• MaNcs 24. évf. 13. sz. (2012. 03. 29.)
  A szerk.

  Miért viszik el?

  Károlyi és a "nemzeti oldal"

  2012 / 13
 • Modernizáció Homrogdon

  Csatorna, víz nélkül

  Kötelező a csatlakozás

  Nagyon nehéz létminimum alatt élő családoknak megmagyarázni, miért jó nekik, ha rácsatlakoznak a most megépült csatornahálózatra, miközben nincs vezetékes víz az ingatlanjukon. Persze az igazság itt sem egyszerű, de a periféria legszélén élők szerint mindegy is, hogy igazuk van-e.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Szépbeszédünk alapjai (1)

  Március 4-én Orbán Viktor miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine hasábjain kételyét fejezte ki ama hiedelemmel kapcsolatban, hogy az európai történelem a vallásosságtól a világiasodás felé, a hagyományostól a "sokfajta" családmodell felé, a nemzetektől az internacionalizmus vagy az integráció irányába fejlődne, mert a haladás iránya ennek az ellenkezője.

 • Ádám Zoltán: Kritikai iskola

  Túl a liberális jogállamon

  "Érdeklődéssel olvasom a jelenlegi politikai berendezkedéssel szemben elégedetlen, sőt ellenséges magyar szerzőket. A tanult szerzők a jobboldalt lenézik, vitára alkalmatlannak tartják, csak a saját érveikkel vannak elfoglalva.

 • Boda Zsolt

  Hanyatlásunk évtizede

  A hazugságoktól az autoriter kormányzásig

  A 2008-as "szociális népszavazásról" írt elemzésében Bundula István (A jövő megrablása, Magyar Narancs, 2012. március 8.) azt állítja, hogy a magyar demokrácia két rákfenéje a megoldatlan pártfinanszírozás és a politikai osztály képtelensége a megegyezésre.

 • Olvasói levél

  Költők társasága

  Magyar Narancs, 2012. március 8.

  Testközelben, szereplőként vettem részt a nyugat-európai minták szerinti közjogi gazdasági kamarák 1992-ben indult létrehozásában, működésük és törvényszerű hanyatlásuk első évtizedében. Ma is híve vagyok a kamaráknak.

 • A szerk.

  Kézitusa

  A Velencei Bizottság (VB) listája olyan, mint a mesebeli kása Anyóka lábaskájából - nem is az, hogy sose fogyott el, de a végén annyira bugyogott már kifelé, hogy elárasztott mindent, a konyhát, a házat, az utcát, a falut; az egész országban moccanni se lehetett a nagy kásahegytől.

 • A szerk.

  A magyar történelem

  Schmitt Pál lopott. Immár papírja is van róla. Schmitt Pál e sorok írásakor még hivatalában van, Magyarország köztársasági elnöke. Schmitt Pál feltehetően - ha szorult Orbán Viktorba még némi jóérzés - lemond hivataláról íziben.

 • Obama kihívóját keresi a Republikánus Párt

  Vad vezet világtalant

  Lassan beérnek Obama gazdaságélénkítő és népjóléti intézkedései - ám a republikánusok nem csak ezért vannak bajban. A Tea Party mozgalom az elnökjelöltségre pályázó négy politikust mind radikálisabb pozíciókba hajszolja - még ha ezt az átlagválasztó nem is díjazza.

 • Katonai puccs Maliban

  Hosszú árnyék

  Minthogy a lázadó tiszteknek nincs kedvük kapcsolatba lépni a nemzetközi sajtóval, nem világos, milyen lépéseket terveznek Maliban a múlt héten végrehajtott puccs résztvevői. Azt, hogy nem a legjobbkor tenyereltek bele a lecsóba, a nemzetközi reakciók világosan jelzik: elhatárolódás mindenütt, Washingtontól Európán át a szomszédos Algériáig.

 • Krasznahorka és az Andrássyak

  Egy család és a vára

  Átlagpolgárként és történészként egyaránt sokkolt a néhány héttel ezelőtti hír, miszerint lángokban áll a krasznahorkai vár. Sajnos gyakran csak ilyen szomorú esetek miatt vetődik fel mindenkiben a kérdés: mit veszíthettünk volna végképp, ha másként alakulnak az események?

 • Budapest megvenné a Fővárosi Vízműveket

  A vízzel játszanak

  Nettó 15,1 milliárd forintért veheti vissza Budapest a Fővárosi Vízművek Zrt. részvényeinek 25 százalék + 1 szavazatnyi részvényét, a menedzsmentjogokat a francia és a német befektetőktől. Jó üzlet ez?

 • Ítélet a HírTv-t "lejárató" drogügyben

  Hazugság, steksz, sütőpor

  A múlt héten hirdettek elsőfokú ítéletet egy olyan ügyben, amelynek előzményei 2008-ig nyúlnak vissza. A HírTv akkori állítása szerint Veres János pénzügyminiszter bizalmasa két riporterüket akarta lejáratni oly módon, hogy egy büntetett előéletű férfival tétetett drogot az újságírók kocsijába.

 • Interjú

  "Az átállási folyamat zavarai"

  Szőcs Géza kulturális államtitkár

  A Károlyi-szobor tőszomszédságában beszélgettünk. Legközelebb Siófokig kell menni, ha ezt akarjuk tenni. A kultúra a kormányzatnak nem fontos; a kulturális államtitkár hatalma, befolyása csekély - igaz, vannak, akik ezt is sokallják.

 • tévésmaci

  Elszaladt a kiscsikó

  Amikor Sztupa és Troché a munkásokkal ebédeltek, az erős napsütés lecsalta róluk a tavaszi kabátot. Ültek kinn a többiekkel, kicsit félrehúzódva, de mégis közöttük. A munkások sem formáltak nagy közös asztalt, kettesével, hármasával üldögéltek a padokon.

 • Bújócska

  Az éhezők viadala

 • Film

  A fekete ruhás nő

  Rájár a rúd Mr. Kippsre, az ügyvédbojtárra. Fiatalon özvegyült meg, egyetlen kincse kisfia, akitől sűrűn elszólítja a kötelesség: most is a múlt századelő Angliájának egy alig civilizált vidékére, holmi ingatlanügyeket rendezendő.

 • Bordélyház

 • Interjú

  "Kurvát játszani cool"

  Bertrand Bonello filmrendező

  A Bordélyház rendezőjével Párizsban beszélgettünk a tárgyhoz fűződő filmes és személyes élményeiről.

 • Dokumentumfilmek

  Életjel

  Papp Gábor Zsigmond: A szovjet levelezőpajtás; MADE: Töredékek

  A dokumentumfilmesek most együtt sírhatnak a játékfilmesekkel, bár akkor nem hívták őket, amikor nevetve túllépték a költségvetést, ami végül a mozgókép-alapítvány felszámolásához vezetett.

 • Tévé

  A róka atkamentesítése

  Zöld Tea

  "Ma éjszaka csupa szarságról álmodtam; vederemo!" - írta föl az egyik jegyzetfüzetébe Musil. Hozzátette, hogy nem szeretne erre pszichoanalitikus megfejtetést adni, mely arra mutatna, elfogyott körülötte a levegő, kevesli a tiszteletet, személye és munkássága iránti támadásnak vesz bizonyos viszonyulásokat.

 • rés a présen

  Imádnak a kulisszák mögé pillantani

  Bálint András színigazgató

  rés a présen: Mitől különleges program a március 31-i színházak éjszakája? Bálint András: El akarjuk csábítani a közönséget erre a különleges éjszakára. Egyszeri és megismételhetetlen estének hiszem. Az emberek imádnak a kulisszák mögé pillantani, és eddig nem látott helyzetben találkozni kedvenc színészeikkel.

 • Színház

  Akárki hivatása

  A bábos moralitás a középkori Akárki-történet modern, groteszk adaptációja. Számadás és utazás; egy hely, amit sosem láthatsz, valaki, aki sosem leszel. A halálközeli élményt megélt Akárki útjának lehetünk részesei, a változás macskakövein követhetjük, miközben napjaink erkölcsi tételei válnak az illusztráció tárgyává.

 • Ozzy bácsi, a postás

  Óz! Varázsló!

 • Interjú

  "Én vagyok a homok, ami lelassít"

  Tim Carroll színházi rendező

  A londoni Globe Színház korábbi főrendezője a Royal Shakespeare Companytól a Sydney-i Operaházon át New Yorkig mindenfelé dolgozott, Magyarországon már visszatérő vendég. IV. Henrik-rendezésének kaposvári bemutatója után sajátos módszereiről és a Globe Színházról beszélgettünk vele.

 • Színház

  Önmaga felé, öntudatlanul

  Peer Gynt az Örkényben

  A Peer Gynt: elegy. Méghozzá nemcsak eltérő, hanem elütő elemek-vonulatok elegye, ezért aztán minden színházi nekiveselkedés a drámával való küzdelemmel kezdődik.

 • Opera

  Félig isteni

  Händel: Herkules

  A hétéves háború, a nagy francia forradalom és folyományai, két sorszámmal ellátott világháború, a gőzgép, a szénszálas izzólámpa és az iPad feltalálása, s ugyan ki tudná előszámlálni, hogy még mi minden más esett meg ama 267 esztendő során, amíg Händel egyik kitüntetett remekműve, a Herkules a londoni premiertől a magyarországi bemutatóig eljutott.

 • mi a kotta?

  Ketten Bergenből

  "Ki térképről lett tengerész, / Az kapitánynak semmi" - üzeni nekünk az élet megannyi területén, így a szárazföldön is jól kamatoztatható, praktikus igazságot A politikus csizmadia XVIII. századi szerzője, Ludwig Holberg báró, aki irodalmi munkásságával egyszerre két kultúra és két nemzet jogos büszkeségévé vált.

 • Koncert

  The Subways

  A múltkori dEUS-buli után a Subways is majdhogynem megtöltötte a hajót, noha tudvalévő, hogy mindkét zenekar jön majd a Szigetre is - de ezúttal nem csak ez volt az egyetlen meglepő fordulat: ritka olyan koncertre eljutni nálunk, ahol a közönség hibátlanul ordítja együtt a szövegeket a zenészekkel.

 • Lemez

  Valósággal ontja

  Aérea Negrot: Arabxilla

 • Lemez

  Igazi visszatérő

  The Magnetic Fields: Love At The Bottom Of The Sea

 • Lemez

  Kirázva

  Soulfly: Enslaved

 • Lemez

  Beérkezett

  The Shins: Port Of Morrow

 • Lazák, mint a beton

  Cement, kavics és egy közösségi hely

  Kétfajta ember van a világon: aki szereti a betont, és aki nem. Ráadásul aki szereti, az általában egyenesen imádja, aki pedig nem, az szinte gyűlöli. A Szövetség'39-ben tartott rendezvényen viszont még a legelvetemültebb antibetonisták is ellágyultak volna.

 • Kiállítás

  Nemzetközivé lett

  Marinko Sudac gyűjteménye a Kassák Múzeumban

  A horvát üzletember még a délszláv háború idején ismerte fel, hogy ha nem lép idejében, megsemmisül, esetleg kézen-közön külföldre kerül a volt Jugoszlávia avantgárd művészete.

 • chili&vanília

  "Rizses hús"

  Mennyivel izgalmasabb lenne, ha a több ezer éves gyökerekre viszszanyúló kantoni specialitásról, az agyagedényben ropogósra sütött rizsételről, a bo zai fanról írnék. Netán koreai testvéréről, a dolsot bibimbapról.

 • étel, hordó

  A Szűcs fogadója

  Szada itt van a szomszédban, egy köpésre Gödöllőtől, ám nem vennénk rá mérget, hogy például a Dél-Budán élő fővárosiak is meg tudnák mutatni a térképen. Pedig érdemes felkeresni, közel van, akad néhány látnivaló (például a Schulek Frigyes tervezte református templom, vagy Székely Bertalan síremléke), és jó időben a vidék is lenyűgöző.

 • Konyhai kémia XXIX.

  Csak a tyúk után - A tojás

  Húsvét közeledtével mind több háztartásban válik kulcsfontosságúvá a tojáskérdés, hiába drágul a szintén kötelező sonkával együtt.

 • Amerikai foci Amerikában

  Vérdíj a védőknek

  A 2010-es Super Bowl bajnokcsapata prémiumot fizetett a védőinek, ha úgy ütötték ki az ellenfél játékosait, hogy komolyan megsérüljenek, és képtelenek legyenek játszani. A csapat példátlanul nagy büntetést kapott.

 • Amerikai foci Magyarországon

  Áldozattal jár

  A tengerentúli amerikaifutball-bajnokság február 5-i nagydöntője, a Super Bowl ebben az évben is növelte nézettségét, amivel minden idők legnézettebb tévéműsorává vált. Ugyanezen a napon nálunk is csattantak a sisakrácsok, igaz, csak teremmeccseken.

 • Kiállítás

  Füstbe megyünk

  Skanzenclub - közösségi dohányzó- és kiállítóhely

  A vendéglátóhelyeken a dohányzást betiltó, napokon belül a legteljesebb zord szigorával alkalmazásra kerülő új törvény érthető módon szálka mindazok szemében, akik továbbra sem óhajtanak megszabadulni káros szenvedélyüktől, ráadásul a kocsmai társas élet elengedhetetlen kellékének tekintik a tetszőleges mennyiségben előállítható, tüdőre szívható, majd kiengedve körülöttük keringő füstöt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...