• MaNcs 23. évf. 4. sz. (2011. 01. 27.)

  Lejárató kampány filozófusok ellen - Mintha könyvből

  Hat kutatási pályázat számára megítélt 2004-es és 2005-ös támogatások ügyét tárgyalja két hete a Magyar Nemzet. Három kormánybiztosi büntetőfeljelentés után ideje megnézni, mi igaz a lap állításaiból és beállításaiból.

  2011 / 4
 • Somlyódy Nóra

  Most kezdődik a tánc!

  Mi marad a Pécs - Európa Kulturális Fővárosa projektből?

  December végén kikapcsolták a kamerákat, elcsomagolták a mikrofonokat, a bértollnokokat kifizették, és mindenki hazament - s mindezt még jóval azelőtt, hogy a kulturális főváros valójában elkészült volna. A beállt csendben pedig az ismét jelző nélküli magyar vidéki városban felteszik a kérdést: mi jön most?

 • A haza művésze

  Jól kezdődött a hét, jó volt magyarnak lenni, három hírt is kaptunk Káel Csaba alkotói műhelyéből.

 • A technikai jelleg

  A magyar kormány, illetve a kormányfő, miközben piszokmód kapar a lába, egyre mélyebbre ássa magát a médiatörvény ügyében: minél kellemetlenebb helyzetbe kerül, annál nagyobb hazugságokkal próbálja kivágni magát.

 • Öt és feles

  A gólvonalon túl (Történetek a megyeháromból)

  A futballpályán minden "lehető" megtörténhet, ami elgondolható, megsejthető. (Fogl I Ferenc) 1 A Tőzegüzem SK-Jutagyári TE mérkőzésen történt. Vagyis a meccset követő banketten. Illetve utána. Szóval.

 • Ingyenebéd

  A rossz hírt hozó lista

  Csak nemrég olvashattuk, hogy milyen gyorsan szaporodik a devizahitelüket nem fizetők száma. A 90 napon túl fizetőket tartalmazó BAR-lista (hivatalos nevén Központi Hitelinformációs Rendszer, KHR) január elején már közel egymillió embert tartalmazott.

 • Olvasói levelek

  "Nincs semmilyen hálózatom" Magyar Narancs, 2011. január 13. "Nem élek vissza az akadémiai világban betöltött szerepemmel", mondja többek között a vele készült interjúban Heller Ágnes.

 • Fejcsere a francia jobbszélen - II. Le Pen

  Két hete a Loire menti Tours-ban tartotta 14. kongresszusát Európa egyik legrégibb és legsikeresebb szélsőjobboldali pártja. A Nemzeti Frontot (Front National, FN) 38 éven át elnöklő Jean-Marie Le Pent legkisebb lánya, Marine váltotta.

 • Az Európai Parlament és a médiatörvény - Zéró nyomaték

  Az Európai Néppárt (EPP) kiállt Orbán Viktor mellett Strasbourgban, miközben tagjai titkon abban reménykedtek, hogy az Európai Bizottság majd rendet tesz. A számításaik nem jöttek be: Orbán ugyan rontotta pozícióit, de úgy néz ki, hogy a törvény igazán problémás pontjai érintetlenek maradnak.

 • Békési belvíz - Tisztázatlan viszonyok

  A Körös-völgy adottságai és a lehullott csapadék mennyisége mellett a kevés pénz, az elhanyagolt belvízelvezető rendszerek, a tulajdonviszonyok időnkénti rendezetlensége, a szakértelem hiánya és az olykori egymásra mutogatás együttesen vezet oda, hogy Békés megye jó része újra és újra belvíz sújtotta területté válik.

 • A pécsi püspök lemondásának háttere

  Róma messze van

  Botrányos körülmények között távozott a pécsi egyházmegye éléről Mayer Mihály. A hetvenéves főpap lemondásának hivatalos oka megrendült egészsége, ám távozását gazdasági és szexuális bűncselekmények és visszaélések miatti feljelentésözön előzte meg.

 • "Csak be kell dobni a horgonyt" - Síklaki István szociálpszichológus a rágalmazás technikájáról

  Az ELTE Társadalomtudományi Karának tanszékvezető docensét a híresztelés és a rágalmazás természetéről faggattuk, de szóba kerültek az autoriter hatalmi struktúrákra jellemző csoportpszichológiai jelenségek is.

 • chili&vanília - Zöld, zöld

  Világszerte egyre több az olyan konyhafőnök, aki a zöldségekre a húsokkal egyenrangú alapanyagként tekint, sőt középpontba állítja őket. Kreatív, kifinomult ételeket kreálnak, amelyek láttán még a legelszántabb húsevő lába is megremeg.

 • tévésmaci - A majmok bordója

  Amikor Sztupa és Troché a vizet hordták, esett az eső. Ómafa, aki már kikérte magának az urazást, szólítsunk elvtársnak, kérdezte erre Troché, most a sors iróniájáról tett valami vicceskedő megjegyzést, meg se hallották.

 • étel, hordó - HOTEL ARENA/OREGANO

  Ha élsportolók lennénk (edzők vagy egyéb "szakemberek"), minden bizonnyal úgy tekintenénk az egykori Stadion szállóra, mint egy buszvezető a végállomási tartózkodóra: rutinnal. Az 1980-as évek jellegzetes építménye az időközben porig égett Budapest Sportcsarnokkal (BS) együtt épült, annak szomszédságában, s emlékeink szerint akkoriban a leglazább, legfiatalosabb (tkp.

 • rés a présen - A közellátó - Ongjerth Dániel romkocsmáros

  rés a présen: Nemrég nyitott egy sokadik romkocsma a hetedik kerületben, a Fogasház. Hogy megy a bót? Ongjerth Dániel: A VII.

 • mi a kotta? - Nagy hajúak

  "A szonáta mindössze vak lárma - semmi egészséges gondolat, minden zűrzavaros, egyetlen világos harmóniamenetet nem lehet találni benne - mégis meg kell köszönnöm neki. Igazán szörnyű." Ezt a mélyen lesújtó ítéletet jegyezte be naplójába Clara Schumann 1854.

 • kulthírek

  KÜLFÖLDI OSCAR: 9 JELÖLT Kilencre szűkítették a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek számát, s ebbe a körbe már nem jutott be a Magyarország által nevezett Bibliothéque Pascal, Hajdú Szabolcs filmje.

 • lemez - IGOR BOXX: BRESLAU

  Igor Pudlo a lengyel Skalpel-duó beltagjaként gyárt albumokat a Ninja Tune kiadónak, s nem mellesleg wroclawi lakos. Az Igor Boxx néven alkotó hangművész számára ez a tény akkora jelentőséggel bírt, hogy első szólóalbumát városa története egy különösen tragikus epizódjának szentelte.

 • koncert - TRABANT

  A Trabant zenekar elválaszthatatlan a nyolcvanas évek hazai undergroundjának mozgalmától, de abban a szubkultúrában annyira bensőséges volt, hogy valami egészen sajátos, misztikus fény vette körül. Alig-alig voltak koncertjei - és azok is elég szörnyű körülmények között -, mégis úgy ragyogott, ahogy a halhatatlan szívügyek szoktak: magyarázat és ellenállás nélkül.

 • film - SZERELEM, PASTA, TENGER

  Hülye magyar cím, délolasz életérzés, sanzonslágerek: az Olaszországban alkotó török Ferzan Özpetek újdonsült munkája eredetileg Mine Vaganti, vagyis Sodoraknák címen futott, amit beszámíthatatlan fruskákra és a derült égből villámcsapásként érkezőkre szokás mondani, de magyarul beszédesebb, ha eláruljuk, hogy a főszereplő Cantone família tésztagyárában nem csak a friss makaróni meleg.

 • lemez - MAGDALENA KOZENÁ: LETTERE AMOROSE

  Magdalena Kozená igen termékeny énekesnő: legalább három lemezt ad ki évente. Ennek eddig maradéktalanul örülhettek a barokk zene rajongói, nem beszélve a cseh klasszika elkötelezettjeiről.

 • DVD

  HALÉVY: CLARI

  Halévy Clari című operáját még az általam ismert legrészletesebb magyar operaregiszter sem említi, bár a szerző tizennyolc művét sorolja föl az egyetlen jól ismert opuson, A zsidónőn kívül. A zürichi Opera 2008-as előadása igazi kuriózum: az alighanem első Halévy-háromfelvonásos feltámasztása.

 • musical - Michael John LaChiusa: Bernarda Alba

  Mi tagadás, García Lorca ösztrogéntől tüzelő modern kori klasszikusát a pragmatikus színházigazgatók rendszerint akkor veszik elő, ha a társulatukban nagy számban mutatkoznak hálás szerepre várakozó, helyzetükkel elégedetlen színésznők.

 • film - EMBEREK ÉS ISTENEK

  Szerzetesek ülik körül az asztalt, borral, Csajkovszkijjal és a halál biztos tudatával telik az este. A nagyjelenetben vagyunk.

 • tanfolyam - elsősegély-tanfolyam a gyermekmentőktől

  A vészhelyzetek kezelésében az első 10-15 perc sorsfordító lehet - nem mindegy hát, hogy ez idő alatt a hajunkat tépjük, vagy valami értelmesre is futja. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai öt éve áldozatkészen, "mellékállásban" mentik a legkisebbek életét.

 • Lemez - Élmunkások tablója - Négy magyar rocklemez

  Az utóbbi néhány hónapban négy olyan hazai rocklemez is megjelent, amelyekbe nehéz volna belekötni.

 • Lemez - World music: nehéz

  időket élünk, nem kell részletezni, de túl leszünk rajta, addig pedig tessenek csak megnézni ezeket a lemezeket, tök jól el lehet velük időzni.

 • DVD - THE RUNAWAYS - A ROCKER CSAJOK

  Ha a nagy hatású hetvenes évekbeli csajbanda viselt dolgai felől Floria Sigismondi játékfilmjéből tájékozódunk, két fő állításhoz fogjuk magunkat hozzásegíteni: a zenekarban csak Joan Jett és Cherie Currie számított, és a Runawaysnek csupán az első lemeze volt említésre méltó (az is csak azért, mert rajta volt a Cherry Bomb).

 • DVD/dokumentumfilm - Bentlakók és száműzöttek - Papp Gábor Zsigmond: Iskolák és rendszerek (A birodalom iskolája; A kollégium végnapjai; Sihedernyi koromban)

  Az ügynökös (Kémek a porfészekben; Az ügynök élete), retrós (Budapest és Balaton retró) és "népes" (Plázák népe, Partik népe) filmjeiről ismert rendező friss DVD-kiadványában három régebbi történelmi dokut tett egymás mellé a tematikus rokonság alapján.

 • Tévéfilm - Én vagyok én, te vagy te - Sára Júlia: Bulvár

  A magyar filmesek sík idióták. Nekem tetszik, ízlelgetem még egy kicsit: a magyar filmesek tök hülyék. S bátran menjünk csak bele a részletekbe is: tehetségtelenek, minden elvtelenségen túl is megalkuvók, ellenben teljesen el vannak szállva maguktól, viszont még nagyon rondák is - még az ág is őket (ki mást?

 • Színház - A zsarnok téved - Székely János: Caligula helytartója

  Nemigen tudok elképzelni olyan történelmi pillanatot, társadalmi berendezkedést, szellemi-anyagi diszpozíciót, amelyben - vagy amelynek ellenére - ne lenne lehengerlően aktuális Székely János remekműve, a Caligula helytartója.

 • Képregény - Két platz között - Jason Lutes: Berlin - A kövek városa

  A békebeli Berlin-élmény, az új békebeli külön irodalmi kategóriává nőtte ki magát. Persze a régivel sem volt ez másképp. Berlin a régi-új kedves, s e viszony, mely e múltjaival, művészeivel és kávéházaival oly példás kapcsolatot ápoló városhoz fűzi a fapadra tapadva utazókat, tartósnak ígérkezik.

 • Kiállítás - Művilágba borulva - Japán: a karakterek birodalma

  Miért éppen Japánban megy túl minden határon a képregény- és rajzfilmfigurák, az ember-, állat-, emberállat-, gépember- és egyéb kabalák, szóval a mindenféle "karakterek", a velük díszített tárgyak iránti lelkesedés, amely töretlen piaci kereslet formájában nyilvánul meg?

 • Könyv - Éles szemmel - Isabella Fonseca: Állva temessetek el! - A cigányok útja; Fodor Kata (szerk.): Menni, menni, muszáj menni... Szegénységről, gyerekekről, romákról

  A két könyv ugyan véletlenül került egymás mellé, de sok közük van egymáshoz. Mindkettő a közép-európai (illetve az egyik ezen belül csak a magyarországi) romák életét mutatja be, éles szemmel nézve a felszín, a sztereotípiák mögé, s mindkettő egyszerre keserít el mélységesen, és ad némi halvány reményt.

 • Kiállítás - Jelentések a korszakhatárról - Félelem a fekete dobozban

  A Trafó ez évi első kiállítása valószínűleg korszakhatárnak tekinthető a galéria történetében. Két okból is: az egyik pragmatikus, a másik inkább teoretikus jellegű. Erőss Nikolett éveken keresztül rendezett itt kiállításokat saját koncepciójából vagy hozzá közel álló művészek és kurátorok bevonásával úgy, hogy a kiállítássorozat nem pusztán a saját történet egyedi mércéjével volt mérhető, hanem nagyban hozzájárult a kritikai művészet hazai gyakorlatának megerősödéséhez is.

 • Film - Künn a Dammon - Fabienne Rousso-Lenoir: Kabaré, Berlin - a színpad szabad(os)sága

  "A Kurfürstendamm egy délutáni teaszobájában jazzt adnak a tea és a szendvics mellé. A körítés a legjobb: halványsárga selyemtapétás falak, feketelakk bútorok, fehér ruhás pincérek és néhány szobatiszta vendég.

 • "12 év zsonglőrködés, 20 év programozás" - Adrien Mondot cirkuszművész

  Cinématique című új darabjával a Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál keretében lesz látható február 4-től 6-ig a Trafóban. A különleges tereket színpadra varázsoló, virtuális és valódi labdákkal zsonglőrködő művész és informatikus 2004-ben tűnt fel a cirkuszi tehetségeket bemutató Jeunes Talents Cirque programban.

 • Eljött a Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál! 2011. február 1-20.

  n A 6. Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál különleges vizuális megoldásokkal, mozgókép és előadó-művészet interakciójával kísérletező produkciókat, látványos, szemet gyönyörködtető külföldi és magyar előadásokat, premiert és két munkabemutatót, koncertet, új cirkuszt és filmvetítéseket ígér a Trafóban, a Gödörben, a MU Színházban, a budapesti Francia Intézetben és a Művész moziban.

 • "Kicsit botrányos, kicsit egzotikus" - Dunajcsik Mátyás író, a Magvető Kiadó nemzetközi kapcsolattartója

  A magyar irodalom külföldi hadállásainak lassú változásáról, a frankfurti könyvvásárról és a jelenlét biztosításának új stratégiáiról beszélgettünk lapunk egykori kritikusával.

 • "Bocs, sietek, hamarosan meghalok"

  Nigel Charnock új előadása a Forte Társulattal

  Nigel Charnock, a fizikai színház egyik legnagyobb alakja, a világhírű DV8 Fizikai Színház alapító tagja a Forte Társulattal készít előadást Revolution címmel. Benne Petőfi, József Attila, 56 és minden, ami forradalom.

 • "Bűn, ami itt folyik" - Ötvös András színész

  Már egyetemistaként főszerepet játszott a Katonában, majd az Örkényben. Volt a Krétakör tagja, osztálytársaival megalapította a KoMa Társulatot, végül csaknem négy éve Egerben kötött ki - hamarosan innen is továbbmegy.

 • Síoktatás műanyagon

  Elégedett apukák

  A síelés elindult a luxusszórakozástól a hétköznapi tömegsport felé vezető lejtőn. Egyre gyakrabban botlunk műanyag pályákba, amelyek a rendszeres testedzés biztosítása mellett a telelést biztonságosabbá és bizonyos szempontból kifizetődőbbé tehetik.

 • Eljutni a sítúrára - A jég hátán is

  Annál jobb síelni, minél nagyobb a hó. Annál nagyobb a hó, minél magasabb a hegy. De minél magasabb a hegy, annál nagyobb az esély, hogy cudar utakra tévedünk.

 • Az alkohol és a téli sportok - Aki a hidegről jött

  A síelés, szánkózás, snowboardozás, korcsolyázás, fakutyázás, téli túrázás közben a legtöbben megszomjaznak. Vannak, akik nem érik be meleg teával.

 • A téli sport borzalmai - Síszünet örökre

  Talán gyerekkoromban kellett volna elkezdeni. De gyerekkoromban csak azok jártak síelni, akik a dollárboltban vásároltak, volt fluoreszkáló játék kukacuk, vagy akiknek a fele rokonsága külföldön élt - szóval azok, akik valahogyan elég távol álltak tőlünk.

 • Innsbruckban síelni - kis rásegítéssel - Hermann Maier szeretnék lenni

  Mit csináljunk, ha még soha nem vagy épp nagyon régen voltunk síelni, akkor sem számottevő külföldi helyszíneken? Ha a kellő ruhatárunk vagy felszerelésünk hibádzik. Ha nem tudjuk, hol vannak az igényeinket minden tekintetben kielégítő helyek.

 • "Ne az íróasztal mellől érkezzünk a sípályára" - Prof. dr. Nemes György traumatológus

  A hazai síelők egy - meglehetősen nagy - részét nem lehet meggyőzni arról, hogy bár "vakációzásnak" számít az alpesi sítúra és a hajdúszoboszlói gyógyvízkúra is, az előbbi komolyabb felkészülést igényel. Az Istenhegyi Klinika traumatológusa kollégáit készíti fel a síelés sérüléseinek kezelésével kapcsolatban, immár hatodik éve a helyszínen, Zell am See-ben.

 • Lisztérzékenység

  "Sokba kerülök"

  Kényelmetlen, allergiaszerű kis nyavalyának gondolják sokan, és bár a lisztérzékenységgel valóban pompásan együtt lehet élni, a szövődményeibe belehalhatunk, és anyagilag sem nehéz belerokkanni.

 • cyberhírek

  Arableaks Az Al Jazeera arab hírszolgáltató Transparency Unit nevű szervezete egy kifejezetten a Közel-Kelettel foglalkozó szivárogtató oldaltindított. A WikiLeakshez hasonló oldal már nyilvánosságra hozta az izraeli és palesztin tárgyalások kulisszatitkairól szóló Palestine Papers dokumentumcsomagot.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...