• MaNcs 23. évf. 13. sz. (2011. 03. 31.)

  "Vidéki színész maradtam"

  Derzsi János színész

  Jövés és menés az egész pálya, és még a legutóbbi, Új Színházban eltöltött tíz-egynéhány évet is megszakította egy szerződésbontás. Közben elkészült rengeteg film is - Derzsi Jánossal a régiek és az újak is szerettek-szeretnek dolgozni. Tarr Béla A torinói ló című filmjében a férfifőszerepet játssza.

  2011 / 13
 • A megparancsolt múlt

  A holokausztkiállítás "átértékeléséről"

  Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára a múlt héten interjút adott a kormanyzat.hu-nak.

 • Sorsfordulók - A Geréb Ágnessel szembeni elsőfokú ítéletről

  Ki más lehetne az első orvos Magyarországon, akit műhibaperben szabadságvesztésre ítélnek, mint Geréb Ágnes, a már többször meghurcolt, otthon szüléseknél segédkező szülész-nőgyógyász? Ő az első orvos (és reméljük, az utolsó), akit kommandósok vittek el munkájának gyakorlása közben, hogy aztán meztelenre vetkőztessék a kihallgatást végző rendőrök.

 • A nagy terv - Az iszlám radikalizmustól az oszmán populizmusig

  A Facebookról, a Twitterről és a WikiLeaksről okos tanulmányok állítják, hogy szerepük kulcsfontosságú a decemberben kezdődött pánarab megmozdulásokban; a közösségi média és a kiszivárogtatás továbbra is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tiltakozások könynyen megszerveződjenek, s az arab polgár szembesülhessen eddigi vezetőinek cinizmusával és korruptságával.

 • Egy szennyes hang - Wittner Mária parlamenti fölszólalásáról

  A jelenlegi kormánypárt(ok) kezében gyakorlatilag korlátlan hatalom összpontosul. De nem is ez a kétségbeejtő. A kétségbeejtő az, hogy a Fidesznek nemcsak lehetősége van bármit megtenni, hanem valóban meg is tesz bármit.

 • A Vezető és a Jogtudós - Hogyan alkotmányoz más?

  Megkapta tehát a lehetőséget, hogy alkotmányozzon. Július 10-én a törvényhozásban közel 90 százalékos többség támogatta a különleges felhatalmazásról szóló törvényt. Ennél többre talán még a Vezető sem számított.

 • Intés a mészárosokhoz

  A líbiai nyugati katonai intervenció motivációiról sok mindent el lehet mondani, ócsárló hangnemben, gúnyosan lebiggyedő ajakkal, és olyasfajta tekintettel, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy tulajdonosa mindent tud a világ működéséről és alapvető, helyrehozhatatlan romlottságáról, az ún.

 • Magyar, levelezőn

  Orbán Viktor úgy kezdett, mint egy Váci Mihály-epigon, amikor felidézte a nemzeti konzultáció dicső kezdeteit: a korán kelők, a minden reggel munkába indulók, a tisztességgel gürcölők felszólalásáról beszélt - mint saját alkotmánya hét esztendőre visszanyúló gyökeréről.

 • Kapirgáló

  Biorasszizmus: az őshonos és fajtiszta magyar disznó

  "Mocskos cigányok + lesztek boszulva" - olvasom, még tavaly nyáron, a Lehel téri aluljáró lépcsőjének falán a fenyegetést (betűhíven reprodukáltam). Elsőre nem igazán világos a felirat üzenete: ha a falfirka megalkotója bosszút állna a cigányokat ért sérelmekért, azaz együtt érez roma honfitársaival és osztozik, legalábbis érzelmileg, bajukban, akkor miért nevezi őket elítélő éllel mocskosnak?

 • Ingyenebéd

  Tiger Woods

  Mérő László múlt heti írásában arról (is) morfondírozott, hogy mekkora bért kapnak a különböző tehetségű emberek (Teljesítmény, Magyar Narancs, 2011. március 24.). A szerző a programozók példáján bemutatta, hogy a vállalatok vezetői gyakran "csak" két-háromszoros bérrel díjaznak egy, a társainál tízszer tehetségesebb programozót.

 • Szíria lázad - Lövések és ígéretek

  A hivatalosan köztársaságnak nevezett arab diktatúrák dominósorának Szíria a soron következő eleme. A damaszkuszi vezetés mindeddig egyszerre alkalmazta a halálos áldozatoktól sem visszariadó erőszak-politikát, valamint az engedmények és ígéretek taktikáját.

 • A magyar elnökség és az uniós romastratégia - Térkép kell hozzá

  Április elején áll elő az Európai Bizottság a tagállamok romaintegrációs tevékenységét koordináló keretstratégiájával. A magyar elnökség feladata csak ezután következik: mi bábáskodunk a végleges szöveg felett.

 • Szakszervezetek aktivizálódása - Frontvonalba készülődve

  A Széll Kálmán Tervből és a vele összefüggő intézkedésekből annyi bizonyosan kiderült, hogy a kormány a rokkantnyugdíjasokon, a betegeken, a legveszélyesebb munkakörökben dolgozó, kis fizetésű munkavállalókon és a "problémás gyerekek" taníttatásán kíván spórolni.

 • Jegybank kontra kormány - A grund törvényei

  A Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikáját meghatározó Monetáris Tanácsot a kormány végül nem merte elmegyenge pártkatonákkal feltölteni, de egyéb eszközökben továbbra sem válogatós; ötletessége elismerésre méltó, ám a számlát mi fizetjük.

 • Csökkentik-e az élelmiszerek áfáját? - Megihatjuk a levét

  A 2006 elején bevezetett és nagy eredménynek hirdetett áfacsökkentés rövid idő alatt is 200 milliárddal rövidítette meg a magyar költségvetést. A mostani elképzelés minimum 250 milliárdot vonna el. Ahogyan öt éve, úgy most is a szűklátókörű népszerűség-hajhászás és a koncepciótlanság eredménye az áfacsökkentő nekibuzdulás.

 • Romák elleni sorozatgyilkosság: ami a vádiratból kimaradt - Mindennap, minden órában

  Tényleges életfogytiglani büntetésre számíthat a romagyilkosságok legalább három vádlottja. A mészárlások mögötti valódi történetet azonban a Miszori László vezette bírói tanácsnak kell rekonstruálnia a március 25-én kezdődött perben, mert a vádiratból alapvető dolgok nem derülnek ki.

 • "Ez már nemzetbiztonsági kérdés is"

  Krémer Ferenc szociológus a rendőrséget ért szélsőjobboldali kihívásról

  Jelenlegi, még a pártállami időkből örökölt szervezeti fölépítése és kultúrája alkalmatlanná teszi a rendőrséget arra, hogy hatékonyan és szolgáltató testületként működjék.

 • mi a kotta? - A nagy párszi

  "Egy alkalommal Gluck Orfeuszát kellett vezényelnünk. A próbák alatt szinte lehetetlen volt, hogy gondolataink ne arra a másik Orfeuszra terelődjenek, akinek neve oly fenségesen és harmonikusan lebeg a görögség egyik legköltőibb mítosza fölött.

 • tévésmaci -Rókajárta rétek

  Amikor Sztupa és Troché átvágtak az erdőn, fától fáig haladtak, amíg rá nem találtak a csapásra. Medvecsapás volt vagy vaddisznójárás, mindenesetre az előbbi mellett szólt, hogy korábban - amikor még éppen csak alkonyodott - az útjukra merőlegesen, szinte egy karnyújtásnyira előttük átvágott egy vaddisznó, kanyinak látszott, kétdimenziós volt.

 • rés a présen - Elmebeteg volt barátnőkről - Voodoo Allen muzsikus

  rés a présen: Voltak a Voodoo Allen életében hősidők? Voodoo Allen: A 90-es évek eleje. Akkor alakult a zenekar a psychobilly hazai fellegvárának számító Madách Gimnáziumban;ifjontihévtől áthatvaés alkoholmámorban úszvasokat csörömpöltünk,és több alkalommal szétvertük Szifonék (nagybőgősünk) ésSándorék (zenekari barát) nyaralóját.

 • étel, hordó - RÓZSADOMB

  Valami nagyon rosszra számítva kapaszkodunk fel a Bimbó úton, a Mechwart-liget után. Próbáljuk a névből adódó gyönyörűséget - "rózsákkal teli domb" - elképzelni, de nem megy.

 • chili&vanília - A zöld papaya illata

  A szerelmi történet az 50-es évek Saigonjában játszódik. Muji, a parasztlány mindennapi életén keresztül mutatja be a hétköznapi élet apró örömeit és harmóniáját.

 • kulthírek

  BÚCSÚ LIZ TAYLORTÓL Egy Los Angeleshez közeli temetőben végső nyugalomba helyezték Elizabeth Taylort: a 79 éves korában elhunyt filmcsillag emlékére péntek este 8-kor egy percre elsötétültek a New York-i Broadway színházai.

 • képregény - Random

  A kortárs magyar képregény helyzete némiképp a magyar filméhez hasonlatos: noha akadnak tehetséges művelői, a közönséget csak mérsékelten képes lázba hozni - a beavatottak cserébe végeláthatatlan vitákat folytatnak arról, hogyan lehetne a műfajt népszerűbbé tenni.

 • film - SORSÜGYNÖKSÉG

  Összejön-e vajon Matt Damon a balerinával? A Matt Damonhoz hasonló alakok általában össze szoktak jönni a balerinákkal, de ezúttal nehezített pályán zajlik az összejövés. A balerinához vezető útakadályokat nem a romantikus vígjátékok mezejéről szalasztották, hanem Philip K.

 • bűvészet - Illúzió és Humor Színház

  Egy fiatal férfi kissé csillogó öltönyben, mikrofonnal a kezében kiáll a színpadra, és humoros történeteket mesél: jópofák, viccesek, de semmi különös. Majd kijönnek még ketten, hasonlóan lenyűgöző ruházatban.

 • színház - Nyáron, este fél tizenegykor

  Sűrű csönd, majd egyszer csak egy szerelemféltésből elkövetett véres gyilkosság miatt felbolydult kisváros kellős közepében találja magát a néző és Duras szereplői, a Párizsból Madridba tartó kis csapat. Vihar közeleg.

 • könyv - CASANOVA VELENCÉJE - IRODALMI ÚTIKALAUZ

  A Casanova-életmű magyarul a mai napig hiába várat magára, de itt ez a rokokó ízléssel összeállított kis katalógus, mely korabeli mesterek fantáziadús illusztrációinak kíséretében, pajzán ékesszólással megírt szemelvények segítségével vonultatja fel az első modern nagyváros, Velence szinte mindennapos ünnepi attrakcióinak érzéki-esztétikai kelléktárát.

 • lemez - Wagon Christ: Toomorrow

  Az ezerarcú és száznevű Luke Vibert termékenységére az utóbbi időben sem lehetett panasz: jellemző, hogy különböző álnevei alatt pontosan egy tucatnyi albumszerű zenés kiadványt publikált a "nullás" évtizedben, többnyire a rajongók legnagyobb megelégedésére.

 • film - ÁLOMHÁBORÚ

  A Múmia 3-ban az volt a jó, hogy volt benne jeti. Minden más menthetetlenül selejtes volt, de amikor behozták a jetit, az a jó érzés járta át a szívünket, amit csak régi kedves vásári szörnyetegek láttán él át az ember.

 • könyv - HÉTKÖZNAPI ÉLET A GÖRÖG ARANYKORBAN

  Kedvenc időszakom az antikvitás történelméből az a periódus, amelyben Athénban a tirannus után megszületik - ha rögtön kis testi hibával is - a demokrácia. Az igazán érdekes és tanulságos annak tanulmányozása, hogy ez a demokrácia miként torzul el, bukik meg i.

 • Koncert - Kötéltánc - Max Raabe & Palast Orchester

  Gondosan hátranyalt frizura, hibátlan szabású szmoking, a nadrág esése finom, elegáns anyagot sejtet - általában mindez kevéssé jelentős egy koncerten, itt viszont része az előadásnak. Mint ahogy része a kottaállványok lábazatának art decós kialakítása is, nem beszélve a zenekar egyetlen női tagja, a hegedűs meggypiros rúzsáról, hosszú, dekoltált ruhájáról és sejtelmesen szerénykedő mosolyáról, amely nem illan el egy pillanatra sem, de friss marad, nem fagy az arcára.

 • Lemez - World music: állatok

  és más komoly dolgok kerülnek itt szóba a balkánbeat, a cumbia és a rendhagyó magyar népzene jegyében. Lemezvásárlás ajánlott.

 • Film - Ítéletidő - Tarr Béla: A torinói ló

  Tarr Béla 1979-ben mindenféle jogosítvány, főiskola, rendezői diploma nélkül készítette el első filmjét, ami akkoriban példátlannak mondható; a Családi tűzfészek azonnal nagydíjas lett Mannheimben, kitüntetett figyelemben és elismerésben részesült a magyar filmszemlén.

 • Opera - Te is érted, Kelemen? - Verdi: Macbeth

  A 100 éve született Darvas Szilárd egyik humoreszkjében bukkan fel a címben emlegetett nehézfejű diák, akinek rendesen mindent még egyszer, lassan és szép tagoltan elmagyaráz a tanár, s aki mintha az iskola falain kívül, a színházban és a moziban is az üzenetek első számú címzettje lenne: ő a butuska néző, akinek mindent a szájába kell rágni.

 • Színház - Black box - Shakespeare: Macbeth

  Hongkongból érkezett és a New York-i Brooklyn Academy of Musicba tart Declan Donnellan idén harmincesztendős együttese, a Cheek by Jowl. Turné az életük - jelenleg négy produkcióval járják a világot -, és előadásaikon még az avatatlan tekintet is észreveszi, hogy széles, mondhatni, nemzetközi közönségnek készültek.

 • Kiállítás - Igazból a hamisba - Erdély Miklós: Eredeti és másolat; Indigórajzok

  Lassan nincs olyan ember az országban, aki ne hiányolná az Erdély Miklós-monográfiát, és úgy saccolom, hogy ez a harmincadik írás, amely ezt a tényt valamilyen formában tartalmazza. Már az is érdekes szociokulturális projekt lenne, ha valaki összegyűjtené, ki mindenki szeretné ezt a könyvet a neoavantgárd művésztársakkal és a volt INDIG"sokkal kezdődően az intermédia-hallgatókon keresztül egészen a külföldi kurátorokig.

 • Könyv - Előre kirajzolt pályák - Farkas Péter: Johanna

  Farkas Péter új könyvében nem az orléans-i szűz, hanem a nála kevésbé ismert névrokon a főszereplő: 'rült Johanna (1479-1555), aki a fülszöveg szerint "a fiatalon meghalt férjét [Szép Fülöpöt] nem engedte eltemettetni.

 • "A győztes áruló, a vesztes mártír" - Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező

  Március 21-én Szőcs Géza, a Nefmi államtitkára váratlanul információkat szolgáltatott a parlamentben a Trafó Kortárs Művészetek Háza további sorsáról, és megemlítette, hogy Markó Ivánnak és Bozsik Yvette-nek szánják a nemzetközi hírű befogadószínházat.

 • "Megszűnt a fokozatosság" - Juan Pons operaénekes

  Az operatörténet egyik leghíresebb Scarpiája - közel négyszázszor öltötte magára a római rendőrfőnök szerepét a Toscában. Drámai baritonja tekintélyt parancsoló. Idestova huszonöt éve a Metropolitan Opera évadnyitó előadásainak sztárja, a nemzetközi operaszínpadok visszatérő vendége.

 • apró extra

  Többéves szakmai tapasztalattal rendelkező független és pártsemleges műkritikus szívesen megélne abból, amihez ért, ezért 2011 márciusától megvesztegethető. Jutányos áron vállal cikkírást képzőművészet tárgykörében úgy, hogy a pénzbeli ellenszolgáltatás mértékével arányos módon figyelembe veszi a kormány éppen aktuális kultúrpolitikai elképzeléseit és meghatározó irányelveit.

 • Budapest 100 - Napfogyatkozás előtt

  Április 9-én és 10-én (az év századik napján) százéves budapesti házak (és lakóik) fogadják a látogatókat közös születésnapi ünneplésre - az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ szervezésében.

 • Létezik-e Facebook-függőség? - A lájkolás lélektana

  Önmagukat lájkolják, még azt is megosztják, mit ebédeltek, órákon át ismerősöket keresgélnek, és akár munkájuk, kapcsolataik rovására is a közösségi hálót választják - egyes kutatók szerint ők a Facebook-függők.

 • Jódpánik a nagyvilágban - Lila gőz

  A jórészt fertőtlenítőszer-adalékként ismert jód egyik radioaktív izotópja riadalmat okoz Japánban - s ami a megdöbbentő, itt Magyarországon is. Pedig tán nem kéne.

 • cyberhírek

  Akvizíció A legnagyobb amerikai drogériahálózat, a 7600 boltot üzemeltető Walgreens 409 millió dollárért (77,5 milliárd forint)vásárolta fela legnagyobb online drogériát, a drugstore.com-ot. A vásárlással a cég 3 millió online vásárlóhoz jut.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...