• MaNcs 24. évf. 18. sz. (2012. 05. 03.)
  A szerk.

  Mint a kámfor

  Ez a cikk Gyurcsány Ferencről szól. S az ő szakdolgozatügyéről, annak is inkább a kezeléséről. Mely kezelés, ha olyan lett volna, amilyen végül nem lett, ha olyan lett volna, amilyet elvárunk, ha másért nem, azért az egy szem szavazatunkért cserébe, nos, akkor lehet, hogy ez a cikk a sütőporcsempészőkről szólna.

  2012 / 18
 • Ádám Zoltán

  Oda csap, ahova köll

  Miért lenne szükség mégis erősebb köztársasági elnökre?

  2000. július 31-én Izrael Állam parlamentje, a knesszet 63 szavazattal 57 ellenében a Likud-párti Mose Kacavot választotta a munkapárti Simon Peresz helyett az ország államelnökévé. A döntés meglepő volt, mivel Izraelt ekkoriban munkapárti kormány irányította Ehud Barak vezetésével, és Peresz volt a kormánykoalíció jelöltje.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Föld

  Ismét forrósodik a földkérdés: látványos kormányzati összetűzés, oligarcházás, újra elővett zsebszerződésügyek, közelgő moratóriumvég, s mindezzel együtt az örökké aktuális világnézeti szembenállások.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Vissza Ázsiába

  "Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor.

 • A szerk.

  Súlyos sérülés a bemelegítéskor

  Hogy ott lesz-e Angela Merkel, és ha nem, vele együtt melyik európai vezető nem lesz még ott a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai helyszínein (a német válogatott a csoportmeccseit Lvivben és Harkivben játssza), hát, közepesen érdekes kérdés.

 • Interjú

  "Miért nem védtetek meg minket?"

  Srdjan Bogosavljevic politikai elemző a szerbiai választásokról

  A mérsékelt lelkesedéssel, de mégiscsak Európa felé igyekvő Szerbiában a hétvégén elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak. Két nagy tömb, sok mókás kis párt, pangó gazdaság és sok lezáratlan vita a szomszédokkal - mi sülhet ki ebből, kérdeztük az Ipsos - Strategic Marketing belgrádi közvélemény-kutató intézet igazgatóját.

 • Sarkozy vs. Hollande

  Fix kettes merkozés

  A két állva maradt elnökjelölt tévévitáját lapzártánk után rendezik, de úgy tűnik, Sarkozyn nem segíthet már semmi. Francois Hollande győzelmébe lassan az unió vezető politikusai is belenyugszanak. Felforgatja-e Európát a szocialista párti francia elnök?

 • Dagad az állami földbérletek körüli botrány

  Beavatkozó egyenirányítás

  "Nagyon ijesztő volt. A főnököt előző nap telefonon rendelték fel Pestre földügyi egyeztetésre, másnap kérte az összes terület pályázati anyagát helyrajzi szám szerint, aztán egy órán át pakolgatta az íróasztalán.

 • Reformok és "reformok"

  Alapozó szakasz

  A jelenlegi kabinet - legújabb önjellemzése szerint - reformkormány, amely ebbéli igyekezetében sért érdekeket. Nem csoda, hogy emiatt tevékenységét bel- és külföldön is kritizálják. De vajon milyen reformokra gondolnak Orbánék?

 • Újabb ítélet az UD-ügyben

  Előhang

  Múlt szerdán az elsőfokú bíróság nem egyszerűen fölmentette minden vád alól Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt: azzal, hogy a bíróság az ejárás során az UD-ügyet a fejéről a talpára állította, kimondatlanul is koncepciós eljárással vádolta meg az ügyészséget.

 • Tények és vélemények a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról

  Nem velük, nélkülük

  Az elfogadott jogszabályokból és intézkedésekből kirajzolódó "cigánypolitika" jól láthatóan nem esik egybe sem a kormányzat deklarált szándékaival, sem a magyar uniós elnökség idején elfogadott EU-s keretstratégiával.

 • Wachsler Tamás programvezető a Kossuth tér átépítéséről

  "Az én szempontomból ez technikai probléma"

  2014 tavaszára átalakul a Kossuth tér. Wachsler Tamást, a tér teljes körű felújítását célzó Steindl Imre Program vezetőjét a kivágott Kossuth téri fákról, a rekordsebességgel meghozott törvénymódosításokról, a közbeszerzés nélküli lebonyolításról és a szoborháborúról kérdeztük.

 • Lemez

  World music: belgákat

  még nem hallottunk ilyen erős nyugat-afrikai fúzióban, de az semmi a román cigányzenét játszó New York-i japánokhoz képest. Komolyan (és máris) mondom.

 • "Nem a közönség kedvéért"

  James Blood Ulmer a Mediawave-en

  A komáromi Monostori Erődben rendezték az idei Mediawave-et, nem az egész területén persze, ahová egy gigafesztivál is elférne, hanem a Duna felőli, magas falakkal körbevett udvarán és az onnan nyíló helyiségekben.

 • Mint Rossini a moziban

  A Metropolitan Opera HD-közvetítései

  A New York-i Met lassanként minden rekordot megdönt világszerte sugárzott operaközvetítéseivel. S hozzá megdönt egy rakás közhelyet is, hisz bizonyítottan képes új tömegeket csábítani az opera műfajához, a trendiség dicsfényével vonja be az operafogyasztás tevékenységét, és nem utolsósorban: a legnagyobb válság közepette is kifizetődő üzletnek mutatja a magaskultúrát.

 • "Az én vallásom a zene"

  Zubin Mehta karmester

  A világ egyik legünnepeltebb karmestere, a párszi indiai származású művész a héten lesz 76 éves, és idén három nagy zenekarral ünnepli az ötven éve tartó együttműködést. Olyan médiasikereket jegyez, mint az első "három tenor" koncert, a Tosca eredeti helyszíneken forgatott élő közvetítése vagy a bécsi újévi koncertek.

 • mi a kotta?

  A patetikus herceg

  A Zarathustra pompás!

 • Koncert

  Lajkó Félix + Sivan Perwer

  A Budapest Folk Fest legnagyobb durranásának rögtön a nyitókoncert ígérkezett - és ez még úgy is jogosnak tűnik, hogy Lajkó Félix és szabadkai zenésztársai a kétértelmű plakát ellenére egy percet sem zenéltek együtt a szünet után színpadra lépő Sivan Perwerrel és zenekarával.

 • Koncert

  Medeski Martin & Wood

  Egy héten belül két nagyszerű, kifinomult és erőteljes amerikai ritmusszekció - nem éppen rossz arány a kortárs dzsessz nemzetközi kiválóságai által ritkán kényeztetett honi végeken.

 • Lemez

  Kiszámítható mészárlás

  Meshuggah: Koloss

 • A két mesterlövész

  Rövid időn belül másodszor kerül szkeccsfilm elénk; míg azonban Tarr Béla Ocean's elevenje hazánk jelenlegi helyzetén hivatott elmélkedni, e francia vígjáték pusztán a hűtlenségen témázik - két friss Oscar-díjassal felszerelve.

 • DVD

  Így gondozd a jogállamod!

  Robert Redford: A cinkos

 • Interjú

  A borász napi fohásza

  Pierre Richard színész

  A magas szőke, a Balekok balekja Alzheimer-kóros öreg ínyencet ad az Együtt élhetnénk című filmkomédiában. Mi másról is beszélgethettünk volna vele, mint moziról, burleszkről és melankóliáról.

 • tévésmaci

  Gazellák Skóciában

 • Film + más

  Kis esti hallucináció

  Árnyak

 • Tévésorozat

  Washington kétszer

  Botrány

 • Nemzeti látvány

  Jókai Színház, Experidance: Monte Cristo grófja

  Szem-száj és az ő ingere, az van a RaM Colosseumban, amely az újlipótvárosiak közösségi terének indult, aztán az Experidance színháza lett, mire fölépült.

 • rés a présen

  Rejtett trambulin

  Márkus Éva marketing- és PR-igazgató (Live Nation Central & Eastern Europe)

 • Tánc

  Az Emanuel Gat Dance Brilliant Corner

  Az Emanuel Gat Dance Brilliant Corner című előadásának azok örültek igazán, akik már hiányolták a mankók nélküli, tiszta táncot. Itt nincs történet, nincs mese, sem túlzott jelentőségű jelmezek.

 • Kiállítás

  Kutyáktól a nyugágyig

  Európai utasok – kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után

  Aki azzal az előfeltevéssel indulna a Műcsarnokba, hogy az erdélyi kortárs művészek álló nap székelykapuk barkácsolásával vagy csodaszarvasokat és hátrafelé nyilazó harcosokat ábrázoló kisplasztikák készítésével foglalkoznak (mint azt a tavaly Kínába exportált kiállítási anyag is mutatta), továbbá, hogy kolozsvári magyar művészek kiállítását fogja látni, az inkább heverésszen otthon.

 • Kiállítás

  Ráthonyi Kinga: Installáció a Fugában

  Bár a kerámiaművészet hallatán sokan apró nippekre asszociálnak, Amerikában komoly kortárs képzőművészeti galériák kizárólagos profiljába tartozik. Nálunk - attól eltekintve, hogy egy-egy szobrász vagy festő átrándul erre a területre - kiállításon ritkán jelennek meg porcelánszobrok, talán mert erős az a beidegződés, hogy alkalmazott művészetről van szó.

 • Szocreál és panel között

  Branczik Márta-Keller Márkus: Korszerű lakás – 1960. Az óbudai kísérlet

  Furcsa szerzet az építész - ezt olvashatjuk ki a szakma 1945–1960 közötti helyzetéről, mozgásteréről szóló alfejezetből, amelyből az derül ki, hogy az érintettek többsége utólag is lát némi pozitívumot a letűnt szocreálban.

 • Elsüllyedt szerzők XXXII.

  "Fogok én még imponálni a kunszállásiaknak!"

  Biró Lajos (1880-1948)

  Adyval bérelt szobát Váradon, Vészi mellett újságíró, Jászi mellett államtitkár volt, és Kordával együtt lett a hollywoodi filmvilág sztárja.

 • Könyv

  Ami a császáré

  Kritikai kiadás: Nero, a véres költő

 • Könyv

  César Aira: Kísértetek

  Akik márpedig nincsenek, szorítja össze a fogát az egyszeri gyermek, és elindul a nyikorgó lépcsőn a pincébe, befőttért. A történet innentől kezdve kétesélyes: vagy tényleg nincsenek, és akkor visszatér, vagy még-is vannak, és akkor csörömpölés és szörnyű halál.

 • étel, hordó

  Zöld pont

  Bárki bármit mond, az 1970-es évek közepén nagy ívű ügyletnek látszott a frissen átadott újpalotai lakótelep. A propagandisták mindent elkövettek, hogy a panelrengeteget afféle tejjel-mézzel folyó smaragdvárosként adják el - több mint tizenötezer lakás épült 1969-1977 között az egykori mezőgazdasági területen, s a kiválasztottak java valóban azt gondolta, hogy megfogta az isten lábát.

 • chili&vanília

  Neonsárga, édes, keserű

  Apró, törékeny termete megtévesztő lehet. Tanja Grandits ugyanis filigrán külseje ellenére a nemzetközi gasztronómia egyik nehézsúlyú, meghatározó személyisége. Michelin-csillagos bázeli éttermébe rengeteg ínyenc zarándokol, hogy megkóstolhassa a séfnő vonzó ételeit.

 • Rémtörténet Törökszentmiklóson III.

  A népköztársaság nevében

  Jancsó Ladányi Piroska elsőfokú tárgyalására 1954. szeptember 29-én, Szolnokon került sor, zárt ajtók mögött, mondván, hogy "a nyomozati adatok szerint olyan erkölcsi és a nemi élet kérdését érintő problémák kerülnek megvitatásra, melynek nyilvánosságra való hozatala a közérdeket sértené".

 • Százéves a kontinensvándorlás-elmélet

  Sodródó világok

  Száz éve publikálta először teóriáját a különleges sorsú tudós, Alfred Wegener, ami a modern lemeztektonikai elmélet alapjait jelentette.

 • Couchsurfing

  Aludj nálam!

  "Jöhetsz hozzám, mert van hely" - ilyen egyszerű az utóbbi évtized egyik legintelligensebb nemzetközi civil kezdeményezése, a couchsurfing (CS). A kissé ügyetlenül megválasztott elnevezés (couch = kanapé, surfing = szörfölés) nagyon praktikus gyakorlat: összekapcsolja a szálláskeresőket és a szállásadókat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...