• MaNcs 23. évf. 12. sz. (2011. 03. 24.)

  Líbia lázad 4. - A Zöld könyv utolsó fejezete

  A Közel-Keleten ki kárörvendve, ki megrendülten emlékezik Moammer Kadhafi líbiai vezető Szaddám Huszein bukásakor elhíresült kijelentésére, amelyben arra figyelmeztette az arab országok diktátorait, hogy Irak csúfos véget ért ura után ők következnek. Most az ő sorsa is beteljesedni látszik.

  2011 / 12
 • Önerőből - Demokrácia és egyházi struktúra

  A katolikus egyház a felvilágosodás és a francia forradalom korszakától kezdve a II. vatikáni zsinatig (1962) mentalitás- és intézménytörténetének legrögösebb útszakaszát járta be. Szekuláris uralmának zsugorodását a modernitással és a demokráciával folytatott küzdelemben sokáig vereségként, fokozatos pozícióvesztésként fogta fel.

 • Jovánovics Eszter

  Szemben a törvény szellemével

  Gyűlölet-bűncselekmények és a törvény előtti egyenlőtlenség

  Borsod és Heves megyében a rendőrség nagyon odafigyel arra, hogy a romatelepek környékén mindig legyen járőr, aki megbírságolja a cigányokat, ha kopott a bicikligumijuk, hiányzik a kerékpárjukról a prizma, nincs jól bekötve valamelyik fék.

 • Gyűlölet és rettegés

  Úgy lett, ahogy gondoltuk. Lázár János tartott vasárnap egy sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy közlendőjét brutálisan kiforgatták, ő nem is akkor mondta, nem is azt mondta, hogy aki szegény, az meg is érdemli, vagy azt, hogy aki szegény, az maradjon is az, jaj, dehogy is.

 • Lassan beérik a Nemzeti Együttműködés Rendszere

  Bemegy Schiffer és csapata (LMP) az ülésterembe, leülnek, gyér taps a kormánypártok padsoraiból, bemegy Mesterházy és bandája (MSZP), erős fütty ugyanonnan, leülnek. Megkezdődik a Fidesz alkotmánytervezetének vitája.

 • Maga itt a tánctanár?

  Teljesítmény

  A katonaság utolsó hónapja a közeli leszerelés boldog eufóriájában telt. Az egyetemista századot kivezényelték egy kis mezei munkára: bálákat kellett behordanunk. Hárman-négyen adogatták fel a szekérre a kombájnok által szétszórt bálákat, a szekéren meg egy ember elrendezgette őket.

 • Öt és feles

  A temető alapzaja

  Az Óbudán ledobott angyal először azt látja meg, hogy bezárt a Cserepes. Még nem dózerolták el, de már a kopott zöld székek, asztalok sincsenek kint. Jobb bele nem gondolni, mi lehet bent. Ez tényleg a világ vége, gondolja, helytelenül és szabálytalanul, mert az angyalok nem gondolkodhatnak.

 • "Olvasói levelek"

  "A többség talál majd magának lakást" Magyar Narancs, 2011. március 3. Tisztelt Szerkesztőség! Régóta vártam már egy ehhez hasonló cikkre.

 • A Navracsics-minisztérium a forradalmi kormányzás viharában - Elszabott kabát

  Noha a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor a harmonikus jogalkotásért is felelős, a kormányzó frakciók mintha rendre kihagynák a tárcát fontos jogszabályok kidolgozásából, összehangolásából.

 • "Polgárőrök" Gyöngyöspatán - Kihívó behívás

  Egy magyarországi településen tíz napra megszűnt az állam fennhatósága: félkatonai szervezetek vették át a "rendfenntartói" szerepet, megfélemlítve a falu cigány lakosságát - a helyiek jó része szerint már éppen ideje volt.

 • A gyógyszertámogatások csökkentése

  Zsákutcában

  A kormány körülbelül 100 milliárd forinttal csökkentené a gyógyszerek ártámogatására fordított költségvetési hozzájárulást. A tervek szerint persze nem a betegeket sanyargatnák, hanem a más szektorokban bevált módszert követve a teljes összeget a gyógyszergyártóktól vennék el.

 • "Játék a tűzzel" - Molnár Péter szólásszabadság-jogász

  Az első parlamenti ciklusban a Fidesz, 1994-től 1998-ig az SZDSZ médiapolitikusa volt. Részt vett az 1996-os médiatörvény kidolgozásában. Az egyik bírálója volt a televíziós szabályozást az internet egy részére kiterjesztő uniós irányelvnek.

 • chili&vanília - Müzli, de jó

  Egy utópisztikus világban hétköznap reggelente felébrednénk, majd nyitott ablaknál végzett frissítő tornagyakorlatot követően, szépen terített asztalnál átlapoznánk a napilapokat, és elfogyasztanánk mindennapi reggelinket: friss, vitaminban gazdag narancslevet, teljes kiőrlésű pirítóst egész kevés hideg vajjal, egy lágytojást pohárban.

 • mi a kotta? - Le petit Litz

  "Az operaszövegkönyv elkészítésénél egyetlen szándék vezérelt bennünket: olyan jeleneteket igyekeztünk kínálni a ragyogó ifjú muzsikusnak, kinek talentumából született e partitúra, hogy sokoldalú tehetségét a legkülönfélébb oldalakról bemutathassa.

 • rés a présen - "Megyünk vissza Japánba" - Cseke Eszter riporter, dokumentumfilmes<

  rés a présen: Mit, illetve kit takar az On the Spot név? Cseke Eszter: Egy hibridet, mert nem tévéműsor, de nem is tisztán dokumentumfilm-sorozat, valahol a kettő között próbál lavírozni most már második éve a Spektrumon, a blogon, webvideókban és különböző újságokban, ahova írunk.

 • tévésmaci - A legjobb jegesmedve

  Amikor Sztupa és Troché a 66-os úton zúzták, Troché már Albuquerque óta egyfolytában azon nyöszörgött, hogy mennyire éhes. Elhagyták Gallupot, az egész Új-Mexikót, Holbrookot, már mélyen benn jártak Arizonában, kezdett lemenni a nap, amikor (valamivel Winslow után) Sztupa végre hajlandó volt félrehúzódni a Hájas Mo ebédlőjénél.

 • étel, hordó - BOCK BISZTRÓ

  Az elmúlt húsz évre nem aranykorként emlékeznek azok a nagykörúti maszekok, akik a rendszerváltás előtt például butiktulajdonosként lehettek az élet császárai. Ma már minden bizonnyal úgy vélik, hogy ami valaha pazar bulvárként tündökölt, ma már satnya villamospálya.

 • rés a présen - Nem hív a disznó - Max Raabe énekes

  rés a présen: Képzett operaénekesként miért kezdett a húszas évek slágereivel foglalkozni? Max Raabe: Általános iskolás koromban találtam meg a szüleim egyik ősrégi hanglemezét, amely az Ich bin verrückt nach Hilde címet viselte.

 • kulthírek

  WOODY ALLEN RÓMÁJA A londoni Match Point, a Vicky Cristina Barcelona és a most májusban, Cannes-ban bemutatandó Midnight in Paris után Róma lesz Woody Allen európai nagyvárosokra kitalált produkcióinak következő darabja: a Repubblicában megjelent interjúja szerint nyáron forgatja majd, de a sztoriról és a főszereplőkről egyelőre nem akart semmit elárulni.

 • folyóirat - Múlt-Kor, 2011 tavasz

  Nem volt szép dolog Asbóth János egykori honvéd tábornoktól, hogy a bécsi titkosrendőrség besúgójaként felnyomta az Almásy-Nedeczky-összeesküvést, melynek vezetőit várfogsággal sújtották, mint ahogy az 1848. március 15-én még a Nemzeti dalt szavaló Egressy Gábortól is zokon vehetjük, hogy az emigráns Kossuth környezetében besúgóként tevékenykedett.

 • film - A FÖLD INVÁZIÓJA - CSATA: LOS ANGELES

  Még egyetlen földönkívüli sem lépett senki emberfia tyúkszemére, ám máris nagy bajban az emberiség. Mert ha az amerikai tengerészgyalogosoknál úgy mennek a dolgok békeidőben, ahogy azt a film mutatja, az csakis azt jelentheti, hogy az amerikai tengerészgyalogosokat mind Hollywoodban képzik, annak a Michael Baynek a keze alatt, akinél a legegyszerűbb civil mozdulat is úgy fest, mintha attól nemzetek sorsa függne.

 • lemez - Stateless: Matilda

  A leedsi Stateless négy évvel ezelőtt remekül összerakott, revelatív lemezzel mutatkozott be - azóta a Ninja Tune-hoz szerződtek, faképnél hagyta őket a zenekészítésben központi szerepet játszó Rod Buchanan-Dunlop, s felléptek mindenhol, csak nálunk nem.

 • könyv - JOHN HART: ELVESZETT REMÉNY

  A kortárs amerikai bűnügyi regény, de talán érzékletesebb, ha thrillert mondunk, távolról sem gátlásos voltáról ismerszik meg, inkább az ellenkezőjéről: ha nem tartanának be bizonyos műfaji szabályokat, nyugodtan horrornak is hívhatnánk reprezentánsai többségét.

 • lemez - Noah & The Whale: Last Night On Earth

  A londoni Noah & The Whale második, 2009-es albumának (The First Days Of Spring) ott a helye minden idők legjobb szakítós lemezeinek élmezőnyében, ráadásul sok más, hasonló témájú művel ellentétben ők nemcsak nyavalyogtak, hanem már a kiutat is próbálták meglátni.

 • könyv - Isaac Bashevis Singer: A Sátán Gorajban

  A Moszkát család című, a varsói zsidóság közel negyven évét felölelő családregénye után 1955-ben jelent meg Singer harmadik kötete, A Sátán Gorajban. 1648 - a Bogdan Hmelnyickij vezette kozákfelkelés ideje - pusztító év volt a lengyelországi kis zsidó település, Goraj számára is.

 • film - PAPÍRHOLD

  Emlékeznek a pszichiáter pszichiáterére, dr. Elliot Kupferbergre a Maffiózókból? Peter Bogdanovich, a híres rendező (író, dokumentumfilmes, akasztott ember) játszotta, aki 2004-ben rendezett is egy epizódot a híres sorozatból.

 • lemez - ADELE: 21

  A popzenei trendek megbízhatóan sebes mozgását észben tartva felettébb logikusnak tűnt, hogy 2011 lesz az év, amikor a brit neo soul hullám most már aztán végképp kifullad, de Adele Adkins január végén megjelent lemeze magabiztosan keresztülhúzta keserű számításunkat: a fiatal énekesnő (a lemezcím ezúttal is, mint a bemutatkozó 19 esetében az aktuális életkort jelzi) második dobása nemcsak a zsáner egyik legerősebb darabja lett, hanem az eladási listákon is szépen tarol.

 • Koncert - Tökéletes helyettes - A Kyuss Lives! Budapesten

  Valahol sejthető volt - bár igazán komolyan senki nem reménykedett benne -, hogy a kilencvenes évek közepén feloszlott Kyuss még ebben az életben újra színpadra fog lépni. A kaliforniai Palm Desertből indult zenekar már létezésének ideje alatt maga volt a legenda: hihetetlen történetek szóltak arról, hogy a sivatag közepén adtak koncerteket a néhány száz fős haveri körüknek - mellesleg ezekből az úgynevezett generátorpartikból indult az ottani stoner rock színtér nagy része -, és a lemezeik is egyből megkerülhetetlennek tűntek.

 • Lemez - Legendák vagyunk - R.E.M.: Collapse Into Now

  Az most már egészen biztos, hogy az R.E.M. pályafutása mindig is két szakaszra lesz osztva: a Bill Berry kiválása előtti és utáni periódusra.

 • Film - Aquila non captat muscas - Kevin Macdonald: A sas

  Nagy a sürgés-forgás a talált tárgyak osztályán, de mondhatnánk úgy is, hogy a Sasadi úton; helycsere készülődik ugyanis a dobogó első fokán. A mozikban keresgélt elveszett ereklyék listáján a Szent Grál eddig elvitathatatlan helyére tör a Római Birodalom Britanniában nyom nélkül elbitangolt kilencedik légiójának díszállata, egy hosszú rúdra erősített, színarany sas, a Szent Sas.

 • DVD - Ezüst a Marlowe-szakágban - Hal Ashby: 8 millió halál

  Anno elkerülte a mozikat, de aztán - Egy lépés a halál címmel - megfutotta a maga szűk köreit a honi televíziózásban, különös tekintettel a szakirányú (és különösen az alacsony rendfokozatú) kábelcsatornákra.

 • Dokumentumfilm - Képpel a falnak - Rory Kennedy: A kerítés

  Felteszem a kezem: nem vállalom az USA és Mexikó vagy kétezer mérföldes határszakaszának védelmét, azt sem tudom eldönteni, kell-e védeni, és ha igen, hogyan. Rory Kennedy dokumentumfilmjének tárgyáról - a 700 mérföld hosszan megépített falról - sem merek határozottan állást foglalni.

 • Opera - Föl, vissza, körbe - Fekete Gyula: Excelsior!

  "Egy magyarral több lett a porondon" - énekli a virtuóz pályafutására visszatekintő középkorú Liszt Ferenc Fekete Gyula bicentenáriumi művében, s az egyszerre büszke, elégületlen és ironikus kitételt akár a "félkomoly opera" ősbemutatójának recenzense is elismételheti.

 • Kiállítás - Elgörbült terek - Valami változás - Új szerzemények 2009-2011

  A LuMú második emeletén a látogatót egy bakelitlemezből kivágott betűkből összeálló szöveg fogadja: Communism Never Happened. Ciprian Muresüan nemrégiben a Trafóban is kiállított munkája mintegy előre jelzi a múzeum gyűjteménygyarapítási megfontolásait.

 • "Magamhoz ölelem a múltam" - John Garcia - Kyuss Lives!

  A kábultan lüktető, fülledt sivatagi gitárzenéjével iskolát teremtő kaliforniai Kyuss 1995-ben, kevéssel a negyedik lemezének megjelenése után oszlott fel. Tizenhat év kellett hozzá, hogy a klasszikus felállás háromnegyede ismét együtt játsszon: a Kyuss Lives!

 • "Imádom Benny Hillt" - Harrison Ford filmsztár

  Legújabb filmje, az Ébredj velünk londoni díszbemutatójára megbűvölt újságírónők és kábult hoszteszek gyűrűjében érkezett, oldalán filmbéli partnerével, Rachel McAdamsszel. E kitüntetett alkalomból beszéltünk vele.

 • Honderű I.

  Gazsiádák és kaczagányok - Bernát Gáspár (1810-1873)

  Új sorozatunkban a magyar humortörténet régmúltját kutatjuk. Első cikkünk a hajdankori Pest-Buda egyik legnépszerűbb figurájának, a mindenkor rezzenetlen arcú tréfamesternek, Bernát Gáspárnak állít emléket.

 • Véletlenek senkiföldjén

  Vladimir Nabokov: Másenyka

  A 19. századi orosz irodalom egyik talányos mellékkörülménye, hogy jelentős alkotásai nyugat-európai tájon, fényes kisvárosok fénytelen szállodáiban, lármás játékkaszinókban töltött éjszakák másnap délelőttjein, ideiglenes tartózkodás évszakaiban fogannak (gondoljunk a Holt lelkekre, Turgenyev vagy Dosztojevszkij számos művére).

 • "Kitörölhetetlen szomorúság" - Alessandro Baricco író

  Alessandro Baricco a legnépszerűbb kortárs olasz írók egyike: a Selyem, a Tengeróceán vagy a Novecento (illetve az utóbbiból készült film, Az óceánjáró zongorista legendája) sokak kedvencévé tette a Narancs kérdéseire e-mailben válaszoló 53 éves szerzőt.

 • Kék doboz

  Vlagyimir Presznyakov-Oleg Presznyakov: Cserenadrág

  Régóta nem jutottam el egy jóféle TÁP-estére, pedig valahányszor megkapom a felszólító sms-t ("ne gyere, rossz lesz és hosszú!"), vágyakozás támad bennem egy garantáltan kellemes este és e sajátos műfaj iránt: színház a színházról, játék a játékról, gyerünk, toljuk, ami a csövön kifér, meg még ami nem fér ki, azt is.

 • Kiállítás - A koponyája körül - A sebesült Görgei

  A központi terem kellős közepén láthatjuk a kiállítás tárgyát: Görgei sebesült koponyáját. Nem a maga valójában persze, hanem mellszoborként, márványból faragva Kisfaludi Stróbl Zsigmond által. Mi a kopasz fejtetőn jól látható deformációt bámuljuk, ő pedig eközben egy, a falra hatalmasra kinagyított csatajelenetet figyel dacos tekintettel, önnön hősies hadvezérletét a komáromi vár védelmében, konkrétan "az ószőnyi lovasrohamot", Than Mór odébb eredeti, kisméretű mivoltában is látható akvarelljének kinagyított részletét.

 • cyberhírek

  Korrupció Az IBM beleegyezett tízmillió dollár büntetés kifizetésébe, és ezzel lezárják azt az eljárást, amelyet a hatóságok sorozatos kínai és dél-koreai vesztegetési ügyek miatt indítottak a cég ellen. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint Kínában megvesztegetési alapot is elkülönített a patinás vállalat.

 • Állomásról állomásra XXXV. Halló, szellem! - Angyalföld

  "Tudom, a Nap az másutt szebben ragyog, / Sok itt a füst, a korom és a köd, / De itthon mégis Angyalföldön vagyok, / A Váci út és Lehel út között." Az örökzöldnek ma már nyomát is alig látni, a csörömpölő villamosok és a büdös gyárkémények városrésze az elmúlt húsz évben egyszerűen jellegtelenné vált.

 • Öngyilkosság és média - Visszaható ige

  Naponta hatan halnak meg Magyarországon öngyilkosság következtében, háromszor annyian, mint közúti balesetben. Egy adott ország mutatói attól függenek, hogy milyen az öngyilkosság társadalmi megítélése, ennek pedig távolról sem egyetlen, de aktív alakítója a média.

 • Cunami után sugárzás - Csak egy ugrás

  A Japánt sújtó kivételes katasztrófa után a világ aggódva és együttérzéssel figyeli a fejleményeket. A gyógyulás lassúbb és fájdalmasabb lehet, mint korábban gondolták.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...