• MaNcs 24. évf. 14. sz. (2012. 04. 05.)
  A szerk.

  Égve dobta el

  A múltkor csak viccelődtünk evvel, pedig tényleg van valami mélyen igazságtalan abban, hogy Schmitt Pálnak végső soron a húsz évvel ezelőtt ebül szerzett kisdoktori miatt kellett elbukni. Se szeri, se száma azoknak a kormányzatközeli személyeknek, akik az elmúlt két évben nem egy kisdoktorit, hanem milliárdokat vittek haza, az egyéb módokon okozott kárról nem is beszélve, és őnekik mégsem görbül hajuk szála sem.

  2012 / 14
 • Miért oligarcháznak?

  Ördög a földrészletekben

  Miközben a jobboldali kormány szavakban már megint a magyar földet és a kisgazdálkodókat védi, a tartós jogi bizonytalanság miatt a szántóterületek harmada gyakorlatilag csakis a pénzes befektetők és spekulánsok számára elérhető.

 • György Péter

  Miénk itt a köztér!

  Életünk a Szoborparkban

  Az a történet, ami most bárdolatlanul és ostobán ért véget, nem sokkal 1989 után, Budapesten kezdődött. A liberálisok vezette Fővárosi Önkormányzat 1991-ben úgy döntött, hogy a politikai tartalmuk miatt a köztérről eltávolítandó dokumentumértékű szobrokat és emlékműveket egy szoborparkban helyezi el.

 • Erémi Zoltán

  Végelbánás

  Hogyan módosítja a kormány a bírósági törvényeket?

  Úgy tűnik, három hónapig tartott az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének abszolút hatalma. Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által jegyzett törvényjavaslat, amellyel Magyarország orvosolja a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló törvények (Bszi.

 • Nyáry Krisztián

  Schmitt, pá!

  Egy kommunikációs katasztrófa öt okáról

  Január 11-én Schmitt Pál stábja valószínűleg a hvg.hu aznap megjelent cikkének tanulmányozásával volt elfoglalva, és senki nem nézte közülük a német közszolgálati tévét. Pedig érdemes lett volna.

 • Pete Péter: Hozzáadott érték

  Jó-e a többlet?

  A gazdaság teljesítményének leírására az elemzők nagyon sokféle indikátort használnak. E mérőszámok mindegyikéhez kapcsolódik valamilyen kézenfekvő, bár gyakran túlságosan leegyszerűsítő értékítélet. Így például a termelés (GDP) vagy a foglalkoztatás növekedését fenntartás nélkül jó, az infláció mérésére használt fogyasztói árindex emelkedését viszont rossz hírként szoktuk elkönyvelni, és azt is kézenfekvőnek tartjuk, hogy ha a mutatószámok ellenkező irányba mozdulnak, akkor az ellentétes értékítélet indokolt.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Olyan, mint az ország

  Basescu román elnök egy alkalommal a kocsmából kijőve beült az autójába, és elindította. Amikor a rendőrök ezt szóvá tették, büntethetetlensége tudatában így válaszolt: nálunk ez így szokás. Kétségtelenül volt benne igazság.

 • Olvasói levél

  Megrengette

  Magyar Narancs, 2012. március 22.

  Tisztelt Szerkesztőség! A fenti című cikkhez van néhány észrevételem. 1) Nem igaz, hogy cunami hatására nem méretezték az atomerőművet: 8-10 m-es magasságúra igen, de ez 15 m-es volt. Minden, műszakilag és gazdaságilag megvalósítható védelmi méretezés alapja valamilyen valószínűséggel bekövetkező esemény lehet csak.

 • Olvasói levél

  Hanyatlásunk évtizede

  Magyar Narancs, 2012. március 29.

  Kedves MaNcs! Boda Zsolt kollégám múlt heti cikkéhez Bundula István fűzött megjegyzéseket, és ott említette a Védegylet 2008-as, "Úgyis elpatkolsz, nyugger!" című "különösen ízléses performanszát". Mivel a szövegből nem derül ki, a félreértések elkerülése végett szeretném megjegyezni, hogy egy groteszk szatíráról van szó, amellyel a társadalombiztosítási alap akkor tervezett privatizációja ellen tiltakoztunk.

 • A szerk.

  Képmutatás

  A március 30-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a nemzeti erőforrás miniszterének április közepéig kell megvizsgálnia, hogyan valósítható meg egyes szociális juttatások - többek között a családi pótlék, a rendszeres szociális, illetve az átmeneti segély - utalványosítása, hogy a jövőben ezeket ne pénzben folyósítsák a jogosultaknak, hanem az Erzsébet utalványon.

 • A szerk.

  Tegye a kötelességét!

  Az igazság pillanatáról azt hinné az ember, hogy tényleg csak egy pillanat. Mint amikor az éjszaka lesújtó villámlás fényében oly tisztán és világosan látunk mindent, megértjük a világot, s el is tudjuk helyezni magunkat benne.

 • Interjú

  Rendszerbűnök

  Peter Nissen holland egyháztörténész a pedofíliabotrányról

  Hollandiában 2010 elején robbant ki a katolikus egyház pedofíliabotránya, azóta vizsgálóbizottsági jelentés is született róla. A történeti kontextusról, az egyház reakciójáról, a lehetséges és kívánatos megoldásról beszélgettünk a nijmegeni katolikus Radboud Egyetem professzorával.

 • Végveszélyben a megyei múzeumok

  Kivéreztetés

  A megyei önkormányzatok által fenntartott múzeumi hálózatnak egyelőre nincs valódi gazdája. Ha sürgősen nem történik valami, a több mint 200 közművelődési intézmény, a bennük felhalmozódott tudás egyszerűen elenyészik, 1300 dolgozójuk pedig munka nélkül marad.

 • Lesz-e népszavazás?

  Rizikó nélkül

  Az Országgyűlés nem köteles kiírni népszavazást az LMP kezdeményezte négy kérdésben, mivel az előírt határidőig a párt nem gyűjtött 200 ezer támogató aláírást. Több mint 100 ezret viszont igen, azaz a Ház többségi döntéssel mégiscsak zöld jelzést adhat a referendumnak - ha akar.

 • Problémák a Malév leállása után

  Légi riadalom

  Befürdött utasok, megszűnt összeköttetések, árva repülőtér - a másik oldalon az állami veszteségpótlás megszűnése, újraéledő és bővülő járatok, fapadosok és hagyományos légitársaságok harca. A Malév utáni helyzet ellentmondásos, végeredményt korai lenne hirdetni.

 • Interjú

  "Mit írtak alá?"

  Mohácsi Erzsébet jogvédő a szegregációs perekről

  Illetékes állami hivatal híján az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kénytelen vinni azokat a szegregációs ügyeket, amelyek sokszor végződnek pereskedéssel. Mohácsi Erzsébet, a kuratórium elnöke szerint az állam nélkül e mind súlyosabb probléma nem rendezhető.

 • tévésmaci

  Szurikáta a szoláriumban

  Amikor Sztupa és Troché ügyeit tárgyaljuk itt, mindig ketten zúzzák, noha nincsenek s nem is voltak soha összenőve. Egy napon például Sztupa Szigetszentmártonba utazott, míg Troché egyszerűen fennmaradt Pesten, beült valahová, sétált is, ledőlt ebéd után, mint akinek se gondja, se dolga.

 • Emberekről

  Fliegauf Bence: Csak a szél

 • Interjú

  Zokni és bugyi

  Jan Schomburg filmrendező

  Első nagyjátékfilmjével a Berlinale mezőnyében találta magát, s most megérkezett vele Budapestre is. Az Együtt az ég alatt alkotójával az Uránia kávézójában beszélgettünk.

 • Pedofilok, haza!

  Polisse

 • mi a kotta?

  Hôtel de Transylvanie

  "Odaadnám Bach összes Brandenburgi versenyét Massenet Manonjáért, s azt gondolnám, hogy jó vásárt csináltam" - fogalmazta meg frappírozóan merész nézetét az alig pár hete e rovatban emlegetett Sir Thomas Beecham, s mi most, a hét végén ellenőrizhetjük az angol karmesterlegenda esztétikai szemmértékét.

 • Interjú

  Az örök Tehén

  Kollár-Klemencz László - Kistehén/Lazlo

  A tavalyelőtt Kistehén néven újjászerveződött Kistehén Tánczenekarnak új, az iTunesról letölthető anyaga jelent meg Angliában. A Venus EP a zenekar legutóbbi, Picsába az űrhajókkal! című albumának négy átdolgozott számát tartalmazza Lazlo néven, a Kistehén előtti időket - és a zenekarvezető Kollár-Klemencz László egykori, Andersen nevű együttesét - idéző punkos hangvételben.

 • Lemez

  Kreatív reneszánsz

  Paul Weller: Sonik Kicks

 • Koncert

  Royal Philharmonic Orchestra és Baráti Kristóf

  Alig pár hónapon belül immár a harmadik világhírű londoni zenekar látogatott el a Müpába, s a Philharmonia meg a St. Martin in the Fields parádéi után a félig-meddig angol nemzeti együttesnek számító Royal Philharmonic Orchestra teljesítményében sem csalódhattunk.

 • Rockopera

  Száll a korona

  Szörényi Levente-Bródy János: Veled, Uram!

 • Színház

  A lakáj örök

  A Hamlet a Nemzetiben

  "Néma szereplők egy színpadon": ez vagyunk mi a Nemzeti színpadán. Fizikailag is: a Menczel Róbert tervezte játéktérben a nézőteret ugyanis ezúttal a játszók foglalják el; a fekete fóliával letakart széksorok közt, a fekete fóliába bugyolált Swarovski-csillár alatt, a végre rendeltetésszerűen használt királyi páholyban és különféle építményeken játszanak.

 • rés a présen

  "Álmok vannak"

  Góbi Rita táncos-koreográfus

 • Színház

  ImpróLekvár

  ImpróLekvár vagyis improvizációs dzsem szessön zárta az Interaktivitás és improvizáció néven futó Impró 7 fesztivált, a gyors reagálású rögtönzések feltehetően többnyire szórakoztató viadalát.

 • Színház

  Caragiale Farsang

  Caragiale Farsang című műve tényleg "vérbő komédia", még ha a hideg is ráz engem ettől a fordulattól. A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház hozta el a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, Silviu Purcarete rendezésében.

 • Tánc

  Frenák Pál Társulat: Hymen

  A Frenák Pál Társulat Hymen című új darabja egy szürreális, valamint a koreográfusra oly jellemzően "ideges" esküvői mozgókép.

 • Kiállítás

  Telik, múlik

  Az idő mintázatai

  Ugyan a lineáris időfelfogás koncepciója már a huszadik század elején darabokra tört, ez a felbomlott és összekuszálódott időkép máig is a létünket (az érzékelhető valóságot) alapvetően meghatározó elméleti és gyakorlati probléma maradt.

 • étel, hordó

  Baldaszti's kitchen

  A Lánchíd utca szép csendben vált idegenforgalmi szolgáltatóvá, csoda, hogy régebben (a 20. században) senkinek nem jutott eszébe, hogy az amúgy turistáktól hemzsegő környéket e hasznos és nemes cél szolgálatába állítsa.

 • chili&vanília

  Beránek, mazanec, nádivka

  Prágába már két hete beszökött a húsvéti készülődés szele. Ennek egyik legszembetűnőbb bizonyítékául a piacokon, valamint a közértek és konyhai szaküzletek kirakataiban felbukkanó, ücsörgő bárány alakú sütőforma szolgált.

 • Esemény

  Ördögöt a pokolba!

  Szex, kiváló ételek, remek borok és színház: ha hátralévő életemet úgy kéne leélnem, hogy ezeken kívül semmiben nem lehetne részem, boldogan és elégedetten hunynám le végül a szemem. Ha nem is egy életre, de egy hosszú estére épp ezekkel szolgál a Krúdy Gasztro Színház vacsoraszínházi előadása Boccaccio Dekameronja alapján (a szex ezúttal csak mint folyton visszatérő téma volt jelen).

 • Kiállítás

  A lába elé

  Rakosi60@neprajz.hu

  Magyarország egyik legnagyobb középülete előtt százméteres sorok vártak a bebocsáttatásra, amikor hatvan évvel ezelőtt a Rákosi Mátyás 60. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás töltötte be a mai Néprajzi Múzeum több mint negyven termét.

 • Hentes és mészárlás - Vadnyugat Újpesten

  Újpest történetének első, tragédiába torkolló randalírozása tizenegy évvel a lila-fehér sportegyesület megalakulása és majdnem ötven évvel a Megyeri úti stadion átadása előtt, 1873-ban történt. De még így is egy bíró miatt.

 • Táblás társasjátékok a 21. században

  "Menni kell, mint nékem is"

  Alan R. Moon: Ticket to Ride

  Hol van már a vállalati beutalók kora? Amikor a bélatelepi nyaralóban egy esős nap délutánján összeült az asztalok körül felnőtt és gyerek, az apukák ultiztak, az anyukák römiztek, a gondnok néni a többieknek kiadta a szekrénykéjéből a Ki nevet a végén?

 • "Mostanában már pironkodva elismerik"

  Szemerédi Endre matematikus

  Két hete nyerte el az egyik legrangosabb kitüntetést, a matematikai Nobel-díjként is aposztrofált Abel-díjat. A már évtizedek óta az amerikai Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékén oktató Szemerédi Endre az általa művelt szakterület különlegességéről, a matematika magánvaló szépségéről és sokszor jeles felfedezők számára is láthatatlan távlati hasznáról beszélt nekünk, továbbá arról is, mit tartanak a számok, halmazok és gráfok tudósai egymás szakterületéről.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...