• MaNcs 23. évf. 38. sz. (2011. 09. 22.)
  Készül a jövő évi költségvetés

  Hadigazdálkodás

  Elkészült az "országvédelmi költségvetés" tervezete, amelyet szeptember végén terjesztenek a törvényhozás elé. A bizonytalan kimenetelű bevételnövelésből és teljesen homályban hagyott kiadáscsökkentésből álló csomagot a banki veszteségeket növelő végtörlesztési törvénnyel támogatták meg.

  2011 / 38
 • Van másik? - A Fidesz utáni jövőről

  Az elmúlt hetekben előbb a Magyar Narancs, majd az Élet és Irodalom hasábjain vita folyt arról, miként volnának reparálhatók a sérülések és csonkulások, amelyeket az alkotmányosság és a demokratikus jogrendszer egésze a mai kormánypártok egyéves országlása során elszenvedett.

 • Eljut a dedekhez

  "Előírhattak volna imazsámolyokat és szárnyas oltárt is - Orbán Viktor képéről már nem is beszélve" - írtuk egyik hónap eleji Facebook-bejegyzésünkben az Alkotmány - minden önkormányzatnál felállítandó - Asztaláról.

 • Tégla a kirakatba

  Ha már háborút vívunk a bankok ellen, vessünk egy pillantást a hadszíntér állására. A miniszterelnökünk vezette roham levágta őket mondjuk összesen 200 milliárdra - ez lehet, végül több lesz, lehet, kevesebb. De mondjuk a nagybankok, például a két osztrák, az Erste meg a Raiffeisen, fizessenek per kopf 35-40 milliárdot: mértékadó becslések szerint ennyit bukhatnak a 180-as svájcifrank-árfolyamnál rögzített előtörlesztésen.

 • Öt és feles

  Légfűrész (Történetek a megyeháromból 8.)

  A Ságod-Pernyéspuszta mérkőzésen történt.

 • Ingyenebéd

  Luxusáfa

  Az országvédelmi intézkedések sorában - egyébként joggal - nem kapott túl sok figyelmet a luxusáfa bevezetésének ötlete. Az új adókulcs valódi jelentősége kicsi (jó eséllyel konkrétan nulla), de a gazdaságpolitikának ez a szakócát idéző eszköze mégis megragadhatja a szakpolitikai eszközök esztétikája és kormányunk gondolkodásmódja iránt érdeklődő figyelmünket.

 • olvasói levelek

  Kiút vagy egérút Magyar Narancs, 2011. szeptember 8. Mit ír Bajnai Zsolt? "Most jutottam el arra a pontra, hogy azt mondom, felejtsük el az egész MÚOSZ-t, nincs értelme! Citálhatnám még az etikai bizottság döntéseit, de nem teszem, mert nem nevezhető független szervezetnek az, amelynek az elnöke egyben a legatyásodott szövetség egyik portása.

 • Megint szakad a romániai magyar politika - Exportált mandátumok

  A múlt hét végén többszöri nekifutás után bejegyezték Tőkés László pártját, az Erdélyi Magyar Néppártot.

 • Adózzanak a leggazdagabbak! - Elővágás

  A leggazdagabb földlakók versenyében évek óta dobogós helyen végző amerikai Warren Buffett augusztus közepén szórakoztató írásban érvelt a "szupergazdagok" igazságtalan és szükségtelen kényeztetése ellen. A tehetősek adóinak megemelése azóta a válság újabb hullámai közt vergődő európai államokban is napirenden van.

 • chili&vanília - Patlican kebabi

  Adana kebap, urfa kebap (a kettő között mindössze a fémnyárs szélessége és a csípős paprika aránya a különbség), alinazik kebap (serpenyőben sült húsgolyók padlizsánpürével), beykoz kebap (vékony padlizsánszeletbe csomagolva, bárányagyvelővel), bostan kebap (padlizsánba töltve) - a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni, akárcsak a padlizsánnal készülőkkel is.

 • tévésmaci - Ökrök a legelőn

  Csütörtök este dús vacsorát vett magához; a kedvenceit hozatta, marhahúslevest, virslit és természetesen pilzeni sört. Eztán nyugovóra tért, s este tíz tájt, álmában érte a halál.

 • rés a présen - "A punk nehezen fér össze a balettel" - Gaya Arutyunyan dobos, énekes

  rés a présen: A Wattican Punk Ballet egy performanszcsoport vagy egy zenekar? Gaya Arutyunyan: Százszázalékosan vizualista személy vagyok, ezért mindennek szépnek, szenvedélyesnek és felejthetetlennek kell lennie. A mi duónk természetesen nem egy színházi előadás, hanem inkább egy olyan zenekarról van szó, mely különösen fontos szerepet szán a vizualitásnak.

 • mi a kotta? - Ha megversz is...

  A legutóbbi alkalommal egészen az ítéletnapig kalandoztunk ajánlónkban, ám most visszább lépünk - a halálig. No, nem valamiféle morbid vonzalomnak hódolva, csupáncsak azért, mivel a soros hét koncertprogramja önkéntelenül is a személyes lét evilági záróaktusának jelentőségét idézheti az eszünkbe.

 • kulthírek

  MOST HOVÁ? Nadine Labaki libanoni-kanadai filmrendező-színésznő vígjátéka, a Where Do We Go Now? nyerte el a közönség díját a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A történet falusi aszszonyokról szól, akik nem akarják elengedni forrófejű férjeiket az épp aktuális vallásháborúba.

 • lemez - The Rapture: In The Grace Of Your Love

  Noha 2003-ban pár hónapig okkal tűnhetett így, a New York-i Rapture mégsem lett a Következő Nagy Dolog, ám cserébe alaposan megágyazott egy sor eljövendő nagy dolognak. A zenekar 2003-ban megjelent bemutatkozó lemeze, az Echoes, illetve az azon található, fékevesztett kolompolásra, artikulálatlan visításra és táncolható gitárriffekre komponált sláger, a House Of Jealous Lovers jelentősége hamar túlnőtt nem csupán a szubkulturális kereteken, hanem a zenekaron is.

 • könyv - Klasszikus detektívtörténetek

  Az Európa Diákkönyvtár sorozatban - a kötelező olvasmányokon túl - már korábban is fel-felbukkantak figyelemre méltó kötetek. Az Osztovits Szabolcs által válogatott és szerkesztett gyűjtemény nemcsak egyszerű, puha fedeles olvasmány az izgalmak kedvelőinek, hanem egy zsáner genezisét követheti végig vele a figyelmes olvasó.

 • film - BARÁTSÁG EXTRÁKKAL

  A romantikus komédia (romkom) nem kifejezetten az a műfaj, amiben túl nagy meglepetésekre lehet számítani, hiszen már maga a terminus technicus lelövi a poént: a boldogsághoz vezető út szellemességekkel, illetve a poénokhoz vezető út boldogsággal van kikövezve.

 • folyóirat - Prae, 2011/1. Dark fantasy

  A fekete fantasztikum - mely Király Jenő szerint abban tér el a fehér fantasztikumtól, hogy míg ez utóbbiban bármi megtörténhet, kivéve a legrosszabbat, az előbbiben épp' a legrosszabbnak kell megtörténnie - a képzelet legsötétebb mélyére vezet.

 • tévé - Aranypart

  Ha már Obama elnök is nagy nyilvánosság előtt élcelődik egy valóságshow szereplőin, akkor a nevezett műsort nyugodtan tekinthetjük meghatározó popkulturális jelenségnek. A 2009-ben indult Jersey Shore, amely nyolc fiatal vakációját dokumentálta a címbéli üdülőhelyen, rekordnézettséggel fut a mai napig, sikerét egyetemi konferenciákon elemzik.

 • szemrevaló + - GOETHE!

  Az ifjú és bohó Johann Wolfgang von Goethe ("Goe-the!, o-e-vel" - ahogyan többször is figyelmezteti hősünk a partnereit, innen a cím is, ami, felteszem, egy vicces húzás) 1772 telén Strassburg utcáin lohol, sárban, gágogó libacsapatba ütközve, ügyesen kikerül egy épp kiöntött vödörnyi trutyit.

 • web - SOCIALLY AWKWARD PENGUIN

  Életünk nem más, mint kellemetlen társasági szituációk végetérhetetlen sorozata - sóhajtott bánatosan a harmadik előember, aki lejött a fáról. Sík terepen töltött életének legelső élménye ugyanis alighanem az volt, hogy visszaköszönt a vele szembejövő második előembernek - aztán kiderült, hogy az valójában nem neki, hanem a háta mögött tartózkodó fajtársnak köszönt.

 • lemez - Ada: Meine Zarten Pfoten

  Az előadóként Ada művésznéven ismert Michaela Dipper régóta ismert, kedves alakja a német minimalista tech/house univerzumnak. Kilenc éve készíti finom, 4/4-es tánczenéit - a maxikon felül 2004-ben albumon is kiadott egy csokornyit.

 • Koncert - Budapest, te csodás! - A Tunng és a Los Campesinos! a Trafóban

  Úgy tűnik, a múlt hét péntek a kölcsönös előnyök jegyében zajlott. Mi egy remek és egy - mondjuk így - érdekes brit zenekart láthattunk a Trafó (és a támogató British Council) jóvoltából a Nagy Britmánia - Youngblood Series sorozat keretében, a zenekarok pedig láthatóan elvarázsolva mentek haza Budapestről - a Tunng (képünkön) tagjai leginkább a törökfürdő és az Unicum emlékét viszik haza, a Los Campesinos!

 • Lemez - Örök óvoda - Primus: Green Naugahyde

  Igen komoly bajban lenne az, aki a Primus zenéjét megpróbálná egyetlen stílus nevével leírni. A rengeteg kategória, amibe a szakma és a közönség próbálja beleszuszakolni a zenekart - funk metal, funk rock, experimentális rock, progresszív rock, alternatív rock szerepel többek közt a Primusról szóló Wikipedia-szócikkben -, egyike sem fedi tökéletesen a Les Claypool basszusgitáros-énekes vezette trió zenéjét.

 • Lemez

  Újratöltés helyett

  Red Hot Chili Peppers: I'm With You

 • Kiállítás - Hideg, hűvös, langyos - Édentől keletre. Fotórealizmus: valóságváltozatok

  Bár látszólag van a LuMúban megrendezett kiállításnak előzménye, hiszen a bécsi MUMOK-ban tavaly, Aachenben pedig az idén bemutatott anyag is a Ludwig házaspár gyűjteményére fókuszált, a most látható, Erőss Nikolett által válogatott tárlat szűkebb területet ölel fel; középpontjában a hetvenes évek egyik festészeti irányzata, a fotó-, (vagy másképpen) hiperrealizmus és ennek közép- és kelet-európai változata áll.

 • Opera - Kitapintható - 3D Live: A kékszakállú herceg vára - Bolero

  "Ami a 3D-s Kékszakállút illeti, az egy nagy kísérlet, amiből vagy bukás lesz, vagy forradalmasítjuk az operajátszást" - nyilatkozott lapunknak alig pár hónapja az operaház akkori megbízott fő-zeneigazgatója, Győriványi Ráth György ("Tegye rendbe az elvárásokat", MaNcs, június 23.

 • Színház - Nyári üzemmód - Feydeau: Osztrigás Mici

  Évadkezdésre gyűltünk - a szokásosnál valahogy korábban - mi, színikritikusok a Magyar Színház elé. Leszögeztük: észre se nagyon vettük, hogy egy előző évad véget ért volna. Meg latolgattuk kicsit, mi várható ettől az újtól.

 • "Nem segít" - David Simon televíziós sorozatszerző

  Az épp e cikk leadása előtt kiosztott Emmy-díjakból persze nem kapott egy szálat sem, s talán nem is jelölték, a magunk részéről mégis letennénk a nagy esküt, hogy az utóbbi idők legjobb tévésorozata a Katrina utáni New Orleansben játszódó Treme volt, aminek második évada most megy nálunk a Cinemax csatornán.

 • Szemrevaló - új német filmek

  Bruno Ganz képei - Áttetsző, mint az éjszaka

  Én nem tudom, hogy e mostani szemle hányadik a sorban, de a legelsőre igen élénken emlékszem. Az az év is jól kezdődött, 1982 januárjában "nyugatnémet filmhetet" tartottak a Művész, pardon, az Új Tükör klubmoziban.

 • Szemrevaló - új német filmek

  Neukölln Unlimited

  Arról, hogy a saját klímával és jelrendszerrel felszerelt párhuzamos világok összecsatornázása jelenleg az egyik legégetőbb probléma Európában, nem Agostino Imondi és Dietmar Ratsch dokumentumfilmjéből értesülhetünk először, de a két alkotónak sikerült olyan nézőpontot találnia, ahonnan világosan látszik az a talán kevésbé észben tartott tény, miszerint a közelítési folyamat akkor is jócskán akadozhat, ha egyik érintett fél sem a merev elzárkózásban utazik.

 • Szemrevaló - új német filmek

  Fuss, ha bírsz

  Amikor kezdünk, épp a szél hordja szét a kerekesszékes Ben többszörösen hosszabbított határidők után végre elkészült szakdolgozatának lapjait. E lapok hozzák össze szerelmi háromszögünk szereplőit, Christiant, aki fél évig civil segítője lesz a fiúnak, és Annikát, a csellistát, akit időtlen idők óta távcsövön figyel Ben egy duisburgi toronyház tizennegyedik emeleti balkonjáról.

 • Szemrevaló - új német filmek

  Almany - Willkommen in Deutschland

  Egy nehéz társadalmi témáról könnyed és bájos filmet forgatni rendszerint bajos vállalkozás, ám Yasemin Samderelinek mégis sikerült. Az egyszerre személyes és milliókat érintő kérdés, a kettős, német-török identitás áll ugyanis az érzelmes vígjáték középpontjában, s e tárgyat minden görcsösségtől ment' iróniával tárja elénk a háromgenerációs nagycsalád története.

 • Szemrevaló - új német filmek

  Beköszöntő

  Szeptember 22-28. között ismét a legfrissebb német filmeket kínálja a Szemrevaló, a Goethe Intézet filmfesztiválja.

 • Szemrevaló - új német filmek

  Néma csönd

  Kislányok gyilkosát keresi a rendőrség, csupa kiégett, zsarunak csak jóakarattal látszó alak - egyeseket a nyomozás hiábavalósága húzza, mások saját magánterheik alatt vánszorognak.

 • Szemrevaló - új német filmek

  "Hollywood vagy Berlin, egyre megy"

  Baran bo Odar, filmrendező

  Telefonon értük utol a Néma csönd című német thriller 33 éves rendezőjét, hogy megvitassuk a német akcióhősök helyzetét, a legbiztosabb filmes befektetéseket és a hollywoodi kilátásokat.

 • Szerelmem, Liszt - Brigitte Fossey színésznő

  Ötévesen debütált René Clément kamerája előtt, és olyan rendezőkkel dolgozott, mint Truffaut, Blier, Lelouch, Sautet vagy éppenséggel Gene Kelly és Robert Altman. A Házibuliban Sophie Marceau mamáját alakította. Lapunk megjelenésének napján a franciaországi Liszt-emlékév főbiztosának, Jean-Yves Clément-nak a könyvbemutatóján (Liszt Ferenc - a csodálatos sokoldalúság) tart felolvasást Liszt levelezéséből a budapesti Francia Intézetben.

 • Interjú

  Túlélni Oroszországot

  Ljudmila Ulickaja író

  Új regénye, az Imágó megjelenése alkalmából járt Budapesten - az elvárásokról, a kritikáról és a börtönben ülő Hodorkovszkijról kérdeztük.

 • "Az anarchia az erősségünk"

  Hans Ulrich Gumbrecht irodalomtudós

  Népünk és kormányunk mostanában meglehetősen gyanakvó, hogy azt ne mondjuk: ellenséges a bölcsésztudományokkal szemben. Annak mi haszna van? - teszik fel a kérdést. Szerencsénkre volt kit megkérdezni: egy hétig a világ egyik legismertebb bölcsésze tartott előadásokat az ELTE BTK-n, ezzel a címmel: Mire valók, és mit érnek ma a humántudományok?

 • étel, hordó

  Gold bistro

  A Budafoki út külső részén valaha egymásba értek a gyárak és a vállalatok: kábel, április négy, negyvenhármas számú építőipari. Övezet volt a javából, ha valaki nem az ott dolgozó több tízezres tömeg tagjaként múlatta az időt, legfeljebb csak akkor merészkedett arra, ha valamelyik gyári sportpályán futballmeccs zajlott, hiszen - mert így kerek - akkoriban egy valamirevaló gyárnak rendes focipálya is járt, ám hogy ezek közül hány maradt meg, maradt-e egyáltalán, legfeljebb Sajó barátunk tudná megmondani.

 • Élet a kozmoszból? - Égből pottyant

  Régóta vitatkoznak a tudósok arról, hogy helyben vagy a kozmoszban keletkezett-e a földi élet. Mostanában úgy tűnik, jöhetett akár onnan is.

 • cyberhírek

  Urándúsítás A General Electric (GE) lézertechnológiával szeretne uránt dúsítani, erre adott be engedélykérelmet az USA hatóságaihoz. Atomfizikusok tiltakoznak ellene, mert ezáltal könnyebben lehetne álcázni az atomfegyverek illegális előállítását.

 • Börtöngyár Szegeden - "Különben bekattannánk"

  A múlt héten a szegedi börtönfoglalkoztatás múltját idéztük fel. De mi a helyzet most? Az egykori Alföldi Bútorgyár helyén kft. működik, amely szerződött vállalkozásoknak biztosít infrastruktúrát és munkaerőt.

 • Virtuális konténerváros a Petőfi hídnál - "Legalább nincs háború"

  A JeruVille nevű, színházi eszközöket használó konténerváros-projekt Düsseldorfban született, hogy összehozza és közös gondolkodásra bírja a menekülteket, bevándorlókat és a helyi fiatalokat, akik egy előadás során megmutathatták, hogyan is vélekednek az egyenjogúságról, előítéletekről és mindarról, ami egy kamaszt érdekelhet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...