• MaNcs 23. évf. 3. sz. (2011. 01. 20.)

  Tragédia a West-Balkánban - Mi történt itt?

  Két tizenéves és egy huszonnégy éves lány vesztette életét szombat éjjel a terézvárosi West-Balkán szórakozóhelyen. A rendőrség hajnali fél 3 után cáfolta, hogy gyilkosság történt, de addigra a hisztéria első hulláma végigsöpört a kibertéren. Nem maradt más utána, mint konspirálás, indulat és rasszizmus.

  2011 / 3
 • Kulturális ABC - (Aczél Györgynek, Beke Lászlónak és Szőcs Gézának)

  Arányos - Aránytalan - Aljas Boldogító - Boldogtalan - Beteg Cifra - Cifrátlan - Cefet Dicsőséges - Dicstelen - Degenerált Erkölcsös - Erkölcstelen - Entartete Finanszírozandó - Felejthető - Felejtendő Gondos - Gondatlan - Gonosz Hangulatos - Hangulattalan - Hangulatromboló Ideális - Idétlen - Idióta Jellemes - Jellegtelen - Jellemtelen Korszerű - Korszerűtlen - Kóros Látványos - Látványtalan - Lázító Minőségi - Minősíthetetlen - Minőségalatti Nemes - Nemtelen - Népellenség Okos - Oktalan - Országáruló Példás - Példátlan - Pocsék Remek - Reménytelen - Rémes Stílusos - Stílustalan - Sátánista Támogatott - Tűrt - Tiltott Univerzális - Unalmas - Undorító Velős - Velőtlen - Veszélyes Zengzetes - Zombi - Zendülő A szerző a Neo-Szocialist.

 • Ara-Kovács Attila

  Rémhírünk a nagyvilágban

  A médiatörvény külföldi reakcióiról

  A múlt évi nagyköveti értekezleten Martonyi János külügyminiszter még magabiztosan beszélt arról, hogy a külföldön szolgáló magyar diplomaták teljesítményét azon mérik majd, miként reagálnak az állomáshelyük sajtójában megjelenő, "Magyarországot becsmérlő" hírekre.

 • Keresztpróba - Hálapénz és zöld kitűző

  Orvosok társaságában a hálapénzről beszélni nagyjából annyira kényelmes szerep, mint uzsorást a megkopasztottak megélhetési problémáival szembesíteni - legalábbis ezt szokhattuk meg az elmúlt évtizedek egészségpolitikai útkeresése során.

 • Csak a veszély marad - A terézvárosi önkormányzat mulasztásáról

  Még 24 óra sem telt el a tragédia óta, amikor már valamennyi érintett közzétette hárító nyilatkozatát. A helyszínt üzemeltető West-Balkán Kft. és a rendezvényszervező Noise Night Life kölcsönösen egymásra tolná a felelősséget.

 • Mi lesz itt?

  Most vegyük szemügyre, mit nyilatkozott a haza megújulásának tárgyában Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökségnek és a Wall Street Journalnak a múlt héten. Ezek alapján a következőnek lehetünk tanúi e sorsdöntő napokban.

 • Kinek az elvesztett tisztessége?

  Emlékeznek még Heinrich Böll 1974-es elbeszélésére? Az volt a címe, hogy Katharina Blum elvesztett tisztessége, s arról szólt, hogy a bulvársajtó (konkrétan a műben Zeitung névre hallgató Bild Zeitung), hogyan csinál ki valakit rágalmakkal, hazugságokkal és mélységes rosszindulattal vegyes felfuvalkodottsággal.

 • Hozzáadott érték

  Esélytelen protekcionizmus

  A közgazdaságtan elmélete több mint kétszáz éve hirdeti, hogy a szabad nemzetközi kereskedelem a benne részt vevő valamennyi ország számára erőforrásaik hatékonyabb felhasználását, általános jólétük magasabb szintjét teszi elérhetővé annál, mintha belföldi termelőiket protekcionista intézkedésekkel védelmeznék a külföldiekkel szemben.

 • Pálya a magasban

  Lenin él

  Lenin meghalt. Tavaly októberben történt, Ibrahimpatnam közelében, vasárnap hajnalban. Lenin épp egy ünnepségről tartott hazafelé Ford Scorpióján, valószínűleg gyorsabban hajtott a megengedettnél, s miközben megpróbált kikerülni egy autóriksát, nekiütközött az útkorlátnak.

 • Olvasói levelek

  A Schiffer András-jelenség Magyar Narancs, 2011. január 6. A cikk egyik állításával ("az állami számvevőszéki vezetők jelölési szabályainak megváltoztatásával...") kapcsolatban az alábbi észrevételt kívánjuk tenni.

 • Tunézia - Gyújtó hatás

  Nem biztos, hogy az új kormány megalakulása - amelyből néhány miniszter máris távozott - helyreállítja a nyugalmat az észak-afrikai országban. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a változásokat követelő tüntetők elfogadják: a "jázminforradalomnak" nevezett eseménysorhoz illeszkedő változások csak fokozatosan mehetnek végbe.

 • "Nagydarab, kopasz, szakállas és meztelen" - Vörös András - Superbutt

  Tíz éve adta ki elsô lemezét a Superbutt – azóta nagyjából mindent elértek, amit metállal Magyarországon el lehet. A zenekar énekese, Vörös András örökmozgó figura: egyebek mellett ô a Skalar Music koncertszervezô cég hazai vezetôje is.

 • Bächer Iván: Igazad van, Loncikám. "Alzsíri" levelek

  Igazából sohasem értettem, miért, milyen okból kell Algírnak írni és ejteni a város nevét, szóval nekem az alzsírozáshoz egyáltalán nincs szükségem idézőjelre. Jó, persze, távolítás, hiszen a kötet fele maga is közvetett szöveg, idézet (a családi levelezésből).

 • film - SZERELEM ÉS MÁS DROGOK

  Kosztümös film, 1996-ig megyünk vissza az időben. Régen minden jobb volt, háziasabb és természetközelibb, az Alzheimer-kórban szenvedő, szép mellű (az alkotók hivatalos álláspontja) és művészlelkű hősnő például még vezetékes telefonba mondja be a nemrég még Zolofttal, újabban azonban már Viagrával házaló hősnek, hogy hagyjál, ne hívj stb.

 • könyv - 7 RÉTEG 3

 • kiállítás - SZATMÁRI GERGELY: MEADOWLANDS

  Jó ideje kiábrándultunk már az amerikai álomból. A nagy mítosz lebontásából a vizuális művészetek igencsak kivették a részüket: a 20.

 • videojáték - CALL OF DUTY: BLACK OPS

  Érdekfeszítőbb lenne az Activision-franchise legújabb darabjának szórakoztatóipari jelentőségét taglalni, mint magát a terméket. A COD-sorozat új példánya ugyanis elrettentően unalmas, slendrián, a profeszszionalizmus álarcába bújtatott gagyiság.

 • film - EGY NÉMA KIÁLTÁS

  Csád a mezei turizmusban fokozott biztonsági kockázatot jelentő célország, a filmfesztivál-turizmusban viszont egzotikus helyszín, ahol állandó a dúlás, annak is a polgárháborús fajtája. Létezni és filmezni egyaránt veszélyes elfoglaltság a térségben; az immár Párizsban élő Mahamat-Saleh Haroun mindkettőt kipróbálta, az Egy néma kiáltással pedig a zsűri díjával távozott Cannes-ból.

 • Lemez - Az Úr meg a Hold - Quimby: Kicsi ország

  A Quimby úgy lett szép lassan az ország legnépszerűbb koncertzenekara az elmúlt években, hogy utoljára 2005-ben jelentetett meg lemezt. Közben persze azért kijött egy s más: válogatás, EP-k, a Most múlik pontosan című dalukról meg kiderült, hogy a legkedveltebb magyar dal a Youtube-on - még ha nem is az ő előadásukban, hanem a Csík Zenekaréban.

 • Film - Eltévedt szellemek - Apichatpong Weerasethakul: Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire

  Ha azzal jönnek nekem, hogy egy filmet nem a filmnyelv, hanem a rendező buddhista vallása felől kell értelmezni, még hajlanék is a meghátrálásra: nyilván a nézőkben van a hiba, akik nem tudnak eleget a buddhizmusról.

 • Film - Nem csíp - Michel Gondry: Zöld darázs

  Az megvan, amikor Bart Simpson dobol? Pedig nagyon vicces;

 • Opera - A lakókocsi marad - Puccini: Gianni Schicchi; Vajda János: Mario és a varázsló

  Operát játszani az Operettben, s hozzá mindjárt összepárosítani egymással két jócskán eltérő karakterű egyfelvonásost, Puccinit és Vajda János 1988-as kortárs operáját - merész és tiszteletre méltó vállalkozás.

 • Könyv - A nagyító titka - Földényi F. László: Képek előtt állni

  A kitűnő esszéista könyvének címe némileg félrevezető; a tájékozatlan néző egyfajta befogadáselméleti (-történeti?, esetleg filozófiai?) munkát várna - s itt csak rábólinthatunk azokra a problémákra, melyeket a szerző az ÉS idei első számában felvet a címadás nehézségeivel kapcsolatban.

 • Könyv - A jövő a nő - Barbara Corrado Pope: Cézanne modellje

  Aix-en-Provence-ban járunk, 1885 augusztusában. Hősünk éppen olvas, amikor dörömbölnek szegényes padlásszobája ajtaján: bíró úr, bíró úr! Ám mielőtt megtudnánk, mire ez a nagy sietség, sokkal okosabbak leszünk, megismerjük a pályakezdő ifjú bíró és az őt körülvevő társadalom preferenciáit.

 • Könyv - Prospero puskája - Philip Roth: Kiégés

  Philip Roth legújabb, magyarul megjelent könyve, a Kiégés főhőse, az ünnepelt amerikai színész, Simon Axler hatvan felett akkor mond csődöt a színpadon, amikor elkezd játszani - amikor elkezdi azt játszani, hogy ő voltaképpen játszik.

 • lemez - MOTÖRHEAD: THE WÖRLD IS YOUR

  Egy élhetőbb és boldogabb világban, ahol a Motörhead főnöke, Ian "Lemmy" Kilmister a hozzá méltó ismertséggel bírna (vagyis úgy másfélszer-kétszer népszerűbb lenne, mint az Amerikai Egyesült Államok elnöke), ezt a lemezkritikát megúszhatnám egyetlen mondattal: megjelent a Motörhead új albuma, a címe pedig The Wörld Is Yours.

 • chili&vanília - Csütörtök délelőtt, New York

  A zsúfolt kávézó közepén elhelyezkedő hatalmas asztal körül ülnek mindannyian: bundát, kalapot és élénk rúzst viselő idős hölgy, mellette kissé kopott öregúr. Angolul társalognak egymással, de a kelet-európai akcentus árulkodik.

 • tévésmaci - Kutyák és love

  Amikor Sztupa és Troché a gödröket ásták, nagyon korán föl kellett kelni, mert sok volt a munka. Ráadásul az eső is esett, s a szokottnál melegebb volt az idő.

 • étel, hordó - LADÓ CAFÉ

  Úgy tűnik, öregszünk, mert míg régebben kapásból fújtuk, hogy egy bizonyos cím "alatt" valaha milyen létesítmény működött, most csak erőlködésre futja. Konkrétan a Dohány utca ötvenről van szó, amelynek múltjáról a vallatólámpa fényénél sem tudnánk bővebb felvilágosítást adni, talán - de tényleg, csak talán - egy régiségbolt működött itt az ezredforduló táján.

 • mi a kotta? - Jegyre adják

  "A Franzi egyszer még üveghintón fog járni..." - a hagyomány szerint ezekkel a szavakkal jósolt fényes jövendőt a Liszt család törékeny alkatú csemetéjének a doborjáni bábaasszony, s bár a történeti kutatás mindeddig még nem jutott nyugvópontra abban a kérdésben, hogy vajon Liszt Ferenc utóbb valóban járt-e üveghintón, azért a prófécia a lényegét tekintve így is bízvást beteljesedettnek ítélhető.

 • rés a présen - "Testem-lelkem egy óriási receptor" - Batarita koreográfus-táncos

  rés a pérsen: Jó ideje már csak butoh tánccal foglalkozol. Batarita: Még mielőtt elkezdtem volna foglalkozni a butoh-val, 2002-ben Carlotta Ikeda a Tiéd című előadásom után azt mondta: "Te butoh táncos vagy!" Valami már akkor megvolt bennem, ami miatt mindig is sajátomnak éreztem ezt a műfajt.

 • kulthírek

  MÉGIS LESZ FILMSZEMLE Nem a megszokott februári időben, de - az elmaradásról szóló hírekkel ellentétben - idén is lesz Magyar Filmszemle. A Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapja szerint a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből fedezik az áprilisi rendezvény költségeinek jó részét.

 • Suzanne Collins: Futótűz

  A trilógia második kötete.

 • "A halál megfelelő izgatószer" - Philip Roth író

  Alexander Portnoy, Nathan Zuckerman, David Kepesh, Mickey Sabbath és Philip Roth - Philip Roth jól ismert regényhősei mindannyian. A 31 könyves, 77 éves írótól interjúnk készítésekor a Kiégés jelent meg legutóbb magyarul, az angol nyelven olvasók viszont már a következő regényét, a Nemesist is forgathatták.

 • Csubakka és a kvantumfizika - Apichatpong Weerasethakul filmrendező

  Immár eljutott hozzánk is a tavalyi cannes-i filmfesztivál Arany Pálmával kitüntetett versenyműve, a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire. A film negyvenéves alkotójával a thesszaloniki filmfesztiválon beszélgettünk.

 • Film - Műkorcsolya - Paul Haggis: A következő három nap

  Jó nevű rendezőnk pár éve, az Ütközések című filmjével lett viszszafordíthatatlanul világhírű. Nálam persze A Donelly klánnal vágódott be (nem úgy a megrendelőnél: a sorozatot rögtön az első évad után kaszálták el), az Oscar-díjas Ütközésekből arra emlékszem, hogy mindenki szörnyen rasszista volt benne és szerfelett tahó, ám amikor a dolgok - egy viszonylag elfogadható logika elég szigorú követelményei szerint - összeértek, valahogy mindenkinek felvillant a szebbik pofája.

 • Színház - Fortélyos - Brecht: Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

  Zsótér Sándornál mindig mindenre figyelni kell; most például arra, hogy milyen barátságosan, közvetlenül tessékel be bennünket, nagyjából húsz-huszonöt nézőt az elhagyott lakásba. Illetve hát nem is elhagyott, hanem színház céljára birtokba vett lakás ez, amolyan lakáskollégium a színművészetis egyetemistáknak - és miközben Zsótér székeket igazgat, padot tologat, segédkezik az elhelyezkedésben, máris itt vagyunk a harmadik birodalomban, mely államformáját tekintve momentán köztársaság, ez azonban ne csábítson könnyelműsködésre, óvatlan magabiztoskodásra senkit.

 • Trolibuszábrándok - Egyszer volt Budán

  A múlt héten arról olvashattunk, hogy tizenhat budai autóbuszvonalat "trolisítana" egy meg nem nevezett befektető társaság. Nem ez az első ilyen ábránd, hiszen amióta kiépült - a pesti oldalon - a fővárosi trolihálózat, sokáig napirenden volt a környezetbarát jármű meghonosítása a Duna másik oldalán is.

 • cyberhírek

  Kvízjáték Februárban kerül adásba az amerikai CBS tévé népszerű műveltségi vetélkedőjének, a Jeopardynak három különleges epizódja, ahol a játék történetének legsikeresebb játékosait az IBM számítógépe, a Watson hívja párbajra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...