• MaNcs 23. évf. 23. sz. (2011. 06. 09.)

  "Nem volt a színpadon fiatalkorom"

  Fullajtár Andrea színész

  Aktuális színdaraboktól kezdve a társadalmi szerepvállaláson át egészen a színészneurózisig megannyi dologról beszélgettünk a Katona József Színház Jászai Mari-díjas művészével, akinek épp előadása volt, így néha felszaladt a színpadra játszani.

  2011 / 23
 • Csillag István

  Széll-tolók zsákmánylesen

  Az Orbán-kormány költségvetési politikájáról

  A történelem csele, hogy a legnagyobb társadalmi támogatást élvező kormány, a legnépszerűbb miniszterelnök közel egyévi kormányzás után a társadalom felkészítése nélkül, rögtönözve, felkészületlenül fog hozzá azoknak a megkövesedett társadalmi normáknak a megváltoztatásához, amelyeknek az örökkévalóságig való megvédését maga ígérte.

 • Caligula flörtjei - A Strauss-Kahn-affér és következményei

  Ahogy telnek a hetek a Valutaalap elnökének megvádolása óta, ahogy csökken a döbbenet és a konspirációs teóriák száma, úgy gondolkodnak el mind többen Franciaországban a történet társadalmi hatásairól. A következmények ugyanis nem csupán az IMF vezetésének utódlását és a francia Szocialista Párt (PS) elnökválasztási esélyeit befolyásolják.

 • Berlinger Edina

  A 3000 milliárd nyomában

  A PPP-beruházások csapdáiról

  A kormány - saját bevallása szerint - "az elszámoltatás részeként" immár hónapok óta vizsgálja azokat a beruházásokat, amelyek az elmúlt években az ún. Public Private Partnership, azaz PPP-konstrukcióban valósultak meg.

 • Helyreigazítás

  2011. május 19-én megjelent lapszámunkban a Fogat fogért című írásunkban tévesen állítottuk, hogy a miniszterelnök a költségvetési tartalékból egymilliárd forinttal támogatott egy magáncéget, saját fogorvosának érdekeltségét.

 • Zsíradó

  Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a minap jelentette be: most már tényleg bevezetjük a hamburgeradónak nevezett népegészségügyi termékdíjat. Egyelőre még csak sejtetik, pontosan milyen ételekre és hatóanyagokra vetnék ki: zsír, cukor, só reszkethetnek, a sarokban a koffein izgul.

 • Rosszul a jót sem

  Hétfőn az Országgyűlés kétharmados többsége elfogadta a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetését lehetővé tévő alkotmánymódosítást. E szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

 • Kapirgáló

  Földanyánk ezer sebe: a bioszentimentalizmustól az ökofeudalizmusig

  Kár a Földanyánkért hullatott bio(öko)szentimentalista könnyekért, állapítottuk meg a múltkor, ugyanis - ellentétben általános iskolai osztálytársam, a jeles környezetvédő Lányi András legújabb könyve címének a sugallatával - az ember nem fáj a Földnek.

 • Öt és feles

  Tüdőcsúcs 2.

  10. nap Betegtárs megszólít: Nem voltál te a Ferencvárosban? Hát, voltam párszor. A pályaudvaron. A büfében. Sört ittál. Meg unicumot. Azt is. Én vagyok a büfés. Nem vagy te vasutas? Nem. Valamit írtál. Szoktam. Örülök, hogy találkoztunk.

 • Olvasói levelek

  Dupla krémes Magyar Narancs, 2011. május 19. Kedves Narancs! Lapotokban értékes kritika jelent meg Renée Fleming koncertjéről Dupla krémes címmel.

 • Orosz reakciók a Mol-ügyletre - Átnéznek rajtunk

  A Mol-papírok visszavásárlásának hátteréről és indítékairól új információt az orosz sajtó sem bányászott ki, sőt, néhány nap alatt túl is lépett az ügyön. De ne gondoljuk, hogy Moszkvában nem jegyezték meg a magyar kormány mezének a számát - és nem akarják majd felrúgni, ha megint arra szaladgál.

 • Kövér fizetést csökkent - Munka és fegyelem

  Kövér László házelnök bekeményített: egy kivétellel nem fogadta el azon képviselők hiányzásának igazolását, akik nem vettek részt az új Alkotmányról szóló áprilisi szavazásokon. Nekik arányosan csökken az alapdíjuk, sőt úgynevezett választókerületi pótlékuk is.

 • "A főpróba megvolt" - Horváth Aladár roma polgárjogi vezető

  Gyöngyöspatán a civilek mentették meg Orbán Viktort és kormányát attól, hogy a Jobbik elsöpörje - állítja Horváth Aladár, aki interjúnk megjelenésekor már az Egyesült Államokban tanulmányozza a hazainál sikeresebb polgárjogi mozgalmakat.

 • Energetikai célú agrárgazdálkodás - Malomba vagy benzintankba

  A közeljövő egyik legélesebb vitatémájának ígérkezik az élelmezés kontra biomassza-termelés: a kutatói prognózisok növekvő globális élelmiszerigénnyel számolnak, így az egyik markáns álláspont szerint a világ behatárolt agrárpotenciálját nem szabad csökkenteni a "kényelmi" energiatermelésért.

 • Pártkongresszus pártszavazás hátán - MSZP feat. Feri & Attila

  A Gyurcsány Ferenc vezette platform országos pártszavazást kezdeményezett az MSZP alapszabályát érintő kérdésekről, amire válaszként Mesterházy Attila rendkívüli kongresszust hívott össze. A látszat szerint a pártelnök és a volt kormányfő döntő ütközetre készül - valójában egyikük sem győzhet.

 • "Jeleztük, hogy elfáradtunk" - Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke

  Demonstrációk, zöldkeresztes mozgalom, felmondással és csökkentett ügyeleti óraszámmal való fenyegetés - az utóbbi két évben egyre gyakrabban teszik egyértelművé a fiatal orvosok, hogy elegük van az anyagi és szakmai kilátástalanságot ígérő, velejéig züllött egészségügyi rendszerből.

 • chili&vanília - Csokoládé, nyárra

  Brüsszel kétségkívül a csokoládéimádók paradicsoma. Fogyasztásának rendkívül komoly hagyománya és kultúrája van, ezt tükrözi az üzletek és műhelyek magas száma is.

 • tévésmaci - A kakasok kakaskodnak

  Amikor Sztupa és Troché végre - nagy nehézségek árán - befogták az egyszarvút, hát, azt egyszer el kell mesélni, mert mindenki nagyon megkönnyebbült. Mindenesetre utána röviddel igen furcsa menet alakult ki a köves úton, ilyet nem látott még sem a falu népe, sem az erdő vadjai.

 • mi a kotta? - A torok Attilája

  "Szép a zene, ahol világos és vannak benne gondolatok. A cselekmény lassan halad, a szöveg is.

 • rés a présen - Könnyű komolyzene" - Matisz Flóra énekes-dalszerző

  rés a présen: Hogy kezdtél zenélni, mi volt a Senkicsodák előtt? Matisz Flóra: Ének tagozatos iskolába jártam hatéves koromtól, volt opera tagozat, így az operaház gyermekszínésze voltam, aztán pár évig énekeltem a Magnificat énekkarban, 15 évesen meg fél évig a Maradandó Változások nevű kamaszpróbálkozásban vettem részt, és ez volt az első olyan formáció, amivel felléptem mint egyedüli énekesnő.

 • kertész lesek - MONTMARTRE CAFÉ

  Turistásat játszunk, céltalanul bolyongunk a belvárosban: Petőfi Sándor utcán be, Váci utcán ki, csodák csodájára nemcsak a Március 15. tér szolgált újdonsággal.

 • könyv - Carson McCullers: Egy arany szem tükrében

  A William Faulkner, Eudora Welty vagy Truman Capote révén jól ismert Dél fülledt és mocsaras vidékeinek egyik szegletében áll egy katonai támaszpont. "Békeidőben unalmas hely" - mondja róla a könyv első mondata, a lassan kibontakozó események mégiscsak gyilkossághoz vezetnek.

 • kulthírek

  GAGA MILLIÓI Egy hét alatt 1,11 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban Lady Gaga Born This Way című albuma, amely így megjelenése után azonnal a Billboard listájának élére került. 1991 óta ez mindössze a 17.

 • koncert - KREATOR

  El vagyunk kényeztetve: a thrash metal legnagyobbjai közül csak ebben az évben fellépett már Budapesten az amerikaiak közül a Slayer, a Megadeth, a Death Angel és az Overkill, a németek közül pedig a Destruction és a Sodom - a csillebérci Metalfesten most csatlakozott az amúgy is impozáns listához a germán triász legjobbja, a Kreator is.

 • film - AZ IGAZSÁG ÁRA

  Mick Hallerről nemhiába neveztek el utcát a Ferencvárosban: fiatal kora ellenére sikeres, hovatovább hírhedt ügyvéd (apja is az volt, lehet, hogy róla nevezték el az utcát), aki napjai nagy részét Lincolnja hátsó ülésén ücsörögve tölti (innen az eredeti cím, nem mintha a magyar változat ne lenne legalább ennyire beszédes).

 • lemez - Urge Overkill: Rock & Roll Submarine

  A húsz évvel ezelőtti rockzenei rendszerváltás egyik nagy vesztese, a chicagói Urge Overkill tizenhat év, megannyi "veletek soha többet" fogadalom és több elvonókúra után új lemezzel jelentkezik. Volt jó néhány látványos bukás, amikor a Nevermind sikerét követő rockpiaci átrendeződés során a 80-as évek undergroundjának felvásárlásával akart tőkét felhalmozni a zeneipar.

 • kertmozi -Potiche

  Nem akárki szökken az erdőszélen méltóságteljesen, mosolygósan, hanem maga a filmtörténet. Sportruházata makulátlan, szőkesége vakító, derűje kifogástalan, a neve pedig Catherine Deneuve.

 • lemez - SIRIUSMO: Mosaik

  Moritz Friedrich, alias Siriusmo egyáltalán nem új versenyző a pályán - első maxiját 11 évvel ezelőtt adta ki a berlini srác. A mindvégig az elektro/elektropop vonalon alkotó, ám sokáig felfedezetlen Siriusmót pár éve valósággal telibe kapta a közben azért jelentősen csillapult nu-rave/elektro/trash hullám, olyannyira, hogy hirtelen az egyik legkeresettebb remixőrként vált híressé: a Scissor Sisters, a Gossip vagy a Simian Mobile Disco is hozzá járt átszabatni, nem is szólva a Modeselektor-duóról vagy a Boys Noize-ról.

 • film - KOSZORÚSLÁNYOK

  Emberi számítás szerint kell lennie olyan filmnek, melyben egy szájba élvezésről szóló diskurzus, egy hájas háton elmérgesedett tetoválás, illetve egy kiadós ételmérgezést követő mosdóba szarás kívánatos kellékei a vígjátéki építkezésnek.

 • opera - A hattyúlovag

  Történeti fölvezetés, Grimm-monda, kiadós Liszt-vonal, tesztkérdések, szókereső rejtvény - van az úgy néha, hogy a műsorfüzet jobban sikerül, mint maga az előadás. A Lohengrin gyerekeknek alcímű produkció bizony így járt, noha a kezdeményezés mindvégig teljes szimpátiánkat bírta, s potenciális hasznáról váltig meg vagyunk győződve.

 • Lemez - Leszálló ágban - Amorphis: The Beginning Of Times; Primordial: Redemption At The Puritan's Hand

  Származásuk ellenére sok közös van a finn Amorphisban és az ír Primordialban: mindkét zenekar saját népének folklórjából merít mind zeneileg, mind szövegileg, ugyanakkor mindkettő élesen elválasztható a pár éve begyűrűzött kardozós-baszós-mulatós, a szakirodalom által folk-metálnak aposztrofált műfajtól, hiszen annyival komolyabban, giccsmentesebben nyúlnak az egyébként a vállalhatóság keretein belül igen nehezen megtartható népiesség és nemzeti öntudat témájához, ahogy erre a kortárs zenekarok közül talán csak a lett Skyforger képes.

 • Lemez - Szép versek - 2011 - Harcsa Veronika: Lámpafény

  Harcsa Veronika rekordsebességgel hasított ki magának egy elég széles énekesi pályát a dzsessztől a popzenén át a jobb híján alternatívnak vagy avantgárdnak nevezhető irányzatig terjedő stílusmezőben. Egészen más, izgalmas és különleges az, amit a Bin Jipben énekel, és az a mainstream, kicsit fúziós, fölöttébb kellemes, közönségbarát, mondhatni "neokonzervatív" dzsessz, amit régebbi formációja programjában hallhatunk tőle.

 • Lemez

  Mérföldkő

  Fucked Up: David's Town; David Comes To Life

 • Film - A 00-s verzió - Matthew Vaughn: X-Men: Az elsők

  Köztünk élnek. Beolvadnak, elvegyülnek.

 • DVD - A szemük sem áll jól - ...és hamarosan a sötétség - kétszer

  A remake-ek létjogosultsága vitathatatlan, még akkor is, ha első blikkre tisztán kereskedelmi szempontok látszanak igazolni e jogot. Gondoljunk egy pillanatra Gus Van Sant és Alfred Hitchcock Psychójára, s lássuk be gyorsan, a nagy kudarcok példái is sokkal jobban kézre esnek, mint bármi más a tárgyban (mondhattam volna mást is, mondjuk, kapitálisabb buktát keveset) - tehát minden a bolti ügymenetet igazolja.

 • Könyv - Leszáll, megtelepszik - Gergely Ágnes: Jonathan Swift éjszakái

  A négy ciklusra osztott kötetet - amelynek ciklusaiban, ahogy a fülszöveg mondja, "négy férfi arcképe rajzolódik ki" - valóban az éjszaka motívuma uralja. Leszáll és megtelepszik, beborít lassan mindent, elmossa a nappal, a múlt kontúrjait, elvág saját történetünktől, mielőtt végképp magába nyelne: "Vésheted kőbe, elhull / ház, kút, bűn, út, erény.

 • Kiállítás - Úszó szigetek - Art on Lake / Művészet a tavon

  A Városligeti-tó vizét ellepő látványosság - bár a 2000-ben ugyanitt megvalósult Művészettel az új évezredbe című szoborkiállítás koncepcióját követi, s a kurátorok személye sem változott - a Szépművészeti Múzeum köztéri szoborkiállításaként definiálja önmagát.

 • Színház - Túlélők - Torsten Buchsteiner: Nordost

  A Kamrában bemutatott Nordost című dráma előadásán egy térben ül játszó és néző: Füzér Anni díszlete folytatja a nézőtér ezúttal pirosba öltöztetett széksorait, s a három megfordított piros széken, vagyis velünk szemben ül a három szereplő.

 • Könyvhét Erdélyben - Újrajátszás helyett

  Kolozsvár történelmi városközpontjára rá se lehetett ismerni. A belváros, sok-sok román-magyar konfliktus helyszíne - az a tér, ahol a legutóbbi időszakig is egymást követték a nacionalista összeszólalkozások - nyugat-európai maszkot öltött.

 • Az alternatív színházak bedöntése

  Légy stratéga!

  Az úgynevezett VI-os kategóriát, vagyis a független színházakat sújtó tavalyi zárolás csendben elvonássá vált a múlt év végén. Közben a támogatás törvényes minimumát is csökkentették - igaz, az érintettek végül még kevesebbet kaptak.

 • Magyar Szentföld-templom - Isten háta mögött

  Télen, amikor lombjukat vesztik a fák, biztosan jobban látszik a monumentális épülettorzó a főút és a völgyben futó villamosvonal között. Tavasz végén viszont akár el is véthetjük a bevezető utat az utcafronttól jó pár méterrel beljebb tornyosuló, első pillantásra értelmezhetetlen monstrum vaskapujához.

 • Utcazenészek Budapesten

  A gyakorlat dönti el

  Májustól engedélyköteles a köztéri zenélés a fővárosban. Ennek apropójából vetettünk egy pillantást a régi idők muzsikusaira, megkérdeztük mai utódaikat, és utánajártunk, pontosan mire való az új szabályozás, és mire nem.

 • Gyermekhospice Magyarországon - Minden perc számít

  Idén két gyermekhospice-ház nyílt Magyarországon. Az egészségügyi szakma óvatos közeledéssel, az otthon ápolási szolgáltatás bevezetésével reagál az eseményekre - az érintettek a bizalom kialakulását szomjazzák.

 • Egy újabb emberős - Forrásmunka

  Egyre nagyobb vita dúl egy tavaly bejelentett ősembertani lelet körül. Lehet, hogy éppen ő volt közös ősünk. Vagy mégsem.

 • cyberhírek

  Webby Watson, az IBM szuperkomputere kapta az év embere Webby-díjat, a netes Oscarként emlegetett amerikai elismerést. A számítógép a Jeopardy nevű amerikai vetélkedő egyik játékosaként vált híressé. Büntetés Öt évet kaphatnak egy francia fájlcserélő portál üzemeltetői: a mozifilmek, zenék és szoftverek terjesztését segítő Liberty Land portál 2009 óta működött, és nyolcszázezer tagja volt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...