• "Keserű hátország"

  Dörner György kinevezéséről

  Tegyük föl egy játékos pillanatig, hogy Tarlós István főpolgármester nem tudta, mit csinál, amikor kinevezte az Új Színház igazgatójának Dörner Györgyöt. A főleg szinkronszínészként ismert új igazgató pályázatát a bírálóbizottság szakmai tagjai elutasították, ő meg alighanem úgy gondolta: nem paprikajancsi ő, hogy mások mondják meg, hogyan döntsön.

 • A sorozat

  "A hazugság akkor is hazugság marad, ha törvénybe foglalják" - írta a múlt hét elején Bajnai Gordon titkársága, közleményben reagálva a tavalyi zárszámadásról szóló törvény elfogadására. S ezzel magára vonta a sistergő istennyilát, vagy amit manapság használnak helyette: a miniszterelnök drága zakóba bújtatott pitbullját.

 • Varsó, Budapest

  A hétvégén péppé verték a Jog és Igazságosság (PiS) nevű kőkonzervatív jobboldali formációt, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Orbán Viktor in waiting pártját. A szavazók ítélete egyértelmű: a PiS szűk 30 százalékát a többi négy majd' 70-je üti.

 • Szeressük egymást, gyilkosok!

  Vári György írása (Rólunk szólva, Magyar Narancs, 2011. október 6.) a holtról új vágányra tereli a Kertész Ákos hírhedt levele körül kialakult vitát, olyanra, melyen érdemes elrobognunk a legnyomasztóbb következtetésekig.

 • Nyelv és neurózis

  Egyre távolabb a nyelvtől

  Ez az első darabja a nyelvről szóló új sorozatnak, amelynek témája mindaz, amit a továbbiakban a "nyelvi neurózis" megnyilvánulásának fogok nevezni. Ide tartozik a nyelv cenzúrája, a manipulációra, megbélyegzésre és kirekesztésre való használata, de persze az is, ahogy a beszélők fetisizálják a nyelvet, olyan tulajdonságokkal ruházzák fel, amelyekkel az nem is rendelkezik.

 • Orient expressz

  Lengyel elnökségünkről

  A lengyel uniós elnökség félidejéhez ért, ráadásul fontos események közepette vonható meg eddigi mérlege. Bár az európai közösségi folyamatokhoz nem kapcsolódik szorosan a parlamenti választások hét végi kimenetele, az eredmények tükrében mégis magabiztosabb lehet az elnökségi szerepvállalás továbbvitele, hiszen Jaroslaw Kaczynski EU-szkeptikus pártja közel sem szerepelt olyan fényesen, ahogy azt a lengyel populisták és hasonszőrű kelet-európai drukkereik remélték.

 • Olvasói levelek

  "Pillanatnyi politikai előnyökért" Magyar Narancs, 2011. szeptember 15. Felcsuti Péter a vele készült interjúban azt mondja, hogy véleménye szerint a lakáshitelek bedőlését elsősorban az állásvesztések miatt bekövetkező jövedelemcsökkenés okozza, de nem tud olyan tanulmányról, amelyik ezt a kérdést vizsgálta volna.

 • "Senki sem felelős" - José Gil filozófus

  A portugál köztársaság tavalyi centenáriuma, illetve az új magyar Alkotmány kapcsán a CEU konferenciát szervez a két ország republikánus hagyományairól. A legismertebb portugál filozófussal, a Portugália ma - a létezés félelme című - hazai vizeken nagy vihart kavaró - könyv szerzőjével beszélgettünk Luzitánia közelmúltjáról.

 • Szita Károly kaposvári polgármester arcéle - Az alkalmazkodás mestere

  Kaposvár töretlen fejlődését azután is rendületlenül méltatta a jobboldali sajtó, hogy a város polgármestere, Szita Károly kegyvesztett lett a Fideszben. A somogyi megyeszékhelyet aztán lassan elnyelte az adósság.

 • Szemben az unióval a távközlési különadó miatt - Magyar rulett

  Megérkezett az Európai Bizottság utolsó felszólítása a távközlési szektort sújtó különadó eltörlésére. A kormány továbbra sem hajlandó változtatni - az ügy az Európai Bíróságra kerül. Magyarország a súlyos büntetés mellett több tízmilliárdos kártérítési kötelezettséget is kockáztat.

 • Állami birtokbérletek újraszabályozása - Forradalom a földeken

  "Újraindul a földháború" - a megállapítás nem politikustól, hanem az egyik legnagyobb hazai pénzintézet szakemberétől származik. A bankok jó okkal idegesek: ha a kormány múlt héten bejelentett új birtokszabályozási elképzelései valóra válnak, kilátástalan helyzetbe kerülhet valamennyi komoly, milliárdos tételekben eladósodott agrárágazati ügyfelük.

 • Hegedűs Zsuzsa kampánya a szegénység ellen

  Gyorsított tanfolyam

  A társadalmi felzárkóztatással megbízott miniszterelnöki főtanácsadó alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól első akciójának értékelésére őszi turnéra indult. Közben a Nemzeti Felzárkózási és Roma Stratégia társadalmi egyeztetése is elkezdődött - egy időben azzal, hogy a Ferge Zsuzsa által alapított Gyermekszegénység Ellen Programiroda munkatársait kirúgták az Akadémia épületéből.

 • Szűkében - Marsi Erika, a Bankárképző alelnöke a devizahitelek végtörlesztésének következményeiről

  A Nemzetközi Bankárképző Központ tanulmányából kitűnik, hogy a hazai vállalkozások hitelhez jutása már eddig is drasztikusan csökkent, és ez a kedvezményes végtörlesztés miatt tovább fog romlani. A szerzőt a banki döntések hátteréről és magatartásuknak a gazdaságra gyakorolt hatásáról kérdeztük.

 • Börtönreform Kaliforniában - Amiből Lázár és Pintér is tanulhatna

  2009 februárjában e lap hasábjain óva intettem Lázár János és Répássy Róbert képviselő urakat attól, hogy a kaliforniai példa állítólagos sikerére hivatkozva benyújtsák a magyar parlament elé "három csapás" törvényjavaslatukat (Három csapás - becsapás, Magyar Narancs, 2009.

 • chili&vanília - Gyümölcsök, olajozottan

  Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, papaya, kumquat - hallani talán már hallottunk róluk régebben is, konyháinkba azonban - néhány kivételtől eltekintve - ritkán kerültek, különlegességszámba mentek.

 • tévésmaci - Ökrök és lovak a cseresznyésben

  Amikor Sztupa és Troché az öregemberekkel dohányoztak, az oltári jó móka volt. Mert úgy, ahogy az öregemberek dohányoznak, nem dohányzik senki.

 • étel, hordó - Delhi Darbar

  Ma már egy indiai éttermen legfeljebb annyira lepődünk meg, mint amikor gulyáságyút látunk a Vasas-juniálison. Például a Dohány utcában, az Akácfa utca közelében már hosszú évek óta szerénykedik a Delhi Darbar nevű létesítmény, de még csak azt sem mondhatnánk, hogy elkerülte a figyelmünket.

 • rés a présen - Liszt Ferenc kihajol - Szamosi Szabolcs fesztiváligazgató

  rés a présen: A Kodály Központ avatásán sokakban felmerülhetett a gondolat, hogy ez a helyszín valósággal kiköveteli egy fesztivál életre hívását Pécsett. Szamosi Szabolcs: Bizony, aki járt már a Kodály Központban, és hallgatott ott koncertet, az tudja, hogy milyen csodálatos ez az új koncertterem.

 • mi a kotta? A legboldogabb

  "Nem a legszebb nő, akivel valaha találkoztam; közepes termetű, kreol bőrű, hosszú nyakkal, széles szájjal, kevésbé dús keblekkel [...] a fekete szemei azonban gyönyörűek." Ezekkel a szavakkal jellemezte egy szorgos velencei diplomata Boleyn Annát 1532-ben, egy kurta esztendővel azelőtt, hogy a hölgyből VIII.

 • kulthírek

  Filmek Kabulban, Bagdadban A független afgán játék- és dokumentumfilmek zöme emberjogi problémákkal foglalkozik, ezért is helyezték az őszi kabuli filmfesztivál középpontjába az emberjogi kérdéseket. 32 afgán és 18 külföldi filmet tűztek műsorra, a vetítéseknek egy belvárosi mozi és a kabuli francia kulturális központ adott helyet.

 • színház - WOYZECK A HIGHWELDEN

  Georg Büchner valós történeten alapuló, utolsó és befejezetlen, több kézirattöredékből különféle módon rekonstruálható drámáját a William Kentridge & The Handspring Puppet Company 1992 óta játssza nagy sikerrel.

 • esemény - II. Főzdefeszt

  Mára a kézműves szóösszetétel hallatán legalább olyan gyanakvóan nézünk össze, mint amikor pár évvel ezelőtt az innováció vált a formatervezés legfőbb hívószavává. A fogalom elhasználtsága azonban egyelőre mit sem árt népszerűségének, az eredeti elképzelésbe vetett hit ugyanis minden hitelrontásnál erősebbnek bizonyul.

 • film - FERTÕZÉS

  Sokaknak kellett meghalniuk M. Night Shyamalan Az esemény című filmjében, mire kiderült: a fák a tettesek.

 • színház - Szüleink szexuális neurózisai

  Nem szexelünk pályaudvaron, sötét kapualjban, múzeumban, színházban - magyarázza a doktor Dorának, aki a következő percekben többször artikuláltan üvölti a képünkbe: "Basszál meg!" Egy értelmi fogyatékos lány gyógyszeres kezelésének végét, öntudatra ébredésének ijesztő valóságát és környezetének tehetetlen kapkodását látjuk az éjjeli "dry-előadáson.

 • könyv - Thierry Jonquet: Tarantula

  Mértéktartó ponyvával van dolgunk, melyben a szálaknak alig több mint 130 oldal alatt kell összefutniuk. A plasztikai sztársebész kertjében hattyút tart, magas fallal körülvett birodalma egy elreteszelt lakrészében pedig egy hasonlóképp egzotikus jószágot.

 • koncert - Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard

  fellépése csendes klubkoncertnek ígérkezett a középre helyezett hangszerekkel és körben, játszi esetlegességgel, véletlenül sem sorokban elrendezett székekkel. A várakozás nem telt unalmasan: a számos citeraféleség, a különféle méretű csengettyűk tömege már-már túlzsúfolt hangkavalkádot, zavarba ejtő csengést-bongást sejtetett.

 • film - VASÖKÖL

  Hölgyeim és uraim, a kék sarokban Vágási Feri, a pirosban pedig a Nemzeti Együttműködés Rendszere! Feri kezében egy 250 forintos svájci frankkal próbálja kifektetni a csupa króm, csupa acél monstrumot, amelyet sok száz kubikos éltet a nézőtéren.

 • Yonderboi: Passive Control

 • "A szubjektív lenyomat érdekel" - Yonderboi popzenész

  A könnyűzenei porondon ő az egyik nemzetközileg is valóban (el)ismert magyar művész. Hat év kihagyás után a napokban jelent meg harmadik nagylemeze, de a Passive Control mellett a munkamódszerét jellemző aktív kontrollról, az önbizalomról és a népmesei hőssé válásról is beszélgettünk.

 • Lemez - World music: ha

  létezik sivatagi show, akkor most az következik a javából, nem is ereszthetjük bő lére a körülményekre tekintettel...

 • Film - Frizerski horror - Jim Sheridan: Álmok otthona

  Nyilván a sejtelmes őszi és az acélos téli színek teszik, hogy mindig a rusztikus Connecticutot veszik elő a filmesek, amikor rájuk jön, hogy kísértetházasat játsszanak. Aligha találni ingatlant a környéken, ahol hajnali lánccsörgetés nélkül lehetne átvészelni az éjszakát, s ez jól is van így, legalább tudjuk, mire számíthatunk.

 • Film - Új bútorok - Cary Fukunaga: Jane Eyre

  Papkisasszonynak születni egyszerre lehetett áldás és átok. A család legtöbbször szerény módban élt, a lányok nem számíthattak nagy hozományra, fényes partira, de megbecsült társadalmi állásra és jó nevelésre igen.

 • Színház - "Nagy emberi igazságtalanság" - Mundruczó Kornél-Bíró Yvette: Tiszaeszlári Solymosi Eszter

  Nyolcvan évvel ezelőtt kezdte folytatásokban közölni a Magyarország című lap Krúdy Gyula A tiszaeszlári Solymosi Eszter című regényét, amelyről az író azt mondta, "egy nagy emberi igazságtalanságot" kívánt jóvátenni vele.

 • Kiállítás - Mátyás király gitározik - Hibriditás a Kárpátok között - Az Irokéz-gyűjtemény és a rendszerváltás

  Már a két évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Galériában kiállított kollekció is megmutatta, hogy az Irokéz-gyűjtemény anyaga nélkül hiányos lenne bármilyen, a rendszerváltás után keletkezett kortárs képzőművészet tendenciáit átfogó tárlat megrendezése.

 • A könyvespolc őre - Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója

  A Katona eddigi főrendezője februárban vette át a színház irányítását Zsámbéki Gábortól; most kezdődik az első általa tervezett évad. Az évadterven kívül a közönség elvárásainak változásáról, a zenés műfaj és a független színházak felé való nyitásról, a színház új, egyedülálló pártolói rendszeréről és persze a politika befolyásáról is beszélgettünk vele.

 • Kiállítás - Követési távolság

  Operatív fotó

  Ma már akár meg is mosolyoghatnánk a rendszerváltás előtti állambiztonsági apparátusok munkatársai által készített fényképeket a megfigyelt személyekről, ha a kor viszolyogtató lenyomatai láttán nem venne rajtunk erőt évtizedek múltán is az émelygés és a mélységes kedvetlenség.

 • Állomásról állomásra, XXXVII.

  Kosz, jól

  Zugló

  Több mint ötven évig nem a vonat, hanem a forgalom állt a Thököly úti vasúti kereszteződésben. A kezdetben Rákosvárosnak, majd Zuglónak elnevezett megállóhely ma az intercity szerelvények menetrendjében is állandó szereplő.

 • Fizikai Nobel-díj, 2011 - Minden határon túl

  Csillagász-asztrofizikusok kapták a 2011-es fizikai Nobel-díjat, az univerzum gyorsuló tágulásának felfedezéséért, illetve igazolásáért. Márpedig ennek a felfedezésnek jelen esetben komoly kozmológiai jelentősége is van.

 • Balassagyarmat zsidó öröksége - "Kegyelemre és oltalomra"

  Balassagyarmat lakosságának 40 százaléka volt zsidó a 19. században. Valaha itt állt Közép-Európa második legnagyobb - 4000 fő befogadására alkalmas - ortodox zsinagógája, de a holokauszt után csak 136-an tértek vissza a városba.

 • cyberhírek

  Hajmosó robot Az emberi kéz munkáját helyettesítő, 24 ujjas hajmosó robotot fejlesztettek ki Japánban az idősek és a fogyatékkal élők, valamint az őket ápoló gondozók életének megkönnyítése érdekében. A fejlesztők szerint az öregedő társadalomban nagy igény van az ápolórobotokra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...