• MaNcs 24. évf. 2. sz. (2012. 01. 12.)
  A szerk.

  Tandíj és pusztítás

  Orbán Viktor álmot látott. Egy nagy turulmadár közeledett feléje, és amikor Orbán már épp elszaladt volna, nehogy a turulmadár meglegyintse a kobakját, akkor látta, hogy nem is madár az, hanem egy nagy Excel-táblázat verdes fölötte.

  2012 / 2
 • Civilek nélkül

  A nemzeti együttműködés drogpolitikája

  Az új jelszó: zéró tolerancia.

 • Ara-Kovács Attila−Magyar Bálint

  Stratégiák egykor és most

  Ellenzéki Kerekasztal 1989-ben és 2012-ben

  „Most az új választójogi törvény nem teszi lehetővé az autokratikus rendszer leváltásával együtt a különböző demokratikus alternatívák elkülönülését és önálló megmérettetését. A most létrehozandó EKA részben politikai pártok, részben civil és szakszervezetek együttese lesz.

 • A szerk.

  Utolsó villamosok

  A folyosók sötétek, nem jár a páternoszter, a hétvégére a fűtést is kikapcsolták, a dolgozók dideregnek az irodákban, s ahelyett, hogy dolgoznának, arról beszélgetnek, milyen hideg van itt.

 • Szegedi Péter: Pálya a magasban

  A bűnös város

  A századfordulón a futball ott vált igazán népszerűvé, ahol jelentős (kis)polgári lakosság és ipari munkásság élt, akik körében népszerű szabadidős tevékenység volt a futballozás és meccsnézés. Ezek a társadalmi csoportok Közép- és Kelet-Európában döntően a fővárosokra koncentrálódtak, így Magyarországon a sportágnak eleinte jóformán csak Budapesten voltak hívei.

 • Ádám Zoltán: Kritikai iskola

  A válság édes hasznai

  Nem ez az első eset, hogy Magyarország politikailag profitál egy világgazdasági krízisből. A hetvenes évek végén kitört "második olajválságot" az infláció megugrása és a kamatok világméretű emelkedése követte, aminek nyomán csődhullám söpört végig az eladósodott latin-amerikai országokon.

 • Német neonáci terroristák

  Felfeslett

  Szabadon garázdálkodhatott Németországban egy neonáci terrorkommandó.

 • Külföldi befektetők kivezetése a fővárosból

  Vízművek, amit akartok

  Bírósághoz fordult a Fővárosi Vízművek Zrt., hogy megvédje igazát a Fővárosi Önkormányzattal szemben. A tét nem kevesebb, mint hogy sikerül-e kitúrni a francia-német kisebbségi tulajdonosokat a cégből. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, a főváros följelentést tett a privatizációs szerződés alapján.

 • Tandíj és diákhitel

  Kiművelt emberfők

  Kisszámú jól működő intézményeink egyike a diákhitelezés - a kormány tönkreteszi hát. Igaz, nem közvetlen szándékból, hanem csak a bevezetendő tandíj egyik mellékhatásaként. Amely tandíj - átgondolatlansága miatt - sokkal durvább lesz, mint az, amelyet a "szociális népszavazás" 2008-ban elutasított.

 • A közgyűjteményi rendszer átalakítása

  Eltörölni a múltat

  Milliárdos ábrándok, a dolgozók ötödének elbocsátása január 1-jétől, újraállamosítás: a kormány a múzeumok átalakítása során egyrészt bőséggel áldoz a grandiózus fővárosi tervekre, másrészt lélegeztetőgépen tartja - vagy arról le is kapcsolja - a kifizetetlen fűtés- és villanyszámlákkal küszködő kis- és vidéki múzeumokat.

 • Parlamenten kívüli ellenzék

  Kik rázzák az utcát?

  Övék az utca, ez már a "bohócforradalom" alatt és a Milla nemzeti ünnepekre időzített rendezvényein eldőlt. Kik ők, mit akarnak, milyen viszonyban vannak a politikai osztállyal és egymással? A Magyar Narancs katalógusa a parlamenten kívüli ellenzékről.

 • Interjú

  „Aki képes hozni öt embert”

  Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

  A volt kormányfővel személyes politikai karrierjéről, új pártja jövőjéről és az ellenzéki összefogás buktatóiról beszélgettünk.

 • Egy történet vége

  Ablonczy Balázs: A visszatért Erdély

  A visszatért Erdély legnagyobb erénye, hogy két célt is kitűzött maga elé, egyszerre önálló, összefoglaló és az alaposabb részkutatásokat és összegzéseket előkészítő kutatás, másrészt remekül elvégzett ismeretterjesztés is

 • "Ne küszköggy te ezekkel, Lajos!"

  Mosonyi Aliz: Magyarmesék

  Úgy tűnik, mostanában erősen mesebeli lett a magyar világ, hiszen két kiváló írónk is hangsúlyozottan a magyar mese műfajában mondja el, mi bántja őt Orbán Viktor korában - hogy Kosztolányi híres verszárlatát variáljam.

 • Interjú

  "Először pechnek gondoltam"

  Vaderna Gábor az új Berzsenyi-kéziratokról

  Az irodalomtörténészek és egyes megszállott olvasók szemében a nagy költők "mosodacédulái" is érdekesek lehetnek. Hát még egy-egy új kézirat felfedezése! Ha pedig egy kézirat még ismeretlen szöveget is tartalmaz, az már igazi szenzáció.

 • Nekrológ

  A dzsesszista vége

  Josef Skvorecky (1924-2012)

  "Az a pasas vagyok én, aki olyan hosszan csókolózik azzal a gyönyörű szőke asszonnyal. Igaz, hogy ezt a jelenetet Nemec aztán kivágta a végső változatból" - mesélte az Ünnepségről és vendégekről szóló filmben nyújtott hősies helytállásáról.

 • Háromszor három méter

  Emma Donoghue: A Szoba

  Az "amstetteni rém" történetét alapul vevő regény nagyot akart szólni, de csak hamisat sikerült.

 • Fantázia, felgyógyulás, menekülés, vigasztalódás

  Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

  Történet a mesék, a csodák valódiságáról.

 • tévésmaci

  Lovak a havon

 • Interjú

  "A tegnap lázadói a ma talpnyalói"

  Stephen Frears filmrendező

  Cambridge-i jogi doktori diplomával, színházi, televíziós tapasztalatokkal lett "mindenevő" filmrendező, aki magas szociális érzékenységű rétegfilmektől hollywoodi tingli-tangliig csinált már mindenfélét. Mely mindenféléért az Európai Filmakadémia idén életműdíjjal tüntette ki - ebből az alkalomból beszéltünk Az én szép kis mosodám, a Veszedelmes viszonyok, a Méregzsák, a Gyönyörű mocsokságok vagy épp A királynő alkotójával.

 • Websorozat

  Szellemek fürjjel

  Pater Sparrow: aurA

  Formabontó plánozás, torzított képek és bizarr kosztümök egy magyar websorozatban.

 • Se isten, se ember

  Alekszandr Szokurov: Faust

  Miért is nem lepődünk meg, hogy az orosz filmművész apokaliptikus látomást tár elénk legújabb (velencei díjnyertes) munkájában? Bár neves pályatársaival ellentétben ő nem a világ, hanem csak az ember végét jövendöli.

 • A foguk fehérje

  Roman Polanski: Az öldöklés istene

  Kötött a műfaj, szobához kötött, és vetkőzős a műsorszám, kivetkőzős.

 • Tévésorozat

  Átok

  Nem kamu, tényleg benne vagyunk az unióban: persze írták az újságok is, de hát annyi mindent írnak azok, ha viszont egy tévésorozat úgy kezdődik, hogy Eszter mint uniós jogász tér haza Magyarhonba, akkor nincs mese, tényleg benne vagyunk.

 • rés a présen

  Az utolsó orkeszter

  Fenyves Márk mozdulatművész, táncelméleti szakember

 • Interjú

  "Az én szakmám nem megvezethető"

  Hegedűs D. Géza színész

  Csaknem negyven éve megszakítás nélkül a Vígszínház társulatának tagja. Elnöke a MASZK Országos Színészegyesületnek, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, és tagja a tavaly év végén a minisztérium által életre hívott Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak.

 • Kvittek vagyunk

  A Csárdáskirálynő Székesfehérváron

  Amikor 1993-ban a kaposvári színházban Mohácsi János megrendezte a Csárdáskirálynőt, még más világ volt. A rendszerváltás eufóriájából éppen ébredő ország, mármint annak színházszerető és tévénéző népe Mohácsi szemüvegén át nézett rá operetthagyományunk e legfőbb ikonjára, és ha jól nézett, hát döbbenetes dolgokat látott: evidenciákat.

 • Folyóirat

  Színház

  A folyóirat januári lapszáma tágabb kontextusba helyezi az Új Színház ügyét.

 • Cirkusz

  Lang Toi, a falum

  A Nouveau Cirque Du Vietnam előadása a Trafó egyedülálló Új cirkusz sorozatának legutóbbi állomása. A világ egyik legvirulensebb szórakoztató műfaja szemléjének minden darabját érdemes megnézni, mert a színházként is felfogható előadások olyan távol eshetnek egymástól stílusban, mint a csillagok.

 • Egyirányú út

  Jön egy alkalmi formáció, és a napi munka utáni, éjszakai próbák során létrehoz egy darabot, amely évek óta a legpontosabb képet adja a mai magyar kisemberről.

 • mi a kotta?

  Nekem ez kínai

  "És miért nem ismételték meg a fúgát? Egyedül azt kellett volna megújrázni! Marha! Seggfejek!"

 • Lemez

  Huszonegy megasláger

  Guided By Voices: Let's Go Eat The Factory

  Az érzelmes szobazenétől a motorikus art-punkon át egészen a széles terpeszben riffelésig.

 • Lemez

  A diszkóklubban szól

  Charlotte Gainsbourg: Stage Whisper

  A kortárs művészfilm egyik legmarkánsabb európai arcának popzenei ténykedéséről bizonyos szempontból ugyanazt lehet elmondani, mint a mozisról: Charlotte Gainsbourg-nak szüksége van az erős rendezői kézre ahhoz, hogy igazán csillogni tudjon.

 • Lemez

  Fújják a dalt

  Loka: Passing Place

  Ha van még értelme folytatni a hatvanas-hetvenes években oly kedvelt (s azután még számos alkalommal nosztalgikusan felelevenített) fúziós zenét, akkor azt valahogy úgy érdemes, ahogy mostanság Mark Kyriacou és társai teszik.

 • Lemez

  Che Sudaka: 10

  Tízéves a Che Sudaka - erre utal új lemezének a címe -, és ha már ilyen szép kerek, érdemes mérlegre tenni. Már csak azért is, mert a Che Sudaka tíz éve egyszersmind Barcelona és a latin skahullám utóbbi tíz évéről is szól - mondjuk arról, hogy a legjobb időben a legjobb helyen alakult meg ez az argentin és kolumbiai bevándorlókból összeálló csapat.

 • Lemez

  Csík Zenekar: Lélekképek

  A Csík Zenekar Lélekképek című CD-je ugyanazon a műfaji határokon átvezető úton halad, amelyen a népzenekedvelőknél szélesebb körben megszerzett népszerűségig jutott az együttes.

 • Kiállítás

  A Nemzeti Galéria elesett

  Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei

  A Fidesz propagandaintézményévé lefokozott Magyar Nemzeti Galéria számára nincs lejjebb.

 • chili&vanília

  Lokanta Maya

  Úgy tűnik, az isztambuli éttermekbe is betört az új hullám. A hagyományos vendéglőkön, családi kifőzdéken, kebabházakon és egyszerű büféken túl néhány év alatt az őrült fejlődésben lévő városban a gasztronómiai paletta is virágzásnak indult.

 • étel, hordó

  Trinakria

 • Kiállítás

  Forró nyomon

  Teleki László - az Országgyűlés halottja

  A tavalyi dupla kerek évforduló szinte elkerülhetetlenné tette a megrendezését, a helyszín pedig adta magát. Ráadásul Teleki Lászlóval, ezzel a halála előtti fényképeken búskomorságra felettébb hajlamosnak tűnő férfiúval külön kiállítás eddig még nem foglalkozott.

 • Gyarapodó budapesti barlangok

  Hegyek, völgyek között

  Múlt év végén hivatalosan is sikerült egybenyitni két, korábban egymástól függetlenül feltárt budapesti barlangrendszert - a Pál-völgyi így már országos rekorder.

 • Interjú

  "Miért is fújnánk le?"

  Bolyán András, a Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) elnöke és Szekeres Dóra projektkoordinátor a Eurogames 2012-ről

  "Meg fogjuk keresni a főpolgármester urat. Személyesen is felhívnánk a figyelmét, hogy a Eurogames épphogy nem kirekesztő. Szó sincs a homoszexualitás népszerűsítéséről."

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...