• MaNcs 24. évf. 3. sz. (2012. 01. 19.)
  A szerk.

  Elvesző illúziók

  Pillanatnyilag ott tartunk, hogy az is tisztázásra szorul, ki veszíti éppen el az illúzióit az LMP (melynek belső turbulenciáiról hátrébbi terjedelmes közelképpel szolgálunk) körül: a párt protagonistái vagy éppenséggel a szavazói, ne adj' isten a mezei szemlélő, az egyszerű választópolgár, aki hitte is meg nem is, hogy: lehet más a politika.

  2012 / 3
 • Varga Júlia

  A jövő mérnökei

  A felsőoktatási felvételi keretszámok megváltoztatásáról

  "Azt a nálunk teljesen elfogadott módszert, hogy az oktatási kormányzat dönti el, hányan tanulhatnak ingyen a felsőoktatásban az egyes szakterületeken, szinte sehol máshol nem használják."

 • Dénes Ferenc

  Mozgásban az üzlet

  Ki fizesse a sportot?

  Gyülekezetünkben élénk a sportélet. Tavasszal és ősszel háromhetente túrázni járunk, bowlingozunk, kerékpártúrákra járunk, kosarazunk és focizunk, sőt még arra is futotta - szó szerint -, hogy több csapatot indítsunk a budapesti nagy futóversenyek váltószámaiban.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A gazdasági kényszer haszna

  "Szellemi és erkölcsi öröksége tudatában az unió az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás oszthatatlan és egyetemes értékein alapul, a demokrácia és a jogállamiság elveire támaszkodik.

 • A szerk.

  A nagy alakítás

  Orbán most megint kapott egy hónapot. Lapzártánk napján a jegybanktörvényt, a bírák idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi biztos posztjának megszüntetését kifogásolta az Európai Bizottság: ezeket vagy helyreüti a mondott határidőn belül a magyar kormány (illetve hihető ígéretet tesz erre), vagy megyünk a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságra.

 • A szerk.

  A rossz lelkiismeretről

  Ha nem tudnánk semmit a Trafó igazgatói pályázatának körülményeiről, és csak a beadott terveket meg a két induló munkásságát ismernénk, most, a döntés után azt mondhatnánk: nagy kár, hogy nem az intézmény korábbi, elismert vezetője, hanem az intézmény korábbi, elismert fellépője kapta a kinevezést.

 • A romániai IMF-program nehézségei

  Utcai praxis

  A Boc-kabinet szigora épp termőre fordult volna, de az utca megfütyülte: durva tömegmegmozdulásokhoz vezetett Bukarestben az egészségügyi kerettörvény nyilvános vitája. Basescu meghátrált, a törvénytervezetet visszavonták.

 • Szíria

  Fortyog, feszül

  Miközben Tunéziában pár napja már Ben Ali távozásának első évfordulóját ünnepelték, az "arab tavasz" megmozdulásaihoz némi késéssel csatlakozó Szíriában változatlanul tartja magát Basar Aszszad rendszere. Ugyanakkor az ellenzék eltökéltsége is változatlan, és egyre aggasztóbban sejlik föl a polgárháború lehetősége.

 • A Darányi-terv és a mezőgazdasági üzemszabályozás

  Ábránd és valóság

  Másfél évi halogatás után hétfőn előállt a kormány az új agrárprogrammal, amelyet személyesen Orbán Viktor ajánlott a magyar emberek figyelmébe. A tervnek akár értelme is lehetne, de persze egyelőre nincs. Csupán a szokásos: lózungok, vágyálmok és átgondolatlanság.

 • Tarlós nagy meccse: Orbánnal a BKV-pénzekért

  Csőd előtte, csőd utána?

  Tarlós István főpolgármester mindenáron a miniszterelnökből akarja kihúzni a BKV megmentéséhez szükséges pénzeket. Lejjebb már nem adja, ha kell, zsarolja is Orbán Viktort. Akarata érvényesítéséhez gyakorlatilag mindenkivel mérkőznie kell: a párttal, Orbánnal, Matolcsyval, parlamenti és fővárosi képviselőkkel, polgármesterekkel.

 • LMP: válság közepén, kongresszus előtt

  Vergődés a zöld ágon

  December 23-án még úgy tűnt, az LMP "felébredt", és vezető szerepre tör a demokratikus ellenzék oldalán. Ehhez képest két hét alatt két képviselője jelentette be, hogy kész visszaadni parlamenti mandátumát, pár napja pedig Schiffer András frakcióvezető tudatta az MTI-vel: lemond pozíciójáról, és kilép a párt minden döntéshozó testületéből.

 • A Daganatos Gyermekekért Alapítvány pénzei

  Sok egy százalék sokra megy

  Több esetben is követhetetlen, hogy mi történik a daganatos/leukémiás gyerekeket és az ő gyógyításukat támogató közhasznú szervezetekhez érkező évi közel kétmilliárd forintnyi felajánlással és adománnyal. A transzparens gazdálkodás nem feltétele a működésnek.

 • Interjú

  "T. et.-nak átadva"

  Baráth Magdolna a szovjet tanácsadókról.

 • mi a kotta?

  Lesz nekem egy szigetem

  "Véleményem szerint egy versenymű zenéje lehet vidám és csillogó, nem kell mindenáron mélységre vagy drámai hatásra törekednie..." - fogalmazott G-dúr zongoraversenyéről szólván Maurice Ravel, aki egy helyütt arról is megemlékezett, hogy "a koncert nyitótémája egy vonaton jutott az eszembe, Oxford és London között félúton".

 • Lemez

  Fekete eső

  The Weeknd: Echoes Of Silence

  Egy éven belül harmadszor jelentkezett új anyaggal a sötét, hideg R&B-jével hetek alatt befutott kanadai trubadúr.

 • Interjú

  "Cél volt, hogy ne legyen simulékony"

  Kátai Tamás - Thy Catafalque

  A Makóról a skóciai Edinburghba keveredett Kátai Tamás igazi polihisztora a hazai underground zenei színtérnek: a pályafutását a számítógépre épített Darklighttal kezdő zenész később az üdítően egyéni, ennek megfelelően relatíve sikertelen Gire-ban billentyűzött, újabban pedig gitáros-énekes-programozóként egyedül készíti zenekara, a Thy Catafalque lemezeit.

 • Mi lesz a Gödörrel?

  "Felső döntésre"

  A XIII. VilágVeleje Fesztiválra való készülődés idején világvége-hangulat is beszüremkedett az Erzsébet tér mélyére: kétséges, hogy a megszokott mederben folyhat-e tovább itt az élet, miután az eddigi programszervező csapatnak január végével távoznia kell.

 • DVD

  Alban Berg: Lulu

 • Lemez

  A tetovált lány zörejei

  Trent Reznor–Atticus Ross: The Girl With The Dragon Tattoo

 • Egy egyházi dallam nyomában

  Vándorok és vándormotívumok

  A legnagyobb internetes videomegosztó portálon éles vita tárgyát képezi a tény, miszerint az izraeli himnusz, a Hatikva dallama megegyezik a katolikus templomokban mindmáig énekelt Tüzed, Uram Jézus című ének dallamával.

 • tévésmaci

  Macskaléptek a rókaúton

 • Szomorú szerelem

  Michael Di Jiacomo: Szűz vonalban

  Aki a cím alapján péksüteményekkel intim kapcsolatba lépő tinédzserek, aberrált háziállatok és kondomszakító poénok fémjelezte műremeket vár, az csalódni fog, nem is kicsit.

 • East Side Stories

  Ritka az olyan szkeccsfilm, aminek minden epizódja emlékezetes.

 • Texas gyilkos földjén

  Minden sorozatgyilkosos filmben eljő a pillanat, amikor a kamera jelentőségteljesen ráközelít arra a térképre, melyre az eddigi áldozatok fényképe és még sok egyéb színes információ van kitűzve.

 • Interjú

  "Velem és az édesanyámmal"

  Adrian Sitaru filmrendező és Juliette Lepoutre producer

  Sitaru, a "román új hullám" egyik soros wunderkindje A legjobb szándék című, magyar koprodukcióban készült, önéletrajzi ihletésű filmjével tűnik fel megjelenésünk napján a pesti mozikban. Vele és francia producerével az Abu-dzabi Nemzetközi Filmfesztiválon beszélgettünk.

 • Szektaszökevény

  Sean Durkin: Martha Marcy May Marlene

  A hozsannák alapján kicsit talán több lett a filmbe belelátva, mint amennyi ténylegesen ott van, ámbár az sem kevés.

 • rés a présen

  Nyáron, a volt osztálytársakkal

  Adorjáni Bálint színész

 • Diliházban

  Az Átváltozások Kecskeméten

  A levágott testrészek, az elrohadt arcbőr, a gyújtogatás, a szinte nyílt színi megerőszakolás és hasonló brutális szcénák mögött és fölött egy szinte éteri szkepszis és rezignáció ölt testet.

 • "Nem normális dolog a tánc" - Hód Adrienn táncos, koreográfus

  Nem nagyon akad színpadi szabály, amit a darabjaiban ne szegne meg. A Hodworks társulat vezetője tizennégy éves pályafutása során először dolgozott külföldön, és Basse danse című berlini produkcióját a tavalyi év legjobb előadásai közé választotta az Aerowaves, így idén ez képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon.

 • Könyv

  Mint egy vetítővászonnál

  Balla D. Károly: Tejmozi

  Balla D. Károly pontosan érzi, hol van a hatásosság és a hatásvadászat határa - pedig az elbeszélő a két démonáról, a gyermekeit magához láncoló anyáról és az őket teljesen lekezelő apáról ír.

 • Akasztottak kerülete

  Eörsi László: A "Baross Köztársaság" 1956. A VII. kerületi felkelőcsoportok

  Hajdani sztahanovisták és többszörösen börtönviselt vagányok, besúgóvá alázott hősök és az Államvédelmi Hatóság segédállományát elhagyó felkelőparancsnokok - ők az 1956-os forradalom és szabadságharc erzsébetvárosi harcainak és egyszersmind Eörsi László legújabb munkájának főszereplői.

 • Állókép, sodródó alakokkal

  Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

  Vaskos, szép, és már a megjelenésével is a beltartalmat egyértelműsítő könyv a Nyughatatlanok: borítóján egy skót romantikus festő tájképe, és már a címe is olyan, mint egy Victor Hugo-regényé - itt minden a romantika irányába mutat.

 • Ugye, mi jó barátok vagyunk?

  Michael Caine: Egy angol úr Hollywoodban

  Michael Caine menő. Kivételesen nem kezdenénk érdemei felsorolásába, egyrészt mert megteszi ezt ő maga is magyarul nemrég megjelent önéletrajzában, de azért sem hozakodnánk elő a közismert filmcímekkel, mert Caine önéletrajzának vannak a filmeknél is hangsúlyosabb vonulatai.

 • A pénzügyek aranykora

  Peter L. Bernstein: Tőkepiaci elméletek - A modern Wall Street születése

  Olvassunk-e olyan tudományelméleti könyvet, amely húsz évvel az előtt a válság előtt jelent meg, amely sokak szerint általában is kétségbe vonta a közgazdasági elméletek relevanciáját, nem is beszélve a pénzügyi elméletekről és azok felhasználásáról?

 • Képregény

  Unortodox képregény

  Szabó Levente: Irreverzibilis

  Egy sosemvolt 19. század elképzelt sajtóterméke a kiváló grafikustól.

 • Társasjáték

  7 Csoda

  Még mindig lehet találkozni vadonatúj mechanizmusokkal a társasjátékokban.

 • Esemény

  Múzeum+

  A Múzeum+ sorozat idei nyitóeseményén borítékolható volt a nagy érdeklődés. Témája, a divat már tavaly elkezdte hódító útját múzeumainkban, gondoljunk csak vissza például a PIM nyári tárlatára, Zoób Kati Textúra című kiállítására, vagy az Iparművészeti Múzeum hasonló kezdeményezéseire.

 • Interjú

  "Amit nézek, azt nem látom"

  Hollán Sándor festő

  Az 1933-ban született művészt, akit a legjelentősebb kortárs magyar festők között tartanak számon, a világban Alexandre Hollan néven ismerik, ugyanis 1956 óta Franciaországban él. A Fa útja című kiállítása február 5-ig látható a Szépművészeti Múzeumban, és ugyanaznap zár egy másik tárlata a bolognai Morandi Múzeumban.

 • Nekrológ

  Az ellenművész

  Bernáth(y) Sándor képzőművész, zenész (1949-2012)

  1991-ben heves parlamenti vita folyt az Új Hölgyfutár című magazinban megjelent címerparafrázis kapcsán: a borítót betöltő, ún. nagy nemzeti címer pajzsa vicsorgó halálfejjé változott, a két lebegő angyalból pedig önkielégítő kan- és nőstényördög lett.

 • chili&vanília

  A Hasselback

  A Hasselback elkészítési módszer olyan sült burgonyát takar, amelyet keresztbe vékonyan beirdalnak, majd így pirosra, ropogósra sütnek, miközben legyezőszerűen kissé szétnyílik. Igen mutatós technológia. Bizonyos források szerint nevét állítólag a Hasselbacken nevű stockholmi étteremről kapta, ahol az 1700-as években először készítették.

 • étel, hordó

  Bonnie

  Korábban Bonnie és Clyde-nak hívták ezt a belvárosi létesítményt az Irányi utca meg a Ferenciek tere sarkán, a Centrállal szemben. Úgy rémlik, akkoriban itt még csak az italozás jöhetett szóba, a konyha legfeljebb egy mikrohullámú sütőből állt.

 • Martfű és a cseh multi

  Cipőt a cipőgyárból

  Egyhangúlag úgy döntött a martfűi önkormányzat, hogy a városban még az idén felállítják a cseh cipőgyáros, Jan Antonín Bat'a (1898-1965) több mint kétméteres bronzszobrát. A terv elkészült, a helyszín is megvan, de vajon mi lehet az oka, hogy egy kisváros a mostanában divatos turulok és Szűz Máriák helyett egy multinak kíván emléket állítani?

 • Interjú

  "Apu, nyerd meg!"

  Gellér Gábor és Kelemen Zoltán síugrók

  A magyar síugrók kis családjának voltak a tagjai a hetvenes-nyolcvanas években. Nemzetközi szinten nem tartoztak az élmezőnyhöz, de aligha a lelkesedés hiánya miatt. A család régen szétesett, de emlék akad bőven.

 • Telomérák: a hosszú élet titka?

  Mint a pinty

  Eddig azt hihettük, hogy csak úgy élünk bele a vakvilágba, ki tudja, meddig. Pedig úgy tűnik: sok mindent megírtak már rólunk is ama bizonyos nagykönyvben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...