• MaNcs 23. évf. 31. sz. (2011. 08. 04.)
  Sziget

  Folytassa, felség!

  Prince

  Jobb későn, mint soha - a Sziget nulladik napján végre fellép Magyarországon az elmúlt bő három évtized popzenéjének egyik kulcsfigurája, a szinte minden hangszeren játszani tudó, alacsony növésű, androgün megjelenésű, Roger Nelsonként született művész, akit nem csak korábban hívtak úgy, hogy Prince.

  2011 / 31
 • Tamás Gábor

  Mentes vagy menthetetlen

  Hova vezet a kormányzati GMO-stratégia?

  A parasztember jól tudja, hogy gondozott vetése olykor odavész - de ha ez nem valódi sorscsapás, netán saját hibája okán következik be, arra már nincs ésszerű magyarázata. Az meg végképp felbosszantja, ha a pusztítást saját eszközeivel, a maga költségére, a hatóság ellenőrzése mellett kell elvégeznie - miközben vétlennek érzi magát.

 • A Breivik-merényletről

  Az akarat megvan

  Hazája bírósága 21 évre ítélte a tavaly 77 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjét. Breivikről, és Norvégia ártatlanságának elvesztéséről a világhírű író, Jo Nesbø írását ajánljuk az ítélet napján.

 • Árnyékra vetődtek - Válasz Pap András Lászlónak és Balogh Lídiának

  Pap András László és Balogh Lídia terjedelmes írásban (Fényes nappal, egy luxusszállodában, Magyar Narancs, 2011. július 21.) támadja Ki a bűnös? c., a Strauss-Kahn-ügy médiavisszhangjáról írott publicisztikámat (2011.

 • Be a lakat alá!

  Szijjártó Péter, Győr-Sopron megye második legokosabb embere (az első nem lehet, mert akkor nem lenne neki főnöke) gondolatainak tarka pillangói megint a tömlöc komor sziluettje körül röpdösnek, ott, ahová be kéne zárni a legutóbbi három szocialista miniszterelnököt.

 • Õfelsége bizottsága

  Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn elutasította a szocialisták népszavazási kezdeményezését, ami a visszamenőleges hatályú jogalkotás káros hatásait próbálta volna annullálni. Az előző, jogszerűen választott OVB kinyírása után tavaly júliusban hivatalba lépő testület határozata következetesen illeszkedik eddigi munkásságához.

 • Öt és feles

  Budai XI

  Hol volt a 33-as pályája? Hát esetleg itt volt, egy telken, vagy a Tisza Kálmán téren, a Rókus kórház mellett, a Rákóczi úton, a Külső-Kerepesi úton, Gödöllőn, Kistarcsán; Kistarcsán nem, maradjunk Gödöllőnél; mindenhol volt a 33-as pályája.

 • Orient expressz

  Terror jobbról

  Még össze sem számlálták a halottakat az oslói robbantás színhelyén, illetve Utsya szigetén, sokan már az iszlám terrorizmus újabb sikerét vizionálták. A tragédiasorozat másnapján a Jane's Intelligence Weekly, a neves hírszerzési elemző központ is olyan helyzetjelentéssel állt elő, mely ugyan négy lehetséges verziót ajánlott megfontolásra, ám közülük elsőként mégis az iszlám kapcsolatot valószínűsítette.

 • Olvasói levelek

  Meggy vagy stadion Magyar Narancs, 2011. július 14. Tisztelt Szerkesztő Úr! Cikkük írója aggódik a családi gazdaságokért.

 • Halak és halászok Ugandában - Kimerülő állomány

  A világ második legnagyobb édesvízi tavát Kenya, Tanzánia és Uganda partjai határolják: a Kelet-afrikai Közösség országainak öszszesen 35 millió lakója kötődik valahogy a Viktória-tóhoz. A közel húszéves polgárháborúból kilábaló Uganda gazdaságának alappillére, egyik legfontosabb exportcikke a hal, fő kereskedelmi partnerük az Európai Unió, azon belül is Spanyolország, Olaszország és Belgium.

 • Szíria - Állóháború

  Mielőtt hétfőn elkezdődött a mohamedán böjti hónap, a ramadán, a szír fegyveres erők megrohamozták Hama városát, az Aszád-rezsim elleni szunnita lázadás hagyományos központját. A gyilkos támadás aligha töri meg az ellenállást, de a szervezett ellenzéki összefogásnak továbbra is épp csak a csírái mutatkoznak a közel-keleti országban.

 • Lesz-e plázastop a Teleki téren? - Eldózerádó

  Irreálisan kis összegből építené újjá Józsefváros önkormányzata a Teleki téri piacot. A kereskedők idegesek, mert ellentmondó üzeneteket kapnak a kerülettől. Kocsis Máté polgármester azonban nem közöl részleteket.

 • A jászladányi iskolapélda - "Nehéz idők jönnek"

  Válogathat-e egy önkormányzat a gyerekek között? Létrehozhat-e magániskolát a tehetősebbeknek, miközben a sajátját, melyben csak szegény/roma diákok maradtak, hagyja tönkremenni? Június végén a Legfelsőbb Bíróság - a korábbi ítéletekkel szemben - kimondta: jogellenesen különítették el a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

 • Sajátos MTA-támogatás kutatócsoportoknak - A szegénység nem akadály

  A kutatócsoportoknak kiírt akadémiai pályázat lezárultával nemcsak a súlyos forráshiánnyal kell szembesülniük a magyar tudósoknak, hanem azzal is, hogy a megcsappant (köz)pénz egy részét bizonyíthatóan saját szabályait is megszegve, önkényesen osztotta el az MTA.

 • "Kompország távolodik"

  Prazsák Gergő szociológus a szélsőjobbról

  A romagyilkosságok feltételezett tettesei éppúgy szélsőjobboldali világnézetűek, mint az utøyai mészáros, A. B. Breivik. Mi jellemzi az akciózó szélsőjobb észjárását?

 • Mecsetépítési kísérlet Budapesten - Beletört a politikába

  Megadta rá, majd visszavonta az engedélyt a főváros XI. kerületi önkormányzata, hogy a magyarországi muszlimok egyik szervezete mecsetet építhessen. A valódi okok között a lakossági tiltakozás éppúgy szerepet játszott, mint a választói hangulatra a választások előtt mindig érzékeny pártpolitika.

 • Jobboldali médiabirodalom - Nyomasztó mezőnyfölény

  A Metropol Fidesz-közeli tulajdonba kerülésével vakítóan narancsszínű lett a nyomtatott sajtó piaca.

 • "Épülhetett volna Győr közelében is" - Johannes Trauttmansdorff szélerőmű-tulajdonos a szeles energiáról

  Hóbortos félbolondnak tartották, amikor az első szélturbinák építési engedélyéért kilincselt, a mostani projektje viszont nagyobb teljesítményt visz majd be gond nélkül az osztrák áramhálózatba, mint amennyi ma Magyarországon működik.

 • chili&vanília - Télen, nyáron

  Meggyőződésem, hogy a tojásos galuska egyike annak a kevés, jellegzetes házias ételünknek, amelynek külföldön is sikere lenne. A galuska számos kultúrában amúgy is egzotikumnak számít tojással összeforgatva, salátával pedig igazi különlegességnek.

 • tévésmaci - Ludam, ludam, reppensz-e?

  Amikor Sztupa és Troché nyomát ütöttük bottal az egyszarvúaffér után, s átlépve a megoldás küszöbén, egy igéző szűzlánnyal találtuk szembe magunkat, akkor valahol a messze-messze távolban szabadságukat töltötték a nevezettek, "mafa társaságában.

 • mi a kotta? - Rossz idők, szép napok

  "Édesanyja nevelte fel, megmutatva, hogy bármennyire rossz is az apa elvesztése, nélküle is derék és kiváló férfiúvá növekedhet bárki, és hogy csak a haszontalan emberek okolják romlásukért a magányos árvaságot.

 • kertész lesek - Szomjas Horgász - Agárd

  A Velencei-tó "fiatalos" helyén, úgy látszik, megállt az idő - legalábbis ami a szórakozást illeti. A legendásnak mondott ún.

 • rés a présen - "Az élvezeti értéket keressük" - Bolyki György fesztiváligazgató

  rés a présen: A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál tavaly indult, és rögtön igen magasra tette a mércét. Gründolni nehezebb egy fesztivált, vagy szinten tartani? Bolyki György: Különböző fajta nehézség ez a kettő.

 • kulthírek

  GYÁSZ 75 éves korában elhunyt Molnár Gál Péter: a szakértelme és szigorúsága miatt becsült és gyűlölt színikritikus évtizedeken át dolgozott a Népszabadságnak - leszámítva az 1978-at követő időszakot, amikor egy mikrofilm (rajta Kenedi János írása) kicsempészésének kísérletekor a reptéren lebukott.

 • koncert - Óriás + Isten Háta Mögött

  Jó eséllyel pont a nyári klubkoncert-uborkaszezonra találta ki az IHM és az "riás legénysége ezt az itthon formabontónak is titulálható koncepciót, aminek lényege, hogy mivel a két zenekar között vannak személybeli átfedések (az IHM dobosa, Hortobágyi László az "riásban billentyűs hangszereket kezel, míg Egyedi Péter, az "riás énekes-gitárosa basszusgitáron játszik a másik zenekarban), egy rendhagyó koncert keretében a cuccaik egyszerre legyenek fenn a színpadon, három-négy dalos blokkokban váltsák egymást, néhány dalt pedig közösen játsszon el a színpadon lévő hat zenész.

 • könyv - Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása

  Ha egy magánnyomozónak bibliai alakok jelennek meg, és arra kérik, járjon el ügyükben, a felkért szakember joggal gondolhatja, hogy ideje ritkábban rájárni a laposüvegre. Egyetlen esetben indokolatlan csupán az önvizsgálat: ha maga a megbízott is kortárs, a bibliai idők szem- és fültanúja.

 • kiállítás - TALÁLT TÁRGYAK

  Amikor a hetvenes-nyolcvanas években a BKV üzemi (heti)lapja "színes" anyagot közölt a talált tárgyak osztályáról, minden olvasó tudta: beköszöntött a nyár. Az uborkaszezon megkerülhetetlen termelési riportja - mert voltaképpen ez is termelési riport volt - még a párttitkár optimizmusánál is kiszámíthatóbb állításokat tartalmazott az utasok feledékenységéről, a járművezető felelősségéről, s a változatosságot legfeljebb az "extrák" jelentették: például műlábat hagytak a buszon, de a tulajdonos nem jelentkezett érte.

 • esemény - 5. Szárnyas-Hal Fesztivál BALSÁN

  Azt mondják, Balsa a Tisza-túrák kedvelt állomása, különösen azóta, hogy kialakították a Lónyai-csatornából leágazó János-tavi kikötőt. Meglehet, bár én ötnél több vendéget még sosem láttam ezen a máskülönben (vagy épp ezért) igen kellemes és nagyvonalú birtokon.

 • koncert -Tinariwen

  Az elmúlt évek során több ízben leírtuk már a mali illetőségű, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar keletkezéstörténetét - fegyveres felkelés, líbiai menekülttábor stb. -, hiszen a kétezres években felléptek a Szigeten és a MűPában is.

 • film - FÖRTELMES FÕNÖKÖK

  Arról szól ez a fergeteges komédia, hogy miként igyekszik hidegre tenni három címeres balfék (a kicsi, a melák és a konszolidált harmadik) az életüket megkeserítő főnököket (a nőstényördögöt, a kíméletlen karrieristát és az elkokainozott agyú harmadikat).

 • film - AMERIKA KAPITÁNY: AZ ELSÕ BOSSZÚÁLLÓ

  b> Azért a beesett mellkasú, kehes brooklyni srácból (bmkbs) és nem a nála két fejjel magasabb hústoronyból lesz a hazafiságot már a nevében is viselő szuperkatona, mert a bmkbs, szemben a fölé tornyosuló tahóval, egy igazi mensch.

 • Kiállítás - Játék a betűkkel - Menesi Attila: Galéria Remix: Liget

  Menesi Attila művészetének középpontjában a művészeti eseményeknek helyet biztosító intézmények (kiállítótermek, múzeumok, esetenként kocsmák) állnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az index néven 1999 óta havonta megjelenő, a művészet helyszíneit és az aktuális kiállításokat felsoroló ingyenes kiadvány, amelyhez pár éve egy tematikus, általában az aktuális művészeti problémákra fókuszáló, az érintett művészek, kurátorok és művészettörténészek gyakran igen eltérő véleményeit is bemutató melléklet, a link társul.

 • Sziget

  Pesti Est Világzenei Nagyszínpad - Taxival a föld körül

  Újrázó kedvencek, debütáló legendák és masszív táncritmusok egészséges keveréke öt napon át.

 • Sziget

  Tánczene - Négy nap az élet

  Absztrakt elektronika, szintipop, beteg hiphop és a többi: térkép a hosszú éjszakákhoz.

 • Sziget

  Metal - Nyugaton a helyzet

  Aktuális szigeti metálajánlónknak nyugodtan adhattuk volna ismét a tavalyi címet - Ismétlőkör -, annyira nincs semmi meglepetés ezen a fronton. Láttuk már, láttuk már, láttuk már - mondogathatnánk a programfüzet lapozgatása közben, és mire észbe kapnánk, már el is fogytak az oldalak.

 • Sziget

  "Nincs okunk az ismétlésre" - Paul Banks - Interpol

  Első magyarországi koncertjére készülődik a New York-i Interpol zenekar, az előző évtized posztpunk revivaljének egyik főszereplője. A Szigeten tartandó fellépésük előtt Paul Banks frontembert e-mailben sikerült utolérnünk.

 • Sziget

  Britpép - Pulp

  Kilenc évvel ezelőtt járt nálunk a Pulp, és nem sokkal utána fel is oszlott, most pedig összeállt újra, és jön is hozzánk egyből. A szinte minden fesztiválon (így a Szigeten is) záró pozíciót betöltő zenekart sokan a mai napig a 90-es évekbeli britpopmozgalommal azonosítják - pedig a megalakulása jóval korábbra datálható.

 • rés a présen - "14 ezer hollandra számítok" - Elroy Thümmler, az Ostfest Limited utazásszervező és fesztiválpromóciós cég vezetője

  rés a présen: Hogyan működik a holland-magyar könnyűzenei árucsere? Elroy Thümmler: Az elmúlt években számos holland zenekar fellépett Magyarországon. Fontos megemlíteni a budapesti holland nagykövetség szerepét, amely mindig is támogatta, sőt kezdeményezte holland és magyar művészek közös fellépéseit - itt az Alamo Race Track és a Quimby, a ZzZ és a Zagar, a Lefties Soul Connection és a The Qualitons koncertjeit említhetem.

 • Pop + Rock - Tömegmozgató erők

  Sokan egyetértenek abban, hogy az idei Sziget felhozatala nagyságrendekkel felülmúlja a tavalyi színvonalát, még akkor is, ha nem sikerült idecsábítani az Arcade Fire-t, a Foo Fighterst és az Arctic Monkeyst, az eredetileg a programtervezetben szereplő Amy Winehouse pedig tragikus halált halt.

 • könyv - Erdős Virág: A Trabantfejű Nő

  "Viccnek durva, versnek / kevés: / íme, egy kis / meglepetés" - olvashatjuk a kötetben, de érthetjük mindjárt magára a kötetre is. Erdős Virág sokoldalú, több műfajú szerző, talán éppen ezért fordulhat elő, hogy nem is alkot mindenben maradandót.

 • "Kit érdekel a háttértörténet!" - Elmore Leonard író

  "Hogy mégis mennyire jó ez a regény? Azt hiszem, elég annyit mondanom, hogy pénzt adtam ki érte." Stephen Kingtől származnak e szavak, és a Glanc című regényt dicsérik, de Quentin Tarantino sem kisebb rajongója Leonardnak: első adaptációját, a Jackie Brownt az író Rum Punch című regényéből készítette.

 • Könyv - Áthúzott, javított, kiegészített, megtoldott - Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

  - Jaj, mily ösztövér a vastagság - szólt Esti Kornél, mikor egy mennybéli könyvesboltban belelapozott az Esti Kornél című könyv 850 oldalas kritikai kiadásába. - 250 lap tűrhető szöveg, a többi merő szalmacséplés a novellák "válfajairól" és "hatásairól".

 • "Lebonthatjuk a falat" - Yang Jung-Ung rendező, a Yohangza Theatre Company alapító-vezetője

  A Gyulai Shakespeare Fesztivál egyik vendégjátéka a dél-koreai Yohangza Theatre Company Szentivánéji álom című előadása volt. A társulat minden előadásában keveri a keleti, tradicionális, mitikus folklórt a nyugati színházi hagyományokkal; repertoárjukon szerepel többek között a Vízkereszt, vagy amit akartok, a Hamlet, a Macbethen alapuló bemutató vagy Ibsen Peer Gyntje.

 • Biciklis éjszakai városnézés - Éjjeli körjárat

  Hol volt gigantikus szemétdomb a millenniumig? Mit kapunk az oroszoktól, hogy gondját viseljük a Szabadság téri szovjet emlékműnek? Melyik egyetemnek van saját temploma? Hol lenne az ország legmagasabb épülete, a Magyar Történelem Tornya?

 • Konyhai kémia XXIV. Csészealjnyi titok

  A tea

  A tea jó dolog, szépen párolog, és illatos az illata, ahogy azt Laár András oly frappánsan megfogalmazta. De vajon mitől lesz még jobb a tea, mit tudunk jól, s mit rosszul vele kapcsolatban?

 • cyberhírek

  Bionikus szemüveg Budapesten nyolc magyar kutató dolgozik azon, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak egy mobiltelefon kamerája és egy kiegészítő készülék elég legyen ahhoz, hogy megállapítsák, milyen színű egy ruha, hol van a zebra az úttesten, vagy milyen jelzésű busz futott be a megállóba.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...