• MaNcs 23. évf. 15. sz. (2011. 04. 14.)
  Az Orbán-alkotmány

  Saját képére

  A legújabb kormányzati irányvonal szerint a nép erőltette az alkotmányozást, és a megalkotásában is tevékenyen részt vett. Olyan is lett.

  2011 / 15
 • Eljő a magzatember - Következik-e abortusztilalom az Orbán-alkotmányból?

  Az alkotmányozási folyamat lapzártakor még tart, de a magzat védelmére vonatkozó cikk nagy valószínűséggel már végleges formájában olvasható, mivel a benyújtott százkét módosító javaslat egyike sem irányul e szakasz megváltoztatására.

 • Csillag István−Mihályi Péter

  A nem létező pont

  Megérte-e kimaradni az Euró Plusz Paktumból?

  Miniszterelnöke jóvoltából Magyarország megint lemaradt a közös vonatról. Európa együttes erőfeszítéseket tesz gazdasága megmentéséért - mi épp most kerültünk szembe vele. Ráadásul egy olyan ügyben, amiben még igazunk sincs.

 • Scheiring Gábor

  A jövő befejeződött

  Az Orbán-alkotmány társadalompolitikája

  Egy biztos: levágott kézzel senki sem fog tyúkot lopni. De máshoz se nagyon tud majd kezdeni. Akár ez a kissé drasztikus példa is eszünkbe juthat az új alkotmány (tervezetének) társadalompolitikai rendelkezéseit olvasva.

 • Hazugság Művek

  "Daniel Cohn-Bendit nem válaszolt az MTI Hírcentrum tudósítójának egyértelmű kérdésére, majd később elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét" - válaszolta az index.hu azon kérdésére Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója, amely azt firtatta, hogy "etikusnak és helyénvalónak" tartja-e a Hírcentrum (a királyi rádióban és televízióban publikált) tudósítását Daniel Cohn-Bendit szerepléséről az Európai Zöldpárt budapesti sajtótájékoztatóján.

 • A másik kar

  Van egy csomó lusta, dologtalan miniszterelnök a világban, akik nem akarják elhinni, hogy egy dolog csak akkor van elintézve, ha ők maguk intézik el. Szerencsére a miénk nem ilyen, tavaly december 11-én például, a devecseri katasztrófa ügyében indult nyomozás negyedik napján a rendőrségi szóvivő helyett ő jelentette be a parlamentben egy gyanúsított őrizetbe vételét.

 • Komiszkenyér

  Keserveink I. (A háború tiszta forrása)

  A jó pap, mondják, holtig tanul. Meglehet. Mi világiak, laikusok azonban másként vagyunk ezzel: szeretünk holtig felejteni. Mert meggyőződésünk szerint modern, felvilágosodott tudatunkat, szellemi frissességünket, belső szabadságunkat a feledékenységünknek köszönhetjük.

 • Az afganisztáni frontról jelentjük - Csata Dand-e Ghuriért

  Az afgán kormány és nyugati szövetségesei újabb kísérletet tesznek a tálibok ellenállásának felszámolására; a harcokban a magyar katonák is részt vesznek. A helyszíni riportunkban megszólalók nevét a honvéd vezérkar kérésére megváltoztattuk.

 • "Máról holnapra" - Gyakorló pedagógusok a közoktatás elmúlt éveiről

  Megbukott-e a deszegregációs közoktatás-politika? Ha igen, miért? Tényleg a tanárokon feneklett meg a közoktatás modernizációja? Kell-e folytatni a reformot? Négy gyakorló pedagógus beszél minderről; különböző település- és iskolatípusokban tanítanak "problémás" és "normál" gyerekeket - emellett pedig rendszeresen publikálnak a tárgykörben.

 • Esztergomiak menete a demokratikus működésért - Tisztító túra

  Esztergom polgármestere, Tétényi Éva megelégelve az állandó huzavonát a tízfős Fidesz-frakcióval, péntekről szombatra virradó éjszaka gyalog Budapestre zarándokolt, hogy átadja 7500 esztergomi polgár petícióját a miniszterelnöknek, a város díszpolgárának.

 • "Egyszer talán majd elmondják nekünk" - Aszódi Attila energetikai mérnök

  A fukusimai balesetből egymással sokszor homlokegyenest más következtetéseket vonnak le szakemberek és laikusok - ami érthető is, hiszen még most sem tudjuk, mi is történt, s hogy mi fog történni a közeljövőben. Ha racionálisan mérlegeljük a kockázatokat és a társadalmi hasznot, talán mégsem fogunk a nukleáris energia ellen dönteni - erről beszélt nekünk Aszódi Attila tanszékvezető, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

 • chili&vanília - Édes, nem cukor

  A juharszirup az egyik legrégibb édesítőszer. Valójában nem más, mint a juharfa gyantája, amit hosszan, alacsony hőmérsékleten főznek sűrű sziruposra - elsőként az észak-amerikai őslakosok éltek vele.

 • kertész lesek - MÁRVÁNYMENYASSZONY

  Amilyen szép a neve, olyan elhanyagolt a Márvány utca I. kerületi szakasza.

 • mi a kotta? - Vedd el a lányát

  "Most nyár van, tehát eredjen és alkosson már végre valami élettelit, hogy elfeledtesse vele azokat a dagályos vackokat!" Ezzel a kevéssé keresett jó tanáccsal bocsátotta útjára az 1892-es konzervatóriumi tanév végén növendékét, a tizennyolc esztendős Josef Sukot prágai zeneszerzés-hangszerelés professzora, a nagy Antonín Dvorák.

 • tévésmaci - Kutyák és holdak

  Amikor Sztupa és Troché befogták az egyszarvút, megmondom őszintén, hogy az nagy kínnal-keservvel sikerült csak. "mafa fényes délelőtt lélekszakadva rohant be a györkönyi úton, és torkaszakadtából óbégatta, hogy "itt az unicornis, itt az unicornis, láttam az egyszarvút, láttam az egyszarvút".

 • rés a présen - Egy kicsit a Casablanca - Sándor Anna, a Spinoza-ház igazgatója

  rés a présen: Hasonlít a Spinoza arra, amit annak idején megálmodtál? Sándor Anna: Igen. Fő cél az induláskor egy szellemileg nyitott hely létrehozása volt, ahol értelmes emberek találkozhatnak.

 • kulthírek

  AEGON-DÍJ: ESTERHÁZY A Kosztolányi Dezső Esti Kornéljától ihletett Esti című kötete elismeréseként Esterházy Péternek ítélték az idei Aegon Művészeti Díjat. Ettől független nyilatkozatában, a bécsi Der Standard kérdéseire válaszolva az író "védhetetlennek" nevezte a készülő alkotmány preambulumát.

 • könyv - Wolf Haas: Silentium!

  "Hogy először mindig a lényegtelenben látta meg a lényegest" - mondja Haas narrátora a Brennerről. Persze jellemző ez rá is; a sok fecsegés között ott vannak a nyomok, mégsem rakható ki a megfejtés.

 • koncert - Shapat Terror

  A kétezres évek közepéig még működött az a Polly Is Dead nevű zenekar, amelynek a dalszerző Polonkai Tamás (ma Bálnalovas) mellett Sohajda Péter gitáros-énekes volt a kulcsfigurája. A Polly Is Dead feloszlása után a védjegyszerű énekhanggal rendelkező Sohajda csatlakozott az akkor már Shapat Terror néven zenélő egri társasághoz, azóta pedig már túl vannak az első nagylemezen is: a Mentés Másként a tavalyi év talán legerősebb produkciója volt a hazai rockfronton.

 • film - A GYEREKEK JÓL VANNAK

  Szokták a kelletlenséget azzal a fordulattal is kifejezni, hogy "csinálja, akinek két anyja van". Lisa Cholodenko filmjének címszereplői is így vannak ezzel: két anyjuk van, egy kedves, középkorú leszbikus pár, cserébe nincs egy apjuk sem.

 • lemez - The Strokes: Angles

  Ha létezik olyan lemez, aminek a hatása még komolyabb volt, mint a minősége, az nagy valószínűséggel az első Strokes, az Is This It: egy igazi klasszikus, "a rockzene megmentője", az évezredforduló poshadt zenei közegét felpezsdítő munka olyan csávóktól, akik nemcsak dalaikkal, hanem divatot teremtő imázsukkal is új színt hoztak a XXI.

 • film - HAJSZÁL HÍJÁN ÚRIEMBER

  Nyílik a börtönkapu, s Stellan Skarsgcrd lép ki. Ez már önmagában is bizakodásra adhat okot, főleg, hogy a hazaihoz nagyon közeli pályán, egy norvégmintás produkcióban és - a sok hollywoodi aprómunka után - abszolút főszerepben hagyja el a nagy színész az intézetet.

 • lemez - MICHAEL MONROE: SENSORY OVERDRIVE

  Andy McCoyt és Michael Monroe-t, a skandináv rock and roll legnagyobb hatású figuráit kétségkívül remek dolog volt újra egy színpadon látni, de a Hanoi Rocks egyre sápadtabb lemezeket gyártott a tisztességes 2002-es visszatérése után - az örökmozgó énekes tehát jó érzékkel váltott ismét szólóra még azelőtt, hogy zenekarával együtt a teljes érdektelenségbe süllyedt volna.

 • képregény - Párkocka

  A képregénystrip felettébb korszerű műfaj: az állandóan időzavarral küzdő polgár a buszra várva, kávézás közben vagy épp a vécén ülve másodpercek alatt betolhat egy csíkot. Rövidsége miatt katartikus élményekkel nem szolgálhat, ellenben ha ügyesen sáfárkodik azzal a három-négy panellel az alkotó, mosolyt - még jobb esetben: széles vigyort - rajzolhat az olvasó fülei közé.

 • dvd - TÖKÉLETES BÛNÖZÕK

  Heti rendszerességgel jönnek a bankrablós filmek, így ha a szakágban tud valaki is bármi újat mondani, azt meg kell becsülni. E tényállapotban nyilván hosszan lengetjük a kalapunkat a mind ez idáig kevéssé ismert rendező, John Luessenhop filmje előtt, hisz' hősei úgy lépnek le a kirámolt pénzintézetből, mint a legnagyobbak: gyorsan és szellemesen.

 • Operett - Kigolyózva - Johann Strauss: Egy éj Velencében, avagy a golyók háborúja

  A néhai Robert Kennedy személyes hangvételű szállóigéje óta tudjuk, hogy akadnak olyan sosemvolt dolgokról álmodó merészek, akik nem azt kérdezik, hogy miért, hanem azt, hogy miért ne? Úgy lehet, Kerényi Miklós Gábor is ilyesfajta álmodó, aki ezúttal éppenséggel azt kérdi tőlünk, miért is ne lehetne flipperasztalon, acélgolyóknak öltöztetett színészekkel előadni a valcerkirály 1883-as operettjét?

 • Film - Városlátogatás - Jaume Collet-Serra: Ismeretlen férfi

  Szerintem elmúltak azok az idők, így utólag már azt is mondanám szívesen, noha nem lehet, hogy nem is voltak olyanok soha, amikor illett hasra esni egy-egy filmes idézet előtt. Ennek fényében tessék eldönteni, hogy Liam Neeson berlini antréja a leküzdhetetlen jólneveltségéről árulkodik vagy szimplán utánjátszó alkotói szándékokról.

 • Webfilm - Mi az ihlet? - Versmob 0411

  Mindenképpen jobb, ha húszéves egyetemisták mondják, hogy "a vers vagány", mint ha "a fölnőttek" akarnák rákényszeríteni a fiatalságra a fennköltészetet. Ezekben a fiatalokban pedig nagyon nagy a lendület: két filmet is forgattak, egy dokut és egy fikciós kisjátékfilmet.

 • Kiállítás - Nyilvánvaló előképek - Kortárs horvát szobrászat - magyar reflexiók

  "Pedig a szobrokat jó megfogni" - biztatta a gyerekemet Nádas Péter, én meg a mondat evidenciájának bénultságában már mondtam volna, hogy a teremőrök és a szobrok viszonyában értelmezhetetlen ez az intimitás, meg hogy tapintható szobrok csak vakoknak készülnek a kárpótlás és a privilégium köztes fázisaként.

 • Színház - Szőranya - Szabó Máté: Havanna

  Vannak ezek a bizonyos "szerzői előadások" ("írta-játszta-rendezte", esetleg a háromból csak kettő, a lehetséges variációk bármelyikében), amelyek már a start pillanatában legalább olyan terheltek, mint a rokoni színházi képződmények (férj/barát rendezi feleségét/barátnőjét a címszerepben, avagy fordítva), s tényleg minden malícia nélkül mondom, hogy ez nem elő-, hanem utóítélet, vagyis tapasztalat.

 • "Muszáj néha kimozdulni" - Dave Lombardo - Slayer

  Az amerikai Slayer a világ egyik legjelentősebb metálzenekara, amely megfáradás nélkül képes harminc éve gyakorlatilag ugyanazt a zenét játszani. A múlt pénteki, a Megadethszel közös, pokolian intenzív Slayer-koncert előtt a védjegyszerű játéka miatt világszerte elismert, rengeteg más zenekarban is érdekelt Dave Lombardo dobos válaszolt a Narancs kérdéseire a Papp László Budapest Sportaréna egyik focistaszagú öltözőjében.

 • film - Carlos

  Iljics Ramirez Sanchez, miszerint Carlos, vagyis a Sakál nem új vendég a filmvásznon: A Sakál árnyéka című (1997-es) amerikai verzió mellett számos műben szerepelt önmagában éppúgy, mint róla mintázott, de végül mégiscsak kitalált figuraként.

 • film - Zonad

  Hogyan lesz egy túlsúlyos, alkoholproblémákkal küszködő lúzerből egy csapásra az élet császára, hálás kocsmárosok grátiszitalainak fogyasztója, s adakozó kedvű tinilányok álmainak netovábbja? Mi sem egyszerűbb: elég, ha emberünk egy latex kezeslábasban és egy hátrafelé csúcsosodó bukósisakban (melyekre a rehab valamely fura módszerekkel operáló terápiáján tett szert) megszökik az elvonóról, és egy aprócska, szürreálisan naiv és barátságos lakosokkal felszerelt ír faluban köt ki.

 • film - Oliver Sherman

  Elia Kazan 1972-es filmje, A látogató minden posztháborús szindrómák máig ható, megkerülhetetlen filmje - és nem utolsósorban részletes beismerő vallomás, de ez most nem tartozik ide. A háborúnak egy ideje vége, s a veteránhoz látogatók jönnek, egykori harcostársai.

 • film - Esős évszakok

  Szabad a kégli, még csak hálni sem járnak haza a szülők, ideális terep - gondolhatnánk - egy nagykamasznak. Annyira mégsem az, mert amikor anya és apa mégis megjelenik, hogy pénzzel tömje ki a zsebeket és kajával a hűtőszekrényt, fény derül a rendezett lakberendezés mögött meghúzódó rendezetlen viszonyokra.

 • Dokumentumfilm - Nagymenők - Emmanuel Laurent: Ketten a hullámban

  Azt gondolták, valami újat találtak ki. Olyan nagyon új azért nem volt, a nouvelle vague előtt is voltak nouvelle vague filmek, de azért jó dolgokat csináltak. Ott van Mr. Truffaut filmje, az Amerikai éjszaka. Remekmű. Godard-t viszont nem szeretem.

 • "A vers vagány" - Sarlós Dávid és Gyaraki Dávid filmkészítők

  Saját forrásból forgattak dokumentumfilmet 44 költővel, s a párjaként készítettek egy fikciós rövidfilmet is Trill Zsolt, Petrik Andrea és Kovács Krisztián főszereplésével a vers születéséről. Versmob címmel április 11-én, a költészet napján mutatták be műveiket - a weben.

 • A racionalitáson túl

  George A. Akerlof-Robert J. Shiller: Animal Spirits - avagy a lelki tényezők szerepe a gazdaságban és a globális kapitalizmusban

  A 2008-as válságról szóló könyvek között speciális helyet foglal el az Animal Spirits. George Akerlofnak, a Berkeley Nobel-díjas professzorának és Robert Shillernek, a Yale tanárának kötete nem áll meg a válság sztenderd "neoklasszikus" értelmezésénél.

 • "Ápolta önmaga legendáját" - Jacques Dubois Georges Simenonról

  Maigret felügyelő magyarul eddig még ki nem adott eseteivel kezdte Simenon-sorozatát az Agave Kiadó, de a tervezett megjelenések között szerepelnek a szerző - magyarul ugyancsak kiadatlan - pszichológiai bűnregényei is.

 • A nemzet palotája

  A Budavári Palota elmúlt évszázada

  A Vár mindig is több volt mint puszta épületegyüttes: a Budavári Palotával az utolsó száz évben történtek az egymást követő kurzusok hatalomfelfogását tükrözik.

 • Százéves házak - Lakossági fórum

  Az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezése a gangra csábította azokat is, akik riadtan rezzennek össze, ha a postás csenget. Majd' ötven budapesti épület ünnepelte százéves születésnapját.

 • Kiállítás - Zabolátlanul - "Gyí, lovam..." / Ló a városban. Válogatás a Fővárosi Képtár grafikai gyűjteményéből

  Ha nem állna ott a megszorító alcím, lenyűgözően sokoldalú, több közgyűjtemény összefogásával született kiállítást vizionálhatna a látogató. Volna ott minden: lósport és kilovaglás, postakocsi és lovas rendőr, hajóvontatás, lefüggönyözött hintó és omnibusz, zabzsák, patkó, zsokésapka.

 • cyberhírek

  Hármas csillag Különleges hármas csillagot fedeztek fel a Kepler-űrteleszkóppal az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének asztronómusai. Ennek legfényesebb főkomponense egy vörös óriáscsillag, körülötte pedig egy vörös törpékből álló kettős csillag kering.

 • "Én végig igazat mondtam" - Nagy László kézilabdázó

  A világ egyik legjobb játékosa. Mindent elért a Barcelonában töltött 11 év alatt, a magyar bajnok elleni, két héttel ezelőtti BL-meccsen pedig úgy játszott, ahogy egy csapatkapitánynak kell. A veszprémi visszavágó előtt beszélgettünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...