerén, hogy mindig naprakész válaszokat kapunk a minket érő kihívásokra. Nem tudom, önök hogy vannak vele, de én szeretem a kihívásokat.

 • dvd - MOZART SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL

  című operájának az 1989-es Bécsi Ünnepi Játékokon készült felvétele egészen különleges élmény. Nem tudok még egy előadásról, amelynek abszolút főszereplője a csak prózát mondó Szelim basa lenne, és a produkció mégis (hülyeséget beszélek: épp ezért) tökéletesen mozarti.

 • bábszínház - JOSEPH HAYDN AKI HÛTLEN, PÓRUL JÁR

  című operájából készített azonos című marionettbábos előadást a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. Megosztott figyelmet igénylő, beavató jellegű, igen öszszetett előadás.

 • lemez - EELS: END TIMES

  Szegény Mark Oliver Everettet (becenevén E) még az ág is húzza. Olyan, mint egy fán ülő ázott madár, aki bánatában énekel.

 • dvd - JANE AUSTEN MAGÁNÉLETE

  Emlékeznek önök Dave Hillre? (Noddy Holdert már nem is kérdezem.) Dave volt az a csávó, akinek a feje tetején egy vízszintes vonalban kezdődött a haja, ellenben a válláig ért, és emeletes talpú csizmában tolta a színpadon a The Slade színeiben a Gudbuy T'jane-t.

 • koncert - MONO

  Hadd szögezzem le az elején azt a személyes véleményt, hogy a posztrock műfaj az emúlt pár év virágzása után - még ha inkább csupán underground virágzásról beszélünk is, hiszen az egyik jelentős zenekar, így a cikk alanya, a japán Mono sem játszik sehol tízezrek előtt - épp mostanában kezd hanyatlani a stílus merev kötöttségei és a megújulásra való képtelenség miatt.

 • esemény - HONFOGLALÓ - SZÍNHÁZAK CSATÁI

  A Honfoglaló nevű online műveltségi és stratégiai játék vezetősége aligha találhatott volna szimpatikusabb marketingstratégiát népszerűségük feljebb tornászására, mint a Színházak csatáit. A mostantól egészen a POSZT-on rendezett döntőig tartó kieséses bajnokságon huszonhét pesti és vidéki színház stábja vetélkedik egymással - mindezt persze színpadon, nézők előtt, Scherer Péter játékvezetésével, elméletileg show-t kerekítve a játék köré.

 • lemez - CECILIA BARTOLI: SACRIFICIUM

  Cecilia Bartoli legújabb lemeze a francia slágerlistán decemberben a hetedik helyen volt. Nem a klasszikus zenein, hanem azon, amin a Noir Desir lemeze is.

 • Lemez - Meglő, hazavisz - High On Fire: Snakes For The Divine

  Az elmúlt évek széles körben elismert amerikai metálzenekarai nem azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy forradalmi újításokat prezentáltak volna lemezeiken. A már létező műfajokkal azonban jól sáfárkodtak: a Mastodon, a Baroness, a Krallice vagy a Wolves In The Throne Room a lehető legtermészetesebben nyúlt úgy a folkhoz, mint a progresszív, a stoner és a posztrockhoz, hogy sikeresen szétzilálhassák a hagyományos dalstruktúrákat, és távolabb tolják azoknak az alzsánereknek (sludge, groove és black metal) a határait, amelyekhez indulásuk körül a leginkább kötődtek.

 • Lemez - Lazán, elegánsan - Field Music: Field Music (Measure)

  Ha egy zenekarról folyamatosan más együttesek vagy előadók jutnak az eszünkbe, az még nem biztos, hogy baj, mint ahogy az olyan kifejezések, mint "egyéni" és "sajátos", sem mindig értelmezhetőek vagy köthetőek esztétikai minőséghez a popkulturális térben, így a könnyűzenében sem.

 • Film - Vihar az éjjeliben - Martin Scorsese: Viharsziget

  Már Dennis Lehane, a Viharsziget című regény szerzője sem nagyon kérette magát, amikor meg kellett neveznie, mely műfajok előtt emelt kalapot, Martin Scorsese viszont komplett áriákban teregette ki filmtörténeti kapcsolati hálóját.

 • Film - Tavaszi áldozat - Jan Kounen: Coco és Igor

  Coco és Igor, Igor és Coco - istenem, hány lebilincselő történet fűződik Stravinsky és a divatkirálynő Chanel legendás viszonyához! Sehány se, ami persze annál is kevésbé meglepő, hiszen alighanem liezon sem volt e két huszadik századi kiválóság között.

 • Színház - Rózsaszín világ - Fényes Szabolcs-Harmath Imre: Maya

  Aki azt várja, hogy az egri Gárdonyi Géza Színház Maya című előadásától megkapja a napi (vagy évi) betevő operettjét, méghozzá rózsaszínű-mesés kiállításban, az meg is kapja. Aki pedig azt várja, hogy ugyanettől a Mayától megkapja majd a szokásos Zsótér-adagját, az is megkapja.

 • Kiállítás - Súrlódó "perifelhők" - Szacsva y Pál: Légiparádé és tűzijáték

  Tizenhárom évvel ezelőtt egy Romániában született magyar fiatalember az angliai Hull városában telefonon vagy az utcán arra kért helyi, számára ismeretlen lakosokat, hogy öt percet eltölthessen otthonukban, s a házigazdák javaslatait követve elvégezhessen egy teljesen hétköznapi cselekedetet (hűtőmágnest rendezett, számítógépen játszott, gitározott, almát eszegetett), amit maguk az ott lakók rögzítettek videokamerával.

 • Tánc gúzsba kötve

  Tim Burton: Alice Csodaországban

  "De a baba újra csak röfögött. Alice ijedten az arcába nézett, hogy lássa, mi lelte. Annyi bizonyos, csúnya, pisze orra volt neki s pirinyó szeme. Alig látszott ki a hájrétegből. Alice rá se tudott már nézni" - nem hinném, hogy létezik bárki a világon, aki hitelesebben tudná ezt a jelenetet megrendezni, mint Tim Burton.

 • Alice, Gruffacsőr és a többiek - Lewis Carroll halhatatlan öröksége

  A tudományba vetett hit és a hasznát illető kétely egyszerre jellemezte a 19. századközép Angliáját, melyben Lewis Carroll alapvetően a létező világ szabályai szerint működő, mégis valóságon túli környezetben játszódó művei, az Alice Csodaországban (1865) és folytatása, az Alice Tükörországban (1871) megszülettek.

 • Ne bomolj!

  Cormac McCarthy: Az út

  Cormac McCarthynál senki sem jut pokolra; ott van már mindenki a történet kezdetekor. Fölösleges is mindenféle névsorolvasás, McCarthy nem az a fajta író, aki bárkit is - élőt vagy holtat - kifelejtene az ő irodalmilag felcicomázott világvégéiből.

 • Hiánygazdálkodás - Kasza László: Mókusok az angolkertben. Ügynökök a Szabad Európa Rádiónál

  A címben szereplő angolkert valójában az Angolkert, egy hatalmas park München közepén. Az oldalában helyezkedett el a Szabad Európa és Szabadság Rádió épülettömbje. A SZER a szovjet tömb kelet-közép-európai államaiba, az SZR pedig a Szovjetunióba sugározta adásait.

 • Az atomkulán túl - Berényi Dénes: Tudomány és kultúra

  A szerző jeles atomfizikus, az MTA érdemdús tagja, egykori intézményi vezető, kiváló tudományszervező, s nem mellesleg a (természet)tudomány elhivatott népszerűsítője. Sokat és sok helyütt publikál - s amint a fenti felsorolás is sugallja, megannyi témában: a Typotex Kiadó mostani válogatása ezekből az írásokból szemezget, jórészt olyan dolgozatokból, melyek a nagyközönség számára készültek, olyan nyelven, amelyet akár a laikus, természettudományokban nem túl jártas (de azért legalább kicsinyég érdeklődő) olvasó is bízvást megérthet.

 • Új Képes Krónika - Bellák Gábor-Jernyei Kiss János-Keserü Katalin-Mikó Árpád-Szakács Béla Zsolt: Magyar művészet

  Nagy Lajos 1360 körül, uralkodásának teljében megbízta Kálti Márkot a magyarok "régi és legújabb cselekedeteinek" összefoglalásával - e reprezentatív kiadvánnyal is bizonyítva uralmának legitimitását. A kódex, amelyet ma Képes Krónika néven ismerünk, nemcsak történelmi forrás, hanem sajátos képgyűjtemény is, köszönhetően (feltehetően) Hertul fia Miklósnak, aki száznegyvenhét miniatúrával díszítette lapjait.

 • A Jézus Krisztus-kód - Hans Belting: A hiteles kép - Képviták mint hitviták

 • Fától az erdőt - Per Petterson: Lótolvajok

  Receptek egy északi regényhez: végy egy lélegzetelállító fjordot, vagy ha az nincs, egy hatalmas erdő is megteszi, népesítsd be fenséges természettel, adj hozzá két, maximum három magányos, hallgatag férfit, egy tekintélyes, csodált és/vagy nyomasztó apát.

 • A zágrábi ellen-Svejk - Miljenko Jergovic: Ruta Tannenbaum

  Miljenko Jergovic második magyarul olvasható könyvének eleje kimondottan a Svejket idézi, és vele mindazt a bölcsességet és kedélyt, ami, úgymond, a régió közkincse a történelem alatt elbújni próbáló, túlélő slemilről.

 • Elsüllyedt szerzők XXIV.

  Akiben az élet megölte az irodalmat

  Tolnai Lajos (1837-1902)

  Csaknem harminc regény, megszámlálhatatlanul sok novella és rövidebb írás (melyek jó része máig kiadatlan) szerzője, a kiegyezést követő két évtized jó néhány, nagy visszhangot kiváltott irodalmi-közéleti vitájának-botrányának a főszereplője - mégis, 1902.

 • Köztünk élő bibliofilek - Thészeuszok a könyvlabirintusban

  "A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz" - e több szempontból is bölcs mondás Groucho Marxtól ered, de mások is vannak, akik az átlagosnál bensőségesebb viszonyt ápolnak az olvasnivalójukkal.

 • Negyvenesek áttörése - Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  1. Térey János: Jeremiás avagy Isten hidege (Magvető) - 65 pont 2-3. Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban (Magvető) - 63 pont Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó? (Magvető) - 63 pont 4. Balla Zsófia: A nyár barlangja (Kalligram) - 50 pont 5.

 • "A Bloomról való képünk lesz más"

  Kappanyos András irodalomtörténész az Ulysses újrafordításáról

  Négy fordító közel nyolc éven át dolgozott a modern regény-irodalom egyik legjelentősebb művének új magyar változatán. A munka miértjéről és hogyanjáról a fordítócsoport vezetőjét kérdeztük.

 • Mondanak egy szót - Drazen Sivak workshopja a MU Színházban

  Mit látna szívesen egy hat-hét éves gyerek a színházban? Van, aki vízilovat, macskát, gördeszkát vagy csodát, de akad, aki világbékét vagy azt, hogy ne bántsa folyton az osztálytársa. A MU Színházban február 22-e és március 6-a között kisgyerekek gondolatai alapján készül előadás - nem csak gyerekeknek.

 • A báli szezon tanulságai - "Azok a boldog, szép napok"

  Véget ért a báli szezon, az alkalmi ruhaköltemények a gardróbban landoltak. Azért akad néhány kérdés: miért nincs báli kultúránk? Tényleg csak felesleges rongyrázás mindez? Vagy valóban műalkotás egy nagyestélyi?

 • cyberhírek

  HADRON A tervezési hibák és a nem megfelelő kivitelezés is szerepet játszott abban, hogy 2008 szeptemberében súlyosan meghibásodott a nagy hadronütköztető a CERN-ben - állítja egy, az LHC építésében is részt vett olasz szakember.

 • Pozitív pszichológia - Boldogság, gyere haza!

  A pszichológia egyik friss tudományága a pozitív pszichológia, alig húszéves múltra tekinthet vissza, azonban az emberiség örök kérdésére keresi a választ. Hol keressük a boldogságot, és ha megtaláljuk, hogyan tudjuk megtartani?

 • Vancouver, 2010 - Egy felnőtt, egy gyerek

  Vége van az olimpiának, az jut csak eszünkbe róla, hogy milyen rövid volt, milyen gyorsan elmúlt, és milyen messze van a következő Szocsiban. Itt a vég, ami persze "mindig kezdet is egyben". S lévén szó zömmel fiatal emberekről, néhányuknál kétségkívül jelen alkalomhoz köthető a felnőtté válás ideje is - de ne gondoljuk, hogy az ilyesmihez valami eget rengető kudarcokra lenne szükség.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...