• MaNcs 23. évf. 17. sz. (2011. 04. 28.)
  Tarlós vs. Fidesz

  A kormány felfalja a fővárost

  A nyár végére eldől, ki az erősebb, Tarlós vagy Simicska - így összegezte az egyik befolyásos fővárosi cégvezető a Budapest feletti ellenőrzésért folytatott fideszes birkózást. Ha a Tarlós-csoport nem elég erős, jó eséllyel kormányzati gyámkodás alá kerülhet a fővárosi önkormányzat - vagyontárgyaival együtt.

  2011 / 17
 • Fekete csillagok - Csernobil és Fukusima - párhuzamok és tanulságok

  Huszonöt éve történt a történelem legnagyobb nukleáris ipari katasztrófája - az ukrajnai Csernobili atomerőmű négyes reaktorának felrobbanása.

 • 2014

  Tegyük félre azokat a spekulációkat, hogy a kormány előre hozott választásokat tart. Ha 2014-ben a ma regnáló erők nyerik a parlamenti választásokat, akkor ennek az írásnak itt vége is van. Ám tételezzük fel, hogy 2014-ben a választásokon a Fideszt leváltják.

 • "Nem elég mély" - Ítélet Sugár János ügyében

  A kortárs magyar képzőművészet legprovokatívabb művének ügye újabb fázisba ért. Sugár János képzőművészt első fokon öt hónapi, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre és kármegfizetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Wash your dirty money with my art feliratáért.

 • Avanti, proletár!

  Hogy a Széll Kálmán Terv egy érdekes mellékirata miért "bürokráciacsökkentő programnak" próbálja eladni a munkavállalók bizonyos további náspángolását, arra magyarázat lehet, hogy ha az ember megszokja, egy kicsit mindig muszáj lesz hazudnia.

 • Még pár mondat

  Elegünk van az egészpályás feltámadásból. Hagyjuk a fenébe Orbán Viktor középiskolás fokon is teátrális kivonulását József Attila szobrához, s szózatát a sorsszerű és rendeltetésszerű Alkotmányról, ami pajzs lesz népünk felett, vagy valami más.

 • Kapirgáló

  Biorizsa és ökomaszlag

  p>"A Föld napja a Tomoriban A Föld napjára készülődés keretében felhívással fordultunk iskolánk tanulóihoz, miszerint: fogalmazzák meg rövid üzeneteiket a Földanyának. Az egész iskolát megmozgató közös megemlékezés keretében élőláncot alkottunk, zöld ruhát öltve e nap tiszteletére.

 • Olvasói levelek

  Olvasói levelek Magyar Narancs, 2011. április 14. Tisztelt Szerkesztőség! Most tettem le legfrissebb lapszámukat, benne Szabó Ferenc lelkész úr levelével.

 • Hogyan jutott idáig Portugália?

  A helyzet komolysága

  Az EU-t fenyegető portugál válság magyarázataként nem elég az eurózóna viharait emlegetni: a gazdaság szerkezeti problémái és a kicsinyes belpolitikai ügyeskedés hasonlóan fontos - és romboló - hatású volt. És nagy eséllyel az is marad.

 • Finnország választás után - Hosszú futás

  A héten kezdődnek Finnországban a koalíciós tárgyalások, miután a múlt vasárnapi parlamenti választás az Igaz Finnek nevű, önmagát öntudatosan populistának valló párt jelentős előretörését hozta. Az EU jövője szempontjából sem mindegy, kik és milyen preferenciákkal kormányoznak Helsinkiben.

 • chili&vanília - Bulgur, bulgur

  A bulgur, ez a búzából készülő, finomra őrölt, szemcsés hozzávaló már szerencsére nálunk is egyre ismertebb alapanyag, az egyre szaporodó számú közel-keleti fűszerüzletekben mindenütt kapható, de mostanság már nagyobb szupermarketek "nemzetközi" részlegén is felbukkan.

 • tévésmaci - Kismadarak és ragadozók

  Amikor Sztupa és Troché kinn a tónál az egyszarvú után kutatva egy vízimanó barackolásával voltak elfoglalva, a faluba katonák jöttek. Páncélozott járművek hozták őket, sorban megálltak a falu szélén, a katonák leugrálva menten alakzatba fejlődtek, s futólépésben haladtak végig a falun.

 • étel, hordó - BOCANOVA

  Ha létezik olyan közterület, ahol megtestesül Budapest lényege, akkor az a zuglói Kassai tér. Egyik felén decens katolikus templom, park, zöldövezet, a másikon lakótelepi szolgáltató központ, annak minden ormótlanságával.

 • mi a kotta? - Baj van a részeg tengerésszel

  A címben idézett közismert angol matrózdal, vagyis a Drunken Sailor gyermeteg melódiája bukkan elénk Dmitrij Sosztakovics 2. zongoraversenyének első tételében, ami nem is oly meglepő, hiszen az 1957-es versenymű egésze felhőtlen derűt sugároz, jócskán rácáfolva a keletkezési dátumra és a komponista jogos félelmekben oly gazdag életére.

 • rés a présen - A második kör - Török Ferenc, a Fonó vezetője

  rés a présen: Tavaly volt tizenöt éves az intézmény. Hogyan ünnepeltétek? Török Ferenc: El akartuk kerülni, hogy egy tortás, közhelyes nosztalgiabulival pipáljuk ki.

 • kulthírek

  TÁNC A TÁNCÉRT Az április 29-ig tartó Budapest Táncfesztivál zárónapja egyúttal a tánc világnapja is. Az UNESCO 1982-ben tette erre az időpontra - Jean-Georges Noverre (1727-1810) francia táncos, balettmester, koreográfus születésnapjára - a tánc világnapját, amelyet 2005 óta nyitott kapukkal ünnepel az Orkesztika Alapítvány.

 • könyv - CLIVE BARKER: VÉRKÖNYVEK - POKOLI VERSENYFUTÁS

  Az angol szerző korai, rövid írásai gyűjteményének második kötetében sem okoz csalódást: öt kiváló rémnovellát olvashatunk a könyvben. Sajnos a magyar kiadás sem szerez meglepetést: e kötet borítóképe még az előzőénél (Szex, halál és csillagfény) is butább.

 • dvd - SANGHAJ

  What watch? Ten watch. Such much! A Casablanca igazi such much film volt, mindenből sok volt benne, olyan sok; csoda, hogy mégis működött - ma professzorok élnek abból, hogy kimutatják, mégis miért.

 • lemez - BILL CALLAHAN: APOCALYPSE

  Bill Callahan mindig is vonzódott a lovakhoz. Az érdes modorú lo-fi pionírból rezervált folkistává érett énekes-dalszerző már pályája hajnalán is nap felé nyargaló (Chosen One) vagy betörésükért könyörgő vadlovakról (I Break Horses) dünynyögött, később pedig a jövőt jelentő versenycsikók láthatását követelte (Let Me See The Colts) megszelídült baritonján.

 • színház - GIANINA CARBUNARIU: MADY-BABY

  A forma, nem pedig a dráma a fontos a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház monodrámájában; a történetet tucatnyiszor hallottuk már: a naiv keleti lány Nyugaton próbál szerencsét, s a barátja végül eladja kurvának, közvetve pedig a halálnak.

 • koncert - No Age

  Meglepő látvány volt a No Age koncertjének reklámja a metálszaklapban, hiszen a kaliforniai duó a "hivatalos" besorolás szerint noise-popot játszik, de akik ellátogattak ezen az estén az A38-ra, már kevésbé csodálkozhattak.

 • film - ÉLVE ELTEMETVE

  Meghaltam, és vidéken vagyok eltemetve - a közismert szólás szó szerinti értelmet nyer Rodrigo Cortés filmjében, lévén a főszereplő valóban vidéken, egy távoli vidéken van eltemetve, és ezt nem tűri szó nélkül.

 • kiállítás - Pécsi József-Ösztöndíjasok

  A "fotóművészet" fogalmának tisztázatlansága hazai szakmai körökben évről évre egyre egyértelműbben mutatkozik meg a Derkovits-ösztöndíjasokhoz hasonló szempontok alapján támogatott fiatal fotósok velük egy időben megrendezett seregszemléjén.

 • könyv - Rosemary Sutcliff: A Sas

  Jupiterre, ez aztán a kalandregény! A lebutított filmváltozat kapcsán mondogatták ugyan a hivatalos szervek, hogy Rosemary Sutcliff ifjúságnak szánt regénye micsoda kincse az angolszász irodalomnak, de ugyanazon lélegzetre Channing Tatumot is dicsérték mint Britanniába vezényelt légióparancsnokot.

 • Lemez - Mennyi? 70! - Paul Simon: So Beautiful Or So What

  Amikor nekiálltam ennek a cikknek, akkor döbbentem rá, hogy még soha nem írtam recenziót ennyire idős zenész lemezéről. Paul Simon idén betölti a hetvenet, és nem szorul bemutatásra, nincs mit bizonyítania - ha eurotrash albumot készítene, azzal sem tudna már semmit lerombolni a Simon & Garfunkel, illetve a szólópálya dicsőségéből.

 • Lemez - Egy lépést előre - Subscribe: Bookmarks

  Nehéz dolga volt a budapesti Subscribe-nak, hiszen előző teljes lemezük, a 2007-ben megjelent, Fonogram-díjat is kapott Stuck Progress To Moon kiváló alkotás volt, és a népszerűségnek addig részükről nem látott fokára is röpítette a komplex, eleven rockban utazó zenekart.

 • Lemez - A cinizmus után - The Mountain Goats: All Eternals Deck

  "Remélem, meghalsz, remélem, mindketten meghalunk" - dalolta John Darnielle egy évtizede az egyik párkapcsolati gondokat firtató kocsmanótájában (No Children), melynek gyűlölettől kicsattanó strófáit rendre egy emberként visszhangozta a koncertek rajongó közönsége.

 • Lemez - Maradj otthon! - Három új magyar lemez

  Realistic Crew: Blind Musician Az RC megbízható ütemezésben, kétévente készíti el lemezeit - azt kell mondanunk, a minőségi követelmények szintjén is állandósulni látszik a produkció, ami paradox módon éppen a folyamatos változásoknak köszönhető.

 • Film - Várat épít - Atom Egoyan: Chloe - A kísértés iskolája

  Megint egy értelmetlen amerikai remake. Ne tévesszen meg minket, hogy Egoyan rendezte - nem Atomot tett bele, csak néhány változtatást, ami eladhatóbbá teszi az újvilági piacon. Már a 2003-as francia eredeti (Nathalie, rendezte Anne Fontaine) sem volt egy nagy szám, amelyet az újrázók nemcsak fő vonalakban, de helyenként a legapróbb részletekig, mondhatni szolgai módon követtek.

 • Könyv - Transzirónia - Piotr Rawicz: Az ég vére

  Piotr Rawicz nevével először 1993-ban találkoztam, amikor az Ex Symposion felkérésére lefordítottam Danilo Kis Jurij Golec című "élethű" posztumusz novelláját, melynek post scriptumában Kis elárulja, hogy "szerencsétlen barátja" rejtezik az álnév mögött, aki egyetlen regényt írt, Az ég vérét.

 • Színház - Tűzifa - Osztrovszkij: Erdő

  A kommunizmusban játszódik Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című komédiája, legalábbis Egon Savin átdolgozásában, az ő szerb szövegének Gállos Orsolya által készített fordításában, az Új Színházban.

 • "Mintha boncnokok lennénk"

  Gróf Ferenc - Société Réaliste

  "A kapitalista utópia hieroglifái, kriptogramjai és kincses szigetei Morus Tamás után szabadon" - lehetne akár ez az alcíme a Société Réaliste néven futó magyar-francia alkotópáros március elején nyílt párizsi kiállításának.

 • Kockázatos játékok

  Tízéves a Maladype Színház

  Tíz éve cigány és nem cigány színészek még éjjelente és ingyen próbálták azokat az előadásokat, amelyek a Maladypét emblematikussá tették. Ma a szinte csak diplomás színészekből álló, önálló társulatnak saját Bázisa, nyolcelőadásos repertoárja van, a nemzetközi fesztiválok és a POSZT visszatérő vendége, és olyan meghívott művészekkel dolgozik, mint Ladányi Andrea, Törőcsik Mari vagy Zsótér Sándor.

 • cyberhírek

  Railgun Újabbsikeres tesztenvan túl az amerikai haditengerészet kísérleti elektromágneses ágyúja. A teszten hét kilométeres távolságra adtak le próbalövéseket úgy, hogy a hangsebesség hétszeresével repülő lövedéknek útközben egy acéllapot is át kellett szakítania.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...