• MaNcs 23. évf. 36. sz. (2011. 09. 08.)

  "Semmi nincs már kizárva"

  Ónodi Eszter színész

  Már akkor is a Katona József Színház tagja volt, amikor filmjei révén az egész ország megismerte és megszerette. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt mosolygós tulajdonosával többek közt a siker ellentmondásos következményeiről, bedobozolt filmjeiről és kételyeiről beszélgettünk.

  2011 / 36
 • Kiút vagy egérút

  Mi lesz a Magyar Újságírók Országos Szövetségével?

  Rendkívüli közgyűlésre készül szeptember 10-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. A MÚOSZ szakmai, közéleti és politikai súlya alapján akár lapozhatnánk is: de ha maradt még bennünk némi lángja a szakmai összetartozásnak, ne lépjünk túl ilyen könnyelműen az eseményen.

 • Minden spártai hazudik

  Ott folytatjuk, ahol az imént abbahagytuk, a feljebb taglalt Nagy Bejelentés finisében. A kis sajtótájékoztatón az [origo] kérdésére, hogy tényleg azt mondotta-e külföldi diplomatáknak 2006-ban, hogy "hagyják figyelmen kívül, amit mondok!

 • Megoldom

  Néhány hete ismét a Nagy Gazdaságpolitikai Bejelentés lázában égünk. Átélhettünk már ilyet idén február-márciusban is, amikor a történelmi esemény időpontjáról csak annyit lehetett tudni, hogy az bizonyosan nem aznap lesz, amikorra beharangozták.

 • Kapirgáló

  A nyelvtanár és a sorhajóhadnagy

  Ezúttal egy irodalmi legenda ügyében kapirgálunk. Évtizedek óta kering a szíveket melengető formás kis történet a Horthy Miklóst angol nyelvre tanító James Joyce-ról, hol tudományos ténymegállapításként, hol szépirodalmilag feldolgozott motívum alakjában.

 • Orient expressz

  Kadhafi után

  Mire ez a cikk megjelenik, lehet, előkerül Kadhafi - élve vagy halva -, valahonnan a Szaharából, vagy támogatóinak utolsó fellegvárából, Szirtéből. Ám e tény már mit sem fog változtatni a helyzeten. Hatalmának utolsó napjaiban épp olyan ostobának és primitívnek bizonyult, mint azokban az 1969-es őszi napokban, amikor a líbiai történelem egyetlen uralkodóját, Idriszt letaszította a trónról.

 • Exlex állapot Budapest határában - Ököljog

  Hatósági jelenlét híján évek alatt folyamatosan romlott a Budapest határán lévő kamaraerdei telkek állapota: a helyszínt megtalálták a házfoglalók, elszaporodtak a betörések, lopják az áramot, egyesek pedig szemétlerakónak vélik a valaha gondozott, ma már egyre inkább törvényen kívüli telepet.

 • "Méltósággal, félelmek nélkül"

  Setét Jenő kampány-főkoordinátor a cigány önazonosság megvallásáról

  Roma civil aktivisták Ide tartozunk - Népszámlálás 2011 elnevezéssel kampányt indítottak annak érdekében, hogy a roma lakosság minél aktívabb legyen az októberi népszámláláson, s hogy cigány nemzetiségűnek vallja magát.

 • Egy magyar kémtörténet - "Kovács János" és az UDB

  1957. március 15-én a hatóságok preventív őrizetbe vették Szenes Lászlót, a 24 éves autóbusz-kalauzt. Bár a pufajkások ekkor már hónapok óta terrorizálták az országot, a hatalom még mindig félt '56 szellemétől.

 • Tulajdonosváltás az MTK-ban - Kinek kell egy csapat?

  Várszegi Gábor klubtulajdonos 16 év után kiszállt az MTK-ból, így az immár elsősorban a tavaly megválasztott Deutsch Tamás elnök terrénuma - röviden így összegezhetők az eladásról szóló sajtóbeszámolók. Az ügyletet tüzetesebben vizsgálva azonban kiderül: a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

 • Távol a közbeszerzésektől - Tarlós István, Budapest főpolgármestere

  Az őszi ülésszak során elfogadandó önkormányzati törvény dönthet arról, mekkora mozgástere marad a főpolgármesternek - illetve hogy marad-e egyáltalán. Tarlós Istvánnal ezen túl személyzeti politikáról, közbeszerzésekről és a hajléktalanokról is beszélgettünk.

 • Film - Pygmalion és a transzgenezis - Pedro Almodóvar: A bőr, amelyben élek

  Megszeppent harmincas csávó fekszik a műtőasztalon, amikor - a még mindig csupa sárm - Antonio Banderas fölé hajol, s a helyzet tisztázása céljából közli, hogy vaginabeültetést végzett el rajta, minden simán ment.

 • Film

  Pygmalion és a transzgenezis

  Pedro Almodóvar: A bőr, amelyben élek

 • Film - Fisherman's Friend - Alix Delaporte: Angéle és Tony

  Nem is annyira a halászoknak nehéz (persze nekik sem könnyű), mint inkább a börtönviselt, kallódó szépségeknek. Az összevetés joggal tűnhet esetlegesnek, hisz' ilyen alapon akár egy bányászt és egy balerinát is párba lehetne állítani, de hát erre (is) való a mozi: összehozni a bányászokat és balerinákat, a cowboyokat és űrlényeket vagy - mint Tony és Angéle esetében - a mogorva halászt és a rosszéletű, de a rossz életét feledni vágyó szépséget.

 • "És én újra elcsábulok" - Julianne Moore színésznő

  Most épp az Õrült, dilis, szerelem. című filmben látható, hogy túl az ötvenen is megőrizte vonzerejét. A Magnólia, Az órák, a Boogie Nights, A nagy Lebowski, az Egy kapcsolat vége, az I'm Not There - Bob Dylan életei vagy a Hannibal 51 éves sztárjával Londonban találkoztunk.

 • chili&vanília - Steak reggelire

  Frissen sült croissant vajjal és házi lekvárral. Zabkása barnacukorral, csipet fahéjjal és friss gyümölcsökkel.

 • tévésmaci - Szőlőskertem rókája

  Amikor Sztupa és Troché lángost ettek a Balatonon, na, olyan soha a büdös életben nem történt. Nem történt még számos egyéb - hihetnénk, izgalmas - eset sem, melyet oly szeretettel emlegetnek irodalomközeli elemek, szerencsére mindig önmaguk kapcsán, mindgyakran az étkezés, az italozás és a nemi élet, illetve úgy nagy általánosságban a dühödt fogyasztás tárgykörében.

 • rés a présen - Mocsári horror - Rabi Márton frontember

  rés a présen: Mikor, kikkel és milyen elgondolással alakult a Magic Mosquitoz zenekar? Rabi Márton: Vegyünk öt civil embert, akiknek 2007 óta állandóan szürreális mocsári álmai voltak, és folyamatos késztetést éreztek arra, hogy zeneileg megfogalmazzák ezeket, és a késztermékkel eláraszszák a világot, függetlenül attól, hogy van-e rá igény, vagy sem.

 • mi a kotta? - Kész elmebaj

  "Hallotta a hírt? Engem neveztek ki az Opera igazgatójának!" Ezzel a légből kapott bejelentéssel sokkolt boldog-boldogtalant, jó barátait és a bécsi zenei élet elébe kerülő munkásait a zeneszerző Hugo Wolf 1897 szeptemberében.

 • kertész lesek - Kastély étterem, Fót

  A fóti Károlyi-kastély több mint száz évig szolgált családi fészekként, története a második világháború nyomán lett fordulatos: az ostrom idején frontkórháznak rendezték be, majd miután közkinccsé vált (elloptak mindent, ami mozdítható), a határőrség vette birtokába.

 • kulthírek

  POLAR-DÍJ Patti Smith és a Kronos Quartet vehette át Stockholmban az idei Polar Zenei Díjat. Ez alkalomból előbbi koncertet is adott.

 • könyv - Magyarország Szubjektív Atlasza

  Magyarország az egyedi hópihék, a bezárt és soha ki nem nyitott üzletek, a gyűjtögetők, a brutális gyerekversek, na meg a fröccsök országa, a lehetséges térképek tárháza, a népi művészet Mekkája. Magyarország szubjektív, és már ezt bemutató atlasza is van.

 • film - ZAJHÁBORÍTÓK

  Mit tehet a mai nyugat-európai fiatal, ha lázadna egyet a jóléti társadalom ellen? Ola Simonsson és Johannes Stjärne Nilsson 2001-es rövidfilmjében (Zenemű egy lakásra és hat dobosra) egy hatfős banda - a valóságban is létező Six Drummers együttes - betör egy jómódú polgári lakásba, ám ahelyett, hogy bármit is megfújnának, koncertet adnak a fellelhető leghétköznapibb tárgyakból zörejeket kicsalva, s azokat végül tönkrezúzva.

 • kiállítás - Etnomobil 2.0

  Először is van egy lassan tízéves múzeumközi együttműködési program (a Néprajzi Múzeum szervezésében), a MaDok projekt, amely a kortárs tárgyi világ megőrzését, dokumentálását célozza. Van továbbá egy lakókocsi, múzeumokhoz vontatják, hogy megmutassák a látogatóknak: 1.

 • film - CONAN, A BARBÁR

  Schwarzeneggerrel indult Amerikában '82 hosszú nyara: noha korábban is alakított testhezálló szerepeket (például izmos szobadísz volt A hosszú búcsúban), mégis csak a Conannal csinálta meg hollywoodi szerencséjét.

 • könyv - Reba Toney: Osztályozó játék - tuti recept a tökéletes lelki társ megtalálásához

  Akiben már a cím is gyanakvást kelt, az jó eséllyel feladja eme - az önsegítő könyvek piacán is gyöngyszemnek tűnő - művet valahol annál a résznél, hogy "Megtalálni az Igazit néha nehezebb, mint a Hubble-teleszkóppal McDonald's éttermet találni az Androméda-galaxisban".

 • lemez - Stephen Malkmus and the Jicks: Mirror Traffic

  Milyen zenével maradhat komolyan vehető egy acsarkodó crust punk gitáros a nyugdíjkorhatár után? Hogyan oldja meg a sebes szögelést köszvényes csuklóval egy thrash metal dobos? Az élet ezen nagy kérdésein bizonyára mindenki elgondolkodott már, de talán az sem kevésbé érdekes, hogy mihez kezdenek magukkal negyven fölött a fiatalos nemtörődömséget a 90-es években lötyögős-röhögős dalokba fordító alternatív héroszok.

 • könyv - Babiczky Tibor: A jóemberek

  Gyanítom, hogy évek múltán az egyik legizgalmasabb Babiczky-kötetként fogja emlegetni az irodalomtudomány A jóembereket, melyben voltaképp egy metamorfózisnak lehetünk tanúi. A költő már kinőtt egy világot, s a másikba épp most nő bele, miközben mindkét univerzum ott hemzseg e könyv lapjain.

 • film - ÕRÜLT, DILIS, SZERELEM.

  E műalkotás az edzőcipők lelombozó fétisével illusztrálja a fásultat, és takaró alatt matató kezekkel a beteljesületlent. A "mindenható" sorozathőst, Steve Carellt hozza nagyon lúzernek, aztán - amolyan Luciferként - mindjárt mellécsapja az egy fokkal tán vállalhatóbb Ryan Goslingot: nem is rossz felállás, főleg egy kortárs romkomban.

 • Lemez - Hét határon át - Africa Hitech: 93 Million Miles; Silkie: City Limits volume 2.

  Az utóbbi pár évben fokozódtak a jóleső izgalmak az elektronikus tánczenében. Korábban halottnak/stagnálónak hitt műfajok újabb hibrideket szülnek, kreatív zenekészítők meglehetős eleganciával törik át a határokat, s feszítik szét a sokszor eddig is csak formálisan létező kereteket.

 • Tánczene és nejlonszaxi - Barcza Gergő, Pettik Ádám - Besh o droM

  Hat év szünet után idén nyáron megjelent a tizenkét éves Besh o droM ötödik lemeze, a Kertünk alatt. A hazai világzene egyik legnevesebb képviselőjének két alapító tagját, Barcza Gergő fúvóst és Pettik Ádám ütőst ebből az alkalomból faggattuk.

 • Kiállítás - Hazaffyas pántlikák - Egy + 1 - Az Első Magyar Látványtár Alapítvány kiállítása

  Az ország közállapotait tekintve első pillantásra nagy merészségre vall, ha valaki egy nemzeti jelképet, a piros-fehér-zöld trikolórt és a giccs univerzális színét, a rózsaszínt választja kiállítása témájának: ki az, aki önként kiteszi magát politikai támadások özönének?

 • Színház - Elmozogják - Amit a hegyen hallani - Zsámbékon

  Két évvel ezelőtt indult a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen az úgynevezett "színházrendező - fizikai színházi koreográfus" képzés. És most megnéztem egy vizsgájukat Zsámbékon, hátha megértem, miért és mire.

 • Könyv - Korszerű, kicsinyes bűneink - A hét főbűn sorozat

  Montalbano felügyelő a népszerű tévésorozatból vajon a torkosság bűnében vétkes, vagy csak ínyenc? Ez a probléma bizonyára komoly megfontolás tárgyát képezte volna évszázadokon át, hiszen a zsidó-keresztény kultúrkörben a torkosság a hét főbűn egyike, és súlyos túlvilági büntetést vont maga után.

 • "Konzervet ritkán veszünk"

  Arcus Temporum - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

  Időívek: klasszikus és kortárs zene, az emlékezés körül forgó táncosok, furcsa egyiptomi filmek és egy csónak két tonna sóban. Kérlelhetetlenül progresszív kortárs művészet az időtlen dombon, szeles időben.

 • Klímaszkepszis, 2011 - Elnyeli, nem nyeli?

  Az emberi tevékenység okozta globális klímaváltozás teóriájára immár politikai döntések és gazdasági stratégiák épülnek. Mégis vannak opponensei, köztük egy magyar tudós.

 • Kiállítás

  A pekarinak se könnyű

  Amazónia. Utak az indiánokhoz

  Nem feltétlenül a tárlókba zsúfolt tárgyak különlegessége és bősége tesz érdekessé egy kiállítást, ami persze közhely, mégis újra és újra átéli az ember, hol pozitív, hol negatív értelemben. A Néprajzi Múzeum kiállításának alcíme pedig finoman mintha azt is jelezné, hogy a néprajzos, az antropológus munkájának a lényege, hogy ellátogat, mondhatni tiszteletteljesen elzarándokol a tanulmányozni kívánt közösséghez, figyel, ismerkedik, rögzít, és ha visz is végül magával különféle tárgyakat, nem vendéglátóinak kifosztása a célja, hogy aztán elkápráztathassa otthon az ámuló múzeumlátogatókat.

 • cyberhírek

  Õssejtbank Létrehozták a veszélyeztetett állatfajok testi sejtjeiből származó első őssejteket: az áttörés segítségével állatfajok tucatjait menthetik meg a kihalástól. Ilyen állat például az északi fehér orrszarvú, egyike a két első állatnak, amelynek őssejtjei bekerültek az új bankba.

 • Planking - Ahol tud, elhasal

  A legújabb őrület, a planking hozzánk is megérkezett. Fordíthatnánk deszkázásnak, de akkor mi lenne a deszkásokkal?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...