• MaNcs 23. évf. 43. sz. (2011. 10. 27.)
  Interjú

  "Csak alulról jöhet"

  Karsay Dorottya emberi jogi aktivista

  Az október 23-i kormányellenes demonstráció "arcával" a civil aktivizmusról és a civil társadalom állapotáról beszélgettünk.

  2011 / 43
 • Retrotér - A Kossuth tér átrendezéséről

 • Uitz Renáta

  Az értelem káprázata

  A fogyatékkal élők választójogáról

  A modern kori magyar alkotmányozás, illetve - most már - alkotmányozások adósságai között apróságnak tűnhet, hogy a köztársaság az értelmi, szellemi vagy pszichoszociális fogyatékkal élőket alapvetően nem tartja érdemesnek a választójog gyakorlására.

 • Mende Balázs Gusztáv

  Elásták

  Mi marad a magyar régészetből?

  A parlament hétfő este elfogadta a 2001. évi kulturális örökségvédelmi törvény módosítását. Az L. Simon László által benyújtott indítvány felső határokat szab a nagyberuházásokhoz köthető régészeti feltárásoknak: a rájuk fordítható időt összesen 30+30 napban, az összeget egyenként legfeljebb 200 millió forintban szabja meg.

 • Bukás, ismétlés

  Orbán Viktor politikája megbukott. Kormánya jórészt fölélte a magánnyugdíjpénztáraktól elszedett vagyont, az államadósság mégis meglódult (és egyszerre ennyi pénz többé nem áll rendelkezésére). Meghirdetett "programjaiból" semmi nem valósult meg - azért volt szükség újabb és újabb látványos bejelentésekre, hogy feledtessék az előző "terv" csődjét (pont úgy, ahogy a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok idején megszokhattuk).

 • Öt és feles

  Nőket E. Kornélnak

  Kedves Kornél, a nyár egyik utolsó napja van, szeptember vége, a fák már, a nők még vetkőznek, neked. Például

 • Kritikai iskola

  A végtörlesztés melankóliája

  Senkit sem hagyunk az út szélén, mondja Orbán Viktor miniszterelnök a devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztési konstrukciójáról szóló társadalmi célú rádióreklámban. Szépen csengő, fontos szavak ezek egy kormányfő részéről, jelentőségük méltatása előtt azonban gondolkodjunk el egy pillanatra elhangzásuk körülményein: azon, hogy mikor indokolt egy kormánynak társadalmi célú - vagyis számára ingyenreklámot biztosító - hirdetésben népszerűsítenie intézkedéseit.

 • Orient expressz

  A New York-i pofon

  Nemhogy képtelen volt Magyarország elnyerni az ENSZ Biztonsági Tanácsának igencsak óhajtott nem állandó tagságát, de a pozícióért versengő három kelet-európai állam közül megalázóan a legkevesebb voksot kapta a közgyűlés október 21-i ülésszakán.

 • Olvasói levelek

  Szeressük egymást, gyilkosok! Magyar Narancs, 2011. október 13. A morgolódás joga Pengeéles logikával vezeti le legutóbbi lapszámukban Révész Sándor, miért kell elhatárolódni mindenféle rasszizmusról, jöjjön balról akár, mint Kertész Ákos sokat idézett szerencsétlen cikke is a magyarságról úgy általában.

 • Ár ellen

  Lehet, hogy elég lesz az euró megmentéséhez az a csomag, amit lapzártánk után, szerdán fogad el az uniós csúcs, és ami a következőket tartalmazza.

 • Szerveződő ellenzék: a tüntetés

  Nem tetszik!

  Szilvási Istvánnak (Szilvási Gipsy Folk Band) teljesen igaza volt, amikor - már a tüntetés közepe táján - bekiáltotta: örül, hogy nem lehet a jó időre fogni, hogy sokan vagyunk. Konokságból voltunk sokan.

 • Osztódás a baloldalon

  Nyögve nyerés

  Megalapítása után egy évvel frakcióvá alakult a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) platform. Hogy az új formáció ténylegesen mekkora darabot harap ki az MSZP-ből, az még a jövő titka.

 • Szerveződő ellenzék: a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom

  Párnacsatától a kongresszusig

  Lapunk nyomdába kerülésének napján a négy éven át alternatív ifjúsági mozgalomként tevékeny 4K! - Negyedik Köztársaság szervezői bejelentették, hogy novemberben nekilátnak egy baloldali, szociáldemokrata párt megalapításának.

 • "Léte lehetőségét tagadják meg"

  Udvarhelyi Tessza és Schádi Tamás, a Város Mindenkié csoport aktivistái a hajléktalanságról

  Saját transzparensei alatt vonult a fővárosi tüntetésre A Város Mindenkié csoport, miután az előző heti Kossuth téri demonstrációjukon megjelent Kónya Péter és Árok Kornél, hogy szolidaritásukról biztosítsák az egyre nagyobb nyomás alatt élő hajléktalan embereket.

 • Mit akar az Occupy Wall Street?

  1 ellen 99

  A New York-i Zuccotti park tüntetői sokak szerint rövid időn belül világpolitikai tényezővé válhatnak. Az amerikai közvélemény máris mögöttük áll, noha eddig semmilyen konkrét követelést nem fogalmaztak meg.

 • "Akik ennyire jól csinálják"

  Nayyar Imam amerikai muszlim vezető

  A pakisztáni születésű gyógyszerész jelenleg New York állam rendőrségén az első muszlim imám. Az On The Spot filmesei New Yorkban találkoztak vele.

 • "Nincs cigány paradicsom"

  Costel Bercus, a Roma Oktatási Alap kuratóriumi elnöke

  A magyarországi roma vezetők idősebb generációja nem gondoskodott utánpótlásról, nem adta át helyét a fiatalabbaknak. A fiatal roma értelmiségiek rengeteg támogatást kaptak, mégse kérhető számon, mit tesznek közösségükért.

 • mi a kotta? - Ki még az éjt nem sírta át

  Egy rekviem, a Mozarté már a múlt héten is szerepelt kisded ajánlónkban, ám minthogy a halottak napja erre a hétre esik, ezúttal két további hasonló mű előadásának felemlítésével illik kezdenünk a koncertprogram elősorolását.

 • rés a présen - A Trottel is megpihen - Rupaszov Tamás zenész, lemezkiadó

  rés a présen: Egykori punk-rockerként mi közöd van a népzenéhez, a világzenéhez? Rupaszov Tamás: Remélem, nem az a kép alakult ki rólam az elmúlt 20 évben, hogy azt vallom, nincs a stílusok között átjárás. A Trottel Records első öt kiadványa a 90-es évek elején: a Trottel, ami már akkor is megannyi stílus fúziója volt, az Anima, ami akkor népzenéket kutyult elektronikával, a Korai Öröm mint akkori világzenei kezdemény vagy például a Másfél kiadása a kiadó nyitottságát jelzi minden zene felé.

 • lemez - Mark McGuire: Get Lost

 • koncert - Acid Mothers Temple

 • tánc - Akram Khan Vertical Road

 • Lemez - Függő játszma - Jane's Addiction: The Great Escape Artist

  Valahol még mindig megvan egy magnófelvételem, ahogy a haverokkal a 90-es évek legelején nézzük az akkor még újdonságnak számító MTV-t, és amolyan Beavis & Butt-Head módra szétröhögjük magunkat a Been Caught Stealing klipjén.

 • "Új ritmusokat nem találnak ki"

  Deutsch Gábor, Szőcs Gergő - anORGANIK

  Idén tízéves az anORGANIK LIVE formáció, ebből az alkalomból több koncertet is adnak az ősz folyamán - ráadásul bővített kiadásban. Erről, stúdiós munkákról és az eszközök forradalmáról beszélgettünk Deutsch Gábor elektronikus zenei producerrel és Szőcs Gergő dobossal.

 • Musical

  Háromszor mosolygott

  Sondheim-Wheeler: Egy nyári éj mosolya

  Egy korai és hozzá merőben atipikus Bergman-film, amely mondhatni zene nélküli operettnek készült - ez Stephen Sondheim 1973-as, pár éve újra világszerte hódító musicalének alapja, s a (pre)bergmani ősminta különleges természete a zenés színpadi átdolgozáson is jócskán megérződik.

 • "A szerelem ma is tart"

  Várjon Dénes zongoraművész

  Kétszáz éve, 1811. október 22-én született Liszt Ferenc. A nemrég zárult bicentenáriumi fesztivál művészeti vezetőjével beszélgettünk róla - valamint Bartókról.

 • kulthírek

  Újra együtt a Stone Roses Az 1983-96 között mindössze két albumot - köztük a klasszikusnak számító 1989-es debütáló korongot - produkáló Stone Roses jövő nyáron újra színpadra lép, s remélhetőleg egy új albumot is elkészít addigra.

 • tévésmaci - Párducok és pingpongozok

  Amikor Sztupa és Troché 1956 ügyében jártak el, a Berlintől kábé egyórányi autóútra lévő Mark Brandenburg-i Storkow városkában érdekes históriára bukkantak. A Kurt-Steffelbauer-Oberschule 12.

 • film - Egy nap

 • film - A hópárduc talpra áll

 • Az amerikai barátfüle

  John Michael McDonagh: A Guardista

  A Magyarországon A Scotland Yard vendége címmel bemutatott kalandfilm természetesen az angol nyelvet beszélők rendőrhatósági szintű kulturális különbözőségeit, pontosabban az e különbözőségről szóló sztereotípiákat igyekezett dramaturgiai rugóként alkalmazni, mondhatni: sikeresen.

 • Film - Lótlanul - Paul W. S. Anderson: A három testőr

  Mint azt önök is jól tudják, Karel Zeman kiváló filmművész volt, a második világháború utáni csehszlovák mozi nagy formátumú innovátora. Mondhatni Jan Svankmajer közvetlen előzménye, lévén szakterülete az animációs és az élő szereplős filmek lehetőleg minél fantasztikusabb kevercseinek megalkotása volt.

 • Visszaszámlálás

  Lars von Trier: Melankólia

 • "Soha nem szakadtam el"

  Marozsán Erika színésznő

  A Balettintézet, majd a színművészeti főiskola elvégzése után az Új Színház társulatához szerződött, de dolgozott Kaposváron is. Filmkarrierjét 1993-ban kezdte a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című mozival, a nemzetközi filmélet pedig egy német produkcióval, az 1999-es Szomorú vasárnappal ismerte meg.

 • színház - Olympos High School

 • Színház

  Szmoking, estélyi

  Katona József: Bánk bán

  Rémületes vagy inkább megszokott, hagyományőrzőnek is mondható stílben kezdődik a kecskeméti színházban a 220. születésnapját ünneplő Katona József Bánk bánja. A véggel: behozzák a szép hullát, a meggyilkolt Gertrudist, és bejön - mit bejön: bevonszolódik - súlyos palástjában a királyian megtört friss özvegy, II.

 • Sinka István állambiztonsági visszacsábítása

  A karámba terelt Fekete Bojtár

  A bihari pusztáról indult Sinka István (1897-1969) a népi írók csoportjának legkonokabb képviselőjeként nem publikált - nem is publikálhatott volna - a Rákosi-érában. Nagy Imre első miniszterelnöksége idején már visszaterelték volna az irodalmi életbe, ám ez csak az első Kádár-évben sikerült - állambiztonsági segédlettel.

 • Könyv - A családlátogató - Alan Hollinghurst: A szépség vonala

  Csukás István mesefigurái, Órarugógerincű Felpattanó, Egylábú Esernyőmadár és Lesből Támadó Szárítókötél virágcsokorral üdvözölnék a célban Alan Hollinghurst Booker-díjas regényének főszereplőjét azon a versenyen, amelyet a legsokatmondóbb nevű irodalmi alakoknak rendeztek.

 • chili&vanília

  Curry kezdőknek

  A curry nem egy bizonyos fűszer, hanem keverék, amely különböző öszszetevőkből áll. Fontos összetevői a kurkuma, a római kömény, a koriander és a csili, a currypor általában ezeket tartalmazza.

 • étel, hordó

  Flamenco hotel

  Valaha a XI. kerület (ma már Újbuda) idegenforgalmi központjának számított a Feneketlen-tó és környéke.

 • Nevezetes szelek

  Fuvallatból orkán

  Hol megkönnyítik, hol pokollá teszik életünket a szelek, de akárhogy is nézzük, egészen más lenne nélkülük - ha egyáltalán lenne - a földi élet.

 • cyberhírek

  Akvizíció A Google-t is érdekli a Yahoo esetleges felvásárlása: a keresőcég lapértesülések szerint már két magántőke-társasággal is felvette a kapcsolatot, és arról tárgyalt velük, hogyan vehetne részt a Yahoo akvizíciójának finanszírozásában.

 • "Vámpírokat nehezebb bíróság elé állítani"

  Pócs Éva néprajzkutató a boszorkányról

  Európában óvatosabb becslések szerint is százezrek estek áldozatául a boszorkányüldözésnek. A módszerekről, a falusi folklórról és a mai hiedelmekről a Pécsi Tudományegyetem Herder-díjas professor emeritusát kérdeztük.

 • Kiállítás - Wunderkammer

  Délkelet-Ázsia kultúrái és civilizációi

  Megnyílt Zelnik István egykori délkelet-ázsiai magyar diplomata hatalmas és rejtélyes gyűjteményének nyilvános kiállítóhelye, és a látogató csak ámul és bámul a hasonló magyar intézmények esetében kevéssé szokásos eleganciát, a burkolatok, a fémvasalások vagy akár az üvegtárlók minőségét, nem utolsósorban pedig a Sövény Aladár Teaház és Wunderkammer szinte fülledten koloniális hangulatát látva.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...