• MaNcs 24. évf. 11. sz. (2012. 03. 15.)

  Petőfi, a balszélső - Margócsy István irodalomtörténész

  Aktuális-e ma Petőfi, vagy már a kérdés is az évszázados kultusz hamis hangján szól? Az évente imázst váltó asszimiláns költőről, a politizáló Petőfiről és a petőfiző politikáról beszélgettünk az ELTE tanszékvezetőjével, a tavaly megjelent Petőfi-kísérletek szerzőjével.

  2012 / 11
 • Erémi Zoltán

  Koncepció nélkül, hál' istennek

  Az új Btk. tervezetéről

  A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján egy hónapja hozzáférhető a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezete. A tervezet a kormány álláspontjának ugyan nem tekintendő, mégis ez az a szöveg, amely a most lezáruló szakmai véleményezés, a "társadalmi vita", a nemzeti konzultáció alapját képezi.

 • Herczog Noémi

  Mindenki lehet Petőfi!

  Kultusz, politika, marketing

  2003-ban keltett közfelháborodást a Felvételi Információs Szolgálat felmérése, miszerint a magyar diákok körében a hatodik legnépszerűbb történelmi személy Hitler. Ám a lista alapján egyértelmű, hogy itt nem a legnépszerűbb, hanem a legismertebb hírességek kapták a legtöbb voksot, hiszen a költők versenyét az a Petőfi nyerte, akinek életműve ma csaknem megközelíthetetlen.

 • Radó Péter

  Mindent elölről

  Mi kell majd az oktatáspolitika újraélesztéséhez?

  Mára már jól az eszünkbe véshettük: oktatásunk ezentúl a nemzet felemelkedését szolgálja. Az emelkedés mértéke azonban más lesz az erre méltók és kevésbé méltók számára.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Hasadnak rendületlenül: az allúzió és a bathos

  Hasadnak rendületlenűl / Légy híve, oh magyar! / Bölcsődtül kezdve sírodig / Ezt ápold, ezt takard. / A nagy világon ekivűl / Nincs más, amit mivelj: / Áldjon vagy verjen sors keze, / Itt enned, innod kell. - Arany János írta át ilyenre, jól érzékelhető szatirikus nemzetostorozási célzattal Vörösmarty Szózatát valamikor 1880 táján.

 • Olvasói levél

  Odacsapna

  Magyar Narancs, 2012. március 1.

  Kedves Narancs! Az új Btk. tervezetéről szóló cikkben döbbenettel olvastam azt a részt, ahol a szerző a kiskorúak elleni egyes bűncselekmények (emberkereskedelem, szexuális bűncselekmények) elévülési idejének módosítását kommentálva hosszan idézve a nemrég elmarasztalt, kétes hírű celebnek számító Magyar György ügyvéd blogját, amelynek soraiból a nők és a gyerekek elleni bűncselekmények kapcsán oly ismerős relativizáló, kétkedő, áldozathibáztató attitűd világlik ki.

 • A szerk.

  Magyar ünnep

  A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella hirtelen, de korántsem váratlanul belesikkantott a közéterbe, hogy "tovább folytatódik a nemzetközi baloldal támadása Magyarország ellen. Már március 15-i nemzeti ünnepünk sem szent az MSZP-s, SZDSZ-es külföldi elvbarátok számára.

 • A szerk.

  Abcúg Barroso, vivát Orbán!

  Szemfüles riportereink a múlt héten, Orbán Viktornak az Iparkamarában tartott gazdasági évnyitója apropóján az ország számos pontjára látogattak el és kerestek fel kócerájokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a vidéki kóceráj-vezetők vajon mennyire képesek és készek a management science legújabb eredményeit felhasználni munkájuk során, illetve hogy továbbra is olyan szarul kívánják-e vezetni kócerájukat, mint José Manuel Barroso az Európai Bizottságot, illetve, ezzel szoros összefüggésben, az Európai Bizottság Európát.

 • Autizmussal élők a nyílt munkaerőpiacon

  Megszerezni és megtartani

  Az autizmussal élő fiatalok az oktatási rendszerből kikerülve nehezen boldogulnak, még akkor is, ha jó képességűek. Növekvő igény mutatkozik az egyénre szabott, alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokra, de a szervezetek egyelőre kevesen vannak, és kevés pénzből gazdálkodnak.

 • Gyöngyöspata egy év után

  Vissza az alapokhoz

  Szegregáció az iskolában, agresszió kontra kirekesztés a mindennapokban, Kanadába költöző roma családok. Gyöngyöspatán a tavaly márciusi zavargások óta közel ötven tanulót vittek el a község egyetlen általános iskolájából.

 • A központi adminisztrációról másképp

  Az állam napszámosai

  Az egymást követő kormányok régóta a központi bürokrácia méretre vágásával demonstrálják népboldogító szándékaik komolyságát. A nagy buzgalomban azonban nemcsak fölösleges munkakörök szűnnek meg, hanem az állam működését biztosító szaktudás is könnyen eltűnhet.

 • Bevezethető a bölcsődei díj

  Fizetni a pisisekért

  Sok helyen biztosan, még több helyen valószínűleg bevezetik az ún. bölcsődei személyi térítési díjat. A nem kimondottan családbarát intézkedés elsősorban az alacsony jövedelműekkel szúr ki nagyon, de az anyák munkába állási esélyeit és a gyerekvállalási kedvet jó eséllyel visszaveti minden társadalmi rétegben.

 • Javaslat egyes pártingatlanok visszavételére

  Minden kezdet nehéz

  Mindenki tudja, mondja: a kampányfinanszírozás rendbetétele a magyar politika egyik legsürgetőbb feladata. Ám e terület rossz szabályozása a korrupciónak csak az egyik lába - a pártok gazdálkodásáról szóló 1989-es törvény is alapos átdolgozásra szorulna.

 • Az EU a kétharmados többség valódi ellensúlya

  Göncz Kinga, az MSZP EP-képviselője

  Az EU és Magyarország egyre mérgesedő viszonyáról, a magyar szocialista EP-képviselőknek a konfliktusban játszott szerepéről és a viszály lehetséges kimeneteléről beszélgettünk Göncz Kinga egykori külügyminiszterrel, jelenlegi európai képviselővel.

 • Szlovákia választott

  Valamit elvitt a víz

  Szombaton Robert Fico - pártja, a Smer élén - laposra verte a teljes mezőnyt; ha akar, egyedül is kormányozhat. A baloldal győzelménél tán csak a jobboldal veresége nagyobb; a jó hír viszont az, hogy röpült végre a törvényhozásból Ján Slota és erősen barna színezetű nemzeti pártja.

 • Interjú

  A legfontosabb a világháború óta

  Laila Bokhari norvég társadalomkutató a Breivik-merénylet vizsgálatáról

  Interjúalanyunk annak a vizsgálóbizottságnak a tagja, amelyet Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök hívott életre a 77 halálos áldozatot követelő, tavaly júliusi oslói és Utsøya-szigeti merényletek feldolgozására.

 • Helyesbítés

  A múlt heti számunkban megjelent A nagy termálbiznisz című cikkben tévesen állítottuk, hogy a Hungast-Mecsek nyert a pécsi közétkeztetési pályázaton. Hivatalos döntés csak júniusban várható, így értelemszerűen győztes sincs még.

 • rés a présen

  A szórakozás művészete

  Naphon csoport (Kruczler Móni, Fülöp Farkas)

  rés a présen: Ott voltatok a renegád partizás magyar kezdeteinél. Naphon: 1993-98 között Budapesten a technónak egy értékes hajtása nőtte ki magát, virtus, őszinteség, kreativitás, ez volt az X-Lab (Titusz, Tadeusz, Fejér Zsolt és a Psyché Masqarade).

 • Folyóirat

  Café Bábel - Szabály

  A hatvanöt tematikus lapszámot és bő két évtizednyi működést maga mögött tudó esszéfolyóirat a társadalomtudományok részterületei közötti párbeszédet hirdető nyitottsága, profizmusa és széles látóköre miatt kiemelkedik a hazai folyóiratok sorából, ám a szóban forgó összeállítás a szokottnál alacsonyabb hőfokon izzik, amit csak részben indokol, hogy ezúttal a "szabály" hívószava kevésbé izgalmas, mint az utóbbi három lapszámé (maszk, kéj, mese).

 • mi a kotta?

  És boldogan éltek...

  "Nincs semmi munkám: tökéletesen kitakarítottam mindent! Kérem hát: költsön valamit. Akár egy 'második Rózsalovagot', ha jobb ötlete nincs. Legrosszabb esetben valami hézagpótlót - egyfelvonásos darabot -, hogy a fantáziám be ne rozsdásodjon.

 • Lemez

  Válságkorszak

  Amber Smith: Amber Smith

 • Lemez

  Hátha nem késő

  The Men: Open Your Heart

 • Interjú

  "Az Oasis beleköpött a levesünkbe"

  Klaas Janzoons - dEUS

  Negyedik magyarországi koncertjét adta március elején az A38-on Belgium leghíresebb zenekara, a dEUS. A fellépés előtt a zenekar hegedűs-billentyűse, a Zágrábból magával hozott brutális másnaposságát borral enyhíteni próbáló Klaas Janzoons nyilatkozott a Narancsnak.

 • tévésmaci

  A sas nem fogdos eleget

  Amikor Sztupa és Troché a közeli világvárosban berendezett új irodájuk könyvtárszobájában idézték fel a sorrentói emlékeket, Ómafa avval állított be, hogy egy utcányira nyílt egy türkmén pékség, valami katlan falára tapasztott kenyeret árulnak, viszik, mint a cukrot, de a döner is kelendő portéka, mert csak a tulaj - egy figyelemre méltó ifjú hölgy - a türkmén, a dolgozók törökök.

 • Hacsek, Sajó és a vérbáró

  David Cronenberg: Veszélyes vágy

 • Szilvás csirke

 • Tévé

  Azt csinál, amit tud, kimegy egy kis fáért

  Pesty Fekete Doboz - A cigány-magyar együttélés

  A magyar nemzet előtti prompt és határozott cigánygyónással kezdünk, ösztönszerűen tépődik föl roma lelkünkből az esdeklés: Szűz Máriám, mi ez? A vágóképek "mint a parancs", azon nyomban magukkal ragadnak, közös vezeklésbe fogunk, a magyar nép sine qua non a cigányságunk számára, nélküle nemhogy nem tud élni, nem is akar - és mégis csak a bajt, a mindenféle léhűtőségek, cirkalmatok veszedelmét hozza eme édes-nemes népre, amely szinte már aluszékonyan megengedő.

 • Interjú

  "Hal a vízről"

  David Cronenberg filmrendező

  Christopher Hampton Kúra című színműve Jung és Freud kapcsolatát dolgozza fel. A mű filmváltozata, a Veszélyes vágy nemrég került nálunk a mozikba. A 69 éves kanadai rendezővel a torontói filmfesztiválon beszéltünk.

 • Interjú

  Szex Darth Vaderrel

  Marjane Satrapi filmrendező, képregényszerző

  Iráni gyermekkorát a Persepolis című képregényben dolgozta fel, amiből aztán animációs filmet is készített. Új filmjét, a Szilvás csirkét csütörtöktől játsszák a magyar mozik. Párizsban beszélgettünk vele.

 • Az ocelot odacsap

  Luis Sepúlveda: Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott

 • Mesébe csomagolt filmtörténet

  Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

 • Kíméletlen szentimentalizmus

  Gál Ferenc: Ódák és más tagadások

  Valószínűleg minden irodalmi generáció számára létezik olyan idősebb, saját kortársai közt alig észrevehető, ritkán publikáló, rejtőzködőbb alkatú pályatárs, akit egyszer csak a felfedezés, a ráismerés élményével találhatnak meg, hogy onnantól a legfontosabb "elődök" között tartsák számon.

 • Akit elengedtek az istenek

  Szilágyi János György: A tenger fölött. Írások ókori görög és itáliai kultúrákról

  Az ókori etruszkok szerint a hetvenéves emberek már nem folyamodhatnak kéréssel az istenekhez, a nyolcvannégy éven felülieknek pedig egyáltalán nem küldenek jeleket az égiek. Szilágyi János György ókortudós, a görög és római művészet és irodalom világszerte elismert kutatója maholnap kilencvennégy éves lesz.

 • Kiállítás

  A selejt bosszúja

  Halott könyvtár

  A létező könyvek többsége gyaníthatóan olvasatlanul áll a könyvtárak, nagyobb részük pedig a családok könyvespolcain. Annak, hogy ez így van, oka lehet - szakkönyvek esetében - az avulás, de egyszerűen az idő múlása is: a gyerekkönyvek után tetszhalott állapotba dermed az ifjúsági irodalom, aztán a versolvasó egyetemista is belekérgesül a hétköznapokba, és már nem kedves költője soraival alszik el.

 • Feloltják a villanyt

  Peter Shaffer: Black Comedy

  A színészek játsszák el azt, hogy a vaksötétben botorkálnak, de a nézők persze lássanak mindent - Peter Shaffer első világsikere bizonyítja, hogy nemcsak a zseniális ötlet pofonegyszerű, de olykor a működőképesen középszerű is.

 • Tíz nemzeti év

  Nemzeti Színház, 2002-2012

  Ma véget ér a Nemzeti Színház egy korszaka. Hogyan jutottunk idáig? Tavalyi cikkünkben a kezdetektől tekintjük át, mi történt a Duna-parti épületben.

 • Interjú

  "A kollégáim is valódinak hitték"

  Bukta Imre képzőművész

  Az ironikus, melankolikus és szeretetteljes munkáiról ismert művész, a mezőgazdasági művészet megalkotója legújabb projektjében génmanipulált terményeket mutat be.

 • chili&vanília

  Tavasz, tekerés

  A tavaszi tekercs szerintem a világ egyik legjobb találmánya. A műfajon belül egyértelműen a vietnami változat a nyerő, amely még véletlenül sem hasonlít az átlagos kínai gyorsbüfékből ismert, olajos, nehéz, káposztás verzióra.

 • étel, hordó

  U26

  A múlt héten elsirattuk a Nagykörutat, de figyelmünket elkerülte a Nyugati mellett nemrég megépített Eiffel tér nevű közterület, amely vélhetően a 21. század építészetét hivatott reprezentálni. Nem tudjuk eldönteni, hogy jó-e vagy rossz, hogy a pályaudvar nyakszirtjéből kihasított jókora placc és a hozzá tartozó csupa üveg irodaház sokkal kevésbé feltűnő, mint azt méretei indokolnák, a lényeg, hogy úgy simul a körúti állandó szürkületbe, mint egy mindenre elszánt kaméleon.

 • Esemény

  Múzeum+

  A Szépművészeti sorozatának múlt csütörtöki alkalmán a gasztronómia volt a hívószó. Legutóbbi látogatásom tumultuózus jelenetei, nézhetetlen-hallhatatlan tárlatvezetései után volt bennem némi szorongás: vajon szeretnék-e belekóstolni mindebbe megint.

 • Interjú

  "Ez volt a bibliánk"

  Obádovics J. Gyula matematikus

  A legismertebb matematikai összefoglaló és még számtalan szak- és tankönyv szerzője. Emellett a magyarországi számítástechnika-oktatás egyik úttörője - de mostanában kipróbálta magát a fikciós műfajokban is. A híres könyve elmúlt 55 éves - ő maga nemrég töltötte be a 85-öt.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...