• MaNcs 23. évf. 44. sz. (2011. 11. 03.)
  Interjú

  "A kezdetektől ez volt a legfontosabb"

  Kiss Tibor, Varga Livius - Quimby

  Huszadik születésnapját ünnepli hazánk egyik legnépszerűbb rockzenekara. A jubileumi nagykoncertjére (sportaréna, november 12.) gőzerővel készülő banda két meghatározó tagjával a próbák közti szünetben beszélgettünk - múltról, jövőről és mindenféléről, ami közte van.

  2011 / 44
 • Spronz Júlia-Puss Máté Bence

  Ki kap itt igazságot?

  A Damu-ítélet margójára

  A magyar jogszolgáltatás a legtöbb esetben nem nyújt igazságot a szexuális erőszak áldozatainak.

 • Mélyi József

  NDK vagy Hollandia?

  A Nemzeti Galéria beolvadásáról

  Szeptember végén Orbán Viktor Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját kormánybiztossá nevezte ki.

 • Ács Pál

  "Borzadozva kérdezzük, mi lesz még..."

  József Attila szobra - jobbról, balról, hátulról, szemből

  Dúlnak az indulatok, nagy a zűrzavar a Kossuth téri József Attila-szobor tervbe vett eltávolítása körül.

 • Pisták a szeren

  Tarlós István alighanem megháborodott.

 • Megfelezve

  A múlt szerdán még derűsen festettek a dolgok. Angela Merkel ügyesen lezárta - vagy azt hittük, hogy lezárta - azt a hosszú, ádáz vitát arról, hogy a veszteséget, amit egyes uniós tagállamok kezelhetetlen adóssága okoz, milyen arányban osszák meg maguk közt az eladósodott országok adófizetői, az euróövezeti országok adófizetői, a nem euróövezeti tagországok adófizetői, meg a hitelezők.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Dacpolitika

  Dacolni a világgal, szembeúszni az árral, az ám a férfias dolog!

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Goethe árnyékában: az ávós lírikus esete a stazis írónővel

  Ha nyelvet tanul az ember, eljön a pillanat, amikor a keserves munka szinte észrevétlenül átadja a helyét az örömteli szórakozásnak. Játszadozni kezd az ember a megtanult szavakkal: ízlelgeti hangzásukat, nyomába ered történetüknek, szójátékokat facsar hangtestükből és jelentésükből.

 • Olvasói levelek

  Magába zárva Magyar Narancs, 2011. október 6. Kedves Narancs! Makovecz Imre egyik legrégibb és legelkötelezettebb híveként tiltakozom az október 6-i számban megjelent emlékezés ellen annak pontatlanságai, félreértelmezései, önkényes következtetései, mindenekelőtt hangneme miatt.

 • Tunéziai választások

  Kötelékrepülés

  Egy évig marad hivatalban az alkotmányozó nemzetgyűlés, amelynek 217 tagja a százas nagyságrendben indult szervezetek jelöltjei közül került ki az első szabad tunéziai választáson.

 • Spanyolország és az ETA útja

  Vég, kezdet és újrakezdés

  Ha az ETA nem lenne, Baszkföldről talán a gasztronómia, Chillida szobrai és Mikel Laboa dalai vagy a Pireneusok birkanyájai jutnának eszünkbe. E hipotézis néhány év múlva valósággá válhat: a fegyveres szakadár szervezet két hete ünnepélyesen lemondott az erőszakról.

 • A Fidesz-kormány és az egészségügy

  Újabb négy év semmi

  Másfél év alatt egyetlen darab lényegi törvényjavaslat - egyelőre itt tart az egészségügy átalakítása. Ha ezt elfogadják, jövőre a legnagyobb kórházak állami kézbe kerülnek. Aztán pedig majdcsak lesz valami.

 • Túlélési technikák az élelmiszer-kereskedelemben

  Kajára áfáznak

  A múlt héten több mint húsz embert állított elő a rendőrség a Tesco gyáli központjából. Az eset túlmutat önmagán, amenynyiben nem csupán az ágazat egyik vezető cégének, hanem magának az élelmiszer-kereskedésnek a helyzetéről is sok mindent elárul.

 • Interjú

  "A tagállamok garantálják"

  Székely P. István közgazdász, uniós szakértő az euró megmentéséről

  A múlt heti uniós csúcsot sokan az utolsó lehetőségnek tartották a közös valuta, sőt az egész unió megmentésére. És született is pár fontos döntés: a görög államadósságról, a válság ellen bevethető új pénzügyi stabilizációs eszközökről és az európai bankrendszer feltőkésítéséről.

 • Interjú

  A krotalum királynője

  Sonia Amelio prímabalerina

  A spanyol népzenei hangszer, a kasztanyetta ősi változatának világszerte legelismertebb megszólaltatója. A Cervantes Intézet vendégeként Budapesten fellépő hetvenéves művésznő balettet és szimfonikus zenét ötvöző előadásmódja mellett a mexikói gerillákról, Lisztről és Medvegyev orosz elnök könnyeiről is beszélt nekünk.

 • mi a kotta?

  Egy, kettő, három

  A fenti cím ne tévesszen meg senkit, zenei ajánlónk ezen a héten sem alakul Molnár Ferenc-egyfelvonásossá, ellenben egy olyan minisorozat megrendezését hirdeti, amely gyors egymásutánban Bartók Béla mindhárom zongoraversenyét előnkbe adja.

 • koncert - Electronic Beats Festival

 • Lemez

  Amebix: Sonic Mass

 • 8. Verzió

  Bent és kint

  Halász Glória: Vasfüggöny; Trencsényi Klára: Corvin variációk

  Megtévesztő a cím, hiszen a vasfüggönyről - bizonyos életkor felett - legfeljebb a megszüntetése ugrik be. Horn Gyula ollóval, szabaduló Wartburgok, páneurópai piknik... Legfeljebb másodjára gondolunk a színházra, de akkor a szögesdrót tűnik el.

 • rés a présen

  A mély Tirannoszaurusz

  Potyondi Linda, a Cirko Film munkatársa

 • tévésmaci

  Barackosba szállt a fecske

 • Film

  Lopott idő

 • DVD

  Lev Tolsztoj: Éjszakai nap

 • Film

  Mindennapi osztrigánkat

  Guillaume Canet: Apró kis hazugságok

  Úgy kezdődik, hogy Jean Dujardin, a francia film ma talán legnagyobb sztárja hajnali dorbézolás után robogóra pattan, ahogy robogóra csak egy párizsi tud pattanni, de nem jut messzebb néhány saroknál: úgy elcsapják szegényt, hogy a lába se éri a földet.

 • Film

  A szivárványon túl

  Sofia Coppola: Made in Hollywood

  Van egyfelől az a közhely, hogy a filmsztárság nem az az örökös boldogság, beérkezettség, kirobbanó kreativitás és véget nem érő taps, aminek elsőre látszik, hanem a siker ördögével kötött, gyakorta tragédiába forduló alku, amiben a valóságos, igazi emberi életet kell odaadni a mulandó csillogásért.

 • Interjú

  Kóbor karakterek filmet keresnek

  Ben Bocquelet rajzfilmrendező

  Ben Bocquelet-nek volt néhány fiókban maradt rajzfilmfigurája - jórészt rájuk alapozta a Cartoon Network első európai produkcióját. A Gumball csodálatos világa aratott az annecyi animációs fesztiválon, és aratott a célközönség (14 éven aluliak) körében is.

 • 8. Verzió

  A test, a test

  Balkáni válogatás

  A jugoszláviai háborúkról szóló öt filmből legalább három nem is elsősorban a jugoszláviai háborúkról szól, még csak nem is okvetlenül arról, hogy e háborúk hogyan élnek tovább az emlékezetben: hanem a testről.

 • 8. Verzió

  A másik Chelsea - Donyecki történet

  A cím némileg félrevezető: bár a londoni Chelsea-nek és a donyecki Sahtyarnak egyaránt orosz milliárdos a tulajdonosa, minden másban sántít az analógia.

 • 8. Verzió

  Algéria, egy csata képei

  Algéria, egy csata képei Öröm, ha néhanapján megkerülnek filmek. Még nagyobb öröm, ha néhanapján megkerülnek filmrendezők.

 • 8. Verzió

  Pablo vízilovai

  Élt egyszer egy nagyszerű ember, akinek csodájára járt a világ - egy kisvárosnyi embertársát segítette át a másvilágra, mire meghalt. S hogy maradjon valami emlék, hát hozatott egzotikus állatokat Hacienda Napoles nevű privát élményparkjába: a zebrát, zsiráfot, elefántot és persze a vízilovakat ingyen bámulhatta a sok naplopó, akinek néha még némi kápét is lökött a számító keresztapa.

 • 8. Verzió

  Maraton-fiúcska

  A Gettómilliomos sokat tett azért, hogy az indiai slumvidékekről, a szeméttelepeken cseperedő gyerekemberekről képe legyen a művelt Nyugatnak. Kedves egy kép, nem vitás: a zenekar lankadatlan játszik, a nyomor mesébe illő, s ebben a mesében a legkisebb fiú minden alkalommal eléri a Happy End tartományba tartó vonatot.

 • 8. Verzió

  48

  Hogy mi történt a majdnem fél évszázados diktatúra titkosrendőrségének börtöneiben, arról Portugálián kívül senki nem tud semmit. Ott meg inkább nem beszélnek róla. A Salazar nevével fémjelzett rendszert a történelemtudomány puha fasizmusnak hívja, a portugálok jelentős része visszasírja.

 • 8. Verzió

  Az ősz aranya

  Ne szépítsük, nem ősz ez már, tél, és különben szép ez magától is eléggé, kicsit túlságosan is. Öt (hiper)aktív sportolóról szól a történetünk, futnak, dobnak, odateszik magukat, cél csak egy lehet, a végső győzelem a közelgő világversenyen.

 • 8. Verzió

  Szeretlek

  Kevés dologban lehettünk biztosabbak annál, mint hogy a mozgóképes magánmitológiák halmazát naponta több ezer újabb etűddel hizlaló YouTube-univerzum villanyt gyújt majd a nagyobb formákban gondolkodó profik fejében is.

 • 8. Verzió

  Forradalom a színpadon

  A címbeli angol szókapcsolat (staging a revolution) már a hatvanas évek ellenkultúrájában felbukkant radikális színjátszói imperativusként, de annak az ellenkultúrának nem kellett szembenéznie mondjuk az utolsó európai diktatúra sötét önkényével.

 • 8. Verzió

  Hasadás

  Coincidentia oppositorum - ez a XV. századi filozófus és teológus, a nagy Cusanus legmaradandóbb formulája, amely sok egyéb mellett az emberre is áll, hiszen valóban mindahányan az ellentétek találkozási pontjai vagyunk.

 • 8. Verzió

  A súlytalanság állapota

  Tudták önök, hogy a világűr nem is fekete, hanem szürke? De azt biztosan, hogy Gagarin hős volt; megelőzte korát, de legfőképpen Amerikát. S ha azt kérné valaki, hogy soroljanak fel néhány űrhajóst, hány lenne köztük az elmúlt húsz-harminc évből, s hány korábbról.

 • 8. Verzió

  Tanja nyomában

  Vajon mit keres Tanja, ez a lefegyverző mosolyú huszonéves holland lány egy dél-amerikai marxista-leninista fegyveres gerillamozgalomban, mitől hiszi, hogy ez a legjobb módja a világmegváltásnak? Erre kíváncsi a rendező, és egy lefegyverzően kemény és határozott, hatvanas holland nőhöz, Liduinéhez fordul segítségért, aki azon igyekszik, hogy az elfogott gerillákat meggyőzze mozgalmuk korlátolt és hazug értelmetlenségéről, ugyanakkor megvédje őket a hatalmi önkénytől.

 • 8. Verzió

  A program

  A 8. Verzió Nemzetközi Emberi jogi Dokumentumfilm-fesztivál filmjei.

 • 8. Verzió

  A törhetetlen ember

  Kékesi Attila: Motalko - Egy benzinkút krónikája

  Motalko, azaz motoralkohol, régebben robbanómotorok hajtására használt, etil-alkohollal kevert benzin. Magyar találmány a múlt század húszas éveiből, és bármilyen furcsán hangzik, ez bizony a bioetanol előfutára volt.

 • 8. Verzió

  Mit tehet egy film?

  Mona Nicoara aktivista, író, filmrendező

  Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? - ezt próbálja kideríteni a fesztivál nyitóÞlmje, A mi iskolánk. A Máramaros megyei Magyarláposon forgatott mű társrendezője előítéletekről, elszalaszott lehetőségekről mesél.

 • 8. Verzió - Az "Evidence retro" válogatás

  A hitelesség nyomában

  Régi képek és a dokumentumfilm

  Fekete-fehér fotó az íróasztalomon egy hippi családról. A szépiaszínű kép bal felső sarka kicsit szakadt, ami csak romantikusabbá, hitelesebbé teszi.

 • Verzió

  A nyolcadik

  Az átkereszteléssel, áthelyezéssel, átalakítással megőrizve megszüntetett vagy egy tollvonással kiiktatott kulturális programok, intézmények sorát látva már-már győzelmi jelentéssel ér fel, hogy idén is lesz Verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál, ugyanott, ugyanakkor, ugyanúgy - immár nyolcadszorra.

 • Neil Simon: Furcsa pár

 • Garaczi László A tizedik gén

 • Operett

  Térdüket csapkodják

  Lehár Ferenc: Cigányszerelem

 • Nincs feloldozás

  Slobodzianek: A mi osztályunk

 • Archívumunkból

  Karantén

  Új Színház-ügy: bojkottálják az új vezetést

  Három, a győztes pályázatban is nevesített szerző darabját már biztosan nem mutathatja be Dörner György, de lapunknak több, munkájával az Új Színházhoz jelenleg is kötődő író és fordító szintén jelezte: február elsejétől nem adja a nevét ahhoz, ami a Paulay Ede utcában történni fog.

 • Képregény

  Kirkman-Adlard: The Walking Dead - Élőhalottak 2. Úton

 • Magazin

  Lipócia

 • kulthírek

  Megnyílt a Bolsoj - Hatévi felújítás után ünnepélyes gálaelőadással újra megnyílt a moszkvai Bolsoj, a világ legnagyobb és legpompásabb színházainak egyike. A november 2-án indult 236 szezon első három hónapjára minden jegy elkelt (a repertoárt és a műsort lásd a bolshoi.

 • Könyv

  Nagy író mögött

  Barna Dávid: Egy magyar regény

  "Mi az enyém a Barbárok-ban? A közlés művészete. A leleményt készen kaptam összes motívumában. Az egész mesét s belső fordulatait, s bizonyára azt is mind nekem tulajdonítják" - írta Móricz Zsigmond a naplójába, 1934 decemberében.

 • Kiállítás

  Esztétizált köznapiság

  André Kertész Retrospektív

  A nemzetközi hírű huszadik századi emigráns magyar fényképészek közül eddig talán csak André Kertésznek nem volt nagy retrospektív kiállítása Budapesten. A mulasztás azért nem különösen föltűnő, mert a fotográfia fölértékelődése csak az utóbbi tíz-tizenöt évben indult meg Magyarországon, és kapcsolódott össze a múzeumok látogatószámot növelő politikájával.

 • chili&vanília

  Ősz van, levesszezon

  Az édeskömény elsősorban a francia és olasz konyha elengedhetetlen kelléke, mindenféle formában sütnek-főznek vele, de ma már számos más nemzet konyhaművészetében is használják. A közel-keleti, az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle, raguk, curryk és édességek jellegzetes ízét adja a fűszerként kedvelt magja.

 • étel, hordó

  Café Picard

 • Daruünnep

  Lazítás a Hortobágyon

  Az ősz legvonzóbb hortobágyi eseménye a daruvonulás. Az északról érkező és Afrikába tartó madarak itt pihennek pár hetet. Október közepén több mint százezer madár jelent meg a vidéken.

 • Szemétálmok

  És a hajó áll

  A múlt héten Ferencvárosban rendezték meg az évi rendes lomtalanítást, ami sokaknak elborzasztó látványosság, másoknak viszont tömény romantika. Most kiderült, hogy létezik "harmadik út": művészetpedagógiai program környékbeli gyerekeknek.

 • A fátumok angyala

  Albert Flórián (1941-2011)

  Albert mélyen bent a magyar térfélen leszerelte Jairzinhót, kilőtt, mint a rakéta, négy-öt brazil játékost is faképnél hagyva végigszáguldott a pályán, a tizenhatoson belülre érve lőhetett volna, de ő inkább a mellette balról érkező Farkas Jancsit választotta, aki a legurítását bal külsővel védhetetlenül varrta a felső sarokba.

 • Hétmilliárdan vagyunk

  Egy csapásra

  Ha minden igaz, már megszületett hétmilliárdodik embertársunk. Nagy eredmény ez, pláne, hogy tudjuk: akadtak oly jeles gondolkodók, akik már az első milliárdot is sokallták.

 • cyberhírek

  Tengeralattjáró - Második világháborús japán tengeralattjáró roncsait találta meg az ausztrál haditengerészet Pápua Új-Guinea partjainál. Az ausztrál haditengerészet a japán hatóságok bevonásával fogja azonosítani a tengeralattjárót.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...