• MaNcs 23. évf. 1. sz. (2011. 01. 06.)

  Fél év magány

  Orbán Viktor és a magyar uniós elnökség

  2011 / 1
 • A Schiffer András-jelenség

  Az LMP frakcióvezetőjének a Narancs december 9-i számában megjelent interjújában olvasom: "Azért szögezzük le, hogy az elmúlt nyolc évben, főleg Gyurcsány ötéves irányítása alatt az MSZP nem viselkedett demokratikus pártként - és akkor enyhén fogalmaztam.

 • "De legalább én vagyok a Nagy Feró!"

  Megasztár és X-Faktor: márkák háborúja

 • Nem engedni a '89-ből

  Az alkotmányozás körüli káosz egy kormányfői nyilatkozattal öltött a minap kivehetőbb kontúrokat - eszerint "a folyamat" április 25-én, húsvét hétfőn fog lezárulni. Ez persze még csak a kezdet, hisz annyi minden lóg a levegőben: egy legyen a kamara vagy kettő, mik legyenek az elnöki jogkörök, mi legyen a fékekkel és ellensúlyokkal, egyáltalán, hogy mire terjedjen ki az alaptörvény és mire ne; és akkor a Szent Koronáról meg a Jóistenről nem is szóltunk.

 • Ekotrip

  Új gazdasági mechanizmus

  Miként 1968-ban, az idén is Új Gazdasági Mechanizmus lépett életbe. A változások iránya eltérő ugyan, de nem kételkedhetünk abban, hogy az állampárt kísérletező kedvét most is a jobbító szándék vezérli. Alapállásukban az is közös, hogy a kormány ma is mindenhatónak képzeli magát a gazdasági folyamatok alakításában, és meggyőződése szerint az egyén csak felsőbb útmutatásra képes saját érdekeit felismerni.

 • Maga itt a tánctanár?

  Szájkosártörvény

  Bölcs öreg sajtómunkás ismerősöm lebeszélt elhatározásomról. Hónapokkal ezelőtt úgy döntöttem ugyanis, hogy ha ez a médiatörvény életbe lép, akkor én ünnepélyesen elbúcsúzom az Olvasóktól. Volt húsz szabad évem, köszönöm a sorsnak, ez messze több, mint amit huszonöt éve legszebb álmaimban is remélhettem.

 • "Olvasói levelek"

  Állami Taigetosz Magyar Narancs, 2010. november 25. Verdes Tamás írása számos kérdésben félreértelmezi a közoktatásról szóló törvény rendelkezéseit.

 • A szerk.

  Film+

  "Szilveszterkor biztos irányt kap a nemzet / ha megszólal éjfélkor a Schmitt Pál / érezni fogod, bármit is ittál / hogy új szelek fújnak a köztársaságban" - énekelte a tavaly augusztusban a YouTube-ra felrakott felvételén egy Kozmosz nevű együttes.

 • Merénylet Egyiptomban - Hit, remény, szelepek

  Nem volt teljesen váratlan az újévi istentiszteletről távozó kopt keresztény hívek elleni alexandriai merénylet. A tettesek ismeretlenek, és bár általános nézet szerint alighanem Egyiptomon kívül kell keresni őket, a felekezetek közötti feszültség hátterében belső okok állnak.

 • Ukrajna: politikusok előzetesben - Felfüggesztett ellenzék

  Nyár óta tartó letartóztatási hullám sújtja a 2010 elejéig működő előző ukrán politikai vezetés tagjait. A célkeresztben az államelnök, Viktor Janukovics máig legerősebb politikai ellenfele, a korábbi kormányfő, a 2004-es "narancsos" fordulat egyik szimbóluma, Julia Timosenko áll.

 • Gyász - Barátunk a tűzvonalból - Richard Holbrooke (1941-2010)

  Amikor a rádiók december 14-én bemondták, hogy Richard Holbrooke előző nap súlyos, többórás operációt követően meghalt, feltehetően valamennyi ismerőse, barátja és tisztelője ugyanarra gondolt: szomorú végzet, hisz nem teljesülhetett álma, hogy külügyminiszter legyen.

 • Létezéstechnikák Tiszaburán - Majdnem teljes foglalkoztatottság

  Tiszaburán az elmúlt években sajátos szociálpolitikai kísérlet zajlott: elkerülhető-e tömeges közfoglalkoztatással a teljes leszakadás? A kísérlet velejárója a kevéssé prudens gazdálkodás, ami mostanra nehéz helyzetbe sodorta az immár harmadik ciklusát töltő roma polgármestert - és vele az irányítása alatt álló falut.

 • Fejlemények a Bécsi utcai Új Városközpont ügyében

  Bonthatnékja nem enyhül

  A Bécsi utcába tervezett beruházás építési engedélyének kiadását jogilag is megkérdőjelezhető háttéralkuk előzték meg. Az eredeti terv három civil egyesület fellebbezése után biztosan nem valósítható meg, ám azt jelenleg csak a beruházó tudja, hogy pontosan mi fog épülni azoknak a házaknak a helyére, amelyek bontását már januárban megkezdené.

 • A szabad sajtó és a hatályos médiatörvény

  Jogában áll hallgatni

  "Ennek a médiatörvénynek egyetlen olyan passzusa sincs, amelyik ne lenne ott valamelyik uniós tagállam médiaszabályozásában. Ez egy európai médiatörvény" - erősítette meg korábbi mondatait Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek adott december 27-i interjújában.

 • Mi lesz a lemaradókkal? - Nem nagyon várt csomagok

  Két és fél éve, 2008 őszén még csak néhány, súlyosan eladósodott, feltörekvő piaci ország - mint Ukrajna vagy Magyarország - tapasztalta meg, milyen az, amikor befagynak a piaci hitel csatornái. Nem sokra rá hasonló végzet már fejlett országokat is utolért.

 • Az euró múltja és jövője - Immár minden bércet csőd ül

  2010 az euróba vetett bizalom megrendülésének éve volt. A közös valuta összeomlása az év végére elborzasztó lehetőséggé alakult. Hogy 2011 minek az éve lesz, még nem tudjuk, de nem a 2010-es dilemmákra adott végső válaszoké.

 • "Valóban afféle magyar sajátosság" - Somlyódy László akadémikus, vízimérnök a belvízről

  A kritikus belvízhelyzet kapcsán évről évre visszatérő, bár nem megoldhatatlan hidrológiai problémákról beszél a műegyetemi professzor - például arról is, hogy a belvíz aktuális kiterjedése, sokak tévhitével szemben, nem csak a klíma függvénye.

 • chili&vanília - Isztambul, télen

  Isztambulban számos olyan gasztronómiai különlegességgel lehet találkozni a téli hónapokban, amelyek megkóstolására máskor nemigen nyílik lehetőség. Sahlep például máskor nincs: a speciális orchideafajta szárított gyökeréből őrölt csontszínű port cukorral és tejjel főzik fel, a végeredmény sűrű, pudingszerű, édes, illatos ital, amelyet forrón, fahéjjal megszórva árulnak.

 • tévésmaci - Sebzett farkasok

  Steven Spielberg egyszer azt mondta róla, hogy ő "a világ legjobb színésze" - igazat beszélt, tényleg ő volt a világ legkirályabb mellékszereplője. Pete Postlethwaite 1946.

 • étel, hordó - CALVIN CAFÉ

  Évtizedes emlékek járnak fejünkben, a hetvenes évek vége, a "kék" metró építése. Szegény Kálvin tér, akkor kapta az első találatokat, reménytelen építési területté változott, bár még senki sem sejtette, miféle rémségeket tartogat a jövő; a Korona szállótól a legújabb oda nem illő építészeti elemekig.

 • rés a présen - A lehetőség adott - Dj Wondawulf

  rés a pésen: Hogyan kerültél a Jövőzenébe? Milyen dj-csapatokban játszol még? Wondawulf: A Tilos Rádióba, a Jövőzenébe Palotai Zsolt hívott meg három éve, azóta együtt csináljuk. Idén, 2010-ben létrehoztuk a Future Musicot, amely a rádióműsor zenei világát egy havonta jelentkező klubesten foglalja össze a Corvintetőn.

 • mi a kotta? - Új év, újvilág

  "Hegedű, hegedű, csak ezt ússzam meg valahogy!" - fohászkodott fel egykoron Salamon Béla a Vonósnégyes című örökbecsű bohózat főszerepében, s úgy lehet, ha nem kedvelnénk oly nagyon ezt a szépséges vonós instrumentumot, magunk is e fenti kiáltással rugaszkodnánk neki az elkövetkező napoknak.

 • kulthírek

  NYUGATI FILM ÉSZAK-KOREÁBAN A phenjani brit nagykövetség közreműködésével a brit-észak-koreai diplomáciai kapcsolatok létesítésének 10. évfordulója alkalmából az észak-koreai tévé műsorára tűzték a Csavard be, mint Beckham című angol filmet.

 • könyv - MATTI RÖNKA: A HATÁRJÁRÓ

  Nem öröm határon túli, főleg oroszországi finnek sem lenni, ennyit bizonyosan megtudhatunk a szerző első, 2002-ben írt krimijéből. Az anyaországban élősködő ruszkinak számít, szülőföldjén meg el van nyomva, nyilván.

 • lemez - PAOLO CONTE

  hetvenhárom évesen adta ki Nelson című lemezét. Gondolhatnánk, nem mai fiú már, biztosan nem énekel pontosan, a hangja ernyedtebbé vált: de az az igazság, hogy Conte mindig öregesen énekelt, arról nem is beszélve, hogy nem volt már fiatal, amikor vibrafonosból, dalszerzőből és gyakorló ügyvédből énekes lett.

 • film - AZ UTAZÓ

  Nos, tisztelt ügyfeleim, merje még valaki azt mondani, hogy a magyar filmforgalmazás nem kelti a szerkesztettség látszatát hevesen! Íme a bizonyság: röviddel a Zimmer Feri 2 után a pesti mozikba került a Zimmer Anti 2 is, konkrétan a tiszteletbeli magyarnak számító Angelina Jolie és az ugyancsak méltán népszerű Johnny Depp főszereplésével, az Anthony Zimmer című pár éves francia szerelmi krimi újrájának formájában.

 • könyv - BUD SPENCER: KÜLÖNBEN DÜHBE JÖVÖK

  Amikor Carlo Pedersoli pályafutása mifelénk valamilyen formában szóba kerül, rendre el szokták mondani, hogy vízilabdázott, és utolsó válogatott meccsét a magyarok ellen vívta. Nos, vízilabdáról nem sok említés esik önéletrajzi könyvében, úszásról is csupán annyi, amennyi az életút megismeréséhez és bizonyos dolgok megértéséhez föltétlen szükséges: a két olimpiai szereplés, valamint az úszásban és vízilabdában szerzett országos bajnoki cím csak afféle mellékszálként bukkan elő.

 • film - SCOTT PILGRIM A VILÁG ELLEN

  A tavalyi év orbitális bukásai között tartják számon Edgar Wright általános közszeretetnek örvendő filmjét, de ez csak afféle kartotékadat, s ha jó valamire, talán csak arra, hogy újfent bizonyítsa William Goldman híres mondását (az év legjobb mondása - 1983), hogy tudniillik Hollywoodban senki sem tud semmit.

 • bábszínház - HAJNALI CSILLAG PEREMÉN

  Ritka kivételektől eltekintve az ember nem az előadásért megy bábszínházba, hanem hogy lássa a magával hozott kiskorút, amint nagy édesen megteszi az első lépéseket a műbefogadás útján. A Budapest Bábszínház új bemutatója azon kevés előadások egyike, amely kereteit, látványvilágát tekintve gyerekbarátabb az itt megszokottnál, tartalmában viszont elsősorban a felnőttek számára jelent nyelvi-intellektuális élményt.

 • lemez - BUDAPEST BÁR: ZENE

  Ha egyáltalán van vagy lehet jövője valamilyen megújult, más műfajokból is építkező formában a cigányzenének, Farkas Róbert és zenésztársai igazán mindent megtesznek, hogy feltámasszák ezt az eredeti, kávéházi, éttermi közegéből szinte teljesen kiszorult, közönségét vesztett műfajt.

 • Lemez - Bevált recept - Bryan Ferry: Olympia

  A Roxy Music hetvenes évekbeli lemezeinek kulcsfigurája a borítón szereplő "jó nő" volt, a csomagolással való pepecselés olykor több időt vett igénybe, mint a dalok elkészítése. Ez akkoriban a kritikusok gúnyolódásának tárgya volt, mára azonban szinte az összes 1972-1979 közötti RM-borító klasszikussá vált.

 • Lemez - Ütnek és simogatnak - Három magyar metállemez

  A karácsonyfát csak fekete fémgömbökkel díszítőknek idén sem kellett beérniük a mákos bejglivel: három hazai zenekar cédéjét is bezsúfolhatták a fa alá.

 • Tévésorozat - Kinek jár a second line? - Treme

  Akik a szeriális műfaj csúcsteljesítményének látták a Drótot, most újra bejöhetnek a hidegről: megérkezett a Treme. David Simon, a főfő kreatív ismét írásra késztette Eric Overmyert, hozta az állat zenékért felelős Blake Leyh-t, főszerepet adott a McNulty nyomozótársaként és ivócimborájaként emlékezetesen domborító Wendell Pierce-nek (és a jövedelmező hobbiból miniatűr stílbútorokat faragó Lester Freamon nyomozót adó Clarke Petersnek), a 80 perces beetetés (magyarul pilot) rendezőjének pedig felkérte a többszörösen bevált Agnieszka Hollandot.

 • Musical - Ûber - Kander-Ebb-Masteroff: Cabaret

  És a hajó megy - úgy lehet, a nézőnek önkéntelenül is ez a Fellini-filmcím juthat az eszébe a Centrál Színház Cabaret-előadása láttán. Nem csak és nem is elsősorban azért, mert a Bozsik Yvette által rendezett és koreografált produkció színpadképe részben a hajózási tematikát idézi (egyebek mellett többször is előhozott mentőövvel és a Varázsceruza című rajzfilmsorozat hajótöröttjének felöltöztetett zenekarvezetővel), hiszen a díszlet vasutas előtere meg a mozgásban hozzárendelt zötykölődés érezhetően még hangsúlyosabb hatáselemnek van szánva.

 • Könyv - Egy vírus természetrajza - Vukoszávlyev Zorán-Szentirmai Tamás: Kortárs portugál építészet

 • Könyv - Hangok a spájzból - Forgács Zsuzsa Bruria (szerk.): Dzsungel a szívben - Lányok és anyák antológiája; A szív kutyája - Lányok és apák antológiája

  A Kitakart Psyché című, a nők sajátos attitűdjeit és perspektíváit bemutatni szándékozó sorozat év végén megjelent ikerdarabjai a szülőkkel való kapcsolatot taglalják a szexualitást (Éjszakai állatkert) és a testélményt/testképet (Szomjas oázis) körbejáró kötetek után - s ha a sorozat második kötete kisebb hullámokat vert, mint a bombasztikus hatású első (ami nyilvánvalóan a témájának, a szexualitásnak volt köszönhető leginkább), akkor most ismét ilyesmivel kell számolnunk.

 • Színház - Nagy asszonyok - Bíró Kriszta: nőNyugat

  Amióta néhány évvel ezelőtt elolvastam Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona két könyvét (Burokban születtem, Tüzes cipőben), nagyjából meg vagyok győződve arról, hogy ha ez a nő nem megy Kosztolányihoz feleségül, akkor a saját jogán lehetett volna igen jó író (és lehet, hogy boldogabb is, de ez más tészta - így azonban Kosztolányinak "ajándékozta" az Édes Anna alapötletét, bár ezt nyilván nem tette rosszul).

 • "Azt gondolják, koldulni jövök"

  Nyári Oszkár színész, a Karaván Művészeti Alapítvány vezetője

  Színész, filmkészítő, színházi pedagógus, valamint a roma fiatalok integrációját segítő színházi társulat, a Karaván Művészeti Alapítvány motorja is. Tavaly volt tíz éve, hogy elindult a Karaván mint nonprofit színházi stúdió és előadásokat létrehozó, állandó játszóhellyel nem rendelkező műhely.

 • Kavarások a Műcsarnoknál - A harcos és a hercegnő

  A Műcsarnok tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az óév utolsó napjaiban érvénytelennek minősítette az intézmény ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázatot, mert egyik pályázat sem felelt meg Szőcs Géza ízlésének.

 • A dialógus felé - Igor Zabel-díj, 2010

  A kelet-európai művészeti színtér gyakran visszasírja a kilencvenes éveknek azt a "kegyelmi" állapotát, amikor a vasfüggöny mögül feltáruló egzotikuma iránt fogékony Nyugat kitüntette a figyelmével. A figyelem azonban nem tartott sokáig, Kelet nem volt eléggé keleten, nem annyira, mint mondjuk Kína, Tajvan vagy India, és a Nyugat perspektívájából ahhoz sem bizonyult elég ügyesnek, hogy a posztkolonialista teóriákkal elsajátítsa a szabadság nyelvét.

 • Helyrajz IV. Nyugati oldal - West-Balkán

  Tíz éve működik, hol itt, hol ott. Most úgy tűnik, tíz évig nem változik a West-Balkán földrajzi elhelyezkedése.

 • Tarlós és a hajléktalanok - A láthatatlanná tevő köpönyeg

  Az építési törvény módosítása és a fővárosi Társadalmi Megbékélési Program látszólag két külön történet. De a céljuk ugyanaz: a hajléktalanok tűnjenek el a szemünk elől. Az alkotmányellenesnek tűnő törvényről a TASZ jogászát, a jó példával elöl járó főváros intézkedéseiről hajléktalanokat kérdeztünk.

 • "Nem maradtam le semmiről" - Kovácsné Borbély Annamária fogathajtó

  A 31 éves versenyző tavaly május elseje óta veretlen az amatőrök között. Pedig szinte véletlenül és igen későn, többgyermekes anyukaként vált fogathajtóvá. Úgy véli, ennél magasabbra akkor juthat, ha támogatókat talál, mivel szerinte ebben a sportágban is leginkább a pénz határozza meg, hogy ki a legjobb.

 • cyberhírek

  Ötvenmilliárd A Facebookba 500 millió dollárt fektetett be a Goldman Sachs és egy orosz befektető, a Digital Sky Technologies. A megállapodás 50 milliárd dollárra becsüli a Facebook értékét, ami azt jelenti, hogy a közösségi oldal értékesebb, mint az eBay, a Yahoo és a Time Warner.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...