• MaNcs 24. évf. 12. sz. (2012. 03. 22.)
  A szerk.

  A mintapolgár

  Ne törjünk pálcát időnek előtte köztársasági elnökünk fölött! Igenis lehetséges, hogy dr. Schmitt Pál nem lopta kisdoktori disszertációját. Hanem vásárolta. Vagy ajándékba kapta. Esetleg találta az utcán, kutyasétáltatás közben:

  2012 / 12
 • Bauer Tamás

  Vissza a 21. századba!

  Ki győzheti le Orbán Viktort?

  A kormányzó párt(ok) népszerűségvesztését korábban mindig az ellenzéki párt(ok) megerősödése kísérte, és a parlamenti ciklus során az volt a kérdés, hogy a kialakult politikai alternatíva elég erős lesz-e a kormányon levők legyőzésére.

 • Dékei Kriszta

  A lét a tét

  A Liget Galéria megszüntetése

  A Zuglói Önkormányzat képviselő-testülete egy majd harminc éve létező kortárs képzőművészeti bázis működésének vet véget: az Ajtósi Dürer soron található, 1983-ban alapított nonprofit galériát 2012. május 31-től kiveszi az általa működtetett közművelődési intézmények köréből.

 • Szelényi Zsuzsanna

  Tudásuk elvész

  A nők és a vezetés

  "Churchill minden katonát megsirathatott, de nekem mindig rezzenéstelen arccal kellett a dolgokat tudomásul vennem, mert a könnyek azt a látszatot keltették volna, hogy gyenge vezető vagyok" (Margaret Thatcher, Meryl Streep alakjában)

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Apánk

  Nem sok minden tart össze bennünket. A törzsi ösztönök már régen nem; a vallás ötszáz éve nem; nyelvünkön, kultúránkon magunk veszekszünk a legnagyobb kéjjel; leginkább talán ellenségeink gyűlölete, megvetése és önnön rossz hírünk az, amiben mindannyian osztozunk.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Nemzeti tőke, magánhaszon

  Hiába lóg ki a ló lába, a nemzeti tőke ma is ütős politikai hívószó. És nemcsak a szabadságharcos nemzeti ünnepeken, hanem a hétköznapokon is, hiszen arra mindig jó, hogy leplezze saját restségünket, türelmetlenségünket, irigységünket.

 • Olvasói levél

  A napos oldal

  Magyar Narancs, 2012. február 16.

  A mélyére ásnának Magyar Narancs, 2012. március 1. A Tokaj-Hegyalja átalakulásáról szóló kétrészes cikk nyomán az alábbi kép alakulhat ki a régiót nem vagy csak felületesen ismerő olvasóban: Tokaj-Hegyalján mindössze két választás van, borászat vagy bányászat.

 • A szerk.

  A nép nevében

  Európa, találkozunk Filippinél! - mondotta Orbán Viktor a magyar szabadság ünnepén, s tán még kis mutatóujját is megrázta fenyegetőleg arrafelé, amerre az öltönyös elnyomókat sejtette. Az egybegyűltek vele éreztek.

 • Indokolatlanul nyolcvanegy hónap a börtönben

  Homokszem a gépezetben

  Több mint egymilliárd forintra készül perelni a magyar államot az a férfi, akit 2003-ban első fokon, majd 2004-ben jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítéltek "két rendbeli" emberölési kísérletért. A moteltulajdonos ebből hat évet és kilenc hónapot le is ült.

 • Kun Béla és a Tanácsköztársaság

  Kalandorok kíméljenek!

  Március 21-én volt a Tanácsköztársaság kikiáltásának 93. évfordulója. Ez alkalomból és persze emlékeztetőül idézzük most fel a "dicsőséges 133 nap" ma oly népszerűtlen főalakjának életútját.

 • Végéhez közeledik a plágiumbotrány

  Levezető körök

  Március végéig kell döntenie a kijelölt tudományos bizottságnak Schmitt Pál plágiumügyéről. A botrány különösen nehéz feladatot adott a valóságot elhazudni próbáló agitprop gépezetnek. Lássuk, mire mentek.

 • Interjú

  "Húsz év tétlenség"

  Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója a mélyszegénységről és a segélyezésről

  A Haza és Haladás Alapítvány megbízásából a Tárki és a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet közösen készítette el a tartós szegénység csökkentésének javaslatát. A lapunkkal egy időben megjelenő tanulmány egyik szerkesztőjével a programról, annak társadalmi elfogadhatóságáról és a politika tehetetlenségéről is beszélgettünk.

 • Kormányközeli konfliktusok az állami földbérletek miatt

  Jöttek a nagyok

  A lemondott vidékfejlesztési államtitkár oligarcházásával alaposan beledurrantott a nullás lisztbe. Ha szóbeszédekre alapozva is, de a csalódott kisgazdálkodók már nyíltan beszélnek a Fidesz-közeli vállalkozók agrárnyomulásáról.

 • Lánczi András politikafilozófus

  "A hatalom alapkérdése az erő"

  A Corvinus Egyetem tanszékvezetője, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke elemezte továbbá a kormány politikáját, és beszélt az alapítvány és konzorciumi partnerei milliárdos minisztériumi megbízásáról is.

 • Japán Fukusima után

  Megrengette

  Az egy évvel ezelőtti, közel húszezer halálos áldozatot követelő földrengés és cunami világszerte gyökeresen átalakította az atomenergia felhasználásával kapcsolatos közvélekedést, miután a dupla természeti katasztrófa következtében radioaktív szennyezést okozó üzemzavarok és balesetek sorozata indult el a Fukusima I atomerőmű négy reaktorában.

 • Tévé

  Fecsegő írók

  1 Könyv

 • Saját halál

  Járhatatlan út

 • tévésmaci

  Madarak a pavilon tetején

  Amikor Sztupa és Troché a közeli világvárosban nyitott új irodájukban fogadták az első kuncsaftot, nos, az tényleg teljesen úgy nézett ki, mint egy béka. Azt mondhatnánk rá, hogy békaember, ha az nem búvárt jelentene.

 • Hollywoodi nyugger

  Cameron Crowe: Az igazi kaland

 • Film

  Csempészek

  Dehogyis Mark Wahlberg itt a főszereplő, dehogyis a rettentő sok pénz, ami majd a mestercsempész markát üti, ha az utolsó és csakis a szigorúan kényszerítő körülmények miatt, sőt kifejezetten védtelen nő és ártatlan gyermekek megmentése céljából kivitelezett akciója szerencsés véget ér.

 • Dokumentumfilm

  Légy a falon

  Xantus János: Kiki a csoportban

  Egy dokumentumfilm a kívülállóknak láthatatlan és érthetetlen pszichodráma-technikáról. Egy film Kiki drámájáról. 55 perc Mérei Zsuzsa és Vikár András csoportjában.

 • Interjú

  "A nő másutt jár"

  Jessica Lange színésznő

  Bob Fosse múzsájáért, Mihail Barisnyikov és Sam Shepard élettársáért nézők milliói lelkesedtek, s ő elcsavarta még King Kong fejét is. A postás mindig kétszer csenget, az Aranyoskám, A rettegés foka, a Mindhalálig zene, vagy épp a Frances sztárja a Taorminai Filmfesztiválon beszélt életútjáról.

 • Videojáték

  Sine Mora

  Ahogy Bástya elvtársat se akarták meggyilkolni, úgy a japán shoot'em up iskolát se merte követni nyugati ember, vagy ha megpróbálta, általában csúnyán belebukott.

 • Lemez

  Claudio Abbado–Isabelle Faust: Violin Concertos

  Sok szó esett már Abbado kései korszakáról, hogy elszakadva a világhírű zenekaroktól, legkivált a 2004-ben, Bolognában alapított Orchestra Mozart élén lép fel. A Mozart-hegedűversenyek felvétele után most egy újabb mesés hegedűs produkció: Alban Berg 1935-ben írt Hegedűversenye mellé Beethoven klasszikus darabja, a D-dúr hegedűverseny (op.

 • mi a kotta?

  A Schubert-divízió

  Beecham's Pills - ez volt a neve Nagy-Britannia egyik legkedveltebb hashajtó szerének, amely az 1840-es évektől vagy jó másfél évszázadon át könnyítette meg az angolszász világ anyagcseréjét, hála Thomas Beecham kémikus és üzletember gyömbér- és aloéalapú találmányának.

 • Lemez

  Eloltott gitárok

  Imperial State Electric: Pop War

 • Lemez

  Álommunka, szellemtörténet

  School Of Seven Bells: Ghostory

 • Lemez

  Abcúg bankárkaszt!

  Bruce Springsteen: Wrecking Ball

 • Lemez

  Gyöngybetűkkel

  Lee Ranaldo: Between The Times And The Tides

 • Szimfonikus zenekarok tegnap és ma

  Ki tudja, meddig húzhatod?

  Február végi bejelentésében a nemzeti erőforrás miniszter 1380 millió forintos egyszeri támogatást ígért a budapesti zenekarok megsegítésére. Ez volt a jó hír.

 • rés a présen

  Extrém városhasználat

  Soltész Noémi építész

  rés a présen: Negyedik éve rendezitek meg a Kortárs Építészeti Filmnapokat. Kezdettől fogva benne vagy a szervezésben? Soltész Noémi: 2008-ban volt az első Építészeti Filmnapok, ekkor még főleg a büfépult mögött álltam, székeket pakoltam, és minden filmet megnéztem.

 • Kiállítás

  Szemérmes performansz

  Andreas Fogarasi: Vasarely Go Home!

  Andreas Fogarasi korábban Madridban bemutatott új művével olyan témához nyúlt, amely valóban a hatvanas évek magyarországi kulturális szférájának egyik jellegzetesen metaforikus momentuma lehet. Ebben a momentumban találkozott össze a szívesen trükköző Kádár-kori kultúrpolitika spekulatív hivatalossága, a zászlóként körbehordozott, legitimációra használt modernista művész, a perifériára szorított, ám politikailag hozzá közel álló neoavantgárd Másik, valamint a teljes underground közeg, amely jelenlétével végigasszisztálta az egész komédiát.

 • Színház

  Szamár a torony tetején

  Zalán Tibor a nálunk függőséget kiváltó A rettentő görög vitéz után ismét írt egy parázs nyelvezetű humoros mesét, most Chagall festményeitől ihletve, benne ábrándos fiúhős, bolond nagypapa a tetőn, anyahold az égen, és egy hűséges szamár.

 • Színház

  Szegni muszáj

  Az Antigoné Kaposváron

  Alaposan meghúzva, ráadásul Jon Fosse átdolgozásában rendezte meg Rusznyák Gábor az Antigonét a Csiky Gergely Színház stúdiójában. Mai hangszerelésben szól az antik mese: mi lesz a felfordult világban zsigeri morális késztetéseinkkel és a külső parancsokkal?

 • Pályi András

  Ténybeszéd

  A lengyel riportiskola

  Mitől oly fontos, kérdeném, hogy valamely epizód valóban megesett-e, vagy csupán a történetbe amúgy karakteresen belesimuló kitalálás egy irodalmi riportban? Különösen, ha olyan remekbe szabott irodalmi-történelmi-antropológiai riportázsról van szó, mint Ryszard Kapuscinski könyvei, mondjuk, a Hailé Szelasszié etióp birodalmának végnapjait megidéző Császár vagy A sahinsah, amely Reza Pahlavi elűzéséről és az ajatollahok forradalmáról tudósít.

 • Interjú

  Sziveri és más szívügyek

  Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus

  Az egykori, legendás Mozgó Világ főszerkesztő-helyettese, több éve a Palatinus Kiadó irodalmi vezetője, és idén januártól a sok felháborodást szült, átalakult NKA kuratóriumi tagja. A Sziveri-hagyatékról és a mindent átitató politikáról beszélgettünk.

 • Rádió

  Zárassák be Táncsicsot!

  Március 15. a Kossuth rádióban

  Macerás dolog egy nemzeti ünnep. Nem elég, hogy kötelező borzasztóan meghatottnak és ünnepélyesnek lenni, könnybe lábadt szemmel visszarévedni a múltba, de egy csomó elkoptatott frázis hallatán ismét okosan kellene bólogatni, miközben a politikai hülyeség napi átlaga éppen ilyenkor a legmagasabb - a pártszónokoknak olyan lehet ez a nap, mint a kereskedőknek az aranyvasárnap, egész évben erre várnak.

 • chili&vanília

  Szilvás csirke

  A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába:

 • étel, hordó

  Da Wally

  Vannak olyan fővárosi helyszínek, ahol az ember gyomra inkább rándul, mint korog. A Kelenföldi pályaudvar környéke annak ellenére ezek közül való, hogy halmozott tömegközlekedési státusza miatt a táplálkozásban érdekelt szolgáltatóipar (mely nem azonos a vendéglátással) erősen rányomja bélyegét.

 • Interjú

  Palack nélkül

  Klein Dávid hegymászó

  A Docler Everest expedícióval indul március 28-án Budapestről, s oxigénpalack használata nélkül szeretné elérni a Mount Everest csúcsát. A hegy északi oldalán, a tibeti normálúttal próbálkozik, május 15-25. között tervezi a csúcstámadást.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...