• MaNcs 23. évf. 29. sz. (2011. 07. 21.)

  "Nem magamért mondom"

  Törőcsik Mari színész

  "Én nem vagyok normális" - mondja Törőcsik Mari, és hallom a hangján, hogy nem először merül föl benne a gondolat, amikor hosszas egyeztetés után végül egy vasárnap reggeli időpontban állapodunk meg. A hőhullám kellős közepén naponta kétszer próbál. Egy nyári éj mosolya címmel a Bergman-film alapján készül a Sondheim-zenével világhírűvé lett darab, melynek július 28-án lesz a bemutatója Keszthelyen.

  2011 / 29
 • Dobd vissza kenyérrel!

  Hogyan látja az Alkotmánybíróság a jogkörei csorbítását?

  Lehet-e nem jogállami módon megvédeni a jogállamot? Végső soron erre az elég nehéz kérdésre adott jogtörténeti jelentőségű választ az Alkotmánybíróság 2011. július 12-én hozott határozatában. A testület véleménye szerint a válasz: nem.

 • Fényes nappal, egy luxusszállodában - Ki szorul védelemre a DSK-ügyben?

  Vásárhelyi Júlia cikkében (Ki a bűnös?, Magyar Narancs, 2011. július 7.) a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője, a szexuális erőszak elkövetésével meggyanúsított Dominique Strauss-Kahn ügyét taglalja, különös tekintettel a média szerepére.

 • Fizet, nem fizet

  Van-e élet a hitelminősítők után?

  A Moody's hitelminősítő több fokozattal, ahogy a hírügynökségek fogalmaztak, durván leminősítette Portugáliát arra hivatkozva, hogy az ország a következő két-három évben nem lesz képes a piacról megújítani esedékessé váló államadósságát.

 • Értékeik mentén

  Egy "polgári" honlap gyalázkodásáról

  Mit tehet a sértett a névtelenül vagy álnéven inszinuáló cikkeket közlő honlapok ellen? Kaphat-e elégtételt a jog révén? A munkatársunkkal megesett alábbi történet nemcsak a hétköznapi aljasságra, hanem a fenti dilemmára is példa.

 • Csak semmi politika!

  Hát ezt érdömöltük?

  Hosszú éveken át, havonta százmilliárd forint nagyságrendben öntik ránk nagyvonalú uniós polgártársaink a pénzüket, hogy abból fejleszszük a hont. Kézenfekvő lenne, hogy a mezőgazdasági nagyvállalkozók támogatása, a McDonalds fejlesztése, a diákhiányban amúgy hamarosan bezárandó iskolák tatarozása után megmaradt néhány tízmilliárdot a szegények kapják.

 • Orient expressz

  Tom Lantos talpig díszmagyarban

  Nem csodálkozom, hogy a zavarodottságon, amit a Lantos Intézet első rendezvénye utáni botrány okozott, inkább kínos hallgatással próbálta magát gyorsan túltenni mindenki. Mint ismeretes, a Demokrácia és emberi jogok című eseményre egy olyan egyiptomi politikus is meghívót kapott, aki a konferencia szünetében a Washington Times jelen lévő tudósítójának lazán gyermekmesének nevezte a holokausztot, Anna Frank naplóját hamisítványnak, ráadásul a 2001.

 • Az ember, aki ott se volt

  A Fővárosi Bíróság első fokon felmentette a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor századost, aki az 1942. januári újvidéki tömeggyilkosság során a kivégzendő szerb és zsidó civil lakosok előállításáért felelős csendőrjárőrök egyik parancsnoka volt.

 • A szebb jövő elkezdődött

  Vasárnap a Jobbik - Gyöngyöspatán, az előző polgármester lemondása miatt kiírt időközi választáson - "történelmi" győzelmet aratott a Fidesz fölött. Kedden már páros lábbal ugrált is kinyúlt ellenfelén, amikor nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin Balázs József, a Fidesz gyöngyösi országgyűlési képviselője hosszan, s minden különösebb skrupulus nélkül fenyegeti az akkor még csak gyöngyöspatai polgármester-jelölt jobbikos Juhász Oszkárt, mert az "gyakorlatilag kritizálni" merészelte őt.

 • Nápolyi szemétvész - ...és meghalni

  Az olasz Dél fővárosa. A Vezúv és a Campi Flegrei vulkanikus mezői között, a világ egyik legszebb tengeröble szélén elterülő város műemlékei a világörökség részét alkotják, belvárosát 1995-ben nyilvánította védetté az UNESCO.

 • Hogyan vonták vissza a cigaretta jövedékiadó-emelését? - Milliárdos baki

  Június 27-én az Országgyűlés két, egymással ellentétes tartalmú módosító indítványt is elfogadott: egyet arról, hogy emelkedjék a cigaretta kiskereskedelmi árra vetített jövedéki adója, egyet arról, hogy ne emelkedjék.

 • KDNP-Fidesz-csörte az egyházi törvény miatt

  A pápa végül maradhat

  Az Országgyűlés az ülésszak utolsó napjának éjjelén fogadta el a lelkiismereti szabadságról és a vallási felekezetekről, közösségekről és egyházakról szóló törvényt. A szöveget az utolsó pillanatig változtatták, a Fidesz végül erőből felülírta a KDNP által gondozott tervezetet.

 • Fidesz-Jobbik-együttműködés Szegeden - Szkander

  A szegedi politika minden fontosabb szereplője felvonult a Belvárosi mozi és a Grand Café történetében: elkeseredett civilek, egy kisebbségben lévő polgármester, a Jobbikkal együttműködő kormánypárti frakció és egy vezetésre aligha alkalmas ügyvezető.

 • Interjú

  "Nem tudjuk, mire megy ki a játék"

  Kamarás István vallásszociológus az új egyházi törvényről

  A múlt héten elfogadott egyházi törvényt még az utolsó pillanatokban is érdemben változtatták; például mindenkit meglepett, hogy az egyházakat ezentúl nem a bíróságon jegyzik be, hanem az Országgyűlés dönt róluk.

 • chili&vanília - Kettőből egy

  Amennyiben tökéletesen érett, piros, napfényes, igazán mély ízű paradicsommal (álmodozás) és krémes, lágy, bivalytejből készülő mozzarellával, buffalával (hozzáférhető), na meg persze néhány levél friss bazsalikommal és kiváló olívaolajjal készül a salátának alig nevezhető, ám annál nagyobb népszerűségnek örvendő minimalista kompozíció, akkor akár a világ legfenségesebb ételei között is számon tarthatjuk.

 • tévésmaci - Ökrök, tulkok egymás hegyén-hátán

  Amikor Sztupa és Troché nyomát ütöttük bottal, s épp az egyszarvúeset megoldásának a küszöbén állottunk leesett állal, Öreg Hal, a Hermina útiak, na jó, a városligetiek kapitánya mesz-sze benn tartózkodott az ellenséges területen.

 • rés a présen - Emlékezetből dolgozom - Maximus gitáros, dalszerző

  rés a présen: Mint egészen fiatal zenekar, mivel gondoltatok betörni a köztudatba? Maximus (fotónkon balról a második): A Major Zrt-t még a gyermekkorban gyökerező,házasságokat átívelő baráti szálak kötik öszsze.

 • mi a kotta? - Freude schöner Götterfunken

  "Látod, ezek azok az istenek, akiknek a vonakodók is áldozni kénytelenek. Ez ellen nincs segítség.

 • étel, hordó - Hotel Aquarell - Cegléd

  Szolnok felé visz az utunk, és - mint mindig - most is kérdőjelet formázunk Pilist elhagyva. Miért nevezik így ezt a települést, amikor a hegységként és a nemzetcsakraként ismert névrokon épp az ellenkező irányban és oldalon van?

 • kulthírek

  AI MENNE BERLINBE Ai Wei Wei elfogadta a berlini művészeti egyetem vendégprofesszori állásajánlatát, de egyelőre nem tudja, mikor hagyhatja el az országot, miután áprilisi őrizetbe vételét követően csak néhány hete engedték szabadon.

 • könyv - Lux Terka: Budapest - Schneider Fáni regénye

  Mi sem természetesebb: az 1900-as századforduló sok méltánytalanságot elszenvedett nőirodalmával legutóbb épp egy krimiben futottunk össze. Dávid Veron, A türkizkék hegedű hősnője a Nő és Társadalom újságírójaként egy Erdős Renée-verssel igyekszik a modern nő ügyén lendíteni, s kijátszva a szerkesztői éberséget, Schwimmer Klementin néven csempészi a hölgylapba az úri lányok elől eltiltott költeményt.

 • koncert - Kylesa

  A két évvel ezelőtt megjelent negyedik lemeze óta táborát világszerte magabiztosan növelő és a meghatározó angolszász zenei sajtóban is barátian kezelt georgiai metálzenekar korának jellegzetes gyermeke, amennyiben elfogadja, hogy az ismeretlen területek meghódításának kora lezárult a rockzenében.

 • könyv - Finy Petra és Herbszt László: A csodálatos szemüveg

  Finy Petra és Herbszt László A csodálatos szemüveg című mesekönyve igazi meglepetés az állatok, hercegnők, kalózok és tündérek mesevilágai után: helyszíne ugyanis Budapest, ráadásul a mai, a szobaablakon túli.

 • könyv - Hilary Mantel: Farkasbőrben

  A kétrészesre tervezett mű tere és ideje az angol történelmi regények kedvelt időszaka, a Tudorok Angliája, s központi alakja a kor egyik legnagyobb hatású politikusa, Thomas Cromwell, VIII. Henrik főminisztere.

 • dvd - Kóser játszma

  Sidney Lumet kriminek felöltöztetett filmje, az Idegen közöttünk arról szólt, hogyan megy be valaki a brooklyni haszidok zárt közösségébe. Kevin Asch ugyancsak bűnügyi indíttatású dolgozata meg arról, hogyan jön ki valaki.

 • könyv - Renée Fleming: A belső hang

  A nagyszerű amerikai szoprán budapesti föllépésének időpontjára és tiszteletére jelent meg ez a gusztusosan adjusztált önéletrajzi kötet, amely csakúgy szép és okos, akárcsak méltán ünnepelt szerzője. "Egy énekes születik" - szól az alcím, ám a könyv jóval többet ad az operaénekesi karriertörténet korántsem érdektelen, de azért egykönnyen kiismerhető zsánerénél, a pályatársi nevek, operaházak és műcímek gazdag permutációját elősoroló önéletrajzi sablonnál.

 • dvd - Az éjszaka országai

  Lenn járunk vidéken, s fehér szemetek barátságtalan karéjában múlatjuk az időt. Annyira vidéken, amennyire csak az amerikai filmekben lehetséges: Tennessee isten háta mögötti, rút szegletében, ahol sok a fakó sárga, és az időjárás sem kecsegtet semmi jóval.

 • Lemez - Oroszlánrész - Wild Beasts: Smother

  Az utóbbi három évben - minden szempontból átütő bemutatkozó lemezének (Limbo, Panto, 2008) megjelenése óta - folyamatos, jól követhető átalakuláson megy keresztül az éppen Londonba települt leedsi Wild Beasts kvartett.

 • Koncert - Az esőcsináló - A Slayer és a Mastodon a Hegyalja Fesztiválon

  Úgy látszik, az egyre inkább műfajspecifikussá váló hazai fesztiválpiacon a Hegyalja szervezői a metálarcokat is szeretnék megfogni, hiszen tavalyelőtt a Machine Head játszott főműsoridőben a nagyszínpadon, tavaly a Motörhead, idén pedig egyenesen két legendásnak is nyugodt szívvel nevezhető brigád kapta meg ott a zárópozíciót - hogy a minden évben a kisebb színpadokon fellépő, nem kevésbé kultikus metálzenekarokról (idén például a sátánista botrányairól híres floridai Deicide is koncertezett a Pepsi színpadon) ne is beszéljünk.

 • Színház - Prága gyermekei - Hrabal: Sörgyári Capriccio

  Drabális és törékeny - ez Bohumil Hrabal írásművészete, ami nem hagyja nyugton sem a filmeseket, sem a színháziakat: muszájna a betűn kívül másképp is megjeleníteni ezt a különös keveréket. Újrateremteni azt a világot, amelyben hétköznapi emberek kis történetei élettel - anyaggal - töltik ki a nagy emberek által teremtett történelmet, és ők, a kicsik nőnek benne nagyra, tőlük felejthetetlen és igazi a világ.

 • Film - A vérzivatarban - David Yates: Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

  Elég hosszú volt a felvonásköz, de mit számít nyolc nyamvadt hónap egy tíz éve szakadatlanul virágzó franchise életében. Azért gyűltünk most össze, talpig ünneplőben, hogy mérleget vonjunk, címeket cseréljünk, és átadhassuk a győzteseknek járó könyvutalványokat.

 • Könyv - Az újságírás dicsérete - Ignotus Pál: Jegyzetek a szabadságról

  Ez a válogatás bizonyos értelemben maradéktalanul időszerűtlen, miközben számos mondata minden változtatás nélkül jelenhetne meg (magára valamit adó) mai újságban.

 • Koncert - "Belülről jön" - Los de Abajo, Veszprémi Utcazene Fesztivál

  Ha vasúton érkezünk Veszprémbe, nem egyhamar csap meg bennünket a fesztiválhangulat. Igazából semmiféle hangulatra ne számítsunk, hiszen az állomás, hűen eredeti nevéhez (Veszprém külső), a városközponttól jó pár buszmegállónyira áll, környéke maga a mozdíthatatlan kietlenség.

 • Kiállítás

  Falak között

  Privát labirintusok - autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása

  Idén májusban váratlan ajándékot kapott egy nyúli autista-lakóotthonban élő fiatalember. Igor és Ivan Buharov (azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) ugyanis lehetővé tette Fekete Mártonnak, hogy sajátos szenvedélyének, az apró autóbuszmakettek összekötözésének nagyobb méretben hódoljon.

 • rés a présen - "Ha már kilógnak az idegeim" - Kovács Krisztián színész

  rés a présen: Volt egy népszerű gyerekszínész a te neveddel. Miért nem különbözteted meg magad tőle? Kovács Krisztián:15 év lehet közöttünk, és ő már nem színész, de gyerekként olyat alakított mindegyik filmjében, ami ma is érvényes.

 • rés a présen - "Mindenki pécsinek érzi magát" - Jehan Paumero zenész

  rés a présen: Hogyan kerültél te Pécsre Franciaországból? Jehan Paumero: Tanítani jöttem egy EU-s programon keresztül, eredetileg 8 hónapra, és annyira jól éreztem magam, hogy maradtam még egy évet, aztán még egyet, elkezdtem mással foglalkozni, és már 8 éve vagyok itt!

 • rés a présen - "Éteri és zsigeri" - Hajnóczy Csaba zenész

  rés a présen: A Kampec Dolores mellett rengeteg más projektet is viszel. Időről időre vissza tudsz azért térni az alapzenekarodhoz? Hajnóczy Csaba: A Kampec a fő zenekarom, a legfontosabb.

 • rés a présen - "Embereket, nem párttagokat" - Bérczes László fesztiváligazgató

  rés a présen: Nem tartasz attól, hogy idén tömegek fogják ellepni az Ördögkatlant, és nem tud megmaradni annak a rokonszenves "isten háta mögötti" rendezvénynek, ami eddig volt? Bérczes László: Tudathasadásos állapot: egyfelől attól tartok, hogy nem jönnek annyian, hogy nullára kijöjjünk - 40 milliós költségvetésű a Katlan, és 21-et szedtünk össze, márpedig a fesztivál mögött nincsen intézmény, csak egy garzonlakásos pasas, mármint én, meg egy albérletes lány, azaz a kedvesem, Kiss Móni -, másfelől tudom azt, hogy az isten háta mögött is el lehet veszíteni az ártatlanságot.

 • Snoblesse Oblige Extra - Art

  Az Ördögkatlanban augusztus 3-a és 7-e között folyamatosan zajló művészeti eseményekből: Kády-műhely: Képzőművészek vezetésével 5 napon át rajzolnak, festenek, szobrokat készítenek a gyerekek. Házfestés és térdíszítés: A nagyharsányi helytörténeti múzeumban és a kisharsányi templomban folytatódik Kiss Tibor, Cseh András és mások tavaly elkezdett térfestő akciója.

 • Snoblesse Oblige Extra

  "Vigyázz, ha angyal / Vigyázz, ha angyal / Vigyázz, ha átölel a szárnyaival..." (Menyhárt Jenő) szerda augusztus 3. 19.00 Fesztiválnyitány Helyi fellépőkkel (köztük a kisharsányi nyugdíjasklub a legendás kán-kánnal) és Berecz András meséivel kezd melegedni a katlan.

 • "Az idő csak illúzió" - Elliott Gould színész

  A hetvenes évek ikonikus sztárja, az Érintés, A hosszú búcsú, a Csendestárs, a Földi űrutazás vagy épp a M.A.S.H. főszereplője az aranyévek múltán karakterszínészként őrzi az állásait Hollywoodban. Ma, ha megjelenik egy filmben, a rendező azt üzeni vele: itt valami nagyon cool következik.

 • kiállítás - Múmiák testközelben

  A dinoszauruszok mellett talán a múmia még az az archeológiai lelet, mely a szokottnál nagyobb népszerűségre tett szert az idők folyamán. A balzsamokkal és egyéb eljárásokkal konzervált test nemcsak az embert, de az időt is megőrzi, s akár egy pillanatfelvétel, megállítja egy egykori elfeledett ponton.

 • cyberhírek

  Hajóroncs - Hétszáz éves hajóroncsra bukkantak svéd búvárok Gotland balti-tengeri sziget közelében. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a roncs IV.

 • A kerékpáros közlekedés biztonsága

  "Elriasztják az embereket"

  Áprilisban három hétig a bringásokon tartotta szemét a rendőrség: tizenkétezer rendőr huszonhatezer kerékpárosnál ellenőrizte, hogy megvan-e a szükséges felszerelése, nem ittas-e. Vajon erre van szükség, hogy biztonságosabb legyen a kerékpáros közlekedés?

 • Tourette-szindróma

  Hirtelen felindulás

  Mi történik, ha valaki egy komoly beszélgetést rángatózással, grimaszokkal, egy vidám színházi előadást hörgéssel, sikolyokkal kísér? Botrány, mivel nehezen tudjuk elképzelni, hogy efféle gesztusok a mozgolódó, a hangoskodó szándékától függetlenül is előfordulhatnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...