• MaNcs 24. évf. 15. sz. (2012. 04. 12.)
  Interjú

  "Azt mondtam mindenre, hogy értettem"

  Stohl András színész

  Március 5-én szabadult, másnap már a Hamletet próbálta a Nemzetiben. Stohl a börtönről, régi és új félelmeiről, és főleg és mindenekelőtt a színházról mesélt a Narancsnak.

  2012 / 15
 • Dénes Ferenc

  Mindent a vevőért

  A veszprémi Himnusz-éneklésről

  De a veszprémi eset lényege talán nem is ez. Tetszik vagy sem, a BL-sorozatok nem nemzeti csapatok (pláne nem nemzetek) "megmérettetése", hanem különböző országok bajnokságaiból nevezett klubok szórakoztatási céllal létrehozott versenyrendszerei.

 • Gegesy Ferenc

  Ami szükséges, és ami káros

  Az önkormányzatok reformjáról

  Vajon emlékszünk-e még arra, hogy milyen tervekkel és elszánással vágtunk bele a rendszerváltás egyik legfontosabb mozzanatába - a tanácsi helyett az önkormányzati rendszer létrehozásába? Széles körű demokráciát akartunk építeni, melynek bázisai az erős, szerteágazó jogkörökkel és biztos pénzügyi háttérrel felruházott önkormányzatok.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Az ingyenebéd illata

  Az ingyenesség kultusza meglepően nagy szerepet játszik a gazdaságpolitikában. A gyorsan és különösebb együttérzés nélkül változó magyar jóléti rendszerben például kikezdhetetlen gránitsziklaként magasodik a 65 éven felüliek utazási kedvezménye.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Az erőtér foglyai

  Komoly feszültség alakult ki Marosvásárhelyen, ahol diákok és magyar politikai szervezetek kitartó követelésére az oktatási minisztérium engedélyezte a helyi orvosi egyetem intézményi kettéválását, egy magyarra és egy románra.

 • Olvasói levél

  "Húsz év tétlenség"

  Magyar Narancs, 2012. március 22.

  Mélyszegénység, az elesettek életének kilátástalansága, a kialakult vigasztalan helyzet súlyos társadalmi következményei - aligha van a Narancsnak olyan olvasója, aki ne szembesülne nap mint nap az interjúból is elénk táruló valósággal.

 • A szerk.

  Menet a ködben

  A rendőrség - már megint - betiltotta a melegfelvonulást a fővárosban. Tavaly is ezt csinálták, mi a különbség? Csak az, hogy tavaly a bíróság végül mégis engedélyezte a parádét, s idén sincs semmi oka, hogy másképp járjon el.

 • A szerk.

  Utókezelés ágyúval

  Valaki igazán elárulhatná már, hogy voltaképpen mért mondott le Schmitt Pál. A kármentés egyre zavarosabb és egyre fenyegetőbb fordulatokat vesz. Schmitt lemondása Schmitt erkölcsi nagyságát bizonyítja: hibázott, ám vállalta ennek következményeit - katarzis, könnyek, függöny.

 • Újra lehet guberálni a Józsefvárosban

  Fejvesztett Jófiúk

  Lemondott tisztségéről a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatója. Szabó Gábor, aki a polgármester egyik legbefolyásosabb embere volt, a közterületeket a prostituáltaktól, drogosoktól, hajléktalanoktól megtisztító "Jófiúk" szolgálat vezetői tisztétől is megvált.

 • A köztársasági elnök: Áder János

  Két összeillő ember

  Áder, Orbán és a foci.

 • Szóban visszavont miniszteri gyógyszerrendelet

  Egy lépés vissza

  A koleszterincsökkentő gyógyszereknél április eleje óta csak a hatóanyag szerepelhetne a recepten, de most saját rendeletének megszegésére kéri az orvosokat az egészségügyi kormányzat. Akkora a káosz, hogy akár még igaza is lehet.

 • Jön a NAT

  Hoffmann baltája

  A Nemzeti alaptanterv (NAT) jelenlegi tervezete elődei számos eredményét viszi tovább (nemritkán szó szerinti idézetek formájában), itt-ott javít is rajtuk ezt-azt, sok tekintetben azonban súlyos visszalépésnek ígérkezik.

 • Románia

  Időt, aranyáron

  Nem várta meg, míg felmentik, távozott a román környezetvédelmi miniszter, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Lépésével a romániai magyar politika második nagyobb korrupciós ügye vett döntő fordulatot.

 • Burma

  Generálozás

  Az ellenzék elsöprő győzelmét hozták az április elsejei időközi választások. A délkelet-ázsiai országban zajló reformfolyamat látványos lépései ellenére továbbra sem vehető biztosra, hogy visszafordíthatatlan a katonai diktatúra önfelszámolásának a folyamata.

 • Interjú

  "Utaznak és beszélnek mindenfélét"

  Miroslaw Wyrzykowski lengyel alkotmányjogász

  Mintha új fejezet nyílt volna a hagyományos lengyel-magyar barátság történetében: a magyar kormány és a lengyel jobboldali ellenzék talált egymásra - míg ennek kerestük a magyarázatát, számos kísérteties hasonlóságra bukkantunk a Kaczynski- és az Orbán-kormány két-két esztendeje között.

 • Film

  79-eznek

  Francia hétvége

 • DVD

  Joó László: Versek

  A cím részint megtévesztő, mert a verseket Joó László nem írta, hanem mondja (A magyar költészet gyöngyszemeiből), részint megfelel az igazságnak, mert ezek az ő versei, a sajátjaivá szellemíti őket. A színész nem mai gyerek, az idén lesz kilencvennégy, és ötvennégy magyar verset mond el Balassitól Áprilyig.

 • Film

  A bosszú jogán

  Egy thrillert két dolog tesz eladhatóvá. Vagy a jó sztori, amelyben minden autós üldözés, minden torkolattűz a fordulatos történet kibontakozását szolgálja; van felderítendő rejtély, vannak feltáruló összefüggések - egyszóval a film modellezni képes egy világot, ahol az emberi törekvések, indulatok, érdekek valóságosak.

 • tévésmaci

  Rókák a halastónál

  Amikor Sztupa és Troché leszálltak a HÉV-ről a Tanácsház téren, rohadt egy idő volt. Sztupa nyakig begombolta a viharkabátját, s majd' a füléig húzta fejébe a svájcisapkáját. Troché is felhajtotta az orkán gallérját, de a kalapját hagyta félrecsapva, úgy, mint Sinatra.

 • Film

  Szemünk fénye

  Van a francia filmnek egy alműfaja: a boldogság. Ezen belül megkülönböztetjük az intellektuális síkon mozgó, de helyváltoztatást csak módjával végző franciákat (Rohmer-iskola) és a boldogságukban azonnal futásnak eredő, sőt kergetőzni sem rest fiatalokat (Truffaut-iskola).

 • DVD

  Baromságok Shakespeare-ről

  Anonymus

 • Tévésorozat

  Vashamlet

  Kurt Sutter: Kemény motorosok

 • Interjú

  "Megpróbálják megszeretni egymást"

  Enyedi Ildikó filmrendező

  Forog a magyar HBO tévésorozata, a Terápia, melynek izraeli eredetije Be Tipul, amerikai változata In Treatment címmel vált ismertté. Az ősszel bemutatandó magyar változat Enyedi Ildikó tévésorozat-rendezői bemutatkozása: Az én XX.

 • Kortárs tánc és véres gettó

  Budapesti Építészeti Filmnapok

  Naponta hőbörög, hogy mit építettek már megint a Kálvin térre? Mégse ment el a KÉK filmnapjaira? Kapitális hiba. Elmondjuk röviden, miért.

 • Tévé

  Őszitegzes, lápi póc, bödöncsiga

  Endemica Hungarica

 • Tánc

  A Bozsik Yvette Társulat Az Ezeregyéjszaka virágai

  című új előadása nem a mesés Keletről mondja meg a tutit, inkább a párizsi kabarék éjszakai revüinek világába vezet. Ami a Bozsik-életmű sokszínűségét illeti, ez persze belefér: világhírű koreográfusok is rendeznek kifogástalan show-műsorokat.

 • Színház

  Az amorális zseni

  Spiró György: Az imposztor

 • Színház

  Féllábú óriás

  John Murrell: Az isteni Sarah

  Walt Whitman, Isadora Duncan, Friedrich Nietzsche, Eleonora Duse, Ralph Waldo Emerson - ha feltennénk a kérdést, hogy mi is a közös az említett 19. és kora 20. századi nagyságokban, úgy lehet, kevesen vágnák ki azonmód a helyes választ: a kortárs kanadai színműíró, John Murrell mindnyájuknak szentelt már darabot pályafutása során.

 • Színház

  Na, látod!

  Maladype-esték

  Színházszagú hely a Maladype lakásszínháza. Az előszobában egy kis pult mögött a pénztár, az egymásba (is) nyíló három szoba a színház helye, és a konyhai fertály lehet az öltöző, gondolom. A Mikszáth téri első emeleti saroklakás falai nem feketék, ablakait nem takarják le, a villany az előadás alatt végig ég - szóval a színház megszületését a játszókra és ránk kell bízni.

 • Interjú

  "Küzdök a sztereotípiák ellen"

  Ascher Tamás rendező

  Miért nem lett igazgató a Katonában? Mi lesz a Színművészetivel? Mit gondol a Csurka-féle Ascher Caféról? Mit csinál a köhögő nézőkkel? A rendezőt a Peer Gynt bemutatója kapcsán ezekről is kérdeztük.

 • Koncert

  Zola Jesus

 • Lemez

  Emerson String Quartet - Mendelssohn-művek

  Beethoven halála után (1827) nemcsak a szimfónia, de a vonósnégyes műfaja is problematikus lett. "Hogyan lehet szimfóniát írni Beethoven után?" - Brahms kérdése az egész klasszikus zene alapjait érintette.

 • Koncert

  Brandt Brauer Frick

  Bár első pillantásra talán szokatlannak tűnt a választás, remek döntés volt (mind a szervezők, mind a közönség részéről) Alba Hysenivel és zenekarával kezdeni a csütörtök estét: rendkívül jól kidolgozott, sokféle elemből, zenei hatásból építkező pszichedelikus/goth/rock produkcióval rukkoltak elő.

 • rés a présen

  Nem kell annyit cipekedni

  Dj Titusz zenész

 • mi a kotta?

  Papa, Mama, Bubi

  "Mi lehetne komolyabb, mint a házasélet? A házasság az élet legkomolyabb történése, és az ilyen egyesülés szent örömét még átéltebbé teszi a gyermek érkezése. Ám az életnek természetesen mulatságos oldala is van, és én ezt is bevittem a műbe, élénkítésül.

 • Csökkenteni, szűrni, alámenni

  Koncertszervezés a válság után

  A gazdasági válság hatásai alól a szórakoztatóipar, ezen belül a koncertszervezők sem tudták kivonni magukat - a válság kezdete óta eltelt három év jól érzékelhető változásai ugyanakkor nem formálták át drasztikusan a szakmát.

 • Nekrológ

  Zuhan, emelkedik

  Hazai Attila (1967-2012)

 • Interjú

  "Apucinak szeretője van, anyuci marékszám nyeli a Seduxent"

  Böszörményi Gyula író

  Tiszakécskén él feleségével és kutyájával, az egykori zsinagóga épületében könyvklubot vezet. A magyar gyerekirodalom egyik legsikeresebb szerzőjével kassai színházi bemutatója, a Gergő és az álomfogó című mesemusical premierje után beszélgettünk.

 • Kiállítás

  Átmenetek

  Újragondolt hagyomány - Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása

  Az idei kiállításnak egyetlen szembetűnő újdonsága van: a fiatal művészeknek most először az éves beszámolójukat is el kellett helyezniük a kiállítótérben. Korábban elegendő volt a portfóliót benyújtani a Képző- és Iparművészeti Lektorátusnak (ma Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus), amely a kuratórium véleménye alapján eldöntötte, elfogadja-e a pályázó beszámolóját, és meghosszabbítja-e a következő évre is az ösztöndíjat.

 • chili&vanília

  Oladuski

  "Kerek a blini, aranysárga és tűzforró, mint a nap, a csodás idők, gazdag termés, harmonikus házasság és egészséges gyermekek jelképe" - hasonló szavakkal illette a leghíresebb orosz palacsintát Alexander Ivanovics Kuprin, az 1900-as évek elejének orosz regényírója (Párbaj).

 • étel, hordó

  Araz bistro

  A belvárosi Szarka utca rövid és jelentéktelen, lehetetlen megjegyezni, hol is van, biztos mindig máshol. Valójában két percre sincs a Szabadság híd pesti hídfőjétől, a Váci utcába fut bele, akár egy hőzöngő kissrác a pofonba.

 • Interjú

  Láthatatlan gyerekek

  Csobánka Zsuzsa és Földes Petra a "digitális nemzedék" oktatásáról

  Tartanak-e a tanárok a digitális nemzedéktől? Csobánka Zsuzsa tanár és író a Semmi című kortárs dán regényt dolgozta föl a diákjaival a számukra legadekvátabb módon: a Facebook és az internet eszközeivel. Tapasztalatairól a civilek szervezte Digitális nemzedék című konferencián számolt be (www.

 • IV. Károly bűvöletében

  "Talpig monarchista vagyok"

  "Szolgálhatom?" - kérdezné Kiss M. Jenő nyugállományú őrnagy IV. Károlytól, ha valamilyen csoda folytán találkozhatna az utolsó magyar királlyal. A banki biztonsági őrként dolgozó gyűjtő több mint tízezer darabos Károly-kollekciója (is) egyedülálló.

 • A Titanic 100 éve

  Talált, süllyedt

  Remek kezdés volna azzal nyitni: száz éve nem tudjuk, mitől süllyedt el a Titanic. Csak éppen rohadtul nem igaz.

 • HIV-fertőzöttek Magyarországon

  Mint a többiek

  A HIV-fertőzés több mint tizenöt éve "karbantartható". A beteg megfelelő terápia mellett ugyanolyan hosszú, ugyanolyan teljes életet élhet, mint a hazai átlagpolgár - csak ezt a közvélemény és az egészségügyi dolgozók egy része sem veszi tudomásul.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...