• MaNcs 23. évf. 20. sz. (2011. 05. 19.)
  Cserbenhagyott rendvédelem

  "Senki nem áll a helyünkre"

  A Lázár János és Balsai István által benyújtott alkotmánymódosító javaslat értelmében az állam elveheti a rendvédelmi dolgozóktól már megszerzett korkedvezményes szolgálati nyugdíjukat. Ezzel a kormány ismert stílusában üzente meg: senkivel nem tárgyal munkavállalói kiváltságokról. A rendvédelmiek sztrájkkal fenyegetnek, és meginoghat Pintér Sándor belügyminiszter széke is.

  2011 / 20
 • 2014-ről még egyszer

  Tény, hogy a 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvény 44. cikk (3) bekezdése értelmében a Költségvetési Tanácsnak (KT) jogában áll megvétózni Magyarország költségvetését. Tény, hogy az alaptörvény 3.

 • A norma nyomában

  Szigetvári Viktor Nincsen vészkijárat című írásában (Magyar Narancs, 2011. május 5.) hibás demokráciafelfogásban marasztalja el Eörsi Mátyást (lásd: 2014, Magyar Narancs, 2011. április 28.) és mindazokat, akik szerint egy esetleges 2014-es választási győzelmet követően a mostani ellenzéknek, az akkori győzteseknek népszavazással, azaz törvénytelenül kell hatályon kívül helyezniük vagy megváltoztatniuk az Alkotmányt és a többi jogi és intézményi időzített bombát, amelyeket a Fidesz rakott le, illetve a jövőben lerakhat.

 • A kecsesen ringó fecske esete a győzelem napjával - Hová tűnt a II. világháború?

  Magyarországon, amiképpen Oroszországban, nem létezik a II. világháború. Az orosz történelmi tudatban a helyén a Nagy Honvédő Háború áll, amely 1941. június 22-étől, a Szovjetunió német megtámadásától a szovjet győzelem napjáig, 1945.

 • Helyesbítés

  Május 5-én megjelent Gerincproblémák című cikkünkben tévesen állítottuk, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség évi 110 milliárd forint közpénz felett rendelkezik. A valóság ezzel szemben az, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 18 milliárd forintot különített el a közigazgatásban megvalósuló informatikai fejlesztések koordinálására.

 • Esemény után

  Egy idősödő, őszes férfiú, a világpolitika és a világgazdaság második legfontosabbnak mondott figurája pucéran hajkurászik egy fekete szállodai alkalmazottat. Ugyanilyen abszurd látvány lehetett Angela Merkel arckifejezése is, amikor értesült, hogy szabad a délutánja, ugyanis tárgyalópartnere - akivel az uniós hitelcsomagok meg az euró jövőjének bizonyos részleteit kellett volna átbeszélnie - nem fog ráérni; egy teleköpködött padlójú harlemi rendőrőrsön tartják vasban, nemi erőszak kísérlete miatt.

 • Fogat fogért

  "Ne mi kapjuk a legtöbbet" - emlékeznek még Orbán Viktor első kormányzása alatt hírhedtté vált intésére? Bár nem kis disznóság volt, de jobb, ha elfelejtik. Maga az érintett is túllépett rajta, második uralkodására már sutba hajított minden álszemérmet.

 • Olvasói levelek

  Egy nem hívő nézi a boldoggá avatást Magyar Narancs, 2011. április 21. A.

 • Pakisztán: kormány kontra titkosszolgálat - Uszámát ejtették

  Az olyan figurák, mint Uszáma bin Ládin, mindig ugyanazt a hibát követik el: úgy gondolják, nemcsak világpolitikai szerepük rendkívüli, de a személyük is. Aztán nem veszik észre, hogy az események lassan átlépnek rajtuk, ők pedig már csak koloncok azok nyakán, akik korábban is csak eszközként használták őket.

 • Görögország - Ütemzavar

  Amikor az EU, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "trojkája" - ahogy a görög sajtó nevezi - tavaly májusban megnyitott Athén számára egy 110 milliárd eurós hitelkeretet, a görög kormány ennek fejében kőkemény megszorító intézkedéseket vállalt.

 • Az elszámoltató számolása - A polip bögyében

  Önmagában piti ügy: egy politikus vitatható körülmények között egy kis közpénzhez jutott. Ami mégis említésre méltóvá teszi, az az, hogy ezt Papcsák Ferenc - az első elszámoltatási kormánybiztos - tette, és erről utóbb bizonyíthatóan hazudott.

 • Fővárosi közterület-átnevezések - Hirtelen felindulásból

  Ha Budapest történetét az utcanévváltozások tükrében írnák meg, tragikomikus olvasmány lenne. Míg másutt a (közterület-elnevezésekben is megnyilvánuló) hagyomány tisztelete általában felülírja az aktuális politikai érdekeket, a magyar fővárosban éppen az efféle nagyvonalúságnak nem látni nyomát: úgy tűnik, a 138 éve történt városegyesítés óta "húsbavágó" kérdés, hogy miről, főleg kiről nevezzenek el utcát.

 • Új vidékfejlesztési koncepció

  Kert-Magyarország 2.0

  Egy év kormányzás után állt elő az agrártárca átfogó, tíz évre szóló programmal. A családi gazdaságokat preferáló anyagra hazai "nemzeti konzultációs programsorozat" és külföldi népszerűsítés is vár - a kormány a jelek szerint komolyan elhatározta, hogy egy újabb szakterületen járatja le magát és a magyar hazát.

 • Dunaújváros is a csőd szélén - Fenntarthatatlan növekedés

  Két héttel azután, hogy lemondott tisztségéről, április 26-án öngyilkos lett Tóth László, a város volt fideszes gazdasági alpolgármestere. Az öngyilkosság okainak kiderítése a rendőrség dolga. A lemondás körülményei azonban a tragédiától függetlenül is érdekesek, mivel egyre gyakoribb jelenségről van szó.

 • Interjú

  "Nem volt szükségszerű, hogy idáig jussunk"

  Szőke Judit kisebbségi szakértő, a Polgár Alapítvány igazgatója

  Bár még innen vagyunk az éhséglázadásokon, a "cigánykérdés" megoldatlansága kritikus helyzetet teremtett az ország számos térségében. Van-e még esély a romák helyzetének konszolidálására, vagy elkerülhetetlen a válság mélyülése?

 • chili&vanília - Tavaszi pite

  Dübörögni ugyan még nem dübörög a szezonja, de helyenként már felbukkan. Azok a - szerencsére szaporodó számban lévő - éttermeink, amelyeknek étlapját valóban az évszak és a piac határozza meg, hetente rukkolnak elő valamilyen rebarbarás ajánlattal.

 • mi a kotta? - Lelkesülési pillanat

  Ha úgy vesszük, az idei esztendő voltaképp egyetlen nagy Liszt-maraton, ám azért még így is elkülöníthetünk az év során egy napot, amelyre külön is ráillik ez az elnevezés. 2011 e kitüntetett napja a május 22-i vasárnapra esik, amikor is a Millenáris különböző tereit betölti majd Liszt Ferenc és a crossover egyként eleven szelleme.

 • tévésmaci - Kislibát, most tarkázom a nyakát!

  Amikor Sztupa és Troché elhagyván az erdőt, a naplementébe visszafordultak, s megpillantották a vörös fény közepén azt a hatalmas, délceg paripát, ami akár az egyszarvú is lehetett, két lehetőség merült fel a folytatásra.

 • étel, hordó - CURRY CENTER

  Tavaly írtunk a Villányi úti Siesta kisvendéglőről (2010. február 4.) - csupa jót.

 • rés a présen - Az üdülő portása - Bokros Csaba gitáros

  rés a présen: A Dereng együttes a bemutatkozó koncertjére készül, de máris legendás. Mitől is? Bokros Csaba: Ez persze egy vicc.

 • képregény

  Kirkman-Moore: The Walking Dead - Élőhalottak 1. Holtidő

 • kulthírek

  KERESZTAPA: AZ ELÕZMÉNY Mario Puzo klasszikus maffiaregénye, A Keresztapa kiadója bejelentette: az 1999-ben, 78 éves korában elhunyt író örökösei felhatalmazást adtak Ed Falcónak, hogy írja meg a regény előzményét.

 • könyv - Didier Daeninckx: A lemezlovasokat lelövik, ugye?

  b> Le bizony. Eddig nem ismert szakmai ártalmakra hívja fel a figyelmet a roman noir iskola jó nevű alakja, aki nemrég saját maga avatta be a Francia Intézet közönségét a műfaj ismérveibe.

 • film - WINTER'S BONE - A HALLGATÁS TÖRVÉNYE

  Anya csendes őrült, apa metamfetamint főz, mint a környéken mindenki, a gyerekek éhesek és fáznak, a nővérük még nincs 18, de máris családfenntartói teendők nyomasztják. Tán a seriff az egyedül jól táplált jelenlévő, de ő csak átmenetileg tartózkodik a portán, azért jött, hogy közölje a rossz hírt: a befőzésben jártas családfőnek nyoma veszett, s ha nem mutatkozik a közelgő tárgyaláson, oda a ház és oda az erdő is.

 • lemez - Danger Mouse & Daniele Luppi: Rome

  Brian Burton, alias Danger Mouse a pop elmúlt évtizedének egyik kulcsfigurája: legyen szó saját zenekaráról (Gnarls Barkley), projektekről (Broken Bells, Dark Night Of The Soul), producerkedésről (Gorillaz, Beck) vagy gerillalemezről (The Grey Album), mindegyik fronton izgalmasat alkotott.

 • folyóirat - Prizma: A gyerekfilm félelmetes világa

  Már a borító is rosszat sejtet: egy nem épp bizalomgerjesztő bagoly mereszti rám sárgásan gonosz szemét, pupillái helyén két (még) mosolygó kisgyerek arca látszódik. Odabent sem derűsebb a helyzet: Kapitány Eszter játékosságukban is rémisztő illusztrációi tökéletes kiegészítői, vagy inkább fokozói a pár havonta megjelenő magazin legfrissebb számának.

 • film - A KARIB-TENGER KALÓZAI: ISMERETLEN VIZEKEN

  Hajszálpontos vígjátéki időzítés, delejes színészi jelenlét, vérbő komédiázó kedv. Nincs vita, Johnny Depp élete egyik legjobb alakítását nyújtja Jack Sparrow kapitányként.

 • könyv - Ray Bradbury: Gyógyír búskomorságra

  Bradbury novellásköteteinek lenyűgöző vonása, hogy szerzőjük ezerféleképpen láttatja találkozásainkat a végtelen határaival. Hol szellemesen, hol egész költőien, hol szikár, leíró távolságtartással adja tudtunkra létezésünk korlátait, legyen szó egy pillanatra fel-, majd örökre eltűnő műalkotásról, egy távoli bolygó veszedelmeiről vagy különféle apokalipszisek utáni időkről.

 • Lemez - A fantasztikus Róka urak - Fleet Foxes: Helplessness Blues

  "Utálom a hippiket, mert a hippik cikik" - hangoztatja gyakran Eric Cartman a South Parkban. Arról nincs információ, hogy a Fleet Foxesról mi a véleménye, bár Robin Pecknold frontember mindig is tiltakozott az ellen, hogy őket hippiknek nevezzék.

 • Lemez - Meleg tapintás - The Feelies: Here Before

  Hogy túl késő-e újrakezdeni, vagy éppen túl korai - ezt latolgatja Glenn Mercer énekes-gitáros a The Feelies visszatérő albumának legelső számában, ami a húszévnyi tetszhalálból ébredő zenekar esetében kétszeresen is érvényes felvetés.

 • Lemez - Húsleves gazdagon - Beastie Boys: Hot Sauce Committee Part Two

  El sem hiszi az ember - még ha leírva látja is: a Beastie Boys, úgy is, mint sajátos intézmény, harminckét kemény éve létezik. Már annak is majd' három évtizede, hogy első lemezük, az átlagosan másfél perces punkszámokat rejtő Polly Wog Stew E.

 • Dokumentumfilm - Az élet tánca - Florent de La Tullaye-Renaud Barret: Benda Bilili!

  Vajon miért van az, hogy az ember néha ott találja meg a legteljesebb életörömöt, ahol a legtöbb ok volna bánkódni a jelen miatt és szorongani a jövőtől? És miért kell néha a nyilvánvaló fogyatékosságban ráismerni az élet teljességére?

 • Koncert - Dupla krémes - Renée Fleming az operaházban

  A tigris, La Regina, La Stupenda - nem is olyan régen, a huszadik század derekán még ilyesforma elragadtatott nevek alatt emlegették a korszak uralkodó operadíváit. Azóta persze nagyot fordult a világ, bizony még a hagyományosan (bár jórészt tévesen) konzervatív tájékként elkönyvelt operai univerzumban is: a repertoár átalakult és egyszersmind kiszélesedett, a fizikai attraktivitás és a színészi adottságok szerepe fölértékelődött, a drámai szopránok, a született Verdi- és Puccini-heroinák kiváltságos helyzete pedig megszűnt.

 • Könyv - "Sodródni kell..." - Egressy Zoltán: Szaggatott vonal

  Egressy Zoltán könyvének már a címe is ismerős lehet a szerző ezt megelőző kötetét ismerők számára. A Most érsz mellé című gyűjteményben volt ugyanis egy Záróvonal című novella - melynek hőse, Vertesz Aba, aki egyébként a Permet című kisprózában is feltűnt, fontos szereplője a Szaggatott vonalnak.

 • ROSMER JÁNOS: HÁTSÓ ÜLÉS

  A metróban láttam meg, bőrgatyában olyan volt, mint Ryan Idol vagy Ken Ryker, vagy egy kitömött ágyékú popsztár. Nem tudtam nem továbbgondolni a testét egyre beljebb, beljebb, a bőr alá egészen." Az Anti-Pygmalion első sorai már felvillantják azt a tekintetet, amellyel a kötet beszélője a világot nézi - és mindenhol becserkészendő férfitesteket lát.

 • Könyv

  Lovakkal álmodott

  Cormac McCarthy: Vad lovak

 • "Java része merő fikció" - Gaspar Noé filmrendező

  Azonos gyakorisággal szólítják zseninek és a vászon megrontójának. Az Egy mindenki ellen című filmjével még csak szűk körben, a Visszafordíthatatlannal már nagyobb nyilvánosság előtt borzolta az idegeket. Hasonló érdemeket mondhat magáénak új filmje, az Enter the Void is, mely egy új forgalmazási rendszer jóvoltából kerül a hazai mozikba.

 • "Szeretem összezavarni a nézőt" - Michaёl Borremans képzőművész

  A kortárs flamand művészet meghatározó alakja realizmus és szürrealizmus között ingadozó, talányos és nyugtalanító festményeiről ismert. A Gentben élő művész legutóbbi tíz évben készült több mint száz munkáját bemutató Szakállat enni című kiállítása június 16-ig látható a Műcsarnokban.

 • "Akár húszféle módon is" - Sofi Oksanen író

  A nemzetközi sikert arató Tisztogatás után a 34 éves finn-észt írónő első könyve, a Sztálin tehenei is megjelent a Scolar Kiadónál. Ennek a regénynek is szenvedő, kiszolgáltatott nők a hősei, akiknek a sorsa összefonódik a szovjet uralom alatt álló, majd felszabaduló Észtország történelmével.

 • A tudás vágya

  Gustave Flaubert-Forgách András: Dilettánsok

  Csupa finom és érzékeny játék (ráadásul komikus, bohózati intonációban) a Katonában a Flaubert-regényből (Bouvard és Pécuchet) készült Dilettánsok; van mit nézni: elsősorban is a perfekt színészi alakítások tömött sorát, másodsorban pedig azt, ahogy Forgách András adaptációja szépen visszaperli a dilettáns szó eredeti - és ma már keveset használt - jelentését, és gyöngédséggel meg szeretettel tölti föl.

 • A Kodály Központ és a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécsen

  Két ígéret

 • Tornádószezon Amerikában és Magyarországon - Szél visz el

  Sok szempontból rekord tornádószezont tapasztaltak az Egyesült Államok érintett területeinek kevésbé szerencsés lakói. Talán ettől függetlenül, de az elemek már nálunk sem bírnak magukkal.

 • cyberhírek

  Orvtámadás Az USA Today kinyomozta, hogy a Facebook titokban egy PR-céget bérelt fel, hogy a Google-t gyalázó bejegyzéseket és cikkeket juttasson be a népszerű amerikai blogokra, hírportálokra és a nyomtatott sajtóba.

 • Éjszakai evés - "Fojtásnak gesztenyepüré"

  Kontroll nélkül felfalt, több ezer kalória éjjel, bűntudat és kialvatlanság nappal - ilyen, ha valaki a nemsokára hivatalosan is betegséggé nyilvánított éjjeli evés szindrómában szenved. A hűtőnél portyázó, rendszerint elhízott emberek kisebb része nem is emlékszik a zabálásra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...