• MaNcs 23. évf. 33. sz. (2011. 08. 18.)
  Jobboldali médiabirodalom 2.

  Megkapott szavak

  Nem csak a közmédiumokat hajtja igába a Fidesz - az elektronikus média legtöbb területét is igyekszik behálózni.

  2011 / 33
 • Egy kiegészítés

  A szegénység nem akadály c. cikkünkben

 • Felcsuti Balázs-Felcsuti Péter

  W, avagy egyik lábáról a másikra

  Mikor jön el a válság vége?

  Az amerikai költségvetésideficitkorlátról a 24. órában létrejött megállapodást követően a Standard & Poor's, a három nagy hitelminősítő egyike egy teljes fokozattal, AA+-ra minősítette le az Egyesült Államok államadósságát.

 • Hajtsd!

  Magyarországon a rendőrség nem áll szóba a polgárokkal. Nem tájékoztatja a nyilvánosságot a működéséről akkor sem, ha egy fővárosi erdőben elkapart hullákat találnak. Pedig a megfelelő tájékoztatás távolról sem holmi bűnös kíváncsiságot elégítene ki, csak biztosítaná a feltétlen szükséges információkat a lakosságnak, hétköznapjai biztonságához.

 • A mágus

  Nehogy már a német gazdaságot is Matolcsy György kúrta el! Vagy hogy ő nyomta fel a svejcifrankot kettőhetvenre! Akkor meg...?

 • Hozzáadott érték

  Reálhozam

  Végjátékához érkezett a magán-nyugdíjpénztári rendszer tizenhárom éves története. A végelszámoló pénztárak a napokban fizetik ki egykori tagjaiknak a befizetéseikből felhalmozott tőke reálhozamát. A hatóság látványos szigorral ellenőrzi, hogy az érintett pénzintézetek megfelelően számítják-e a törvény által előírt járandóságokat, s nem rövidítik-e meg az állami rendszerbe visszatérő polgárokat.

 • Maga itt a tánctanár?

  Bizalom

  Vannak, akik szeretik a dolgokat mindenáron bonyolultnak látni, mert akkor jól el lehet egerészni a finom részleteken. Ilyen például az a levélíró, aki legutóbbi témánkról, a hallgatólagos tudásról gondolja, hogy ha azt valaki olyannak látja, amin esetleg öt szóval lehet változtatni, akkor az biztosan félreérti.

 • olvasói levelek

  Ara-Kovács Attila: A vigyor országa Magyar Narancs, 2011. július 7. Tisztelt Szerkesztőség! Meghökkenten olvastam a szerző (akinek egyébként kedvelem a cikkeit) írásában a következő mondatot Tibetről: "Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy (.

 • Döntés a New Orleans-i rendőrperben - Halál a hídon

  Augusztus 5-én a szövetségi esküdtszék huszonöt vádpontban bűnösnek találta azt az öt New Orleans-i rendőrt, akik hat évvel ezelőtt tüzet nyitottak fegyvertelen civilekre a Danziger hídon, majd nekiláttak a bizonyítékok meghamisításának.

 • Ukrajna esélyei

  A donyecki srácok esete a szőke nővel

  Kijev pár lépésre áll az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírásától, és jövőre Lengyelországgal közösen futball Európa-bajnokságot rendez. A Timosenko-per úgy kellett a kormánynak, mint púp a hátára - de akkor miért csinálja?

 • Zavargások Angliában - London bandái

  Augusztus első hétvégéjén zavargások törtek ki Tottenhamben és az angol főváros más külső kerületeiben. Két nap sem telt el, és fosztogatásról, lángoló autókról, utcai harcokról jöttek hírek Birmingham, Liverpool és Manchester környékéről is.

 • Közoktatási alapítványok végveszélyben - Elszívó hatás

  Legalább hat-hétezer gyereket érint az a bizonytalanság, ami az alapítványi formában működő iskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények finanszírozását övezi: ha nem kapják meg a hátrányos helyzetűek után járó kiegészítő normatívát, jó részük be fog zárni.

 • "Mégsem kéne Ázsiát csinálni" - Székely Tamás szakszervezeti vezető

  A látványos akcióival (a kényszerből átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok jogfenntartó nyilatkozatainak gyűjtése, a Nemzeti Konzultáció kérdőíveinek újrahasznosítása) ismertséget szerző Székely Tamással, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével az Akcióegység mozgalomról beszélgettünk.

 • Bővül-e a paksi erőmű? - Nem tudják, de akarják

  Vajon miért van szükség egy olyan óriásberuházásra, amelynek sem az építési határidejét, sem a bekerülési költségeit nem lehet pontosan előre kalkulálni, s amely már most is egyre kevésbé tudja biztosítani azt, amire kitalálták: az olcsó áramot?

 • chili&vanília - A2, G1

  A2 - ez a jelszóm a Parázs presszóban (illetve kistestvérénél, a Kisparázsban), a város legjobb thai kifőzdéjében. A thai-magyar pár által vitt vendéglő nemzetközi összehasonlításban lehet, hogy a középmezőnyben végezné, de többé-kevésbé autentikus, az ízek a helyükön vannak, s nem utolsósorban itt van, a miénk.

 • tévésmaci - Lóháton száll az idő

  Amikor Sztupa és Troché nyomát ütöttük bottal az egyszarvúaffér felgöngyölítése céljából, sok szenvedés és nélkülözés után eljött az a pillanat, amiért érdemes volt végigcsinálni az egészet. Ott álltunk egy tágas udvaron, szemben a szűzzel.

 • rés a présen - "Fele is elég" - Máté Angi író

  rés a présen: Mamó című könyved tavaly kapott Bródy Sándor-díjat, idén pedig tiéd "az év gyermekkönyve" díj a Volt egyszer egy című kötetért. Ösztönzőleg hat rád az elismerés? Máté Angi: Az elismerés jó érzés, de ettől még nem kezdek erősebben, jobban írni, nálam inkább fordított a hatás: gátat vagy tűfokot hoz a szakmai elismerés, szorongást, hogy ha újra írnék, elég lennék-e arra, hogy jól megírjam, átmennék-e a szakmától szorosra húzott önmagamon.

 • kertész lesek - Gémeskút - Sukoró

  "Itt igen jól érezheti magát a pihenni, fürödni, vízi-sportolni, horgászni, vadászni, lovagolni vágyó egyaránt. Télen pedig szánkózók és korcsolyázók hada élvezheti a tiszta levegőjű, csendes környezetet.

 • mi a kotta? - Könny és mosoly

  "Dal Liszt Ferenchez Jól indult az a vers, de a vége oly kielégítetlen Mit kell érteni az alatt, hogy 'a magyar siralmival mosson le minden vészt vihart'? Sohse sírjunk ott; nem illik a' mihozzánk Szép tünemény volna, a hős magyar nemzet hogyan ül a földön és törülgeti az inge ujjába könnyeit Van nekünk erőnk, eszünk, tehetségünk elég: küzdünk becsületesen ezután is, ahol a nemzeti szellemerő számára nyitva a tér; búsuló magyarokra nincsen semmi szükség" Ezekkel a szavakkal üzent a Vasárnapi Újság szerkesztői rovata annak az ismeretlen poétának, aki 1856 augusztusában a hosszú évek után újra Magyarországra látogató Lisztet ünnepelte volna költeményével A magyarnak persze éppenséggel lett volna némi oka akkortájt a könnyeit törölgetni, s közben akár vészt meg vihart is emlegetni, de erről nemigen volt ildomos versben szót ejteni A korabeli sajtómunkások ehelyett inkább méltán lelkesedtek az évtizedek óta épülő esztergomi bazilika fölszenteléséért, valamint Liszt Ferencért, aki ez alkalomra újra hazalátogatott, hogy "a magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója" avatásán elvezényelje az Esztergomi mise ősbemutatóját 155 év múltán mi sem töröljük ingünk ujjába a könyűnket, hanem ugyancsak Esztergomot és Lisztet emlegetjük, elvégre vasárnap kezdődik az ilyentájt esedékes Esztergomi Liszt Hét Ahol is az első napok heveny zongorázással fognak telni, hiszen előbb Nicolas Namoradze (Szent Adalbert Központ, augusztus 21, hét óra), másnap pedig Bogányi Gergely (Bazilika, augusztus 22, hét óra) telepedik majd a hangszeréhez költői, vallásos és transzcendens harmóniákat eljátszandó Szombaton befejezéséhez érkezik a megelőző hetet domináló két másik fesztivál, a kaposvári kamarazenei és a zempléni egyaránt Az előbbi fesztivál zárókoncertjén Johannes Brahms 1890-ből való, Práter melléknevű G-dúr vonósötöse fogja beszegni a rendezvénysorozatot - kései mű egy kései órán (református templom, augusztus 20, éjjeli tizenegy óra) Egy másik, a Sárospataki református templomban addigra már véget is ér majd a Zempléni Fesztivál idei utolsó hangversenye (augusztus 20, nyolc óra): a Liszt Ferenc Kamarazenekar együttese elé lépő Baráti Kristóffal, Mendelssohn vonósszimfóniájától Pablo de Sarasate virtuóz Carmen fantáziájáig Mozi vagy múzeum - Budapesten nagyjából e két, félig-meddig szokatlan lehetőség között választhatunk, ha zenei életet keresgélünk magunknak Merthogy a Puskin moziban Claudio Abbado fog vezényelni (e heti fotónk az idős mester előtt tiszteleg), persze felvételről: a filmszínház Mahler-szimfóniasorozatának harmadik estéjén (augusztus 18, hét óra), a komolyzenei repertoár tán leghosszabb szimfóniáját, a százperces Harmadikat megszólaltatva Az Öntödei Múzeumban pedig, ha minden igaz, akár egy komplett madrigálestben is gyönyörködhetünk (augusztus 22, fél nyolc) Lagrime e sorrisi felcím alatt ugyanis szerelmes madrigálok tartanak majd igényt az érzékenységünkre - Monteverditől Frescobaldiig .

 • kulthírek

  BÁNK BÁN: CÉL A JÖVÕ SZEZON A 2012-13-as évadban tekinthető reálisnak a Bánk bán eredetileg az idei évre elképzelt Los Angeles-i bemutatása, adta hírül a kultúráért felelős államtitkárság. Erről a hónap végén kezd tárgyalásokat Igric György, a Filharmónia Budapest ügyvezetője az LA-i Operaházzal.

 • könyv - Cieger András: Politikai korrupció a Monarchia Magyarországán

  "Nem okos világ ez a mai. De hát iszen a tegnapi se volt okos.

 • film - Frászkarika

  Persze, persze, tudjuk: az oroszok, a zombik, a befőttek, a potterek és a vámpírok már a spájzban vannak. Anya is csak egy van - de ez most kevéssé érdekes, majd talán anyák napján, most a vámpírnak van szezonja, igaz, jönnek fel az élőhalottak is, mondhatni fej fej, illetve nyak fej melletti a küzdelem.

 • sziget - Skunk Anansie

  Ha idén összeszednénk azokat a zenekarokat, amelyek igazán méltatlan időpontban léptek fel a Szigeten, akkor a délutáni sávba száműzött Flogging Molly/Rise Against kettős és a Gogol Bordello fél ötre helyezett koncertje mellett mindenképp dobogóra kellene kerülnie a Skunk Anansie-nek is, akiket este hatkor kergettek a színpadra.

 • könyv - John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak! - Hogyan bánjunk velük?

  A stand-up komikus David egy balesetben elveszti feleségét. A halál beállta után fél órával Eva kinyitja a szemét, és felül.

 • dvd - Puccini: Turandot

  Puccini Turandot című operájának ez a Franco Zeffirelli-rendezése, amelyet a Metropolitan Operában rögzítettek 2009-ben, már-már ugyanúgy klasszikus, mint maga a mű. Régi, de nem elavult, mert a mesei pompa sohasem avul el.

 • sziget - La Roux

  A La Roux fellépésén többen vannak, mint az előző napi frenetikus Pulp-koncerten - de azért bízvást mozoghatunk akár az első sorokban is a vaddisznólkodástól magát tökéletesen megtartóztató, decens közönségben.

 • könyv - Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie Krimikalauz

  Akárha egy kisebb vidéki könyvtár katalógusát tartanánk a kezünkben, pedig pusztán egyetlen írónő csak és kizárólag bűnügyi tárgyú műveit és azok feldolgozásait foglalja magában. Hatvanhat regény és százötvennégy novella, színpadi művek és persze a máig is szaporodó filmfeldolgozások - ezek képezik az immár másodjára, bővítve és aktualizálva megjelenő Krimikalauz velejét.

 • Sziget

  A férfikor kezdete - Deftones

 • Sziget - Csak a krém - Manic Street Preachers

  A Manics zenéjében grammnyi sincs, abban a helyzetben viszont jócskán van irónia, hogy éppen ez a nagyszámú kulturális és politikai utalásai miatt már-már túlságosan is komolynak és józannak tartott walesi zenekar az egyik, amelyik jelenleg valóban nagy tömegek előtt képes ápolni az erőteljes és egyértelmű gitárakkordokra, fütyülhető szólókra és mindenekfelett szívszorító, himnikus refrénekre épülő stadionrock-hagyományt, amelyhez általában a hedonizmus fogalmát szokás bilincselni.

 • Sziget - Osztályon felül - Pulp

  Kilenc éve járt nálunk utoljára a Pulp - közben meg nem is tehette, hiszen éppen jól feloszlatta magát. Mindenesetre a koncerten maga a jó memóriával megvert (vagy időben felvilágosított) Jarvis Cocker emlegeti fel a megszépült félmúltat.

 • Sziget - Kis nagy ember - Prince

  Amikor egy nagy sztár Magyarországra érkezik, akarva-akaratlanul felröppennek különböző pletykák, és a bennfentesek váltig állítják, hogy ezek mind-mind megerősíthető információk. Prince egy varrógépet kért az öltözőjébe.

 • Kiállítás - Önnön farkába - Helyszíni szemle - A múzeum a múzeumról

  Ha valaki eddig nem sejtette, a LuMúban megrendezett csoportos kiállítást látva most már egészen biztos lehet benne: a művészek életcélja nem az, hogy meg nem értett tehetségük terhe alatt görnyedve mélyszegénységben tengődjenek egy padlásszobában, hanem hogy bekerüljenek a legmagasabb szintű kanonizációt biztosító intézménybe, a múzeumba.

 • Színház - Háborúra revü - A Valahol Európában Szegeden

  A szegedi Dóm homlokzata lyukasan-romosan félig bedől a szegedi Dóm homlokzata elé - Horesnyi Balázs díszletének legfőbb eleme elmondja a lényeget: az idő háborús.

 • Sziget - Majomparádé

  Noha többször is felléptem a Szigeten - egyszer énekesnőként, lóálarcban -, ekkora állat még sohasem voltam. A "Hogyan viselkednek a majmok? Wahorn András képet fest" című előadáson (a Műcsarnok rendezésében) ugyanis az a megtisztelő feladat ért, hogy nem emberként, hanem intelligens gorillaként kellett megjelennem és viselkednem.

 • Új drogok a placcon

  Csak megkóstol?

  Naiv illúzió volt azt hinni, hogy a közelmúlt népszerű dizájnerdrogjai (mindenekelőtt a mefedron) betiltása után nem marad legális anyag a placcon. Csak éppen az újak hatásairól még annyit sem tudunk, mint a régiekéről.

 • cyberhírek

  Premier - Hivatalosan még be sem mutatta az Apple az iPhone 5-öt, de Kínában már árulják az okostelefon másolatait. Hamarabb került tehát forgalomba a hamisítvány, mint az eredeti készülék: a valódi Apple-telefon premierje egy hónapon belül várható.

 • A tiszaberceli szivattyútelep

  A gőz az úr

  Egy genderkonform fiúgyermek mellett új, ismeretlen világok nyílnak meg egy anya számára - ha mégoly sikerrel sajátította is el anno technikaórán a ráspoly és a reszelő fogalmi, használatbeli különbségét. Ezt a lányos anyák előtt örökre rejtve maradó világot flexek, finisherek, láncos buzogányok és Nohabok népesítik be.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...