• MaNcs 23. évf. 16. sz. (2011. 04. 21.)
  Kormánypárti támadás a bírói önigazgatás ellen

  Oda az igazság!

  Az országházi kétharmad az alkotmányozás ürügyén - azzal, hogy a bírói szolgálati jogviszonyt az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz köti - magát a bírói függetlenséget vette célba. De miért éri meg káoszba dönteni az igazságszolgáltatást?

  2011 / 16
 • Egy nem hívő nézi a boldoggá avatást

  Karol Wojtyla gondolkozásában egész sor fontos etikai, politikai, történelmi vita sűrűsödött össze. Mostantól főként a nemzeti-vallásos giccs fog benne összesűrűsödni. Ma avatják szentté II. János Pált. Korábbi cikkünket ajánljuk az esemény elé.

 • Knin ágyúi

  A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket vizsgáló Hágai Nemzetközi Törvényszék háromtagú tanácsa első fokon 24 év börtönbüntetést szabott ki Ante Gotovinára, a Horvát Hadsereg tábornokára, a spliti katonai körzet egykori parancsnokára, a híres Vihar hadművelet irányítójára.

 • Makovecz-akadémia az Orbán-alkotmányban

  Megépül a majommalom, lesz sok majommajonéz, győzve győz a győzhetetlen győzedelmes majomész: a hétfőn elfogadott Orbán-alkotmány akadémiai szintre emel egy eddig civil szervezetként működő, bár magát kétségkívül akadémiának (Magyar Művészeti Akadémia) nevező csoportot.

 • Orient expressz

  Előérzetek? Utánérzések?

  Azt követően, hogy strasbourgi bemutatkozása alkalmával oly sok megaláztatás érte Orbán Viktort, a miniszterelnök nagyon szellemesen azzal hárította a minősítéseket, hogy korábban Hitlerhez és Mussolinihoz hasonlították, ma viszont Putyinhoz és Lukasenka belorusz elnökhöz - így mindenkinek a belátására bízza, haladást lát-e ebben, vagy visszaesést.

 • A hosszútávfutók közössége - Michael Heise, az Allianz SE vezető közgazdásza

  Óvatos optimizmussal tekint a világgazdasági folyamatokra a világ harmadik legnagyobb pénzügyi szolgáltató vállalatának vezető közgazdásza, akivel minapi budapesti látogatása során beszélgettünk.

 • Líbia lázad 5. Lassú víz

  Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) két határozata alapján március 19-én kezdte meg a NATO a légitámadásait Kadhafi erői ellen. Egy hónap után úgy tűnik, hogy azoknak volt igazuk, akik nem reménykedtek a nemzetközi fellépés gyors sikerében.

 • chili&vanília - Sárgarépa, múzeum

  Az ember éppen arról készül értekezni, hogy a sárgarépa valójában micsoda banális zöldség - igencsak meg kell csavarni, hogy igazán vonzó ételt tudjunk belőle varázsolni (már ha persze nem valamilyen különlegesen zsenge és ízgazdag tavaszi csodarépával van dolgunk, amelyet elég csak kevés vajon megfuttatni, és némi friss petrezselyemmel megszórni).

 • tévésmaci - Gorillák felfedezőúton

  Amikor Sztupa és Troché megpillantották a Gyurka-tóban ücsörgő Vonyarcot, nevezett éppen békát evett, ült a sekély vízben, és szabályszerűen falt. Mintha valaki mindjárt kicsavarná a kezéből a maradékot.

 • rés a présen - Bocs, megölhetlek? - drMáriás zenész, író, képzőművész

  rés a présen: Huszonöt éves lesz idén a Tudósok. Hitted volna, amikor áttelepültél? drMáriás: Bár elég fejbevágó, amit csinálunk, hol van az ahhoz a dadaizmushoz képest, ami itt egyébként is jelen van, s amelyet nemhogy megtűrnek az emberek, hanem örömmel meg is zabálnak a politikától Szandikáig.

 • mi a kotta? - Fecsegő felszín

  "Vajon ez a Desz-dúr nem a legjobb lezárása-e színpadi életművemnek? Az ember csupán egyetlen végrendeletet hagyhat hátra!" Richard Strauss fogalmazott ekképpen Clemens Kraussnak címzett levelében, valóban a legutolsó opera, a Capriccio záró hangneméről írván.

 • étel, hordó - RÉGI SIPOS

  Van egy visszatérő rémálmunk, s ha Újházi-tyúklevest, töltött káposztát és diós kalácsot vacsorázunk, biztosan előkerül. Szóval népszavazást tartanak a III.

 • kulthírek

  DÍJ Életműdíjjal ismerte el Tarr Béla munkásságát a dubrovniki Libertas filmfesztivál. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotása nyerte a linzi Crossing Europe filmfesztivál közönségdíját. TÍZÉVES A TRIBECA A 2001.

 • koncert - Merzbow + Pándi

  Masami Akita minden szempontból eleget tesz az őrült japán zenészekkel kapcsolatban világszerte kialakult elvárásoknak: harminc év alatt több mint 250 kompromisszummentes lemezt töltött tele zörejekkel-zajokkal, ráadásul úgy néz ki, mintha egy kiöregedett szamuráj és a Ringu-filmek kísértetlányának pokoli fúziója volna.

 • film - NORVÉG ERDÕ

  Murakami Haruki világsikerű regényéből egy vietnami fesztiválkedvenc (Tran Anh Hung) és tajvani operatőre (Lee Ping Bin) készített magas szakmai színvonalú filmet. Öngyilkossággal indítunk s zárunk, közben pedig fiatal, jóképű, intelligens és érzékeny egyetemisták szenvednek az élet elviselhetetlenségétől.

 • koncert - A Magashegyi Underground

  igazán meglepő élménynyel szolgált szombat este az A38 hajón, a Ragyogás című maxilemezét bemutató koncertjén. Egy elvarázsolt erdélyi lány (akit a Megasztár 3-as szériájából ismerhetünk) visszafogott sziporkázására számítottam - ehelyett elementáris erővel dübörgött a Dunán a 11 fős zenekar.

 • lemez - Green Day: Awesome As F**k

  Ha jól emlékszem, Thom Yorke nyilatkozott úgy, hogy utálja a koncertlemezeket, és nehéz vitatkozni vele - az ilyen kiadványok mindig a fanatikus rajongóknak készülnek, és nem igazán tudják visszaadni a pillanat varázsát, amitől jó volt akkor és ott lenni.

 • film - FORRÁSKÓD

  Annál azért van rosszabb is, mint hogy az ember egy vonaton ébred, mely Chicago felé tart - híresen szeles, patinás város, ekképpen is van fényképezve, még ha kicsit fenyegető hangulata is van a légi felvételeknek. Annál is van azért rosszabb, mint hogy az ember Michelle Monaghannel szemközt ébred - híresen kedves mosolyú színésznő, ekképpen is van fényképezve, még ha kicsit fenyegető is a légkör, ami körülveszi.

 • koncert - Braindogs

  Tom Waits-dalokat (pláne Tom Waits-esen) előadni finoman szólva merész vállalkozás: a színésznek sem utolsó zenész sajátos fizimiskájával, örökös másnaposságot sejtető mozdulatsoraival, no meg félreismerhetetlen, reszelős hangjával egy jelenség; egyszeri és megismételhetetlen.

 • könyv - Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók

  Az Elsők és utolsók már sokadik magyarul megjelenő kötete Ulickajának. Keserédes élettörténetek, nőkről szóló édesbús mesék olvashatók benne éppúgy, ahogy az eddigiek során megszokhattuk, ezúttal azonban novellák formájában.

 • Könyv - Az igazi sztár - David Buckley: David Bowie

  A címszereplő szinte az első pillanattól, vagyis az 1960-as évek közepétől kezdve úgy építette karrierjét, hogy a média ne maradjon le semmiről. Több mint negyven év elteltével bátran kijelenthetjük: a - tudatosnak tűnő - manipuláció sikerült.

 • Kiállítás - Szemerei "hétköznapok" - Bukta Imre: Nagymama unokája

  Az elöregedő és jelentős roma közösséggel rendelkező, 1300 lakosú Mezőszemere nemcsak arról híres, hogy igen kedvező áron kínált telkeket és házakat fiatal családoknak, hanem arról is, hogy az Egertől 27 km-re fekvő település szép lassan Szentendréhez hasonlatos művészeti központtá nőtte ki magát.

 • színház - Ágytörténetek

  Éjjeli előadás az "dry Színpadon - kezdés 23.00-kor -, a főszerepben hatepizódnyi ágyjelenet. Férj és feleség (Neudold Júlia, Kovács Gergely) aktus után kisszerű kapcsolatát vitatja meg egy spangli és egy csattanós pofon kíséretében.

 • Színház

  Randalír és rakonca

  Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe

 • Színház - Pechjük van - A Rómeó és Júlia a Vígszínházban

  Nehéz helyzetben van a Vígszínház - akárcsak a többi -, és ez, vagyis a napi ezer néző becsábításának terhe és a pénzhiány immár nemcsak a kommunikációs stratégiára és a PR-ra, hanem a színpadi munkára, vagyis az előadásokra is rányomja a bélyegét.

 • "Mindig figyeli a divatot" - Tokay Péter videoklip-rendező (Pixel Film)

  Az egyik legnagyobb hazai videoklipgyártó cég, a Pixel Film rendezője olyan zenekaroknak forgat klipeket, mint a Tankcsapda, a Depresszió, az Ektomorf, a Desperado, a Kowalsky meg a Vega, a Zanzibar vagy Tóth Gabi. A videoklipek céljáról, átalakulásáról és jövőjéről beszélgettünk vele.

 • Hosszú kések – Wes Craven

  76 éves korában elhunyt Wes Craven, az amerikai horrorfilm mestere, A Rémálom az Elm utcában és a Sikoly-filmek rendezője. Szerettük, utolsó filmje bemutatójakor portrécikket írtunk róla – most ezzel emlékezünk rá.

 • "Nem mindig kímélem magam" - Bánfalvi Eszter színésznő

  A Nemzeti Színház társulatának tagja, a HOPPart egyik alapítója. A Színikritikus Céh legígéretesebb pályakezdő díjának egyik tavalyi jelöltjével, a nemrég bemutatott A zöld sárkány gyermekei című film egyik főszereplőjével pályájáról, a színházi nőábrázolásról és a Nemzeti körül kialakult helyzetről beszélgettünk.

 • Fába szorultak postása - Sidney Lumet (1924-2011)

  Van egy jelenet Sidney Lumet 1976-os Hálózat című filmjében. Meg van egy Martin Ritt három évvel későbbi, Norma Rae című filmjében is. A kettőnek elsőre semmi köze egymáshoz, mégis tök egyformák, és ugyanazt is jelentik, ám egy távolabbi értelmezési térben a különbségeik mégis perdöntővé válnak.

 • Palástos frizsider - A Tűzoltó utcai ALDI

  Építészeti projektek bemutatása manapság többnyire az ügylet valamelyik résztvevőjének pocskondiázásába torkollik. A külterületekről a belváros felé nyomuló külföldi áruházlánc produkciója kiváltképp ritkán kerül a dicsőségtáblára.

 • A gesztusalapú vezérlés és a szórakoztatóipar - Kormányozz szemöldökkel!

  Kiterjesztett valóság, mozgásvezérelt irányítás, érintésérzékeny vezérlés, digitális térélmény. Az utóbbi évek szórakoztatóipari fejleményeinek kulcsfogalmai. Mire számíthatunk a jövőben, és milyen következményekkel jár a gesztusalapú vezérlés megjelenése?

 • "Hét különböző néven" - Elie Wiesel író

  Még François Mauriac közbenjárására is csak nagy nehezen talált kiadót Az éjszakának, amely ma a holokausztról szóló irodalom egyik alapművének számít. A Nobel-békedíjas Elie Wiesellel 2008-as regénye, A Sonderberg-ügy hazai megjelenése apropóján telefonon beszélgettünk.

 • "Próbálom titkolni, csak nehéz" - R. Enikő története

  Egy családi veszekedés során hirtelen felindulásból megölte az apját. Négy évet kapott, büntetését letöltötte, az anyjával és a lányával él - létminimum alatti jövedelemből. A Nyugdíjfolyósító Intézet csaknem kétmillió forintot követel tőle: az apja után járó özvegyi nyugdíjat.

 • Az FBI ufóaktái - Szürkék és feketék

  A közelmúltban számos, eddig titkosított iratot tett nyilvánossá az FBI, amelyek a földönkívüliek evilági garázdálkodásáról tudósítanak. Sajnos az X-akták- és a Men In Black-rajongók számára e fájlok nem sok újat tartogatnak.

 • cyberhírek

  27 milliárd Az IAB Hungary becslése szerint az online reklámköltés nettó 27,2 milliárd forintot tett ki Magyarországon 2010-ben, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez az összeg a teljes reklámtorta 15,9 százaléka.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...