• MaNcs 24. évf. 34. sz. (2012. 08. 23.)
  Interjú

  "Az állításom nagyon igaz"

  Gerő András történész az antiszemitizmus-vitáról

  A Mihancsik Zsófia és Kelemen László által üzemeltetett vélemény- és hírportálon, a galamus.hu-n írta június végén azt a cikket (Akadémikus antiszemitizmus), amelyben az antiszemita ideológia fogalomhasználatát hányja a 20. századi magyar történelem elismert kutatója, Romsics Ignác szemére. A cikk valóságos áradatot indított el.

  2012 / 34
 • Kürti Emese-Tamás Gáspár Miklós

  Ki kérdezi? Miért kérdezi?

  Mi a magyar? - régen és ma

  A nemzet "lényegéről" szóló elmélkedés alapvetően hegeli természetű. Hegel azt gondolta, hogy van "univerzális osztály", amely maga a társadalmi szünekdokhé vagy pars pro toto: rész, amely kifejezi (reprezentálja) az Egészet.

 • Dessewffy Tibor

  Zöld burjánzás

  Kin segít a harmadik ipari forradalom?

  Mókuskerékben fut az Európai Unióról és a sorsunkról folyó diskurzus. A versenyképesség növelése érdekében a jóléti állam, a szociális vívmányok leépítésére van szükség, ám ezt a választók nem fogadják el; s így minden befeszül, egy helyben zakatol.

 • Z. Karvalics László

  A Disznókirály halotti szőnyege

  A hosszú farok és az új média

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  A szégyen emlékműve

  Esti Kornél Németországban egy kis fürdőhelyen állt meg először, hogy lemossa magáról az út porát. Senkit sem kellett megkérdeznie, hol a tenger. "A söpört, tiszta utcácskákon, pontosan minden tíz méterre csinos oszlop állott, azon fehér zománctáblán mutató kéz, alatta a szöveg: Út a tengerhez.

 • Pete Péter: Hozzáadott érték

  Megszorítsunk vagy élénkítsünk?

  Évek óta tart Európában a gazdasági válság. Az államadósság szintje különösen a déli államokban kritikus, de a pénzügyi piacok más, korábban stabilnak tekintett országok helyzetét is bizalmatlanul szemlélik, az adósság leépítése az elmúlt években a kormányzatok egyik legfontosabb gazdaságpolitikai céljává vált.

 • Mali

  Vesztes tuaregek

  Hétfőn újabb ideiglenes kormány alakult az országban, amely már nem elűzni, csak pacifikálni szeretné az északi iszlamista felkelőket. A testület élén ugyanaz a Cheick Modibo Diarra - korábban a NASA több fontos programjában is tevékenykedő asztrofizikus - áll, aki az előző, bármiféle eredményt felmutatni képtelen kabinetet vezette.

 • Ozorai drogháború

  Elterelés, képmutatás

  "Megpróbáltam elvegyülni a tömegben, ami nem volt könnyű" - jelenti drámai hangon a riporter. Úgy tűnik, a drogháborúban a dílerek állnak nyerésre, a rendőrségnek nincs felhatalmazása, hogy bezárja a rendezvényt, és hazazavarjon húszezer embert.

 • Olaszliszkai romák ellenszélben

  Együtt a többiekkel

  Szögi Lajos megölése óta Olaszliszka a roma-nem roma együttélés szimbolikus helyszínévé vált.

 • Növekvő élelmiszerárak

  Asztali ürömök

  Az "olcsó" alapélelmiszerek bőven az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt egy évben. Most az aszály súlyosbítja a helyzetet - és ha a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az import rovására a "hazai termelést óvja", akkor a szegényektől veszi el a betevőt.

 • A kormány és az alapítványi iskolák

  Üsd a nyomorultat!

  Bajban vannak a magyarországi alapítványi iskolák. Az évnyitó előtt pár héttel nem tudják, mit taníthatnak, és azt sem, hogy mennyiből. A kormány tehetetlensége és gonoszsága több tízezer, jelentős részben nehéz sorsú, valamilyen örökölt hátránnyal küzdő gyerek életesélyeit rontja.

 • Könyv

  Vass Tibor: Mennyi semenni

  Hiába hiszünk abban, olvasóként és recenzensként is, hogy az életrajzi adatoktól, a gyakran pletykaszintű háttértörténetektől, a motivációt magyarázó események kikutatásától minél inkább érdemes függetleníteni magunkat, most nehéz ezt betartani.

 • Könyv

  Vér- és lávaözön

  Harald Voetmann: Plinius szerint a világ

 • Könyv

  A tökéletes bűnösség korában

  Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

 • Interjú

  Szamár, majom, holokauszt

  Yann Martel író

  Obama rajongói levelet küldött, Ang Lee 100 millió dolláros hollywoodi filmváltozatot készít, az olvasók titkos összefüggéseket sejtenek. A Pi élete mindent vitt: a hajótörött indiai fiatalember és a vele egy csónakban utazó bengáli tigris regénye olvasók millióit gondolkodtatta el a tigristartás nehézségeiről, és megkapta az egyik legnagyobb angolszász irodalmi elismerést, a Booker-díjat is.

 • Esemény

  Utcafesztivál

  Hajléktalanoknak rendezett "bulit" a Börtön helyett lakhatást állampolgári akcióhálózat az ún. II. János Pál pápa téren. A fesztivál névre keresztelt köztéri közösségi piknik egy szeptemberben induló szabadegyetem előfutára volt - ahol a tervek szerint hajléktalanok és hajlékkal rendelkezők egyaránt lesznek az előadók és hallgatók között, a cél pedig nem is kérdés: a kölcsönös tudáscserén túl a tehetséges hajléktalan emberek elismerése, a diszkrimináció csökkentése és a sztereotípiák lebontása.

 • Film

  Szerelem a hatodikon

  Film és tojás kapcsolatát annál a bacon-and-eggsnél hagytuk el, melyet immár hetek óta Meryl Streep tesz Tommy Lee Jones asztalára egy amerikai romkomban (Amit még mindig tudni akarsz a szexről). De máris kapcsoljuk a 60-as évek párizsi burzsoáziáját, ott ugyanis egészen más a tojások fekvése; a kifinomult nagypolgáriságot makulátlan házikabátban alakító Fabrice Luchini szívéhez a tökéletes lágytojáson keresztül vezet az út.

 • Tévé

  A pazarlás kora

  Elsőre viccesnek tűnhet, hogy a pazarlás kora, azonban ha tisztes távolságból szemléljük világunkat, akkor tehát, miközben elnyújtózunk a farhát mellett, mint elkényeztetett és zabolátlan ebek, tényleg rákérdezhetünk - mi megy itt?

 • tévésmaci

  Majomfa és majomház

  Amikor Sztupa és Troché a kamionokat várták, eszement hideg volt, a hőmérő befagyott valahol a negatív tartományokban, s még a szél is vadul fújt. A jó két hete leesett hó teteje egybefüggő jég volt, helyenként a bakancsok alatt sem roskadt be.

 • Tévésorozat

  Szőkék előnyben

  Egyszer volt, hol nem volt; Bosszú

 • Film

  Nehéz a dolga

  Pierre Schöller: Államérdekből

  Együtt van minden. Elsősorban az a nem éppen új keletű tudás, mely szerint a politikusi lét szükségszerűen korrumpál. Azután itt vannak az állam gazdaságos működtetésének és az állampolgárok személyes boldogulásának egyre feloldhatatlanabb ellentmondásai - a válság kontextusában.

 • Lemez

  A lemenő Nap ereje

  Redd Kross: Researching The Blues

 • mi a kotta?

  In flagrante delicto

  "Két holttest: a férfin egy női hálóköpeny, ott hever az ajtó és ágy között. Az asszony fekszik az ágyban, melyet féloldalt feketére áztatott a vér. Lőtt seb, szúrt seb, vágott seb. Ez a mesterség ismerete. Seborvosra sem lenne szükség.

 • rés a présen

  Geri, Ali, Mimi, Gazsi, Maki és a többiek

  Marge énekesnő

  rés a présen: Tavaly jelent meg az első lemezed, mi történt azóta? Marge: Amikor megjelent az AND című lemez, nem gondoltam, hogy ennyire sikeres lesz. A honlapomon (www.margemusic.com) tettem ingyenesen letölthetővé. Bár az albumon sok az elektronika, a színpadon mindent hangszerekkel szólaltatok meg.

 • Interjú

  "Tudom, hogy változtam"

  Robb Flynn - Machine Head

  A Machine Head tizennyolc éve megújította a thrash metalt, mostanra pedig népszerűsége csúcsára jutott. Hetedik lemeze, az Unto The Locust megjelenése után egy évvel harmadszor járt Magyarországon, és tökéletes koncertet adott a FEZEN fesztiválon.

 • Meghallgatják egymást

  Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

  Noha évente több mint ezer fesztiválnak hívott rendezvénysor zajlik Magyarországon, nemcsak politikai kolbásztöltéssel, hanem a legmagasabb minőséggel is be lehet törni erre a piacra.

 • Hajdu István

  Vagyunk is, meg nem is vagyunk

  "Mi a magyar?" a Műcsarnokban

  "Ugyanazokba a folyamokba lépünk, és mégsem ugyanazokba lépünk, vagyunk is, meg nem is vagyunk" - mormolta Hérakleitosz (az antik giccs nem giccs, mondom én).

 • A fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója

  "Kellemetlen látványt nyújtottak"

  Májusban adták át az elkészült részeket, és bár az épületegyüttes a 20. század második felét viszonylag szerencsésen átvészelte, milliárdos nagyságrendben akad még tennivaló. A várhatóan 2015-ben véget érő felújítás nyomán európai szintű zenei oktatási és koncerthelyszín jöhet létre.

 • Operett

  Az vagy, amit megeszel

  Szirmai Albert: Mágnás Miska

  Hármat szól a kakas, felröfög a disznó, s aztán máris megindulnak a táncos konyhai munkálatok Korláth grófék Dóm téri háztartásában. A nagyszínpadnyi konyha, a mindenki kezét-lábát unásig megégető sparhertek, a fazekak és lábasok körüli folytatólagos sertepertélés azután utóbb is végigkíséri Alföldi Róbert rendezését, többedszer is bizonyságát adva a művész praktikusság iránti erős hajlamának: ha egy mód van rá, hát készüljön el valami ételnemű (leves, fasírozott stb.

 • Színház

  (Fél)kész

  Forgách András: A pincér

  Előfordul olykor, hogy a kritikus nem a kész produkciót látja, hanem a próbafolyamat egyik-másik részét; az ilyesminek sok oka lehet, de következménye csak egy: ilyenkor nem írunk az adott előadásról.

 • chili&vanília

  Magyar ceviche

  Habár már magunk mögött tudhatjuk a legnagyobb hőségriadókat, mégis olyan ételt szeretnék ajánlani, amely a nyár egyik slágerének bizonyult. Nem létezik a mennyiség, amely ne fogyna el belőle. A perui ceviche (szevicse) iránti szenvedélyes rajongásomnak már e hasábokon is hangot adtam.

 • kertész lesek

  Normafa Grill

  A Normafa télen divatos terep, de mivel ott az Olimpia szálló, gondoltuk, étterme is lesz, és ha minden jól megy, talán még a Good bye London című slágert is elénekelhetjük. Alkalomhoz illő helyszínt kerestünk, ám roppant tájékozatlanságról tettünk tanúbizonyságot.

 • A Curiosity kalandjai

  Hamar megöregszik?

  Már harmadik hete dolgozik a vörös bolygón a Curiosity rover - most már teljes fordulatszámon. Kíváncsian várjuk az eredményeket.

 • A horgász álma

  Králik Károly feltaláló, vállalkozó

  "Az első lépéstől taktikázol a hallal. Azt kell elérni, hogy nyüzsgés legyen, veszekedés az etetésen, hogy jusson nekik, de ne teljenek el vele. Etetéskor gyúrunk egy gombócot, és azt bedobjuk a vízbe. Aki nagy halra megy, megállítja a csalit, aki vezeti, több, de kisebb testű halat fog.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...