• MaNcs 23. évf. 37. sz. (2011. 09. 15.)

  "Pillanatnyi politikai előnyökért"

  Felcsuti Péter banki szakember a devizahitelesek megsegítéséről

  A Magyar Bankszövetség volt elnöke szerint Orbán Viktor legújabb adósmentő ötlete hosszú távon vágja haza annak a lehetőségét, hogy Magyarország végre növekedési pályára álljon.

  2011 / 37
 • Olvasva jó?

  Még egyszer a romák megszámolhatóságáról

  "Ha valamitől megijed az ember, azt a legokosabb megmérni." Daniel Kehlmann: A világ fölmérése A nemzeti és etnikai kisebbségek összeírását az októberi népszámláláson Kállai Ernő és Jóri András ombudsmanok vetették fel úgy két éve Az etnikai adatok kezeléséről szóló vizsgálat megállapításairól című jelentésükben, mely ötlet érthető módon lobbantotta lángra a szűkebb-tágabb szakmai közvélemény képzeletét.

 • Együtt vagy külön

  Hogyan kerülheti el az összeomlást az Európai Unió?

  Az elhúzódó euróválság kezelésére az elmúlt hetekben számos javaslat született. A francia államfő a tagállamok költségvetési fegyelmét biztosító tagállami alkotmánymódosításokban látná az euró stabilitását és jövőjét, míg a holland miniszterelnök és a pénzügyminiszter, Mark Rutte és Jan Kees de Jager a Financial Timesban minap megjelent cikkében az Európai Bizottságnak adna nagyobb mozgásteret: közösségi felügyeletet hoznának létre a tagállami költségvetések ellenőrzésére, végső esetben pedig kizárnák az eurózónából a közös pénz fenntartásához szükséges előírások megszegőit.

 • Csak egyszer

  Lehet persze, hogy még nem tudunk mindent, hisz csak azt tudjuk, amit az ügyészség a parlament mentelmi bizottságának elárult, és talán nem árult el mindent.

 • Õfelsége önkormányzatisága

  A magyar oktatáspolitika egy kudarctörténet - mondta Lázár János a Fidesz-KDNP Hajdúszoboszlóra kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón. Azt persze elfelejtette hozzátenni, hogy "nézzenek csak ránk" (már ha igazolva akarják látni a fenti állítást; Szijjártó Péter állt épp mellette).

 • Nem tudják, de teszik

  Bismarck kolbásza

  "...csak az ész, az tudja a drót feszülését" "Ez csak a csőcselék" - mondta Emil bátyánk, mikor nagyszüleimmel és anyámmal a pesti mozizásból hazafelé menet látták, amint nemzeti érzelmű fiatalok egy lelkes csoportja ólmosbotokkal és kövekkel veri be a zsidó vagy zsidógyanús boltok kirakatait a körúton.

 • Olvasói levelek

  Kiút vagy egérút Magyar Narancs, 2011. szeptember 8. Tisztelt Főszerkesztő Úr! Kérem, hogy a Magyar Narancs e heti számában a következőket hozza nyilvánosságra: A Magyar Narancs 2011.

 • Folytatódó harcok Szudánban - Észak észak ellen

  Míg Dél-Szudán elszakadását ünnepli, az új határtól északra, Szudán területén tovább folyik a polgárháború. A három kritikus területet - Abyeit, Dél-Kordofánt és Kék-Nílus szövetségi államot - egymás után érik a bombázások; a kiéheztetés és a politikai üldöztetés elől több százezer ember menekül.

 • Mi vár Líbiára? - Soha nem jön vissza

  Győztek a felkelők, Tripoli ünnepel, de a neheze csak most jön. Nemcsak a romba dőlt országot kell újjáépíteni, hanem egy új, demokratikus államot kell létrehozni ott, ahol eddig Kadhafi önkénye volt a törvény. Helyszíni beszámoló.

 • "Tessék, megcsinálták" - Erdős Tibor közgazdász, akadémikus a gazdasági növekedésről

  A gazdaság fundamentumai hosszú távon legfeljebb 2,5-3 százalékos növekedést tesznek lehetővé, de a válság utáni felívelés rövid időszakában a GDP bővülése ennél nagyobb is lehetne. Ezt viszont meghiúsítja az adócsökkentés, melynek "felpörgető" hatása a kormány számításainál egy nagyságrenddel kisebb - állítja a Narancsnak adott telefoninterjúban az egyik leggyakrabban hivatkozott hazai kutató professzor.

 • A bírói hatalmi ág meggyengítése - Méretre vágva

  Jogszabályi úton korlátozott bírói függetlenség, a végletekig megerősített, gyakorlatilag kontrollálatlanul működő legfőbb ügyészség. Mi a célja a Fidesznek az igazságszolgáltatással?

 • Államosítják a kórházakat - Magukban bíznak

  Az egészségügy húsz éve tartó megmentése azon fejezetéhez érkezett, amikor az intézmények tulajdonosa a helyhatóságok helyett az állam lesz.

 • Tanodabezárási hullám

  Ti ne gyertek!

  A közoktatást övező zűrzavaros bohózatban három markáns irány rajzolódik ki: a nagy egyházak expanziója, az iskolarendszer homogenizálása, illetve a civil szereplők kiszorítása. Most éppen a tanodákon a sor - pedig a legmélyebb szegénységből jövő gyerekek esélyegyenlősége pusztán a központilag irányított "jó iskola" révén nem biztosítható.

 • chili&vanília - Titkos, sűrű, édes

  A gránátalmaszirup (nem azonos a koktélok keveréséhez használt rózsaszínű grenadine-nal!) az egyik legjobb és legizgalmasabb különleges adalék, mindenkinek ajánlom, hogy tartson a kamrájában egy üveggel. A közel-keleti, illetve arab konyha egyik alapvető kiegészítője.

 • tévésmaci - A göböly visszatér

  Amikor Sztupa és Troché a kőkereszthez tartottak, még nem is hajnalodott. A vonat teljesen képtelen időpontban, három óra harmincötkor állt meg az állomáson, egyikük sem értette, hogyan szállhattak le s fel mégis annyian - persze csupa behúzott vállú, nagykabátos alak.

 • mi a kotta? - A harag napja

  Nem kétséges, a kezdet és a vég mély értelmű, s észrevétlenül egymásba átváltó jelenségein, az élet nagy és örök körforgásán akár a koncertprogramot szemlélve is kedvünkre elmerenghetünk. Mert hiszen amíg a múlt héten a Liszt Ferenc emlékére megrendezett idei Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny nyitányával zártuk sorainkat, addig most a zongoraverseny záróeseményén kezdhetjük a heti műsor előszámlálását.

 • rés a présen - Mindegyiket megnézni - Muladi Brigitta művészettörténész, kurátor

  rés a présen: Az Inda Galéria ötéves születésnapjára te válogattad a kortárs kiállítókat. Milyen szempontok szerint? Muladi Brigitta: A kiállítás és pályázat alcíme Mobilitás, migráció, emigráció. Főcíme New York, Rió, Tokió, ami egy retrósláger refrénje, a klipet meg lehet nézni a neten.

 • kertész lesek - MINI

  A múlt században a Krisztina tér közétkeztetésének központja a Zöldfa étterem (és eszpresszó) volt. Az 1960-as években létrehozott vendéglátó centrum építtetői és üzemeltetői a környék szellemét, az ún.

 • kulthírek

  DALÍ MOSZKVÁBAN A moszkvai Puskin Múzeumban nagyszabású retrospektív kiállításon mutatják be Salvador Dalí életművét, az 1920-as évek korai munkáitól egészen a legkésőbbi vásznakig. Az olaj- és vízfestmények, rajzok és fotók mindegyikét a Gala-Salvador Dalí Alapítvány kölcsönözte.

 • web - RICH WORLD PROBLEMS

  "Afrikában éheznek!" Mindenkiben ott visszhangzik ez a gyerekkorban oly sokat hallott mondat: csak két szó, de különféle tiltások teljes rendszere van benne; sokkal többről szól, mint hogy illik megenni mindent, amit elénk tesznek.

 • film - PÓT PASI

  Van egy vadember kinézetű mellékszereplője a filmnek (a majdnem híres John C. Reilly alakítja), néha átbiciklizik a színen, és fenyegető tekintettel mered a világra.

 • lemez - Girls: Father, Son, Holy Ghost

  Az egyszerre talányos és rém béna Girls név a rockzenekari keretek közt alkotó énekes-dalszerző Christopher Owenst takarja, aki két évvel ezelőtt mutatkozott be egy rendkívül jól fogadott független gitárpoplemezzel (Album), amely nemcsak a minden forró újdonságra fogékony zeneblogok, hanem a mainstream média érdeklődését is hamar felkeltette.

 • film - A FÉLELEM MEGESZI A LELKET

  Fassbinder 1973-as filmje nem fejtett ki, nem magyarázott meg semmit, csak mindenre rápakolt tíz szívlapáttal. Olyat mutatott, ami több a soknál.

 • lemez - Muppets: The Green Album

  Három dolog van, amin felnőttként is úgy tudok röhögni, mint gyerekként: a Dilibill képregény, a Különben dühbe jövünk és a Muppet Show. Épp ezért kár, hogy a sorozat Magyarországon még mindig nem jelent meg DVD-n, de némi kárpótlásként hamarosan (nálunk januárban) érkezik a legújabb Muppets-mozifilm.

 • kiállítás - Bada Dada-emlékkiállítás

  Öt éve már, hogy itt hagyta a Holdrajziskola-hálószobát, s a totál tavaszba katapultált. Bada Dada maga volt az ellentmondások manifesztuma.

 • film - HAPPY, HAPPY

  Ahol rögtön két happy is szerepel a címben, ott semmi okunk valódi boldogságra gyanakodni. Meglehet, némiképp sztereotip a megközelítés, de a norvég+vígjáték szókapcsolat sem a boldogságtól kipirult arcokat, sokkal inkább az északi melankóliával fűtő egzisztenciákat, a polgári jólét fosztóképzős szerkezeteitől (aszatlanság, eretetnélküliség) szenvedőket juttatják az eszünkbe.

 • A mesterkéltség nagymestere

  Bryan Ferry budapesti koncertje elé

  Szép kis listát lehetne összeállítani azokból a sztárokból, akik fénykorukban teljesen ismeretlenek voltak a magyar közönség előtt. A szocialista szórakoztatóipar importja amúgy is megérne egy (beat)misét: ma már megfejthetetlen, miért éppen a másodosztályú kutyaütőket (tisztelet a kivételnek) emelték a magasba, akiket - miközben valóban értékes (vagy legalábbis hatásos és különben politikailag teljesen semleges) produkciók felfedezésére csak évtizedekkel később nyílt lehetőség.

 • Kiállítás - Semmi, drágám, semmi - Sírba visztek - A Bizottság a Műcsarnokba megy

  Hogy mire készül Gulyás Gábor a Műcsarnokban, arra mindenki kíváncsi volt, beleértve azokat, akik legszívesebben be sem tették volna oda a lábukat, legalább még egy ideig. Aztán az új igazgató kitalálta a Bizottság-kiállítást, amelyre még az is elmegy, aki még sosem hallott Gulyásról, és egyáltalán nem sértődik meg azon, hogy a demokratikus nyilvánosságból korábban többet igénylő zenekar őnélküle, zártkörű megnyitón ünnepelt a jobboldali kormány államtitkárával.

 • Könyv - Az orránál fogva - Andor Mihály: Szegény Micsinay - Egy besúgó élete

  A legjellemzőbb magyar besúgóhistória, legfényesebb honi spiclikarrier kétségkívül Mikes (Micsinay) Tamásé. Nem elég, hogy pályája során megvezetett mindenkit, de már film is őrzi emlékét és kalandjait (a Gulyás testvérek Idézés című, kétrészes dokumentumfilmje 2009-ből), s immár a tényirodalom is megtette a magáét; személy szerint alig várom az operett-változatot, amiben korunk valamely jeles előadója énekli majd Rajk László szerepében, hogy "ez mindenkit meglepetésként ért" (tudniillik Mikes lelepleződése).

 • KERTÉSZ UTCAI FESZTIVÁL

  A VII. kerület Körúton belüli része ősztől tavaszig amolyan fékezett habzású bohémnegyeddé változik, borsos árú romkocsmákkal és kulturális befogadóhelyekkel.

 • Interjú

  A dinamikus élet vágya

  Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója

 • rés a présen

  "Uralom a terepet"

  Katona László színész

 • Színházi évadnyitó melléklet

  Programok

  "Ez színház, semmi több / Nézz körül, ócska díszletek / A színpadon ez csak próba / Bennünk van a szörnyeteg." (Omega)

 • Interjú

  "Nem a szerepkört kell eljátszanom"

  Dolhai Attila színész, énekes

  Tíz éve jutott be a Színművészetire, s nagyjából ugyancsak egy évtizede a Budapesti Operettszínház vezető színésze, sőt sztárja. Dolhai Attilát a Miss Saigon soproni bemutatója után és budapesti premierje előtt kérdeztük.

 • Várépítők, úri szabók – A színházi díszlet- és jelmeztervezők titokzatos világa

  "Mind a kőszínházakban, mind a struktúrán kívüli előadásoknál meg kell teremteni az illúziót, létre kell hozni egy világot, ami már első látásra hat a nézőre - még akkor is, ha ez csupán egy üres színpad. Minden előadáshoz nagyon sokat hozzáad az a pillanat, amikor meglátod a teret, a színpadképet, ennek ugyanúgy meg kell lennie a Sirály pincéjében, mint a Vígszínházban" - szögezi le Polgár Csaba, a HOPPart több előadásának rendezője, az Örkény Színház színésze.

 • Interjú

  "Nem mondhatom, hogy nem antiszemita előadás"

  Vinnai András író

  Színészként kezdte, mára sikeres színpadi szerző, Bodó Viktor állandó munkatársa, a TÁP Színház számos előadásának alkotója, de dolgozott már Alföldivel, Gothárral is. Lefitymálva című darabját szeptember 24-én mutatja be a Budapesti Gólem Zsidó Színház.

 • A VI-os kategória aktuális helyzete

  Az utolsó fillérig

  A VI-os kategória idei, botrányoktól övezett pályázata az utolsó volt a maga nemében. Az azóta megszavazott új előadó-művészeti törvény ugyanis nem ismeri a VI-os kategóriát, így értelemszerűen a neki kiosztható összeg minimumát sem.

 • "Nem vagyunk divatosak" - Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója

  A Radnóti Színház köszöni, jól van. Volt már jobban, és nem szeretne rosszabbul lenni. Idei évadterve annak a vágyát mutatja, hogy megint kéne dobni valami nagyot. Visszanyerni "régi dicsőségünket". Persze minden eddiginél nehezebb külső körülmények közepette - de hát ez az igazi kihívás, a színház sajátja.

 • "Kijöttünk a föld alól" - Kukta Erzsébet, Kokó énekes, grafikus-dizájner

  Szeptember elejétől látható a Műcsarnokban az a kiállítás, amely az A. E. Bizottság zenekart megidézve elsősorban Wahorn Andrásra, feLugossy Lászlóra és ef. Zámbó Istvánra koncentrál. A legendás zenekar hosszú ideje Los Angelesben élő egykori énekesnőjéről (képünk jobb szélén) jóval kevesebb tudható - a megnyitó után vele néztünk a visszapillantó tükörbe.

 • Rabmunka Szegeden - Volt egyszer egy bútorgyár

  Koszorúzással, kiállítással, emlékkönyvvel ünnepelték júliusban a Szegedi Fegyház és Börtön üzemének, az egykori Alföldi Bútorgyár alapításának hatvanadik évfordulóját. Ám Szegeden hat évtizede is több mint 150 éves hagyománya volt az elítéltek foglalkoztatásának.

 • Konyhai kémia XXV. - Beleragad

  A karamell

  A konyhaművészet egyik leghasznosabb, egyben legrejtélyesebb alanya a karamell: tulajdonképpen keveset tudunk róla, de az elég ahhoz, hogy ne nélkülözhessük.

 • "És mégis jól néz ki" - Yvan Rodic divatfotós, blogger

  A Facehunter néven is ismert 34 éves, svájci születésű egykori reklámügynökségi alkalmazott napjaink utcai divatjának egyik igazodási pontja, már-már orákuluma. Fotóblogja (facehunter.blogspot.com) és honlapja (yvanrodic.

 • cyberhírek

  Légzésdetektor Brit kutatók mentőkutyák helyett alkalmazható új műszert fejlesztettek ki, amellyel földrengés vagy robbanás miatt romba dőlt épületek alatt eltemetett túlélőket kutathatnak fel légzésük és izzadságuk érzékelése nyomán.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...