• MaNcs 23. évf. 27. sz. (2011. 07. 07.)

  "Mondjanak rólam bármit"

  Sebestyén Balázs rádiós és televíziós műsorvezető

  Egy zenecsatornánál kezdte, majd az RTL Klubnál folytatta, ahol számos produkcióban dolgozik. A reggelente a Class FM-en poénkodó műsorvezetővel többek közt a bulvárhoz fűződő viszonyáról, az útkereséséről és arról beszélgettünk, hogy miért jó, ha utálják.

  2011 / 27
 • A nagymama múmiája - Kulturált eszmecsere a közmédiumokról

  Örömmel olvastam Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hosszú és tárgyszerű olvasói levelét (Magyar Narancs, 2010. június 23.), melyben Rényi Pál Dániel szintén a Narancsban megjelent (Vezér-gyalog játék, 2010.

 • Ki a bűnös? - A DSK-ügy a médiában

  A manhattani bíróság múlt pénteken szabadlábra helyezte Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját, a jövőre esedékes francia elnökválasztás legesélyesebb szocialista jelöltjét, akit május közepén nemi erőszak vádjával tartóztattak le New Yorkban.

 • A vigyor országa

  A kínai-magyar kapcsolatokról

  Számos képtelen állítás fogalmazódott meg a magyar-kínai közeledést és üzletkötést kommentáló politikai elemzésekben, tekintet nélkül arra, hogy dicsérték-e vagy bírálták az Orbán-kormány Pekingre fókuszáló igyekezetét.

 • Ki támogat kit?

  A civil szervezetekről szóló új törvényről

 • Mit jelentenek a kémeink?

  Ha tényleg van kémügy, miért tud róla a nagymamánk (is)? Ha nincs, mi folyik itt?

 • Egyedül

  Elég simán megúsztuk kedd délelőtt az uniós elnökség értékelését Strasbourgban, szordínós volt csak a morgolódás, bár több képviselő is az orrunk alá dörgölte az Európa Tanács Velencei Bizottságának (VB) két héttel ezelőtti dokumentumát, ami könyörtelenül elmarasztalja az új magyar Alkotmányt.

 • Pálya a magasban

  Futballforradalom

  A kínai kormányfő budapesti látogatása után számos elemző próbálta megfejteni, vajon miért emlegette Orbán Viktor a két ország közötti szövetség alapjait megerősítő időszakként épp az elmúlt hatvan évet. Ha eltekintünk a Konfuciusz Intézet által két éve rendezett tudományos konferencia maradandó emlékétől ("A magyar-kínai kapcsolatok 60 éve"), a nagyvonalú kerekítéstől vagy a diplomatikus csúsztatástól, tulajdonképpen csak egy logikus magyarázat akad: a magyar miniszterelnök az 1951 óta többé-kevésbé eleven kínai-magyar futballkapcsolatokra utalt.

 • Nem tudják, de teszik

  Irónia: variációk egy brechti témára

  "...ám ott kívül a magyarázat." (József Attila) Nemrég olvastam valami olyasmit, hogy a kínaiak és japánok alig ismerik a humort, mert náluk a mosoly és a nevetés úgymond csak a feszültség és zavar feloldására szolgál, nem is beszélve az iróniáról, amelyet ezek a keletiek még megérteni sem képesek, mert a "kommunikációjuk" annyira más.

 • Olvasói levelek

  Bán Zoltán András: Hely hiányában Magyar Narancs, 2011. június 2. Az olvasó kiszolgáltatott.

 • chili&vanília - A nyers valóság

  Szinte nem találni olyan szegletét a világnak, amely ne büszkélkedhetne olyan népszerű ételekkel, amelyek az alapanyagot a maga nyers valójában használják fel. Kezdhetnénk a sort akár a különböző, nyers húsból készülő tatárokkal vagy carpacciókkal.

 • tévésmaci - A csimpanzók Cinzanót nyakalnak

  Amikor Sztupa és Troché nyomában jártunk, Lenolaj és Bútorraktár eltűntek egy szépasszony nyári konyhájában, mi pedig elvégezvén dolgunkat, nem nagyon mertük őket megzavarni ebbéli elfoglaltságukban. Alkalmasint nem is nagyon akartuk, mert olyan információ jutott a birtokunkba, ami döntően befolyásolhatta az egyszarvú befogásának történetét, mit felderíteni töviről hegyire állott szándékunkban - s a nevezettek személyében képviselt szolgálatokban csak akadályt láttunk e küldetés előtt.

 • mi a kotta? - Bahharahharahhaha

  "Hárman valának együtt, a potrohos bíró, / Egy obsitos vitéz, és a furfangos író; / A többi asztaloknál együtt és szerteszét, / Vidám paraszt legények itták a hegy levét. / Ott ültek iddogáltak vecsernye óta már, / Keringett és fel is dőlt a bujdosó pohár; / Mátyás király sem nyert tán több éljent a Dunán, / Mint mennyit Háry János, az obsitos magán.

 • kertész lesek - ZILA

  Míg a régi Óbudát bohém kocsmavidékként tartja számon az emlékezet, Kőbánya a sörgyár ellenére sem dicsekedhet ilyesmivel. Pedig a XIX.

 • rés a présen - "Befigyel egy kis Jean Michel Jarre is" - Gombkötő György (Gomba) basszusgitáros

  rés a présen: Miért lett FitFat a zenekar neve? Gomba (a képen jobb szélen): Nincs jelentősége, keresgéltünk nevet, de nem nagyon találtunk. Éles Róbert, a gitárosunk végül benyögte ezt.

 • kulthírek

  díj! díj! díj! E heti címlapsztárunk, Sebestyén Balázs a hétvégén televíziós és rádiós kategóriában is elnyerte a VOLTfolió Kulturális Médiadíjat. (Vele készült interjúnkat lásd a 34-35. oldalon!) BABEL SOUND Interaktív világzenei tábort rendez a Fonó Fonyódligeten, a Balaton partján július 16-24.

 • Fesztiválajánló

  július 7. csütörtök 20.00 Snoop Dogg - koncert Ice Cube és Ice-T mellett ő a nyugati part leghíresebb hiphopbálványa. A betépős himnuszaival hódító amerikai rapper és botrányhős koncertjével melegszik be igazán a ma induló Balaton Sound Fesztivál, ahová már csak e miatt a koncert miatt is érdemes ellátogatni.

 • koncert - House Of Pain

  A Volt Fesztivál az idén rútul elbánt a kultikus fellépőivel: először az utoljára tizenkét éve Európában járt Primust voltak képesek besuvasztani a hétórás büntetősávba az Edda és a Tankcsapda közé a Nagyszínpadon, aztán az amerikai hiphoplegendát, a House Of Paint helyezték el a legfeljebb csak hazai altersztárocskákhoz méltó MR2 színpadra.

 • lemez - Zodiac Free Arts Club: Floating World

  1967 végén néhány fiatal és ambiciózus berlini művész The Zodiak Free Arts Lab néven létrehozott egy különleges, szabad zenei műhelyt, ahol bárki korlátlanul megvalósíthatta elképzeléseit a megannyi ott felhalmozott hangszer és kütyü segítségével.

 • könyv - Ingo Schulze: Mobil

  Életünk amolyan lassú kis krimi, amiben nincs fondorlatos gyilkosság, se dramaturgiailag kitervelt fordulat, mégis nagy a tét, nyomozni kellene, elemezni, értelmezni magunkat, viszonyainkat, amit nem teszünk meg persze - restségből, gyávaságból, mindegy.

 • koncert - Corrosion Of Conformity

  Azzal - gondolom - mindenki tisztában van, hogy ez a koncert akkor lett volna igazán nagy durranás, ha a C.O.C. abban a felállásban érkezik, amellyel világot hódított a 90-es évek közepétől olyan lemezekkel, mint a Deliverance vagy a Wiseblood, amelyek az egyes Down-anyaggal együtt gyakorlatilag melegágyai voltak a később begyűrűző stoner-doom-sludge hullámnak.

 • könyv - Karin Alvtegen: A kitaszított

  Sibylla minden túlélési praktikát, zárnyitási trükköt, szobafoglalási technikát, pénzszerzési cselt, beolvadási álcát ismer, ám nem CIA és még csak nem is MI6, hanem H.O.M.E.L.E.S.S. a státusza.

 • "Most békülőben vagyunk" - Bérczesi Róbert zenész

  A Hiperkarma dalszerző-énekese pár évig nem hallatott magáról, hogy aztán turbósebességre kapcsolva egyszerre négy projekttel térjen vissza a zenei életbe. Egy belvárosi lakásban tartott szobakoncert után új tervei mellett a siker árnyoldaláról, az önpusztításról és az önsegítésről is beszélgettünk.

 • Színház - Hatalom és erőszak testvérisége - Botho Strauss: Meggyalázás

  Nem vagyok nagy híve az interaktív színháznak; azt sem szeretem, ha mi, nézők vagyunk a nép, a polgár, ha akár csak puszta nézéssel felelnünk-reagálnunk kell a játszók kezdeményezéseire. Ehhez képest a Zsámbékon bemutatott Titus Andronicus-parafrázisban eléggé engedelmesen meneteltem a rakétabázis változatos terepén nagy találékonysággal kialakított-megtalált helyszínekre, kis tisztásra és keskeny alagútféleségbe, engedelmeskedtem a néma, de annál határozottabb, ujjpattintgatós terelgetésnek - és utólag visszagondolva az egészre ekkor éreztem jobban magam, legalábbis befogadóként.

 • Dokumentumfilm - Meglátni és elfogadni - Kabarcz Zsófi-Boros Panna: Varázslatos gladiátorok

  "Amikor mentünk át az úttesten, a zebrán, és jött egy autó, akkor megfordult a fejemben, hogy elengedem a babakocsit" - emlékszik vissza a Varázslatos gladiátorok legmegrázóbb pillanatában egy apuka a napra, amikor Down-szindrómás újszülöttjével és feleségével hazafelé tartott a kórházból.

 • DVD - Elégedetlenség - Jean Delannoy: Maigret csapdát állít; Maigret és a Saint-Fiacre ügy

  Bűnügyi regények emblematikus figurái, bizonyos híres detektívek nem adják egykönnyen a képüket. Milyen hosszú időbe és hány áldozatba (nem is voltak kis vadak) tellett, mire David Suchet személyében került egy hitelesnek ható Hercule Poirot; bár Peter Ustinov eleve csak vicc lehetett, de a free cinema máig kitartó zsenije, Albert Finney nem intézhető el ennyivel, Poirot-t mégsem bírta megrajzolni.

 • Könyv - Keresd a nőt? - Jürgen Neffe: Albert Einstein igaz története

  Ha létezik a tudomány- és kultúrtörténetben ikonná nemesült, nem halványuló állócsillag, akkor Albert Einstein feltétlenül az. Lassan egy évszázada annak, hogy zseniális kutatóból és elméleti forradalmárból rögvest afféle übertudóssá katapultált a mérvadó és a teljesen bulvárszerű sajtó hasábjain is.

 • Kiállítás - Bácsborsódtól a szuvenírig - Moholy-Nagy László: The Art of Light

  A Ludwig Múzeum világhírű magyar származású alkotók művészetét bemutató sorozatában a több szempontból is kakukktojásnak számító szobrász, Amerigo Tot kivételével olyan alkotók - Robert Capa, Munkácsi Márton és (részben) Kepes György - műveit láthattuk, akik a fotográfia területén alkottak maradandót.

 • film TRANSFORMERS 3.

  Ideje volt már megünnepelni, hogy ember járt a Holdon. Állami ünnepségek megrendezésére nálunk is akadnak számlaképes tehetségek, ám olyan számlatömbje, mint Michael Baynek, úgy sincsen senkinek.

 • "A kérdés ugyanaz" - Moby

  Az amerikai dj és producer, Richard Melville Hall, ismertebb nevén Moby volt az idei VOLT Fesztivál egyik sztárfellépője. A 45 éves zenész lassan 15 éve az elektronikus zenei szcéna egyik markáns figurája. Péntek esti koncertje előtt sikerült elkapnunk néhány kérdésre.

 • könyv - CHUCK PALAHNIUK: KÍSÉRTETTEK

  "A különbség aközött, hogy milyennek látjuk magunkat és hogyan nézünk ki valójában, a legtöbb embert kikészíti. Talán a vámpírok azért nem halnak meg, mert nem láthatják magukat fotókon vagy a tükörben" - írja Palahniuk abban a novellában, amelyben egy házaspár pornófilmet készít, és aztán belerokkan a kamera őszinteségébe.

 • A költő koturnuson áll

  Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

 • Az e-könyv helyzete a nagyvilágban és itthon - Óriások földje

  Továbbra sem történt meg az áttörés az e-könyv európai piacain, így Magyarországon sem. A kiadók óvatosak, a könyváruházak kínálata szegényes, a forgalmazók pedig egyelőre inkább a táblagépek eladására bazíroznak.

 • "A sajtófőnök rajtam tartotta a szemét" - Balog Gyula hajléktalan

  Tavaly ősszel a kormány "hajléktalanügyi tapasztalati szakértőjeként" mutatta be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Meghívták egy csomó tévéadásba, államtitkárokkal közösen fényképezték, a tizenhét éve utcára került 52 éves férfi akkor még naivan azt gondolta, hogy komolyan odafigyelnek a szavára, nemcsak a "díszklosár" szerepét osztják rá a kormány hajléktalanügyi stratégiájának megalkotásában.

 • Kiállítás

  Poroszka

  A ló - Nemzeti lókiállítás

  Nem igazán érthető, mitől nemzeti egy nemzeti lókiállítás, és mi tagadás, ebben a kérdésben a kiállításról távozóban sem lettünk okosabbak.

 • A cukor és a só

  Bűnös ételek

  Ha minden igaz, ősztől már büntetőadó sújtja a túlzottan sósnak vagy cukrosnak ítélt ételeket. De vajon mit kezd szervezetünk az édessel, és mit a sóssal?

 • "A sajtófőnök rajtam tartotta a szemét" - Balog Gyula hajléktalan

  Tavaly ősszel a kormány "hajléktalanügyi tapasztalati szakértőjeként" mutatta be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Meghívták egy csomó tévéadásba, államtitkárokkal közösen fényképezték, a tizenhét éve utcára került 52 éves férfi akkor még naivan azt gondolta, hogy komolyan odafigyelnek a szavára, nemcsak a "díszklosár" szerepét osztják rá a kormány hajléktalanügyi stratégiájának megalkotásában.

 • cyberhírek

  200 millió Naponta kétszázmillió bejegyzést számlál a rövid szöveges üzenetekkel megtöltött Twitter mikroblog. Tavaly még 65 millió üzenet jutott egy napra, 2009 januárjában pedig csak alig kétmillió "tweet" érkezett a közösségi portálra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...