• MaNcs 23. évf. 6. sz. (2011. 02. 10.)

  "Én innen magamtól nem megyek el"

  Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója

  Most éppen csönd van, vagyis minden megy a maga útján: Alföldi Róbert sajtótájékoztatón jelentette be a Nemzeti Színház következő évadjának programját. Szándék és igény volna ugyan a kirúgására, de egyelőre sem közepesen szalonképes megoldás, sem közepesen kényelmes utódjelölt nincsen.

  2011 / 6
 • A szabadság foka

  "Lehet új alkotmányt létrehozni (...), tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság fokának megfelelőbbet nem lehet alkotni" - mondta Sólyom László előző államfő az Egy elnökség lenyomata című kötetének bemutatóján tavaly novemberben, az Index tudósítása szerint.

 • A magyar arany

  Egy debreceni ügyvéd irodája a Debreceni Televízió Kft. képviseletében követel helyreigazítást a stop.hu-tól, mondván, nem helytálló azon megállapításuk, miszerint a mondott tévé olyan beszámolót közölt egy helyi műkorcsolyaversenyről, melyben csak a polgármester, Kósa Lajos lánya és trénere szólal meg, majd miután az ügy átfordult kínosba, gyorsan felturbózták ugyanazt a tudósítást egy másik megszólaló gyerekversenyzővel.

 • Felkészül: Kína. Melegít: a rezsó. De meddig?

  A nyugati vitorlákat dagasztó keleti szélből az elmúlt pár hónap szívós gazdasági és diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően eddig arra futotta, hogy az oroszok a minap Fellegi Tamás fejlesztési miniszter értésére adták: 2014-ig nem óhajtanak a 2015 nyarán lejáró hosszú távú gázszállítási szerződés újrakötéséről tárgyalni.

 • A csodaszer vár

  Hétfői "országértékelő" beszédében Orbán, mit ad isten, megint csak nem az "igazi" gazdaságpolitikáját ismertette. (Az évek óta várt Nagy Bejelentés új időpontja és helyszíne: február 14., Országház.) E semmitmondó, kínosan szellemeskedő szózuhatagnál ugyanakkor fontosabb fejlemény Selmeczi Gabriella "nyugdíjvédelmi biztos" minap kilátásba helyezett törvénymódosító javaslata, ami lényegében korlátlan felruházást adna a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári gazdálkodás visszamenőleges ellenőrzésével magánszemélyek és pénzügyi szolgáltató magáncégek bármely adatához hozzájusson.

 • Pálya a magasban

  Vajaskenyér

  A túrának megtiltani nem lehet, Hogy ne nyíljék, ha megérzi a telet, Szegény profi, elmereng a valután, Kéjjel indul minden túra-szag után. (A Sporthírlap túraverse, 1930. karácsony) A vajaskenyér-túra fogalma mára szinte kikopott a futball szókincséből, sőt a sportággal kapcsolatban a túra kifejezést sem használjuk gyakran.

 • A jobb lázadása

  A filozófus és az államtitkár

  A filozófusok mostanság érdekes élményekben részesülnek. Mély emberi szenvedélyek és indulatok kavarognak bennük és körülöttük. A hűvös távolságtartásból és a kiszámított, gondosan adagolt politikai szenvedélyből kikevert viselkedésmód látványosan foszlik le sokukról, s adja át helyét a dühnek, fölháborodásnak, kárörömnek, szégyennek, bosszúnak és hasonló, örök-emberi, allzu menschliche erkölcsi érzelmeknek.

 • Ekotrip

  Visszaszámlálás

  Már csak pár hét, és kibonthatjuk a várva várt Matolcsy-csomagot, hogy megtudjuk végre, mi vár ránk, magyar állampolgárokra. Hasonló türelmetlenséggel várják a csomagbontást külföldi hitelezőink, az országban működő vállalkozók, a pénzüket befektetők és a nemzetközi politikai porond számos szereplője, mindenekelőtt az uniós tagállamok és szervezetek vezetői.

 • Egyiptom - Imafülke-forradalom

  Nem az a meglepő, ami most Egyiptomban történik, hanem inkább az, hogy a felfordulás megelőzte Mubárak elnök távozását a hatalomból. Azt mindenki sejtette, hogy a rendszernek változnia kell, ha egyszer ő lelép, ám arra senki sem gondolt, hogy ebben az utcának is lesz szava.

 • A fogyatékosok lakhatásának megoldatlan ügye - 1.

  Amikor nem a pénz kevés

  Magyarország 1998-ban eldöntötte, hogy fölszámolja a fogyatékkal élők 50-es években létrehozott mamutintézményeit. Az első tíz évben nem történt semmi, majd úgy látszott, hogy uniós támogatásból végre elkezdődik a folyamat.

 • Miért nőtt az áram ára? - Fillérekért milliárdok

  Noha a nemzetközi piacon az áram ára lefelé tendál, egy váratlan miniszteri rendelet nyomán a magyar háztartások havi áramszámlája februártól átlagosan 250-300 forinttal emelkedik. A hiányos indoklás miatt csak találgatni lehet, hogy az így befolyó évi 10-12 milliárd forint mire kell a Magyar Villamos Műveknek.

 • Jobbik-tüntetés Lakon - Védelembe vették

  Múlt csütörtökön a Borsod megyei Lak községben este hat és kilenc között zajlott szélsőjobboldali gyűlöletrendezvény apropója két idős ember erőszakos halála volt.

 • Magyar érintettség az európai bundabotrányban - Fogadni mertek

  A 2009-ben kirobbant bundabotrány miatt Németországban több per is folyik. A vádiratokban magyar futballisták, itthon lejátszott mérkőzések is szerepelnek, a hazai nyomozók viszont még egyetlen meggyanúsítást sem jelentettek be.

 • chili&vanília - Rizssaláta kagylóval

  Arnavutköy ma Isztambul egyik legelegánsabb negyede, elsősorban impozáns, többemeletes, oszmán kori épületeiről, kitűnő haléttermeiről és exkluzív klubjairól híres. Történelme során szinte mindig a görög lakosság volt itt többségben, és a 19.

 • tévésmaci - Kutyák és plüssmadarak

  Amikor Sztupa és Troché repülőgépe leszállt, feltűnő volt a hőmérséklet-különbség, pedig ki sem tették a lábukat a kontinensről. Igaz, hogy november volt.

 • étel, hordó - RÉZKAKAS

  Forog a régi lemez, hogy valaha micsoda legendás helyek voltak Pesten, most meg... A nosztalgiázók persze hajlamosak megfeledkezni az 1970-80-as évek választékáról, a minőségről, úgy általában a színvonalról.

 • mi a kotta? - Kormányos és biciklista

  1972 februárjában az éppen újraválasztási kampányára készülő amerikai elnök, Richard Milhouse Nixon - túl az elhíresült pingpongdiplomácia kölcsönös gesztusain - a nemzetközi közvélemény meglepetésére feleségestül és Kissingerestül Pekingben termett, és közvetlen tárgyalásokba bocsátkozott a Kínai Népköztársaság idős vezetőivel, a félelmes hírű "nagy kormányossal", Mao Ce-tunggal és az erős szemöldökű örökös miniszterelnökkel, Csou En-lajjal (képünkön Nixon ez utóbbi társaságában díszvacsorál).

 • rés a présen - A kottaépítő - Andrássy Máté színész

  rés a présen: A főiskolai osztályotok egy része ugyanoda került játszani, és azóta is együttműködtök. Milyen fő állomásai voltak ennek a közös munkának? Andrássy Máté: Közel tíz éve dolgozunk együtt.

 • kulthírek

  A tragikus körülmények között elhunyt újságíró, kritikus előbb a filmvásznon tűnt fel (Dárday István-Szalai Györgyi: Átváltozás, 1984), majd a Filmvilág hasábjain, írásaival. 1992-93 között a hetilappá alakult Magyar Narancs színházi rovatát szerkesztette.

 • lemez - 30Y: VÁROSEMBER

  Szélsőséges lemezt ígért a 30y, ami a Városemberen végigtekintve leginkább a csendes búsongás és a nagybani zúzda közti közlekedést jelöli. A honi alterbandák egyik legnépszerűbbike ötödik lemezén egyszerre igyekezett minden korábbinál keményebb és minden eddiginél érzelmesebb lenni: az elődöknél némivel rockosabb a tételek java (rögtön egy súlyosan dübörgő rohammal indítunk, mely riffjeihez méltón Kövér disznók névre hallgat), de szép számmal akad érzékeny, zongorás lassú is (mint a lélekszaggatónak szánt, de kevésbé hatékony Ásító) - amiképpen az is előfordul, hogy a zenekar gyengédebb és brutálisabb oldala egyetlen nótán belül is kidomborodik (mint például a szenvedelmes csillagkémlelésnek induló, ám hamarost bedurvuló Riadt háziállatok esetében).

 • köztér - A Moszkva téren

  rendszeresen áthaladók nyilván már észre sem veszik őket. A ritkábban arra járó viszont még most is megörül nekik, ahogy kidugják a fejüket a hó alól - vagy most épp a fűből a hirtelen olvadás után.

 • lemez - Gustav Mahler: Des Knaben Wunderhorn

  Szokták kárhoztatni Pierre Boulezt, miszerint nem csupán deromantizálja Mahlert, hanem kilúgozza belőle az érzelmeket, zenéjét hideggé, érzelemmentessé teszi. Vagyis valamiképpen meghamisítja az osztrák mester intencióit.

 • film - EGY JOBB VILÁG

  Susanne Bier filmje csak a rendezői erényeinek köszönhetően nem fajul tanmesévé. Egy dán vöröskeresztes orvos a polgárháború sújtotta Afrikában végzi áldozatos munkáját, s vív kilátástalan küzdelmet nemcsak a lőtt és robbanásoktól keletkezett gyermeki sebek begyógyításáért, de - azzal, ahogy a helybéli sebesült hadúrral bánik, majd elbánik - egyenesen a nagybetűs erőszak ellen is.

 • koncert - Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

  "Itt minden mutatva lesz" - énekli a kuplébeli Stux úr, s úgy lehet, az ifjú venezuelai csodakarmester koncertfelvételei láttán a fővárosi közönség is éppen erre az attrakcióra számított. S csalódásra ekképp nem is volt semmi oka, hiszen Gustavo Dudamel kiváló zenekara élén valóban a dirigensi ábrázolóművészet kivételes tehetségének bizonyult, aki nem csupán a karjával, de a lábaival is erősen megdolgozik a sikerért: a karmesteri dobogón eddig legfeljebb a tenor José Cura meg persze a komikus Danny Kaye táncolt olyan autentikus hévvel, mint az éppen harmincéves és máris világsztár Dudamel.

 • füzet - HAJÓNAPLÓ 2010/5. - PÁRKÁK

  Ha színházi előadások műsorfüzeteiről van szó, az egyik véglet a fénymásolt A5-ös lap, a másik a Bárka Színház Hajónaplója. A minden új bemutatóhoz elkészített, grafikáival az adott előadáshoz illeszkedő, igényes kiállítású, 20-30 oldalas és ingyenes (!

 • film - LONDON BOULEVARD

  Aki egyszer bűnöző lett, az már az is marad; a szerelem nem ismer határokat; a jó emberek szépek, a gonoszak meg csúnyák - ilyen és ehhez hasonló ismeretekkel lesz gazdagabb, aki megnézi a forgatókönyvíróból rendezővé avanzsált William Monahan első filmjét.

 • koncert - Tigrics, Hautzinger, Fennesz

  Rövid, feszes produkciók, afféle vegyes ízelítő: hárman váltották egymást a színpadon, s pontosan ennyiféle zenei közelítéssel és látásmóddal volt szerencsénk találkozni. Az első fellépő, Bereznyei Róbert (alias Tigrics) elektronikus-elektroakusztikus zenéje régóta különleges csemege a kísérletezőbb muzsikák piacán.

 • Lemez - Kinn, a farmon - The Decemberists: The King Is Dead

  Valami lehet a portlandi levegőben vagy talajban, mert elég sok jó zenész bukkant fel onnan az utóbbi bő másfél évtizedben. Elég csak a Dandy Warholst, a Modest Mouse-t, a Shinst, a Blitzen Trappert vagy a néhai Elliott Smitht említeni - na meg a Decemberistset.

 • Dokumentumfilm - Ahogy telik - Szekeres Csaba: Örvény

  A film Told község cigány lakosainak életéről tudósítana, csakhogy az alapvető dramaturgiai kívánalmaknak sem felel meg; követhetetlen, hogy kik az egyes szereplők, és milyen hatással vannak az események alakulására.

 • film - 3 MAJOM

  Vannak a közértből, és vannak a Cannes-ból ismert kisemberek. Utóbbiaknak kicsit mélyebb a nézésük, ritkásabb a szavuk járása és súlyosabb a léptük, helyüket pedig rendre a város peremén jelölik ki a filmesek; szegények innen bumliznak be az életvidám centrumokba.

 • DVD - Tony & Bill - Richard Loncraine: Különleges kapcsolat

  A "special relationship" kifejezés Churchilltől származik, ő jellemezte ilyen semmitmondón a brit-amerikai viszonyt. Ha különlegesen jó kapcsolatot értünk alatta, hát az hol volt, hol nem volt. Nem is kellett más hozzá, csupán az eminens közös érdek, az ideológiai egyezés és a személyes rokonszenv.

 • Színház - Elöl, hátul - Yasmina Reza: Az öldöklés istene; Szőcs-Deres: Period...

  Két előadás megy a Vígszínház színpadán, legtöbbször szoros egymásutánban. Vagyis láthattam volna ugyanazon az estén Az öldöklés istene című előadást, majd pedig a Period... címűt. Előbbit hagyományosan és kényelmesen a nézőtérről, utóbbit a színpad hátsó felében dobogón üldögélve, karnyújtásnyira a színészektől.

 • Kiállítás - Elegáns börtönök szelleme - Marge Monko: Mondd meg

  Marge Monko észt képzőművész bécsi ösztöndíjasként arról fantáziált, milyen élet folyik ma a város XIX. századi neobarokk, klasszicista, szecessziós homlokzatai mögött. Van-e kulturális kontinuitás a polgárság építészetileg determinált magántereiben, megvannak-e még a régi szőnyegek és bútorok, lehetséges-e rekonstruálni a fennmaradt tárgyi relikviák segítségével egy osztály- és nemi szempontból nagyon kötött életformát.

 • "A pillanatnak szól" - Christian Fennesz zenész

  Az Endless Summer sistergő digitális zajban megfürdetett gitármelódiáival Christian Fennesz utat mutatott a kétezres évek elektronikus zenéje számára. A világszerte kapós osztrák zenészt öt év után üdvözölhettük újra Magyarországon.

 • "Józsikám, ez a Mikulás" - Szekeres Csaba filmrendező, operatőr

  A héten kerül a mozikba az Örvény című dokumentumfilm, ami három család sorsán keresztül mutatja be a mélyszegénységben élők mindennapjait. A mű rendező-operatőrével egyebek közt a segítségnyújtás nehézségeiről és a határok megtartásáról beszélgettünk.

 • Daniel Day-Lewis játszotta volna Jézust

  A Robotzsaru lenne Jézus? Paul Verhoeven szerint Jézus a részletekben, a Robotzsaru részleteiben lakozik. Most, hogy mozikban a remake, ideje feleleveníteni az Elemi ösztön és a Showgirls rendezőjének Jézus-magyarázatait.

 • A megfoghatatlan szerző

  Szegedy-Maszák Mihály: Kosztolányi Dezső

  2010 alighanem Kosztolányi-évként vonul be a magyar irodalomtudomány történetébe: a kritikai kiadás (ezt körbejáró interjúnk lapunk 2011. február 3-i számában olvasható) első köteteként megjelent a prózaíró Kosztolányi egyik legkiemelkedőbb remeke, az Édes Anna az MTA Irodalomtudományi Intézetében alakult, Veres András vezette munkacsoport gondozásában, s evvel egy időben látott napvilágot a Szegedy-Maszák Mihály által alapított MTA-ELTE Hálózati Kritikai Szövegkiadás Kutatócsoport szerkesztésében Arany Zsuzsanna munkája ("most elmondom, mint vesztem el"), amely első ízben adja közre azokat a kéziratban fennmaradt beszélgetőlapokat, amelyeket Kosztolányi élete utolsó három hónapjában, a hangját elvevő gégemetszést követően a kórházi ágyon vetett papírra.

 • A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány megszüntetése

  Tálalás előtt szeletekre vágjuk

  A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány megszüntetésével nem csak a művészek nyugdíjkifizetése vált kérdésessé; azt sem tudni, hogy mihez kezd majd az egyelőre ismeretlen jogutód az alapítvány tekintélyes vagyonával.

 • Nyelvtanulás és az új médiumok

  A legjobb otthon

  Míg húsz évvel ezelőtt az volt a nagy szám, ha színes képek voltak a nyelvkönyvünkben, ma már semmibe nem kerül úgy megtanulni egy idegen nyelvet, hogy fel sem állunk a gép elől.

 • Jön az Apophis? - A bolygó neve: Pánik

  Orosz tudósok javaslatára már idén nyáron konferenciát rendeznek egy negyed század múlva fenyegető állítólagos katasztrófa megelőzésére. Tényleg az Armageddon közeleg?

 • cyberhírek

  Hackertámadás Számítógépkalózok feltörték a Wall Street technológiai cégeket tömörítő tőzsdei részlegének egyik információs szolgáltatását. A Directors Desken keresztül cégvezetők kommunikálnak egymással.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...