• Tamás Gábor

  A kiskert meg a lófrálás

  A családi gazdaságokról - válasz Szabó Rebekának

  "A mezőgazdaság maga a táj: falusi turistaként sem nehéz eldönteni, hogy óriás kukoricatáblák és éjjel-nappal megvilágított csirkegyárak hangárjai között vagy változatos, szántóföldek, gyümölcsösök, legelők által tarkított tájban lófrálunk szívesebben.

 • Dzsudzsi világot lát - Egy munkaszerződésről

  Kevés honfitársunk munkahelyváltását kíséri olyan közérdeklődés, mint Dzsudzsák Balázsét. A 24 éves nyírlugosi születésű labdarúgó munkáltatója az elmúlt napokig a PSV Eindhoven futballklub volt. Ám Dzsudzsák most úgy határozott, hogy az orosz bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskalához teszi át munkahelyét.

 • Csabai Tamás

  Júdáspénz újratöltve, avagy miért gyűlölik az egyházak a köztársaságot?

  A készülő sarkalatos egyházügyi törvényről

  Szászfalvi László egyházügyi államtitkár hiába állítja, hogy az egyházi státussal való visszaélés, a "bizniszegyházak" virágzása szükségessé teszi a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény revízióját.

 • Az ember ki se látszik a munkából

  "Nézze, én emlékszem, hogy átvettem a kormányt 98-ban egy 58 százalékos államadóssági mutatóval. Mikor a lantot letettem 2002-ben, elvesztettem a választást, akkor volt 52-53 százalék. Én nem mondom, hogy szeretett akkor a nyugati média, de azt mondták, hogy ez egy teljesítmény.

 • Minden kétely nélkül

  Mindenfelé furcsa dolgok zajlanak. Spanyolországban például mindjárt megverik a kormányzó szocpártot, ami csak összehozott valamiféle kiadáscsökkentést, hátha mégsem dől össze az ország: ez ellen ketten hőbörögnek, a PS legnagyobb politikai riválisa, a csutkáig jobboldali, ultramontán, hardcore kapitalista Néppárt, valamint a spanyol köztereken tábort ütő, távolról kissé trockistának tűnő ifjúság.

 • Rendezett sorokban, kipihenten

  "Visszavezetni valakit a munka világába" - nem hiába vártunk, nem hiába viseltük el hoszszú időn keresztül, hogy ezek a szavak semmit sem jelentenek, most mindjárt minden más lesz: napjaink tán legfényesebbre koptatott politikai toposza hamarosan megtelik tartalommal; természetesen a Széll Kálmán Terv idevágó útmutatásai szerint.

 • Nem tudják, de teszik

  Kálmán C. Györgynek,egyre jobb egészséget kívánva Emma néni öröksége Üdvözlet az olvasónak! Az élet nem általában szép, sőt általában nem szép, csak most és nekem az. Eddig ugyanis egyetemisták hallgatták és olvasták a fejtegetéseimet, most viszont lehetőséget kaptam, hogy szélesebb közönséget szórakoztassak el azzal, ami az eszembe jut.

 • Komiszkenyér

  Keserveink III. (Szeget szeggel)

  A szabad mozgáshoz szokott állatok láthatóan nem örülnek, ha szűk ketrecbe zárják őket. Felváltva mutatják a levertség, az egykedvűség és a nyugtalanság jeleit. Ez aligha meglepő, hiszen olyasmire kényszerítik őket, ami a természetük ellen való, amire maguktól, állati kedvükben, vagyis ösztönösen sohasem vállalkoznának.

 • tévésmaci - Oroszlánszag

  Amikor Sztupa és Troché nyomait kerestük, nem volt könnyű dolgunk. Végre találtunk a falu szélén - ahol a Bika sor összefutott az Új sorral - egy nagy kertvendéglőt, az volt kiírva rá, hogy "Az egyszarvúhoz".

 • chili&vanília - Carasau & malloreddus

  Habár Szardínia 1800 km-es tengerparttal rendelkezik, a halfogyasztásnak messze nincs akkora hagyománya a szigeten, mint gondolnánk. Az ősi szárd kulturális gyökerek sokkal inkább a sziget belsejében keresendőek.

 • kertész lesek - CAFÉ INTENZO

  Eddig azt gondoltuk, hogy az ember nem szórakozni jár a Károli Gáspár Református Egyetem rektori hivatalába (Bp. IX., Kálvin tér 9.), bár az kétségtelen, hogy a vendéglátó- (szórakozó-?) helyek szinte blokád alá veszik a patinás létesítményt.

 • rés a présen - Szeretem feszegetni - Áron "Apey" András énekes

  rés a présen: Mi a fontossági sorrend a bandáid között? Áron András: Első a saját zeném, aztán az Apey and the Pea és a Neck Sprain - bár az most nem aktív, de nem oszlott fel a zenekar. Ezek mellett van még a Trillion is, ami Szabó Laciékkal (Grand Mexican Warlock) közös trió.

 • mi a kotta? - Dalolva ment

  A fenti cím persze csupán a betűhív idézet kedvéért szerepel múlt időben, hiszen valójában A walesi bárdok majd csak ezután, méghozzá éppenséggel az elkövetkező kedden fog dalolva menni. Merthogy Arany János balladájából kantátát szerzett a világhírű walesi komponista, az eredetileg a dzsessz és a dzsessz-rock művelésével érdemeket szerzett Karl Jenkins, s e kettős érdekű alkotás világpremierje június 21-én lesz a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén, hatalmas magyar-walesi vegyes kar részvételével, nem kisebb potentát, mint Károly trónörökös fővédnöksége alatt (Nemzeti Hangversenyterem, fél nyolc).

 • "Többet leszek az ügetőn" - Kaszás Gergő színész

 • "Tudatosan eklektikus" - Mészáros Zoltán fesztiváligazgató

  rés a présen: Nyolcadik alkalommal rendezitek meg a Veszprémfesztet. Sok vagy kevés tapasztalat ez egy fesztivál esetében? Mészáros Zoltán: A több évtizedes múlttal megáldott fesztiválokhoz képest nyilván kevés.

 • "Bátor, és nem gügyög" - Kocsis Rozi bábszínész, színházigazgató

  rés a présen: A Vaskakas Bábszínháznak erős társulata lett az elmúlt pár évben. Kocsis Rozi: Az, hogy szakmailag jó karban vannak a Vaskakas művészei, nagyban köszönhető annak, hogy rendszeres képzésben veszünk részt: havi rendszerességgel vannak színészmesterség-, beszéd-, zene- és énekóráink.

 • "Nem hétvégi motorosok" - Papp Szabolcs frontember

  rés a présen: Milyen elgondolással alakult anno a Supernem? PSZ:Nekünk a zene az egész életünk, nem hétvégi motorosok vagyunk. Igazából az életünkből fakadó lendület és látásmód határozta meg, hogy kemény és szókimondó zenét játsszunk.

 • Fesztiválprogramok

  "epres palacsinták tutaján / a rendes évi szabadság tovaszáll" (Parti Nagy Lajos: Nyár kiadó) június 17. péntek 16.00 Parsifal Wagner utolsó operájának MűPa-adaptációja 2006-ban készült, és most a június 19-ig tartó hatodik Budapesti Wagner-napok keretében is bemutatják.

 • kulthírek

  Z GENERÁCIÓ Variofon, teremin, terpsziton, ritmikon, emiriton, ekvodin, grafikus hang - ilyen újdonságokat konstruáltak a hangok orosz és szovjet mérnökei 1910-40 között. A találmányaikat bemutató kiállítás Z Generáció címmel nyílt meg a Centrális Galériában, ahol 24-én, a Múzeumok Éjszakáján Najmányi László ad multimediális tereminkoncertet.

 • dvd - A ZÁTONY

  Spielberg klasszikusa óta csúnyán rájár a rúd a cápákra: állíthatnak az állatvédők, halbiológusok és természetfilmesek akármit, a fürdőruhások többsége tántoríthatatlanul Amon Göth reinkarnációját látja mindegyik háromszög alakú hátúszó alatt.

 • könyv - Timothée de Fombelle: Vango - ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTt

  Párizs, 1934 április: a Notre Dame harangozója lágytojás főzéséhez készül. Ugyanekkor lent a téren: negyvenen várják, hogy pappá szenteljék őket.

 • film - SZERELEM KÖLCSÖNBE

  Valamilyen félreértés folytán elterjedt, hogy az emberiség gazdagabbik fele - tengeren innen és túl - nyárra még a szokottnál is jobban elhülyül, egyébre gondolni sem tud, csak hogy mit kezdjen tömérdek szabadidejével, hová menjen nyaralni, s milyen mulatsággal próbálja elütni az időt, nehogy valamiképp eszébe jusson egyetlen gondolat is.

 • lemez - Andreas Scholl: O Solitude

  Halálakor minden kortársa úgy emlegette Henry Purcellt, mint a legnagyobb angol zeneszerzőt. Purcell 1695-ben majdnem pontosan a zene védőszentjének, Szent Cecíliának a napján halt meg.

 • könyv - Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

  Ha egy véletlen folytán időviharba kerülnénk, és valahol Toscanában térnénk magunkhoz úgy 1490 táján, jó, ha nálunk van a kötet, mely akár a Galaxis útikalauz szlogenjét is büszkén viselhetné borítóján: "Ne ess pánikba!

 • dvd - DONIZETTI DON PASQUALE

  című vígoperája a leleplezés jegyében fogant, nem árt neki a Metropolitan élő(ből rögzített) moziközvetítéseinek új módija: a kukkolás. A kertben elbújt Ernesto szerenádjának első strófáját nemcsak halljuk Matthew Polenzanitól, látjuk is a beosztott kórustagok karéjában a díszlet mögött tanyázó tenoristát, amint vigyázó tekintetét a pódiumon vezénylő karvezetőre függeszti, aki viszont a "nagy karmestert", James Levine-t figyeli a monitoron.

 • képregény - GAIMAN-MCKEAN: FARKASOK A FALBAN

  Ha egy kislány azzal talál meg minket, hogy a házfalból szűrődő "mocorgó, osonó, ricsegő-recsegő hangokat" kitörni készülő farkasoknak tulajdonítja, még nem szükséges legott a vadászpuska olajozásába fogni. Lucy azonban nem hétköznapi kislány.

 • film - GIANNI ÉS A NÕK

  Ez a Gianni nem ugyanaz a Gianni, ám a hasonlóságok számottevők. Ahogy a Vénasszonyok nyarában, úgy a Gianni és a nőkben is ugyanaz a táskás szempár, az író-rendező-főszereplő Gianni Di Gregorio táskás szeme néz közelre és távolba; vígjátéki közelre és drámai távolba, de leginkább a kettő közé, a derűsen szomorkás középtájra.

 • Lemez - Szembe, babám! - Gang Gang Dance: Eye Contact

  A kellően hatásvadász névvel tüntető Gang Gang Dance formáció már több mint egy évtizede faragja és formálja a zenerajongók fülét, no meg elméjét - fejlődésük folyamatos, afféle burjánzó organizmusként hódítják meg a világot.

 • Lemez - Nincs visszalépés - Új magyar rocklemezek

  2011 tavaszának-nyarának hazai lemeztermése a Subscribe rég várt hármas albumának megjelenésén túl is tartogatott komoly meglepetéseket. Egész pontosan négy darabot.

 • Színház - Író kerestetik - Bíró Yvette-Mundruczó Kornél: Nehéz istennek lenni

  A nemzetközi turné után itthon is bemutatott Mundruczó-előadás, a Nehéz istennek lenni igazi turnéprodukció: megszólal mindenütt, ahol van prostitúció, politikai bűn és leleplezés, erőszak és kiszolgáltatottság, valamint ahol nehéz istennek lenni.

 • Opera - Az évszázad esküvője - Wagner: Lohengrin

  Csupáncsak a jóisten meg tán a nyájas olvasó lehet a megmondhatója és elősorolója annak, hogy mi minden is változott meg mifelénk, a budapesti operaéletben, valamint azon innen és túl az elmúlt kurta egy esztendő leforgása alatt.

 • Kiállítás - Ócska mítosz - Kondor Béla grafikai sorozatai

  Kondor Béla még mindig csak nyolcvanéves lenne idén. Negyvenkettő volt, amikor meghalt, de akkor is kevesen voltak, azóta is kevesen vannak, akik tudhatják, ki volt valójában. A Kogart Csernus-emlékházában, ahol kiállították néhány rézkarcsorozatát és egy-két festményét, megint csak nem leszünk okosabbak, de legalább van alkalom a találgatásra.

 • Könyv - Párhuzamos időzítések - Ámosz Oz: Tel-ilani történetek

  A hetven fölött járó termékeny izraeli író 2009-ben új kötettel kereste meg olvasóit. A könyv Jeruzsálemben Falusi életképek címen jelent meg, a nyugati kiadások azonban - így a német is, ezt veszi át a magyar - többnyire Tel-ilani történetek felirattal láttak napvilágot.

 • A trambulinon - Peter Bogdanovich legszebb évei

  Ilyen öt éve nem volt még pályakezdő filmrendezőnek, mint Bogdanovichnak a hatvanas-hetvenes évek fordulója: 1968-tól '73-ig. A pályakezdőt persze vonatkoztassuk kizárólag a stúdiómozik rendezésére; a Célpontok (1968) bemutatása idején nincs egészen harmincéves, de már rég űzi az ipart, tizenévesen színésznek tanult, s húszévesen a rendezés felé vette az irányt, bár először színházban próbálkozott.

 • "Csak ne hagyd, hogy elbűbájoskodják" - Peter Bogdanovich rendező, filmtörténész, színész

  Az új-hollywoodiakkal együtt bandázó filmrendező filmtörténészként is derekas munkát végzett: nem elég, hogy láthatta még élőben a régi idők mestereit, a legtöbbjüket ki is kérdezte szakmájuk fogásairól. Who The Devil Made It című kötetében olyanokkal olvashatók mélyinterjúk, mint Fritz Lang, Howard Hawks, Alfred Hitchcock vagy Josef von Sternberg.

 • Gasztronómiai fesztiválok - Birkából szalonna

  Nincs ma bánatosabb népcsoport Magyarországon, mint a folyton a csőd szélén táncoló művészeti fesztiválok szervezőié. 'k még nem tudják, amit mi már igen: gasztronómiai fesztiválban kell utazni, és búcsút inthetnek panaszaiknak.

 • Lektűrnek túl okos

  Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

  A zavar és az ijedség, ezekkel kellene kezdeni valamit, amikor mintegy akaratunk ellenére végiggondoljuk: mi is volt ez a mozdulat.

 • Művészetek a könnyűzenei fesztiválokon

  Sörsátorok árnyékában

  A zenei gigarendezvényeknek imázsépítés, töltelékprogram vagy még egy kis bevétel, a művészeknek különleges marketinglehetőség. A színvonal vadul hullámzó. De a minőségi kulturális kínálat egy új fesztiváltrend egyik alapköve is lehet.

 • "El kellett viselniük egymás társaságát" - Kim Sterelny filozófus

  A biológia filozófiájával foglalkozó ausztrál professzor jelenleg az oxfordi All Souls College-ban vendégeskedik, ahol június elején előadást tartott az emberi együttműködés eredetéről. Arról beszélgettünk vele, hogyan kooperáltak elődeink, mi köze lehet a háborúnak az együttműködéshez, és miről mesélnek a szexuálisan túlfűtött barlangrajzok.

 • Kiállítás - Kinek természetes? - A tudatos vásárlók áruháza

  Van egy bugyra ennek a mai konzumpokolnak, ami határozottan másnak (kis mennyországnak) mutatja magát, mint ami valójában (nagy pokolbugyor), s mi mindgyakran hajlamosak is vagyunk inkább annak elfogadni, aminek kelleti magát.

 • Kiállítás - Az Embergép éneke - Z generáció - A hangművészet és a zenetechnika orosz úttörői 1910-től az 1930-as évekig

  A tízes-húszas évek orosz forradalmárművészei által vizionált utópia ma már inkább disztópia benyomását kelti, ők viszont rendületlenül hittek annak a reménybeli folyamatnak a sikerében, amely "...a piszmogó embertől a gép költészetén át a százszázalékosan elektromos emberig vezet".

 • A viharok veszélyei - Villámtól sújtva

  A nemrég magunk mögött hagyott zivataros időszak égzengéstől volt hangos. A súlyos anyagi károk mellett néhány tragikus eset is rávilágított a villámcsapások veszélyeire.

 • cyberhírek

  Forgalomszállító A Pew Research Center új kutatása szerint a Facebook közösségi portál ma már meghatározó szerepet játszik az online tartalomszolgáltatók forgalomszállítójaként: 1-10 százaléknyi forgalmat terel a 25 legnagyobb amerikai hírszolgáltató weboldalaira.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...