• MaNcs 23. évf. 2. sz. (2011. 01. 13.)
  Tarlós István és a Fidesz

  "A Lajos üzent a Pistának"

  Egy hónap kellett ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt kezdjen mérkőzni a Fidesz támogatta főpolgármester jobboldali lobbistákkal, üzletemberekkel, képviselőkkel. Tarlós István egyelőre inkább több, mint kevesebb sikerrel próbál ellenállni a fideszes érdekköröknek - az alábbiakban ennek néhány látványos állomását idézzük föl.

  2011 / 2
 • Szira Judit

  Suba a subához

  Az új közoktatási koncepció és a társadalmi egyenlőtlenség

  A kormány új közoktatási törvényt készít elő, amely alaposan átformálná a magyar általános és középiskolák világát. Félő, hogy a tervezet épp azokat az elemeket fogja kidobni a rendszerből, amelyek az elmúlt években bizonyíthatóan eredményre vezettek - már ha eredménynek nevezzük nemcsak az oktatás általában javuló színvonalát, de az esélyegyenlőtlenség mérséklését, a szegényebb rétegekből származó gyerekek elszigeteltségének a csökkenését is.

 • Narancssárga cédulák

  A múlt héten éppen Kósa Lajos hozta szóba, de Semjén Zsolt is bármikor hajlandó rá, hogy biztosítsa a jó népet arról, hogy a határon túli magyarok az állampolgárságuk mellé szavazójogot is kapnak hamarosan. "vatosan, de folyamatosan mondogatják; a dolog a parlamenti választás óta jól észrevehetően ott van mindennapjaink levegőjében, erről szólt már a legelső Fidesz-törvény is, az állampolgársági.

 • A karantén felé

  José Manuel Barrosóval a múlt pénteken sikerült ikszre hozni a meccset a magyar miniszterelnöknek. Zsuzé leszögezte, hogy a sajtószabadság szent és sérthetetlen alapértéke az Európai Uniónak, a miniszterelnök meg azt mondta, hogy még szép, hogy az, ezért is van, hogy a magyar médiatörvény minden ízében európai, de ha mégsem, mondja meg az EU, és akkor majd elgondolkodnak.

 • Pálya a magasban

  Beavatás

  Családunkban úgy alakultak a dolgok, hogy a sport iránti bámulat és rajongás belém plántálása, a férfivá avatás e szent rítusának celebrálása nagyapámra várt.

 • Komiszkenyér

  Édenkertjeink IV.(Vihar a könyvtárban)

  Mondok egy viccet. A mennyország kapuja előtt lefékező buszból egy csoport német turista száll ki. A gyöngyökkel kivert kapun két feliratot találnak. Az egyik jobbra mutat és ez áll rajta: MENNYORSZÁG, a másik, balra mutatón pedig ez: ELÕADÁS A MENNYORSZÁGRÓL.

 • "Olvasói levelek"

  Hosszabbítás előtt Magyar Narancs, 2010. november 18. Nagy élvezettel olvastam Unger Anna kitűnő cikkét.

 • Dél-Szudán - Minek a kezdete?

  Vasárnap kezdődött, és egy hétig tart a dél-szudáni függetlenségi népszavazás. Az olajban gazdag országrész két szakaszban, több mint három évtizeden át tartó polgárháború után érkezett el az önállóság küszöbére.

 • "Mindenki szólhat a másik bűneiről" - Alfred Grosser író, politológus

  A II. világháború után a német-francia megbékélés élharcosa volt, a mai munkáiban főképp Izrael és Franciaország politikáját vizsgálja. A Franciaországban élő politológussal tavaly év végén, a budapesti Goethe Intézetben tartott előadása előtt beszéltünk.

 • étel, hordó - ARÉNA CORNER

  A vendéglátás történészei maszkot és gumikesztyűt húznak, ha a pénztárgépes/blokkos létesítmények, az ún. "italboltok" kerülnek szóba.

 • tévésmaci - Majom, spanyolul: mahom

  Amikor Sztupa és Troché az Abbey Roadon fényképezkedtek, területfoglalási engedély kellett és komoly előkészületek. Több lakókocsival vonult ki a stáb, sminkesek, öltöztetők meg a többi hátramozdító, kamionnal a világosítók.

 • chili&vanília - Calle Ocho

  Amikor Santiago de Cubából megérkezett Miamiba, Felipe Walls nemigen tudhatta, hogy hamarosan annak az étteremnek lesz a tulajdonosa, amelyet az egész Egyesült Államokban a kubai emigráció közösségi központjaként tartanak majd számon.

 • mi a kotta? - Gianni és Márió

  Riadalomra semmi ok, e heti ajánlónk címe ugyanis nem az olasz ajkú celebvendéglősre és az ugyancsak mediterrán hangulatot gerjesztő celebharmonikásra utal, hanem az elkövetkező napok új és rendhagyó operaprodukciójára.

 • rés a présen - Szatyorban a város - Jánossy Lajos író

  rés a présen: Hogyan sikerült a Litera.hu sorozatának első évadja a Szatyor nevű "új helyen"? Jánossy Lajos: A Bartók Béla úti Hadik kávéház egyik traktusáról, a Karinthyék elkeresztelte Szatyorról természetesen a kávéház irodalmi hagyományaira való tekintettel kezdtünk el gondolkozni.

 • kulthírek

  A SZOBRÁSZ MODIGLIANI Amadeo Modigliani 1911-13 között a szobrászatnak szentelte idejét, plasztikái március 27-ig láthatók az olaszországi Trentóban. A kurátorok hatévi kutatómunka után összesen 28 szobrát tudták azonosítani, az ennek jó harmadát bemutató kiállítást rajzok, festmények, keleti szobrok és néhány kortárs munkái teszik teljessé (Picasso, Brancusi).

 • film - TAMARA DREWE

  Stephen Frears filmje tele van tehenekkel; a sok balga jószág a fiktív és festői Ewedown határában legel, s várja a pillanatot, amikor a dramaturgiának épp szüksége lesz rá. Nem messze izgágább élőlények csoportosulnak: kiadott és kiadatlan, hű és hűtlen írók, köztük egy olyan is, aki rendre Thomas Hardyval jön, és ezzel, mintegy felkérésre, ki is beszél a Posy Simmonds Guardianban közölt, Thomas Hardyt remixelő képregényéből készült filmből.

 • dvd - MASSENET: WERTHER

  A könnyáztatta világfájdalom Goethe nyomán született operája két ellentétes részre tagolódik. Az első két felvonásban a címszereplő költő, valamint Charlotte lamentáló epekedése kispolgári környezetbe van ágyazva, a második kettőben pedig megszűnik a külvilág, és hatalmas zenekari crescendók kísérik a szerelmesek kilátástalan vágyakozását és egyesülésüket a megsemmisülésben.

 • könyv - BEREGI TAMÁS: PIXELHÕSÖK

  Beregi a hazai tollforgatók azon kicsiny táborához tartozik, amelynek tagjai a videojátékkritika-írást szakújságírói színvonalon művelték; hosszú időn keresztül, elmélyülten, a játékok iránti tiszta érdeklődéstől vezetve gyakorolta a szakmáját.

 • esemény - 8ker+én - fotótúra

  "Büszke vagyok arra, hogy fiúkkal is merek focizni, szerintem bátor vagyok." "Nekem a szabadság mindig színes." "Mentsetek meg!" Az utóbbi mondat nem 12 éves roma lányok önvallomása, hanem egy fényképre festett szövegbuborékban olvasható egy tűzfalba vágott ablak fölött egy sarki közértben.

 • kiállítás - Lajta Béla-EMLÉKKIÁLLÍTÁS

  Budapest Főváros Levéltára azért tud kellemes meglepetést is szerezni, amikor alkalmanként olyan kiállítással rukkol elő, amely nemcsak egy szűk szakmai körhöz szól (vö. a vízjelek története), hanem minden, a budapesti városképre érzékeny ember számára érdekes lehet.

 • koncert - INSPIRATION FROM ABOVE

  A norvég minifesztiválon nem meglepő módon az improvizáció volt a fő irányvonal. Az első - és a legnagyobb tömeget vonzó - koncertet Sidsel Endresen énekesnő és a szaxofonos Hckon Kornstad duója adta, amely a norvég dzsessz két generációjának egymásra találásáról beszél.

 • film - PIRANHA 3D

  A nagyközönséghez is eljutó kortárs trash-filmek (egykor) jó nevű rendezői számára a kikacsintós irónia volt úgyszólván a gumikesztyű, amellyel a bőrüket óvták, amikor könyékig hatoltak a szeméthegybe. Ragadozóhalas kis mocsokságában a Magasfeszültséggel pár éve feltűnt Alexandre Aja viszont sikerrel igyekszik elhitetni velünk, hogy nem fél a ragadós foltoktól.

 • könyv - FERDINAND VON SCHIRACH BÛNÖS?

  című novellagyűjteményének két fő vállalása van, amelyek a könyv kettős vonzerejét jelentenék. Először is, a sztárügyvéd szerző saját praxisából válogatott esetei magára a véres rögvalóságra nyitnak ablakot, miközben besurranhatunk az igazságszolgáltatás zárt ajtói mögé, egy igazán hozzáértő szakember köpönyege alá rejtőzve.

 • Lemez - Hárman négynegyedben - Brandt Brauer Frick: You Make Me Real

  Az elektronikus zenekészítők régi vágya volt, hogy felhasználják a klaszszikus "szomorúzene" eszköztárát és metodikáját - ám a kísérletezés eredményeként létrejött "öszvérek" nemcsak terméketlenek maradtak, de gyakran váltak gúny tárgyává is.

 • Lemez - Csapong tovább - Isten Háta Mögött: Û

  Radikális változásokat sejtettek az Isten Háta Mögött tagjai az új lemezük felvezetése során. Először a tavaly nyáron megejtett tagcsere után - Bokros Csaba helyére Sándor Dániel került - kezdték el szellőztetni, hogy a megüresedett gitárosi posztra érkezett új zenésznek elsődlegesen billentyűsi feladatokat szánnak (Sándor eredetileg az Esclin Syndóban is szintetizátorosként fungált), másrészt az elsőként közzétett új dal, a Közkút is vegytisztán elektronikus hangszerelésű szerzemény volt.

 • DVD

  Szörnyek keringője

  Aaron Aites-Audrey Ewell: Until The Light Takes Us

 • Film - Mindent bele! - Abbasz Kiarosztami: Hiteles másolat

  Egy régi recept, a "boy meets girl" kisegíthet a bajból. De az alapbetegséget - hogy A cseresznye íze, a Hol a barátom háza? rendezője belátható ideig nem készíthet több iráni filmet - nem gyógyítja. Abbasz Kiarosztami már átköltözött, de még nem lakta be Európát, ahol mások a kulturális kódok, nagyon mást jelent az intimitás és az erotika, feltehetően mást a férfi-nő kapcsolat vagy a személyes történet.

 • Színház - No, mije van neki? - Hámos György-Ruttkay Zsófia: Mici néni két élete

  Retró vígjáték zenével - áll a cím alatt a szabatos műfaji meghatározás, és huncut legyen mármost, aki ezek után mást várna a József Attila Színház új produkciójától, mint amit az nyújtani ígér. Olyasforma derűs időutazást tehát, amihez az angyalföldi teátrum egyszerre kínál autentikus tárgyi környezetet, sok évtizedes hagyományt és tőrőlmetszett szocializmus kori játékmodort.

 • Színház - Kis dolgok nagy súlya - Frances Hodgson Burnett: A kis lord

  A szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című előadásának ifjabb nézői aligha tudják, hogy egy bizonyos Frances Hodgson Burnett nevű angol hölgy vagy százhúsz évvel a Harry Potter megszületése előtt modellezte ezt a későbbi karriertörténetet, a J.

 • Könyv - Kiégett partiarcok, öreg tinédzserek - Bret Easton Ellis: Királyi hálószobák

  Képzeljük el a középkorú, csuklyás Nike pulóvert viselő főhőst, amint a Los Angeles-i Doheny Plazában található, puha bézsekkel és szürkékkel berendezett panorámás lakásában, egy pohár Grey Goose-szal a kezében hallgatja a közeli Abbey bárból felhallatszó Duran Durant és a Sunset Boulevardról felszüremlő zajokat.

 • Könyv - Filozófiai gyászmunka - Jacques Roubaud: Vala mi: fekete

  Kierkegaard romantikus líraelmélete szerint a költő olyan, mint a Phalarisz izzó bikájába zárt áldozat: iszonytató hangon üvölt a fájdalomtól, de a panasz artikulálatlan kiáltásai csodálatosan harmonikus zeneként érik el a hallgatóság fülét.

 • Kiállítás - A létező és a látszat - Pszeudo 40 Pauer 70

  A kiállítás talányos címe kettős jubileumot takar: a tárlat zárónapján épp hetvenedik születésnapját ünneplő Pauer Gyula negyven éve készítette első pszeudomunkáit, illetve a magyarországi szobrászat és konceptuális művészet radikális megújításaként értékelt, a pszeudo gondolati magját kifejtő manifesztumot.

 • "Nem érzem magam franciának" - Juliette Binoche színésznő

  A Három szín: Kék, Az angol beteg, A rejtély, a Csokoládé, a Végzet, a Pont Neuf szerelmesei elragadó mosolyú, 46 éves sztárjával a Kairói Filmfesztiválon találkoztunk. Pesten Abbasz Kiarosztami Hiteles másolat című filmjében láthatjuk.

 • DVD

  Fejlövésben lévő szervezet

  Géla Babluani két filmje: A 13-as és a 13

  Ritkán, de előfordul az ilyesmi, mint ami most a grúz kollégával esett meg, ti. maga-maga készíthette el - szolid sikerű - európai filmjének hollywoodi remake-jét igazi, ám kétségkívül másodlagos fontosságú sztárokkal (mint Ben Gazzara, Jason Statham, 50 Cent vagy éppenséggel a végtelenül ciki Mickey Rourke, s felteszem, a sorozatfüggők legnagyobb örömére Michael Shannon, David Zayas és Chuck Zito).

 • "A főváros ezzel értelmezheti önmagát" - Szabó György, a Trafó ügyvezető igazgatója

  Budapest egyik legjelentősebb kortárs művészeti befogadó központja, a Trafó műsorán a kortárs táncelőadásokon kívül egyre több független színházi előadás is szerepel. Szabó György igazgatót a dunaPart - Kortárs Előadó-művészeti Platform apropóján erről is kérdeztük.

 • Ma még csak álom

  Dream Island kaszinóberuházás a Hajógyári-szigeten

  A kaszinóknak valamiért igen rossz a píárjuk - a magyar polgárok többségében sötét bűnbarlangok képét hívják elő. Nem kivétel a Hajógyári-szigeten tervezett beruházás sem, amelyről azonban urbanisztikai szempontból is érdemes megemlékezni.

 • Fiatalkorúak rács mögött - Körforgás

  Sokan hinnék azt, hogy a fiatalkorúak börtöne inkább nevelőintézet, mint klasszikus büntetés-végrehajtási létesítmény. A fogvatartottaknak, a szakembereknek azonban nincsenek illúzióik az intézmény hatásait illetően.

 • Kiállítás - A romok mögött a képzelet - "Bús düledékeiden..."

  Müllner János fényképész az előző századforduló utáni másfél évtized megörökítője volt. Fényképezett hétköznapi jeleneteket, futballmérkőzés összepréselődő közönségét, bolt előtti türelmes sorban állókat - többségükben inkább kisszékeken, sámlikon sorban ülőket -, zsemleosztást, aztán politikusokat ki az Országházból, be az Országházba, tüntetéseket, mindezt főleg a Tolnai Világlapjának.

 • cyberhírek

  Információforrás Az internet vált a legfőbb információforrássá a 18-29 éves amerikaiak körében -állítjaa Pew Research Center kutatása. 2010-ben a harminc évnél fiatalabbak 65 százaléka elsősorban internetes forrásokból tájékozódott, ami majdnem kétszerese a 2007-es arányoknak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...