• MaNcs 23. évf. 25. sz. (2011. 06. 23.)
  Mi lesz a Klubrádióval?

  Műsorváltozás

  Miután frekvenciahasználati szerződése lejárt, bizonytalanná vált a leghallgatottabb, magánkézben lévő közéleti rádió, a Klubrádió jövője. A Médiatanács szerint szakmai okok miatt írták újra a 95,3-es frekvenciára a pályázati felhívást, a rádió hívei viszont politikai leszámolást sejtenek a háttérben. A Klubrádión túl az összes nonprofit rádió sorsa is a Médiatanács és elnök asszonya kezében van.

  2011 / 25
 • Söprés - Leszámolás a hajléktalanokkal

  A Józsefvárosi Önkormányzat 2011. január elsejei hatállyal szabálysértéssé nyilvánította a guberálást: a VIII. kerületben - számos vidéki településhez hasonlóan - tilos a kukákból "hulladékot kivenni". Ötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható, aki a rendeletet megszegi.

 • Szék, ajtó, színház - A POSZT-ról

 • Helyesbítés

  A Légy stratéga! című, általam jegyzett írásban (Magyar Narancs, 2011. június 9.) az állt, hogy az előadó-művészeti törvény számos módosítása közt szerepelne valamiféle kulturális nemzetstratégia megalkotása is, amely a miniszter feladata lenne és befolyásolná a szubvenció mértékét.

 • A gyermekkor bálványai

  Tavalyi kampányában Tarlós István rendrakó, kemény fiúként igyekezett előadni magát, ami nem is tűnt annyira merész elképzelésnek, miután a BKV majdnem teljes menedzsmentjét és a város korábbi főpolgármester-helyettesét is bilincsben vitték el.

 • Ámítás

  Hagyjuk most, hogy magánpénz volt-e az, amit a pénztártagok a tavaly kinyiffantott magánnyugdíjpénztárakba befizettek, és amit a kormány a gondjaiba vett. Ha úgy nézzük, nem. Hisz a bruttó fizetés, vagy inkább a szuperbruttó, azaz a munkaadó által a munkavállalóra költött teljes összeg, ami magába foglalja nemcsak a (nettó) munkabért, de az összes járulékot is, az a pénz tehát, amit a munkaadó a munkavállaló munkájáért fizet, fiktív összeg.

 • Ekotrip

  Állam: se vele, se nélküle

  Aktivizmusában az Orbán-kormány hű maradt korábbi önmagához. Ha bérmunkában készülnek is a törvényjavaslatok, az irányvonalat bevallottan a miniszterelnök és szűk stábja jelöli ki, akik serényen munkálkodnak azon, hogy minden megváltozzon.

 • Ingyenebéd

  Ropiadó és felelősség

  A már korábban belengetett hamburgeradó több metamorfózis után most só- és cukoradóként látszik újjászületni. Kormányunk - Cséfalvay Zoltán államtitkár megfogalmazásában - azzal a konzervatívnak hangzó érvvel vezeti fel ezt, hogy "ha bizonyos termékeknek kimutathatóan egészségkárosító hatásuk van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után, és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása.

 • Olvasói levelek

  Vezér-gyalog játék Magyar Narancs, 2010. június 2. Lapjukban hosszú írás jelent meg a közmédiarendszer átalakításáról.

 • Olaj és politika - A fordulat ideje

  Fogy az olaj, és fogyóban vannak azok az önkényuralmi rezsimek is az arab világban, amelyekkel a nyugati demokráciák is aggálytalanul tudtak üzletelni. Miért nem mehet úgy tovább semmi, ahogy eddig?

 • Fesztiválprogramok

  június 23. csütörtök 18.00 Harcsa Veronika Quartet, Hiperkarma, Subscribe - koncert Az ország legfestőibb fesztiválhelyszínén, az Orfűi-tó feletti dombon éppen most indul a Lovasi András nevéhez fűződő Fishing on Orfű fesztivál.

 • tévésmaci - vágtató vad szarvasok

  Amikor Sztupa és Troché nyomait kerestük, elhagyván Az egyszarvúhoz címzett fogadót, a falu felé vettük az irányt, hogy találjunk valakit, aki esetleg tud a történetünk vakfoltjáról, arról az ismeretlen hosszúságú időről, pár perc, vagy akár egy óra is lehetett, amikor befogták az egyszarvút.

 • mi a kotta? - A lengyel Becket

  A kormányzó hatalom majd' mindenkor nehezen viseli a nyílt ellenkezést, s bár ennek a figyelemre méltó ellenszenvnek riasztó és tettleges példáiért aligha szükségeltetne bebarangolnunk a régmúltat, ezúttal mégis egészen a középkorig lépdeltet vissza minket az e kérdésben is okulásunkra szolgáló aktuális koncertprogram.

 • rés a présen - "A pop nem ciki" - Wahorn Matzaa előadóművész

  rés a présen: Mióta létezik a Yes, yes Matzaa nevű zenekar, és milyen irányzatot képvisel? Wahorn Matzaa: Tavaly májusban volt az első koncertünk, előtte hónapokig próbáltunk. Először csak Lang Andrással, utána mindenkivel.

 • étel, hordó - SOLIER/GÖDÖLLÕ

  Gödöllő belvárosa különös terep. A műemlék jellegű éppúgy elfér benne, mint a panel, és persze sorban állnak az általunk csak "lila zakósnak" nevezett, 1990-2000 között felhúzott építmények, amelyekről ma már bátran kijelenthetjük: többségük semmivel sem jobb az egykori házgyárinál.

 • chili&vanília - Kapor, desszert

  A kapor ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. "kori egyiptomi írásokban is felbukkan, de a görögök és a rómaiak is használták.

 • kulthírek

  TARR ÚTON Röviddel a kolozsvári Transylvania Nemzetközi Filmfesztivál után az újvidéki Cinema City Filmfesztiválon is levetítik Tarr Béla utolsónak mondott, a Berlinalén díjazott művét: A torinói ló ezúttal egy 11 címet felölelő Tarr-retrospektív része.

 • film - SUPER 8

  Spielberg-filmet hozott a hollywoodi posta, a csatolt üdvözlőkártyán a következő felirattal: Sok szeretettel Steve-nek! J. J.

 • koncert - Subscribe - Áthangolva

  Márciusi Subscribe-interjúnkban Anga-Kis Miklós basszusgitáros már jelezte a zenekar következő igazán nagy durranását, a Művészetek Palotájában tartandó koncertet, amelyen a Subscribe-besztof áthangszerelt verzióit prezentálja a zenekar.

 • lemez - RADICS BÉLA: DIRT OL' BOOGIE MAN FROM ANGEL LAND

  Lassan 30 éve halott a legendás gitáros, de híveinek köszönhetően emléke továbbra is elevenen él - annak ellenére, hogy épkézláb hangfelvétel alig maradt utána. Azonban az elmúlt húsz évben a sufnik mélyéről elő-előkerült néhány agyonhallgatott, sokszor katasztrofális minőségű szalag, így a Radics-diszkográfiában - aminek első darabja is vagy tíz évvel a gitáros halála után jelent meg - újabb és újabb albumok bukkannak fel, ami annak ellenére is örömteli dolog, hogy ezek a lemezek többnyire - a felvételek minősége miatt - valóban csak az emlékezők számára nyújtanak felejthetetlen élményt.

 • kiállítás - NATASA PAVLOVSZKAJA: ELHAGYATÁS

  A fiatal orosz fotográfus képei nagytotálban ábrázolják az egykori szovjet iparvidéket, a Donyec-medencét. Az ugyanabban a magasságban húzódó horizontvonal egyetlen látvánnyá avatja a nagyméretű képeket, ha ezt az installálás nem is segíti elő.

 • könyv - JENNIFER LEE CARRELL: A MACBETH-REJTÉLY

  Reményeink, miszerint nem kell majd itt Dan Brown nevét emlegetni, úgyszólván teljesen megalapozatlanok voltak, végül is valamiféle babonán, névmágián alapultak, hogy azért a Macbethet mégsem lehet csak úgy, következmények nélkül valakinek a szájára venni.

 • tánc - A Tanztheater Wuppertal Sweet Mambo

  című előadása hamisítatlan vizuálfolyam volt, és egyben - a soros EU-elnökség kiemelt kulturális programjaként - nagyon stílusos befejezése a Nemzeti Színház évadjának. (Mondjuk, kész csoda, hogy a parlamenti jobbszél nem tiltakozott a koreográfus nevének plakáton való megjelentetése ellen is.

 • lemez - Patrick Wolf: Lupercalia

  A 28. születésnapját mostanában ünneplő angol Patrick Wolfnak a Lupercalia már az ötödik lemeze.

 • dvd - AZUTÁN

  A Gran Torinóban Clint Eastwood tételesen végigvette a nyugdíjasévek előnyeit (kutya, gyerek, verda, veranda) és hátrányait (kutya, gyerek, verda, veranda), majd a szögről leakasztva saját legendáját halni indult, hősi halált.

 • Lemez - Hideget, meleget - Austra: Feel It Break

  A lett származású Katie Stelmanis a torontói zenei szcéna évek óta jól ismert, nagy tehetségként elkönyvelt figurája - új projektjével, az Austrával pedig alighanem sikerült neki a nemzetközi áttörés is. A jellegzetes, egyszerre hűvös és érzelmes tónussal megáldott szőke énekes-/billentyűslány egy Galaxy nevű helyi (afféle riot grrrl) zenekarban vált - legalábbis helyi szinten - ismertté.

 • Lemez - Járatlan utak - Morbid Angel: Illud Divinum Insanus

  A Morbid Angel neve fogalom a death metalban. A stílus egyik alapító zenekaraként elkészítették a 80-as és 90-es évek fordulójának két legmeghatározóbb lemezét (Altars Of Madness, Blessed Are The Sick), majd amikor a műfaj kifulladt, jó érzékkel tették egy fokkal befogadhatóbbá a hangzásukat, és csináltak két olyan, szintén megkerülhetetlen lemezt (Covenant, Domination), amelyek úgy hoztak új színfoltot a death metalba, hogy közben végig hűek maradtak a stílus alapjaihoz.

 • Lemez - Távol a fénytől - A The Flaming Lips apróságai

 • Film - Micimackeaux - Pierre Salvadori: Mosás, vágás, ámítás

  A horrorfilmkészítésben egész szakág épült a nők kiszolgáltatott helyzetét kihasználó, megfelelő mennyiségű szúró- vagy vágóeszközzel felszerelt gonosztevőkre, egyúttal a nők legrosszabb rémálmainak megelevenítésére.

 • Film - Szarvaslebőgés - Joe Wright: Hanna - Gyilkos természet

  A játékfilm - legegyszerűbb megközelítésben - képekben előadott közlemény, mely közlemény az esetek döntő többségében valami történet ostyájába van csomagolva. Van ennél szimplább eset is, amikor a történet maga a közlemény - nem afféle közbeiktatott vivőanyag, hanem a tuti lényeg, amit magánbeszélgetéseinkben úgy szokás útjára indítani, hogy "ilyet még nem hallottál".

 • Film - Ringlispíl történelmi háttérrel - Danis Tanovic: Cirkusz Kolumbia

  A bosnyák rendező a 2001-es Senkiföldje világsikere után két nemzetközi koprodukcióval (A pokol, Az igazság nyomában) állt elő, de most új filmjének hősével együtt visszatér szülőföldjére. A Cirkusz Kolumbia minden ízében jugoszláv film.

 • Tévésorozat - Önkényes véradás - Borgiák

  Emlékeznek Piero della Francesca portréjára Federico da Montefeltro hercegről, az Urbinói Hercegség megalapítójáról? (Vagy a felesége, Battista Sforza portréjára, lévén szó diptichonról?) Nem kell rögtön az Uffiziig szaladni, hogy felidézzék, hiszen a festő talán leghíresebb képéről van szó, sőt, a quattrocento legismertebb portréjáról.

 • Musical - Szupcsinger - Bolba Tamás-Galambos Attila-Szente Vajk: Csoportterápia

  Belsősök nyertek - e sorok írója szégyenszemre mindössze ennyit tudott a Madách Színház 2009-ben kiírt, tavaly pedig annak rendje és módja szerint, az eredményhirdetéssel már le is zárult musicalpályázatáról. Mi tagadás, ez az információmorzsa, valamint a zsánerrel ("új magyar musical") szemben táplált szűkkeblű, ám aligha teljesen megalapozatlan előítélet nem ígért éppen átütő élményt a Csoportterápia című "mjuzikelkámedi" bemutatójának estéjére.

 • Kiállítás - Kenyér és colstok - Böröcz András: Túl az Óperencián

  1980 novemberében a Bercsényi klubban rendezte meg az Erdély Miklós által "vezetett" INDIGO csoport az Akvarell című kiállítását, melyen Böröcz András egy damillal fellógatott tárgyat, egy akvarellpapírból hajtogatott festményruhadarabot, egy fecskenadrágot állított ki.

 • Egyszer véget ér - Déli pályaudvar

  A lokálpatrióták úgy mondanák: a Várnegyedet választja el a Hegyvidéktől. Ám ettől sem lesz jobb kedvünk. Az agyonhasznált egykori Déli Vasút nyomvonala úgy ékelődik be Buda egyik legértékesebb területére, mint valami koszos fúrófej az aranyfogba, ám mintha mi sem lenne ennél természetesebb.

 • Szúnyog és irtás - Csípős is jöhet?

  Szokás szerint nyakunkon a szúnyogszezon, s ismét jöhetnek a dilemmák: hányszor és hogyan irtsunk, hogy komfortérzetünk, valamint az ökológiai kockázat is egyensúlyba kerüljön.

 • cyberhírek

  Mormotavízió Két magas-tátrai mormotacsalád életét közvetítik élőben az interneten júliustól Szlovákiában. A Tátrai Nemzeti Park tavaly egy sasfészket kamerázott be, a nagy érdeklődés miatt idén mormotákat mutatnak.

 • Budapest Pride - Szinte fieszta

  A nagy erőkkel, jól szervezetten kivonuló rendőrségnek köszönhetően teljes biztonságban sétálhattak végig az eddigieknél hosszabb útvonalon egész a Parlamentig a 16. Budapest Pride - Meleg Méltóság Menetén a szerény számban megjelenő felvonulók.

 • Kiállítás - Óriások fegyverben - Az első kínai császár agyaghadserege - A világ 8. csodája!

  Történetünk 1974-ben kezdődött, vág bele szolid, ám a műegészre különösen jellemző - ásópengést, hanthullást idéző - akusztikai hangulatfestés után a kiállítás géperejű narrátora. De van egy másik történet is, amely kihat a mai műélvezetünkre, az pedig 1988-ban kezdődött, és húsz év múlva folytatódott, s vett döntő fordulatot, mint Dumas-nál.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...